Terug
Gepubliceerd op 28/12/2021

Besluit  GEMEENTERAAD

di 21/12/2021 - 19:30

GOEDKEUREN GECOÖRDINEERD AANVULLEND VERKEERSREGLEMENT INZAKE KERKSTRAAT

Aanwezig: Francky De Coster, voorzitter
Simon Lagrange, burgemeester
Michaël Vandemeulebroecke, Natasja De Vos, Olivier Peirs, Linda Detailleur, schepenen
Kathleen Blauwblomme, Tony Boeckaert, Sally Cosijns, Catherine De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Fauve Tack, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
Sylvie Bohez, algemeen directeur
Verontschuldigd: Sophie Delaere, eerste schepen
Bevoegheid
  • Artikel 119 van de nieuwe gemeentewet op grond waarvan de gemeenteraad bevoegd is voor de gemeentelijke politieverordeningen, met uitzondering van de tijdelijke politieverordeningen op het wegverkeer bedoeld in artikel 130 bis van de nieuwe gemeentewet.
  • Artikel 135 §2 1°van de nieuwe gemeentewet m.b.t. de algemene bevoegdheid van de gemeenten m.b.t. het veilig en vlot verkeer op openbare wegen, straten,...
Wetten en reglementen
  • De wet betreffende de politie over het wegverkeer van 16 maart 1968 (genoemd "de wegverkeerswet"), zoals gewijzigd tot op heden.
  • Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg (genoemd "het verkeersreglement"), zoals gewijzigd tot op heden.
  • Artikel 119 van de nieuwe gemeentewet op grond waarvan
    • binnen de 48 uren een afschrift aan de deputatie van de provincieraad wordt overmaakt. 
    • dadelijk een afschrift van de politieverordening verzonden wordt aan de griffie van de rechtbank van 1ste aanleg en aan die van de politierechtbank, waar zij in een daartoe bestemd register worden ingeschreven.
  • Het ministerieel besluit van 12 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
  • Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 330, 285 §1 en 286 §1 betreffende het bestuurlijk toezicht.
  • Het aanvullend gemeentelijk politiereglement houdende regeling van het verkeer op rijksweg N459 – Kerkstraat (waarvan de signalisatie ten laste valt van de Staat), goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 28 december 1989.
  • Het aanvullend verkeersreglement inzake de voorrangsregeling in de Kerkstraat (N459), goedgekeurd in de gemeenteraadszitting van 25 augustus 2005.
  • Het politiereglement houdende regeling van het verkeer op de gewestwegen en op de kruispunten waarvan één der wegen deel uitmaakt van de gewestwegen, goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 9 mei 1996.
  • Het aanvullend gemeentelijk politiereglement houdende regeling van het verkeer op rijksweg N459 – Kerkstraat (waarvan de signalisatie ten laste valt van de gemeente), goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 28 december 1989.
  • Het aanvullend gemeentelijk politiereglement houdende regeling van het verkeer op de gewestwegen en op de kruispunten waarvan één der wegen deel uitmaakt van de gewestwegen (wijziging), goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 5 mei 1994.
  • Het tijdelijk verkeersreglement inzake de Kerkstraat, goedgekeurd in zitting van burgemeester en schepenen van 29 april 2021.
Feiten
  • De Kerkstraat is een gewestweg.
  • De vraag van het schepencollege tot het invoeren van een verbod van rechtsafslaan van de Kerkstraat in de Herdersstraat voor bestuurders van voertuigen waarvan de massa in beladen toestand hoger is dan 3.5 ton.
  • Deze maatregel werd in 1ste instantie bij wijze van proef ingevoerd van 15 mei 2021 tot 31 december 2021 bij besluit van het college van burgemeester en schepenen d.d. 21 januari 2021.
  • De vraag van Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) tot het aanpassen van de voorrangsborden type B15 (voorrang) naar B9 (voorrangsweg).
Adviezen
  • De adviesraad mobiliteit en verkeersveiligheid verleende positief advies op 1 februari 2021.
  • Agentschap Wegen en Verkeer (dienst verkeer en signalisatie) verleende positief advies op 9 maart 2021 mits het plaatsen van een verbod rechtsaf met onderbord "+3.5t".
Motivatie
  • Het invoeren van deze verkeersmaatregel heeft als doel de verkeersveiligheid op het kruispunt Kerkstraat - Herdersstraat te verhogen. Bij het inrijden van de Herdersstraat, komende vanuit de richting Olsene, dient het zwaar verkeer over het andere rijvak te draaien. Bij het indraaien, komende vanuit de richting Dentergem, is de bochtstraal groter en is de zichtbaarheid op het aankomende verkeer beter.
Bespreking
  • Schepen Michaël Vandemeulebroecke licht het agendapunt ter zitting toe.
Beslissing

Artikel 1: De Kerkstraat (N459) wordt als een voorrangsweg ingericht ten opzichte van al de erop uitkomende zijstraten.

 

Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van de hierna vermelde verkeerssignalisatie:

  • Verkeersborden B9 op de Kerkstraat.
  • Verkeersborden B1 op de aansluiting van de zijstraten Modest-Huysplein, Reigersvliet, Leybulcklos, Kerkstraat 70-82 en Oliebergstraat.
  • Verkeersborden B5 op de aansluiting van de zijstraten Kreupelstraat, Kerkstraat 21A-25, Kerkstraat 66-68 (naast de oude begraafplaats) en de Herdersstraat.

 

Er wordt tevens een dwarsstreep, door witte driehoeken, zoals is voorzien in artikel 76.2 van het KB van 01.12.1975, aangebracht haaks op de rand van de rijbaan waar de bestuurders zo nodig moeten stoppen en voorrang verlenen ingevolge het verkeersbord B1 in de Modest-Huysplein, Reigersvliet, Leybulcklos, Kerkstraat 70-82 en Oliebergstraat.


Er wordt tevens een stopstreep, gevormd door een witte doorlopende streep, zoals is voorzien in artikel 76.1 van het KB van 01.12.1975, aangebracht haaks op de rand van de rijbaan waar de bestuurders moeten stoppen ingevolge het verkeersbord B5 in de Kreupelstraat, Kerkstraat 21A-25, Kerkstraat 66-68 (naast de oude begraafplaats) en de Herdersstraat.

 

Artikel 2: In de Kerkstraat (N459) wordt de rijbaan in rijstroken verdeeld.

 

Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het aanbrengen van de overlangse markeringen, nl. witte onderbroken strepen, zoals is voorzien in artikel 72 van het KB van 01.12.1975

 

Artikel 3: Er wordt in de Kerkstraat een verhoogde inrichting (verkeersplateau) aangelegd op het kruispunt met de Kreupelstraat.

 

De verhoogde inrichting wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van de volgende verkeerssignalisatie:

  •  Verkeersbord A14 met onderbord met de aangepaste afstand op de drie armen van het kruispunt op deze aangepaste afstand van het begin van het plateau.
  •  Verkeersbord F87 op de drie armen van het kruispunt thv de verhoogde inrichting.

 

Artikel 4: In de Kerkstraat (N459), aan weerszijden van de toegangspoort naar het gemeentelijk domein, worden twee parkeerplaatsen ingericht waar het parkeren voorbehouden is voor voertuigen die gebruikt worden door personen met een handicap.

 

Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis gebracht van de weggebruikers door het plaatsen van een verkeersbord E9a met symbool (pictogram) type VIId, overeenkomstig artikel 70.2.1.3°c van het KB van 01.12.1975.

 

Artikel 5: In de Kerkstraat (N459), ter hoogte van Kerkstraat 1, wordt 1 parkeerplaats afgebakend waar de voertuigen moeten parkeren.

 

Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het aanbrengen van witte markeringen, zoals is voorzien in het artikel 77.5 van het KB 01.12.1975, waar de voertuigen moeten staan in de parkeerzone.

 

Artikel 6: In de Kerkstraat (N459), aan de straatkant met onpare huisnummers, begrepen tussen Kerkstraat 9 tem Kerkstraat 21, wordt er parkeerverbod ingevoerd.

 

Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van de verkeersborden E1 met opwaartse pijl (begin reglementering) en neerwaartse pijl (einde reglementering).

 

Artikel 7: Op de Kerkstraat (N459), begrepen tussen de Reigersvliet en de grens met Dentergem, wordt langs beide zijden van de openbare weg een fietspad ingericht.

 

Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van verkeersborden D7, overeenkomstig artikel 69.3 van het KB van 01.12.1975.

 

Artikel 8: Er wordt in de Kerkstraat een oversteekplaats voor voetgangers aangebracht ter hoogte van het kruispunt met de Grote Steenweg (N43).

 

Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het aanbrengen van markeringen van witte banden, evenwijdig met de as van de rijbaan zoals is voorzien bij artikel 76.3 van het KB van 01.12.1975.

 

Artikel 9: Er wordt in de Kerkstraat (N459) een verbod van rechts afslaan, afslaan van Kerkstraat naar de Herdersstraat, ingevoerd voor bestuurders van voertuigen waarvan de massa in beladen toestand hoger is dan 5.5 ton.

 

Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis gebracht van de weggebruikers door het plaatsen van een verkeersbord C31b met onderbord "+5.5 ton". Er wordt tevens een aanwijsbord geplaatst met het gewenst te volgen traject.

 

Artikel 10: Bij goedkeuring van dit verkeersreglement wordt het aanvullend gemeentelijk politiereglement houdende regeling van het verkeer op rijksweg N459 – Kerkstraat (waarvan de signalisatie ten laste valt van de Staat), goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 28 december 1989, opgeheven.

 

Artikel 11: Bij goedkeuring van dit verkeersreglement wordt het aanvullend verkeersreglement inzake de voorrangsregeling in de Kerkstraat (N459), goedgekeurd in de gemeenteraadszitting van 25 augustus 2005, opgeheven.

 

Artikel 12: Bij goedkeuring van dit verkeersreglement wordt het politiereglement houdende regeling van het verkeer op de gewestwegen en op de kruispunten waarvan één der wegen deel uitmaakt van de gewestwegen, goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 9 mei 1996, opgeheven.

 

Artikel 13: Bij goedkeuring van dit verkeersreglement wordt het aanvullend gemeentelijk politiereglement houdende regeling van het verkeer op rijksweg N459 – Kerkstraat (waarvan de signalisatie ten laste valt van de gemeente), goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 28 december 1989, opgeheven.

 
Artikel 14: Bij goedkeuring van dit verkeersreglement wordt het aanvullend gemeentelijk politiereglement houdende regeling van het verkeer op de gewestwegen en op de kruispunten waarvan één der wegen deel uitmaakt van de gewestwegen (wijziging), goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 5 mei 1994, opgeheven.

 

Artikel 15: Dit reglement wordt ter goedkeuring overgemaakt aan de Vlaamse minister van Mobiliteit - Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse Overheid.

Na ministeriële goedkeuring treedt dit reglement in werking.

 

Artikel 16: Na goedkeuring wordt het reglement bekendgemaakt overeenkomstig artikels 330, 285 §1 en 286 §1 van het decreet lokaal bestuur en wordt tevens een afschrift ervan gestuurd naar:

  • de Deputatie van Oost-Vlaanderen
  • de griffie van de Rechtbank van Eerste Aanleg te Gent
  • de griffie van de Politierechtbank te Gent
  • de lokale politie, directie operaties, afdeling verkeer
  • de technische diensten gemeente Zulte.
 

Artikel 17: Dit besluit wordt ter kennis gebracht aan de provinciegouverneur, door de lijst bedoeld in artikel 285 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.