Terug
Gepubliceerd op 28/12/2021

Besluit  GEMEENTERAAD

di 21/12/2021 - 19:30

VASTSTELLEN SUBSIDIEREGLEMENT VOOR HET PLAATSEN EN AANWENDEN VAN ALTERNATIEVE ENERGIEBRONNEN VOOR HET ENERGIEZUINIG MAKEN VAN BESTAANDE EENGEZINSWONINGEN VOOR HET JAAR 2022

Aanwezig: Francky De Coster, voorzitter
Simon Lagrange, burgemeester
Michaël Vandemeulebroecke, Natasja De Vos, Olivier Peirs, Linda Detailleur, schepenen
Kathleen Blauwblomme, Tony Boeckaert, Sally Cosijns, Catherine De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Fauve Tack, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
Sylvie Bohez, algemeen directeur
Verontschuldigd: Sophie Delaere, eerste schepen
Bevoegheid
  • Artikel 41 23° van het decreet lokaal bestuur op grond waarvan de gemeenteraad bevoegd is voor het vaststellen van subsidiereglementen.
Wetten en reglementen
  • Het gemeenteraadsbesluit van 15 december 2020 - Vaststellen aangepast subsidiereglement voor het plaatsen en aanwenden van alternatieve energiebronnen voor het energiezuinig maken van bestaande ééngezinswoningen voor het jaar 2021.
Feiten
  • In 2020 werden volgende subsidies uitbetaald:
    4 zonneboilers
    2 warmtepompen
    18 aanvragen dakisolatie met facturen van voor 1 januari 2020
    24 aanvragen na-isolatie buitenmuur (via buitenzijde of spouw)
    Dit voor een totaal bedrag van 12.675,60 euro.

  • Met ingang van 1 januari 2021 werd terug een toelage toegekend voor de installatie, het gebruik van alternatieve energiebronnen in bestaande ééngezinswoningen.
    Tot op heden werden volgende aantallen aanvragen ingediend:
    4 aanvragen voor zonneboilers
    1 aanvraag voor warmtepomp
    13 aanvragen voor buitenmuur-spouwmuurisolatie
    1 aanvraag voor omschakeling van houtkachel - houthaard naar gaskachel - gashaard (energiezuinige types).
    Dit voor een totaal bedrag van 6.070 euro.

  • In 2021 werd door Veneco een groepsaankoop aangeboden voor het plaatsen van buitenmuur- en spouwmuurisolatie en voor het plaatsen van superisolerend glas. Deze blijft normaal behouden in 2022.
Adviezen
  • De milieuraad gaf gunstig advies d.d. 25 november 2021 voor het behouden van alle subsidies die van toepassing waren met facturen van 2021.
  • Ook in 2022 kunnen één of meerdere subsidies aangevraagd worden tot maximaal 300 EUR per adres en per jaar.
Motivatie
  • De gemeente Zulte wenst verder in te zetten op het sensibiliseren en financieel belonen van inwoners die milieuvriendelijke producten en -technieken installeren om hun woning energiezuinig te maken.
  • Omdat de wetgeving ieder jaar kan wijzigen wordt voorgesteld om jaarlijks de gemeentelijke premies te herbekijken en voor te leggen aan de gemeenteraad. 
Financiële impact
  • De nodige kredieten worden jaarlijks in het budget ingeschreven.
Bespreking
  • Schepen Natasja De Vos licht het agendapunt ter zitting toe.
Beslissing

Artikel 1: Met ingang van 1 januari 2022 kent het gemeentebestuur een toelage toe voor de installatie, het gebruik van alternatieve energiebronnen, milieuvriendelijke verwarmingsinstallaties gelegen op het grondgebied van Zulte, onder de voorwaarden hierna bepaald.

Artikel 2: In aanmerking komende wooneenheden:

Bestaande ééngezinswoningen komen in aanmerking voor een subsidie. Dit zijn woningen die in gebruik genomen werden vóór 1 januari 1998 en die enkel gebruikt worden voor bewoning. Herbouw en uitbreiding van een bestaande bouw en grondige  verbouwingen die aan de E-peil eisen moeten voldoen, komen niet in aanmerking. Appartementen, bedrijfsgebouwen met een woning in en méérgezinswoningen komen niet in aanmerking voor een subsidie.

 

Artikel 3: In aanmerking te komen maatregelen:

A. Hernieuwbare energiebronnen:


1. Installaties voor de thermische omzetting van zonne-energie in warm water of warme lucht (zonneboilers/zonnecollector)

 

De premie geldt enkel voor een zonneboiler voor de aanmaak van sanitair warm tapwater, eventueel in combinatie met woningverwarming. Zwembadverwarming, geheel of gedeeltelijk, komt niet in aanmerking.

De collector heeft een systeemtest (volgens EN 12976 of volgens EN/TS 12977) ondergaan of bezit een Solar Keymark. Het fabrieksmatig geproduceerd systeem is gemarkeerd conform EN 12976-1.

De zonneboiler wordt geplaatst door een aannemer die over een certificaat van bekwaamheid beschikt, ofwel moet de installatie gecontroleerd worden door een aannemer met een certificaat van bekwaamheid. Het certificeringsnummer van de aannemer moet vermeld worden op een attest en bij de premieaanvraag gevoegd worden.

 

Verplichte vermeldingen op de factuur, maximum 1 jaar oud op moment van de aanvraag, van collector en boiler:

  • merk en type van de zonneboiler,
  • het aantal m² apertuuroppervlakte,
  • het aantal liter opslagvat,
  • de prijs van de zonneboiler,
  • plaatsingsadres.

 

Moeten eveneens toegevoegd worden bij de aanvraag:

  • het bewijs van betaling,
  • een attest dat de installatie geïnstalleerd werd door een gecertificeerd aannemer,
  • een foto van de panelen en de boiler,
  • een kopie van de schriftelijke rapportering van de technische controle die door het installatiebedrijf van de installatie werd uitgevoerd,
  • een kopie van de opbrengstberekeningen van het installatiebedrijf.

 

De inhoud van het boilervat moet minstens 40 liter per vierkante meter apertuuroppervlakte bedragen ingeval van vlakkeplaat collectoren en minstens 55 liter per vierkante meter apertuuroppervlakte bedragen ingeval van buiscollectoren.

 

Uitbreiding van een bestaand thermisch zonnecollectorsysteem met bijkomende panelen komt niet in aanmerking. Vervanging van een bestaand thermisch zonnecollectorsysteem door een nieuw thermisch zonnecollectorsysteem komt niet in aanmerking.

 

 2. Installaties van warmtepompen die uitsluitend werken  als warmtepomp en niet als koeling gebruikt kunnen worden

 

De warmtepomp wordt geplaatst door een aannemer die over een certificaat van bekwaamheid beschikt, ofwel moet de installatie gecontroleerd worden door een aannemer met een certificaat van bekwaamheid. Het certificeringsnummer van de aannemer moet vermeld worden op een attest en bij de premieaanvraag gevoegd worden.

 

De warmtepomp beschikt over een Europees productielabel. Hieronder vind je een overzicht van de minimaal vereiste Europese productielabels:

TYPE WARMTEPOMP

MINIMUMLABEL

Geothermische warmtepomp met lagetemperatuurtoepassing

A++

Geothermische warmtepomp met hogetemperatuurtoepassing

A++

Lucht-waterwarmtepomp

A+

Hybride warmtepomp

A+

Lucht-luchtwarmtepomp

A+

De warmteafgiftetemperatuur van het systeem bedraagt maximaal 55°C.

Aan de eindgebruiker worden de volgende documenten in het Nederlands overhandigd: plannings- en technische documentatie, een installatiehandleiding, een gebruikershandleiding en opleverings- en herstellingsdocumentatie.

De warmtepomp mag niet als actieve koeling (airco) gebruikt worden. Als de warmtepomp over die functie beschikt, moet de aannemer ze definitief uitschakelen en dit aan de hand van de technische fiche bewijzen. Anders wordt de premie geweigerd.

Zwembadverwarming, geheel of gedeeltelijk, komt niet in aanmerking.

De premieaanvraag is alleen geldig samen met een kopie van de aankoopfactuur van de warmtepomp met vermelding van plaatsingsadres, merk en type van de warmtepomp, samen met een foto van de geplaatste warmtepomp. De factuur mag maximaal 1 jaar oud zijn op datum van aanvraag. Bewijs van betaling moet eveneens bijgevoegd worden.

Bovendien moet een attest dat de installatie geïnstalleerd werd door een gecertificeerd aannemer worden bijgevoegd. Warmtepompboilers komen niet in aanmerking.

Verplichte vermeldingen op de factuur:

  • merk en type warmtepomp,
  • prijs van de warmtepomp,
  • plaatsingsadres.

 

Moeten eveneens toegevoegd worden bij de aanvraag:

  • bewijs van betaling,
  • attest dat de installatie geïnstalleerd werd door een gecertificeerd aannemer,
  • foto van de geplaatste warmtepomp.

 

 B. Groendaken


Daktuinen of daken met een volgroeide intensieve begroeiing. Een substraatlaag heeft een zekere dikte met een aanzienlijk overgewicht (minstens 400 kg/m²).

Moeten toegevoegd worden bij de aanvraag:

  • de factuur,
  • de aanduiding juiste oppervlakte op plan op schaal van tuin,
  • opsomming van plantgoed en inrichting van tuin,
  • bewijs van betaling, 
  • foto van het groendak.

 

C. Isolatiematerialen

 

1. Na-isolatie bestaande buitenmuur via buitenzijde en bestaande spouwmuur

 

De eisen voor spouwmuurisolatie zijn de volgende:

  • De spouw heeft een minimale breedte van 50 millimeter
  • De volledige spouwbreedte moet opgevuld worden met het isolatiemateriaal
  • Enkel na-isolatie van bestaande spouwmuren komt in aanmerking.
  • De lambdawaarde van het gebruikte isolatiemateriaal mag hoogstens 0,065 W/mk bedragen.
  • De lambdawaarde van het gebruikte isolatiemateriaal wordt bepaald volgens de richtlijnen van NBN B62-002.
  • De gebruikte materialen, plaatsingstechnieken en plaatsers moeten volledig voldoen aan de STS, bedoeld in artikel 13 van het ministerieel besluit van 6 september 1991 tot inrichting van de technische goedkeuring en opstelling van typevoorschriften in de bouwsector voor wat betreft het plaatsen van isolatie in spouwmuren. De premie kan slechts worden toegekend nadat het Vlaams energieagentschap of de netbeheerder heeft vastgesteld dat is voldaan aan de STS. Voor spouwmuurisolatie bevat de premieaanvraag eveneens een kopie van de “Verklaring van overeenkomstigheid met STS 71-1”.


De eisen voor buitenmuurisolatie zijn de volgende:

  • De Rd-waarde (warmteweerstand) van het nieuw geplaatst materiaal moet minimum 3,0 m² K/W bedragen. De Rd-waarde wordt bepaald door de dikte van de  isolatie (in meter) te delen door de lambdawaarde (W/mk).
  • De Rd-waarde van een bestaande isolatielaag en van de afwerkingslaag mag niet mee verrekend worden om aan de minimumeis van 3,0 m² KW te komen.
  • Enkel na-isolatie aan de buitenkant van al bestaande buitenmuur komt in aanmerking.
  • De lambdawaarde van het gebruikte isolatiemateriaal wordt bepaald volgens de richtlijnen van NBN B62-002 of ETA (Europees Technische goedkeuring). Deze lambdawaarden zijn ondermeer terug te vinden op de websites www.butgb.be, www.eota.be en www.vibe.be. Materiaal dat niet op deze websites wordt vermeld maar wel beschikt over de nodige technische goedkeuringen (NBN B62-002 of ETA), komt alleen in aanmerking voor de premie met een bijgevoegde ondertekende verklaring  van de aannemer en een technische fiche  met vermelding van bovenstaande gegevens.

 

De spouwmuur- of de buitenisolatie dient geplaatst te worden door een aannemer.

 

Moeten toegevoegd worden bij de aanvraag:

  • een kopie en betaalbewijs van alle facturen (geen offerte, leveringsbon, kasticket of proforma factuur) voor de levering en plaatsing van het isolatiemateriaal,
  • met vermelding van het plaatsingsadres, merk, het type, de soort, het aantal m², de Rd-waarde of warmteweerstand, de dikte, de lambdawaarde (spouwmuur), de datum van uitvoering (indien spouwmuurisolatie) en de kostprijs van de isolatie en plaatsing,
  • het bewijs van betaling,
  • voor spouwmuurisolatie: ook een kopie van de 'Verklaring van overeenkomstigheid met STS 71-1'.


D. Vervanging kachel door gaskachel of -haard

 

De vervanging van een hout- of steenkoolkachel of een open haard door een inzet- of vrijstaande gaskachel of een ingebouwde gashaard met energielabel ‘A’.  De premie kan enkel aangevraagd worden door de bewoner of verhuurder van een woning met een open haard of kachel op steenkool of hout.

Komen niet in aanmerking:

  • rechtspersonen zoals organisaties of vennootschappen,
  • vervanging van ketels (centrale verwarmingssystemen op hout/pellet of steenkool).

 

Het betreft:

  • de vervanging van:
  • Een kachel gestookt met steenkool, houtblokken, houtpellets, houtsnippers of andere houtelementen. Kachels kunnen vrijstaand of ingebouwd zijn. Ook de vervanging van accumulatiekachels komt in aanmerking.
  • Een open haard gestookt met hout.
  • Zowel kachels en open haarden gebruikt als hoofdverwarming of enige verwarming als kachels en haarden gebruikt voor sfeerverwarming of bijverwarming.

 

Het nieuwe verwarmingssysteem moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

De oude kachel of open haard moet vervangen worden door een nieuw individueel verwarmingssysteem dat geïnstalleerd wordt in dezelfde ruimte of (bij vervanging van een open haard) in de ruimte van de open haard.

Het nieuwe verwarmingssysteem:

  • Mag niet gevoed worden door vaste of vloeibare brandstoffen. Dat wil zeggen: geen verwarmingssystemen op o.a. hout, niet-houtige biomassa, steenkool, turf, cokes, petroleum, stookolie of bio-ethanol.
  • Moet een individueel toestel voor lokale ruimteverwarming zijn. Centrale verwarmingssystemen zoals gas-condensatieketels, vloerverwarming, warmtepompen e.d. komen niet onder deze rubriek in aanmerking
  • Moet minstens voldoen aan de energie-efficiëntieklasse ‘A’ zoals vermeld op het Europese energielabel. Dit sluit elektrische verwarmingstoestellen (elektrische kachels) uit, omdat deze niet onder het Europese Energielabel vallen.

 

De vervangingswerken moeten uitgevoerd worden door een installateur die garant staat voor een correcte uitvoering ervan.  De installateur zorgt er ook voor dat de verwijderde kachel wordt afgevoerd voor vernietiging.

 

Moeten toegevoegd worden bij de aanvraag:

  • de factuur;
  • het bewijs van betaling,
  • het attest van de installateur.

Artikel 4: In aanmerking komende facturen

§ 1. Facturen die dateren van vóór 1 januari 2022 en die op het ogenblik van de indiening van de aanvraag niet ouder zijn dan 1 jaar komen in aanmerking voor een toelage voor:

  • A. hernieuwbare energiebronnen
  • B. groendaken;
  • C. Isolatiematerialen.
        C1. Na-isolatie bestaande buitenmuur via buitenzijde en bestaande spouwmuur.
  • D. vervangen van kachel door gaskachel of -haard.
     

 

§ 2. Facturen die dateren van na 1 januari 2022 en die op het ogenblik van de indiening van de aanvraag niet ouder zijn dan 1 jaar komen in aanmerking voor een toelage voor:

  • A. hernieuwbare energiebronnen;
  • B. groendaken;
  • C. Isolatiematerialen.
        C1. Na-isolatie bestaande buitenmuur via buitenzijde en bestaande spouwmuur.
  • D. vervangen van kachel door gaskachel of -haard.


Artikel 5:  Het maximale subsidiebedrag wordt als volgt vastgesteld:

Er wordt in 2022 éénmalig een subsidie toegekend van maximaal 300,00 EUR, voor één of meerdere van de maatregelen opgesomd in artikel 3, per adres op het grondgebied van Zulte.

Daartoe wordt 15 % van alle factuurbedragen samen in aanmerking genomen. Facturen die in aanmerking gekomen zijn voor gehele of gedeeltelijke subsidie in 2022 kunnen nooit meer in aanmerking komen voor andere aanvragen in andere jaren.

Het gemeentebestuur behoudt zich het recht om -in elke fase van het project- ter plaatse te komen en zich te vergewissen van de situatie en indien nodig contact te nemen met de firma en/ of aannemer die de installatie beschreven heeft, levert, plaatst of die advies verstrekt. Indien de installatie niet overeenstemt met de beschrijving in de aanvraag, behoudt het gemeentebestuur het recht uitbetaalde premies terug te vorderen.

De toekenning van de premie betekent niet dat het gemeentebestuur verantwoordelijk wordt voor de toestellen, materialen en/ of resultaten.

De premieaanvraag geldt enkel voor nieuw aangekochte en geplaatste materialen.

Goedkeuring van Fluvius premies die gelijk lopen met gemeentelijke premie kunnen door het gemeentebestuur opgevraagd worden. De premies worden slechts uitbetaald indien de nodige stedenbouwkundige vergunningen voor de gebouwen en de werken die betrekking hebben op de subsidie, verkregen werden.

Artikel 6:
De aanvraag tot het bekomen van de subsidie wordt schriftelijk ingediend t.a.v. het college van burgemeester en schepen. De aanvraag geschiedt via een standaardformulier en is vergezeld van de vereiste bewijsstukken.

Artikel 7: Het college van burgemeester en schepenen doet uitspraak betreffende de toekenning van de subsidie voor de installatie en het gebruik van alternatieve energiebronnen.

Tweemaal per jaar wordt overgegaan tot uitbetaling van de toelage na definitieve toekenning.

Artikel 8: In de gevallen waar de aangegane verbintenissen niet meer worden nagekomen, kan de gemeente haar toelage terugvorderen, verhoogd met de wettelijke interesten te rekenen vanaf de datum waarop niet meer werd voldaan aan de gestelde voorwaarden.

Hetzelfde geldt als blijkt dat het certificaat of het installatiebewijs niet voldoende zijn om een optimale werking te garanderen.

Artikel 9: Dit reglement treedt in werking vanaf 1 januari 2022 tot en met 31 december 2022.

Artikel 10: Het reglement van 15 december 2020 wordt met ingang van 1 januari 2022 opgeheven.

Artikel 11: Overeenkomstig artikel 286 §2 van het decreet lokaal bestuur maakt de burgemeester het besluit en de inhoud ervan bekend via de webtoepassing van de gemeente (gekwalificeerd als "reglement"). 
Op dezelfde dag brengt de gemeente overeenkomstig artikel 330 van het decreet lokaal bestuur de toezichthoudende overheid op de hoogte.

Artikel 12: Dit besluit wordt ter kennis gebracht van de heer Provinciegouverneur conform artikels 285 en 329 van het Decreet Lokaal Bestuur.

Een afschrift van deze beslissing zal eveneens voor kennisgeving worden overgemaakt aan
- het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Administratie Economie, Afdeling Natuurlijke Rijkdommen en Energie.
- de lokale energie-intercommunale.
- de financieel directeur.