Terug
Gepubliceerd op 28/12/2021

Besluit  GEMEENTERAAD

di 21/12/2021 - 19:30

VASTSTELLEN MEERJARENPLANAANPASSING 2 2020-2025 (MJPA 2022) - DEEL GEMEENTE

Aanwezig: Francky De Coster, voorzitter
Simon Lagrange, burgemeester
Michaël Vandemeulebroecke, Natasja De Vos, Olivier Peirs, Linda Detailleur, schepenen
Kathleen Blauwblomme, Tony Boeckaert, Sally Cosijns, Catherine De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Fauve Tack, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
Sylvie Bohez, algemeen directeur
Verontschuldigd: Sophie Delaere, eerste schepen
Bevoegheid
  • Artikel 41 3° van het decreet lokaal bestuur op grond waarvan de gemeenteraad bevoegd is voor het vaststellen van de beleidsrapporten.
Wetten en reglementen
  • Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
  • Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen.
  • Ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen.
  • Omzendbrief KB/ABB 2020/3 van 18 september 2020 over de aanpassing van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus.
  • De Gemeenteraadsbeslissing van 19 december 2019 waarbij het oorspronkelijk meerjarenplan 2020-2025 werd goedgekeurd.
  • De Gemeenteraadsbeslissing van 15 december 2020 waarbij het meerjarenplan 2020-2025 voor de 1ste maal werd aangepast en goedgekeurd (MJPA 2021).
Feiten
  • Het decreet lokaal bestuur bepaalt dat het meerjarenplan start in het 2de jaar na de lokale verkiezingen en loopt tot het einde van het jaar na de daaropvolgende verkiezingen. Het meerjarenplan vormt de basis voor het beleid van het bestuur gedurende de komende 6 jaar. 
  • Het budget is vanaf het boekjaar 2020 geen afzonderlijk beleidsrapport meer maar wordt geïntegreerd in het meerjarenplan.
  • Het meerjarenplan wordt opgemaakt volgens de regels over de beheers- en beleidscyclus. De evaluatie ervan heeft geleid tot een bijsturing en vereenvoudiging van de regelgeving.
  • De geactualiseerde omgevingsanalyse is een verplicht onderdeel van het meerjarenplan en geeft een beeld van de behoeften van de interne en externe belanghebbenden, van de sterktes en zwaktes van het bestuur en van de bedreigingen en opportuniteiten.
  • De lokale planning is geïntegreerd. Gemeente en openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn stellen een gezamenlijk meerjarenplan vast, dat door beide raden wordt vastgesteld en vertrekken hierbij van een gezamenlijke doelstellingenboom. Ook het financieel evenwicht wordt beoordeeld voor de gemeente en het OCMW samen. Er wordt in het meerjarenplan dus geen gemeentelijke bijdrage aan het OCMW meer ingeschreven.
  • De gemeenten en OCMW's hebben een geïntegreerd meerjarenplan maar hebben hun eigen bevoegdheden voor de vaststelling ervan. Zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn moeten eerst hun eigen deel van het meerjarenplan vaststellen. Daarna kan de gemeenteraad het deel van het meerjarenplan dat de raad voor maatschappelijk welzijn heeft vastgesteld, goedkeuren, waardoor het meerjarenplan definitief is vastgesteld. Deze regel geldt vanzelfsprekend ook voor elke aanpassing van het meerjarenplan.
  • Onmiddellijk na de definitieve vaststelling van het meerjarenplan moet het bestuur de digitale rapportering aan het Agentschap Binnenlands Bestuur bezorgen, ofwel via het digitaal loket ofwel rechtstreeks vanuit de lokale toepassing.
  • Nadat eind 2020 een eerste meerjarenplanaanpassing werd goedgekeurd, wordt nu een tweede aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 voorgelegd.
    Immers moesten budgetten worden bijgestuurd in plus en in min aan de actuele omstandigheden. Er werden aanpassingen aangebracht zowel aan het lopende jaar 2021 als aan de volgende jaren van de periode. De cijfers van 2020 zijn ondertussen historisch en ongewijzigd, omdat de dienstjaarrekening 2020 werd goedgekeurd door het lokaal bestuur én door de hogere overheid.
Motivatie
  • De aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 (MJPA 2022) werd voorbereid en opgesteld door de algemeen en financieel directeur, in overleg met het managementteam en op maandag 6 december 2021 overgemaakt aan alle raadsleden.
  • Deze tweede aanpassing van het meerjarenplan bevat zowel een aanpassing van het boekjaar 2021 als een vaststelling van de kredieten voor 2022 én volgende jaren. Het M3 schema vermeldt bijgevolg de bedragen van 2021 en 2022.
  • Het meerjarenplan is financieel in evenwicht aangezien :
    • het geraamd beschikbaar budgettair resultaat in geen enkel jaar negatief is
    • de geraamde autofinancieringsmarge (AFM) voor 2025 minstens gelijk is aan nul.
  • De jaarrekening 2020 is in het aangepaste meerjarenplan verwerkt.
  • De financiële risico's zijn afdoende beschreven, alsook de middelen en mogelijkheden waarover het bestuur beschikt om zich tegen die risico's in te dekken.
Financiële impact
  • De financiële impact blijkt uit het meerjarenplan zelf.
Bespreking
  • De aanpassing van het meerjarenplan (MJPA 2022) werd uitgebreid toegelicht op de raadscommissie die plaatsvond op donderdag 16 december 2021.
  • Er wordt verwezen naar de toelichting en het debat gegeven/gevoerd in het kader van het 2de agendapunt van de raad voor maatschappelijk welzijn m.b.t. meerjarenplan luik OCMW - rechtspositieregeling - organogram.
Beslissing

Artikel 1: De gemeenteraad stelt het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 (MJPA 2022)- deel gemeente vast. Het aangepaste meerjarenplan (MJPA 2022) en de verplichte bijlagen worden als bijlage toegevoegd en geviseerd.


Artikel 2: Overeenkomstig artikel 286 §1  3° van het decreet lokaal bestuur maakt de burgemeester het besluit en de inhoud van het beleidsrapport bekend via de webtoepassing van de gemeente binnen de 10 dagen nadat ze genomen zijn.
Op dezelfde dag brengt de gemeente overeenkomstig artikel 330 van het decreet lokaal bestuur de toezichthoudende overheid op de hoogte.