Terug
Gepubliceerd op 04/03/2025

Besluit  GEMEENTERAAD

di 25/02/2025 - 19:30

GOEDKEUREN GECOÖRDINEERD AANVULLEND VERKEERSREGLEMENT INZAKE DE KERKSTRAAT

Aanwezig: Steven Van Troys, voorzitter
Simon Lagrange, burgemeester
Sophie Delaere, Olivier Peirs, Michaël Vandemeulebroecke, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
Ward Baeten, Rudy Beulque, Kathleen Blauwblomme, Tony Boeckaert, Catherine De Smet, Marc Devlieger, Katrien De Waele, Yentl De Wever, Céleste Heyerick, Lieven Lippens, Luc Millecamps, Marc Nachtergaele, Berkan Nalli, Luc Roggeman, Delphine Vandenbossche, Tania Verpraet, Marc Vanden Heede, Aline Van den Weghe, gemeenteraadsleden
Sofie Tremmerie, wnd. algemeen directeur
Verontschuldigd: Sylvie Bohez, algemeen directeur
Bevoegheid
  • Artikel 119 van de nieuwe gemeentewet op grond waarvan de gemeenteraad bevoegd is voor de gemeentelijke politieverordeningen, met uitzondering van de tijdelijke politieverordeningen op het wegverkeer bedoeld in artikel 130 bis van de nieuwe gemeentewet.
  • Artikel 135 §2 1°van de nieuwe gemeentewet m.b.t. de algemene bevoegdheid van de gemeenten m.b.t. het veilig en vlot verkeer op openbare wegen, straten ...
Wetten en reglementen
  • De wet betreffende de politie over het wegverkeer van 16 maart 1968 (genoemd "de wegverkeerswet"), zoals gewijzigd tot op heden.
  • Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg (genoemd "het verkeersreglement"), zoals gewijzigd tot op heden.
  • Artikel 119 van de nieuwe gemeentewet op grond waarvan
    • binnen de 48 uren een afschrift aan de deputatie van de provincieraad wordt overmaakt.
    • dadelijk een afschrift van de politieverordening verzonden wordt aan de griffie van de rechtbank van 1ste aanleg en aan die van de politierechtbank, waar zij in een daartoe bestemd register worden ingeschreven.
  • Het ministerieel besluit van 12 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
  • Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 330, 285 §1 en 286 §1 betreffende het bestuurlijk toezicht.
  • Het gecoördineerd aanvullend verkeersreglement inzake de Kerkstraat, goedgekeurd in de gemeenteraad van 28 februari 2023.
Feiten
  • De Kerkstraat is een gewestweg.
  • De vraag van het schepencollege tot het inrichten van een veilige oversteekplaats voor voetgangers in de Kerkstraat t.h.v. het kruispunt met de Kreupelstraat.
Adviezen
  • Het gunstig advies van de adviesraad mobiliteit en verkeersveiligheid.
  • De goedkeuring van het Agentschap Wegen en Verkeer op Provinciale Commissie Verkeersveiligheid van 4 februari 2024.
Motivatie
  • De verkeersmaatregelen hebben betrekking op een gewestweg.
  • Het doel van deze maatregel is het inrichten van een veilige oversteekplaats voor voetgangers tussen de attractiepolen VBS Olsene, Ferm Olsene, Snipper Olsene en de parking in de Kreupelstraat enerzijds en het Ontmoetingscentrum anderzijds.
Bespreking
  • Schepen Michaël Vandemeulebroecke licht het agendapunt ter zitting toe.
  • Raadslid Delphine Vandenbossche vraagt of er bij de oversteek ook gezorgd kan worden voor aangepaste verlichting.
  • Schepen Michaël Vandemeulebroecke stelt dat het gewest doorgaf dat er specifieke verlichting wordt voorzien op de plaats waar het zebrapad zal komen. De verlichting is gelijkaardig aan de verlichting aan het zebrapad aan de Waalmeers en ter hoogte van de vroegere jongensschool in de Dorpsstraat in Machelen. De verlichting wordt aangebracht door en op kosten van Agentschap Wegen en Verkeer. Aanvullend geeft hij door dat ervoor gekozen is om de looplijnen van het voetpad te volgen zodat de mensen op het voetpad kunnen blijven na het oversteken.
  • Raadslid Lieven Lippens meldt dat hij dezelfde vraag had. In de Waalmeers is het zebrapad goed verlicht door specifieke verlichting. In het donker trekt deze de aandacht van het zebrapad.
  • Raadslid Ward Baeten zegt dat er nog pijnpunten zijn, maar 1 van de belangrijkste situeert zich op de N43 ter hoogte van slagerij Dhaene en de appartementen in aanbouw. Vroeger was er een zebrapad. Nu zijn er 2 bushaltes, is het zone 50 en wordt er ook een doorgang voor voetgangers aangebracht langs de appartementen. Hij vraagt zich af of er plannen zijn om daar een zebrapad aan te leggen.
  • Schepen Michaël Vandemeulebroecke antwoordt dat er op dit moment geen plannen zijn. Maar naar aanleiding van de ontwikkelingen daar is het een goed idee om de verkeerscommissie van de gemeente te bevragen en dan contact te leggen met het gewest dat er zich ook over moet uitspreken.
  • Raadslid Ward Baeten vindt het vreemd dat er geen stappen werden ondernomen. De mensen in de buurt vernamen via een buurtvergadering of een brief naar aanleiding van de bouw van de appartementen dat de mogelijkheid om een zebrapad aan te leggen zou bekeken worden. Het is ook goed om hier nu mee te starten.
  • Schepen Michaël Vandemeulebroecke zal dit nagaan.
  • Raadslid Catherine De Smet zegt tevreden te zijn dat ze er samen na meer dan 20 jaar in geslaagd zijn om de realisatie van een zebrapad te bekomen. De GPS-systemen zijn niet aangepast aan het feit dat er 50 km per uur mag gereden worden. Ze vraagt dit door te geven aan de instanties. Bovendien is er ter hoogte van Kerkstraat 44 een volle witte lijn net aan de inrit van de ondergrondse parkeergarages. Ze vraagt dit door te geven aan de dienst wegmarkeringen.
  • Schepen Michaël Vandemeulebroecke zal dit bekijken en raadslid Catherine De Smet op de hoogte brengen.
  • Raadslid Marc Devlieger stelt dat dit zebrapad al decennialang gevraagd werd en hij verwonderd is dat het er nu toch komt. Hij vindt de ligging van het zebrapad niet logisch. Het wordt niet aan de ingang van het Ontmoetingscentrum gelegd. Hij vraagt zich af welke argumenten hiervoor zijn.
  • Schepen Michaël Vandemeulebroecke zegt dat er 2 argumenten zijn vanuit de hogere overheid. Ten eerste kom je bij het verlaten van het Ontmoetingscentrum op een fietspad en niet op een voetpad en ten tweede zouden er parkeerplaatsen voor mensen met een beperking weggenomen moeten worden.
  • Raadslid Luc Roggeman vermeldt dat dit een dossier is dat al lang aansleept en eindelijk kan goedgekeurd worden. Over zijn fractie wordt regelmatig gezegd dat ze met niks akkoord kunnen gaan. Het is leuk dat ze dergelijke zaken mee kunnen goedkeuren.
Beslissing

Artikel 1: De Kerkstraat (N459) wordt als een voorrangsweg ingericht ten opzichte van al de erop uitkomende zijstraten.

 

Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van de hierna vermelde verkeerssignalisatie:

  • Verkeersborden B9 op de Kerkstraat.
  • Verkeersborden B1 op de aansluiting van de zijstraten Modest-Huysplein, Reigersvliet, Leybulcklos, Kerkstraat 70-82 en Oliebergstraat.
  • Verkeersborden B5 op de aansluiting van de zijstraten Kreupelstraat, Kerkstraat 21A-25, Kerkstraat 66-68 (naast de oude begraafplaats) en de Herdersstraat.

 

Er wordt tevens een dwarsstreep, door witte driehoeken, zoals is voorzien in artikel 76.2 van het KB van 01.12.1975, aangebracht haaks op de rand van de rijbaan waar de bestuurders zo nodig moeten stoppen en voorrang verlenen ingevolge het verkeersbord B1 in de Modest-Huysplein, Reigersvliet, Leybulcklos, Kerkstraat 70-82 en Oliebergstraat.


Er wordt tevens een stopstreep, gevormd door een witte doorlopende streep, zoals is voorzien in artikel 76.1 van het KB van 01.12.1975, aangebracht haaks op de rand van de rijbaan waar de bestuurders moeten stoppen ingevolge het verkeersbord B5 in de Kreupelstraat, Kerkstraat 21A-25, Kerkstraat 66-68 (naast de oude begraafplaats) en de Herdersstraat.

 

Artikel 2: In de Kerkstraat (N459) wordt de rijbaan in rijstroken verdeeld.

 

Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het aanbrengen van de overlangse markeringen, nl. witte onderbroken strepen, zoals is voorzien in artikel 72 van het KB van 01.12.1975.

 

Artikel 3: Er wordt in de Kerkstraat een verhoogde inrichting (verkeersplateau) aangelegd op het kruispunt met de Kreupelstraat.

 

De verhoogde inrichting wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van de volgende verkeerssignalisatie:

  •  Verkeersbord A14 met onderbord met de aangepaste afstand op de drie armen van het kruispunt op deze aangepaste afstand van het begin van het plateau.
  •  Verkeersbord F87 op de drie armen van het kruispunt t.h.v. de verhoogde inrichting.

 

Artikel 4: In de Kerkstraat (N459), aan weerszijden van de toegangspoort naar het gemeentelijk domein, worden twee parkeerplaatsen ingericht waar het parkeren voorbehouden is voor voertuigen die gebruikt worden door personen met een handicap.

 

Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis gebracht van de weggebruikers door het plaatsen van een verkeersbord E9a met symbool (pictogram) type VIId, overeenkomstig artikel 70.2.1.3°c van het KB van 01.12.1975.

 

Artikel 5: In de Kerkstraat (N459), ter hoogte van Kerkstraat 1, wordt 1 parkeerplaats afgebakend waar beperkte parkeertijd (blauwe zone) wordt ingevoerd, waarbij er tussen 7.00 en 18.00 uur maximum 30 minuten mag worden geparkeerd.

 

Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door:

  • het aanbrengen van witte markeringen, zoals is voorzien in het artikel 77.5 van het KB 01.12.1975, waar de voertuigen moeten staan in de parkeerzone.
  • een verkeersbord E9a, aangevuld met het pictogram type VIIb (afbeelding parkeerschijf) en met een onderbord met het opschrift '30 minuten van 7u tot 18u'; en een onderbord Gxd (5m).

 

Artikel 6: In de Kerkstraat (N459), aan de straatkant met onpare huisnummers, begrepen tussen Kerkstraat 9 t.e.m. Kerkstraat 21, wordt er parkeerverbod ingevoerd.

 

Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van de verkeersborden E1 met opwaartse pijl (begin reglementering) en neerwaartse pijl (einde reglementering).

 

Artikel 7: Op de Kerkstraat (N459), begrepen tussen de Reigersvliet en de grens met Dentergem, wordt langs beide zijden van de openbare weg een fietspad ingericht.

 

Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van verkeersborden D7, overeenkomstig artikel 69.3 van het KB van 01.12.1975.

 

Artikel 8: Er wordt in de Kerkstraat een oversteekplaats voor voetgangers aangebracht ter hoogte van:

  • het kruispunt met de Grote Steenweg (N43)
  • het kruispunt met de Kreupelstraat

 

Deze oversteekplaatsen voor voetgangers worden afgebakend door middel van de dwarsmarkeringen evenwijdig met de as van de rijbaan overeenkomstig artikel 76.3 van het KB van 1 december 1975.

Tevens worden de oversteekplaatsen voor voetgangers aangeduid met de verkeersborden F49 zoals is voorzien in artikel 71.2 van het KB van 1 december 1975.

 

Artikel 9: Er wordt in de Kerkstraat (N459) een verbod van rechts afslaan, afslaan van Kerkstraat naar de Herdersstraat, ingevoerd voor bestuurders van voertuigen waarvan de massa in beladen toestand hoger is dan 5.5 ton.

 

Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis gebracht van de weggebruikers door het plaatsen van een verkeersbord C31b met onderbord "+5.5 ton". Er wordt tevens een aanwijsbord geplaatst met het gewenst te volgen traject.

 

Artikel 10: Dit reglement heeft betrekking op een gewestweg en wordt ter goedkeuring overgemaakt aan het Vlaams Gewest - Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse Overheid. 
Het reglement treedt in werking na goedkeuring ervan door het Vlaamse Gewest.

Artikel 11: Bij goedkeuring van huidig gecoördineerd aanvullend reglement wordt het gecoördineerd aanvullend verkeersreglement d.d. 28 februari 2023 opgeheven.


Artikel 12
: Na goedkeuring wordt het reglement bekendgemaakt overeenkomstig de artikelen 330, 285 §1 en 286 §1 van het decreet lokaal bestuur en wordt tevens een afschrift ervan gestuurd naar:

  • de Deputatie van Oost-Vlaanderen
  • de griffie van de Rechtbank van Eerste Aanleg te Gent
  • de griffie van de Politierechtbank te Gent
  • de lokale politie, directie operaties, afdeling verkeer
  • de technische diensten gemeente Zulte.