Terug
Gepubliceerd op 31/03/2025

Besluit  GEMEENTERAAD

di 25/03/2025 - 19:30

VASTSTELLEN REGLEMENT GEMEENTELIJKE RAAD VOOR MONDIALE SOLIDARITEIT ZULTE

Aanwezig: Steven Van Troys, voorzitter
Simon Lagrange, burgemeester
Sophie Delaere, Olivier Peirs, Michaël Vandemeulebroecke, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
Ward Baeten, Rudy Beulque, Kathleen Blauwblomme, Tony Boeckaert, Catherine De Smet, Katrien De Waele, Yentl De Wever, Céleste Heyerick, Lieven Lippens, Luc Millecamps, Marc Nachtergaele, Berkan Nalli, Luc Roggeman, Delphine Vandenbossche, Tania Verpraet, Marc Vanden Heede, Aline Van den Weghe, gemeenteraadsleden
Sofie Tremmerie, wnd. algemeen directeur
Sylvie Bohez, algemeen directeur
Verontschuldigd: Marc Devlieger, gemeenteraadslid
Bevoegheid
  • Artikel 41, lid 2, 13° van het Decreet Lokaal Bestuur.
Wetten en reglementen
  • Artikel 304 § 3 Decreet Lokaal Bestuur.
  • Het kaderdecreet inzake ontwikkelingssamenwerking van 22 juni 2007.
Feiten
  • Na de vernieuwing van de gemeenteraad met ingang van maandag 2 december 2024 werd een evaluatie gemaakt van de werking van de diverse gemeentelijke adviesraden tijdens de voorbije 6 jaar.
Motivatie
  • Het installeren van de Gemeentelijke Raad voor Mondiale Solidariteit is decretaal niet verplicht, maar wordt als waardevol geëvalueerd.
  • Indien er gemeenteraadsleden of leden van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst deel uitmaken van de adviesraad dan hebben zij geen stemrecht.
  • Het Decreet Lokaal Bestuur laat toe dat het nominatief aanduiden van de leden van de adviesraad gebeurt door het college van burgemeester en schepenen, terwijl het inrichten van adviesraden en overlegstructuren een exclusieve bevoegdheid van de gemeenteraad is.
  • De Gemeentelijke Raad voor Mondiale Solidariteit staat in voor o.a. het adviseren van de verdeling van het gemeentelijk budget voor ontwikkelingssamenwerking en derde wereldproblematiek. Daarnaast heeft de Gemeentelijke Raad voor Mondiale Solidariteit ook een adviserende taak en werkt het samen voor lezingen en informatiemomenten voor de burger.
  • De CD&V/N-VA fractie wenst zich te onthouden bij de stemming omwille van het feit dat verder gebouwd wordt op de bestaande reglementen en samenstelling van de adviesraden (van oudsher).  De vraag naar politieke afvaardiging in de adviesraden werd niet onderzocht.
Bespreking
  • Schepen Francky De Coster licht het agendapunt ter zitting toe.
 
  • De CD&V/N-VA fractie wenst zich te onthouden bij de stemming omwille van het feit dat verder gebouwd wordt op de bestaande reglementen en samenstelling van de adviesraden (van oudsher).  De vraag naar politieke afvaardiging in de adviesraden werd niet onderzocht. 
Beslissing

Artikel 1: Onderstaand reglement wordt aangenomen met betrekking tot de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit van Zulte:

 


REGLEMENT MET BETREKKING TOT DE GEMEENTELIJKE RAAD VOOR MONDIALE SOLIDARITEIT ZULTE

 

Hoofdstuk 1.            Opdracht en activiteiten

Artikel 1. De gemeente richt een gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit op.

 

Artikel 2. De gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit is een gemeentelijke adviesraad die werkt op het vlak van de mondiaal beleid en de derde wereldproblematiek.

 

Artikel 3. De gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit adviseert de gemeente over de verdeling van het gemeentelijk budget voor mondiaal beleid en derde wereldproblematiek naar de verschillende ingediende buitenlandse projecten.

 

Artikel 4.

§ 1. De gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit kan een eigen werking realiseren.

 

§ 2. In samenspraak met het college van burgemeester en schepenen kunnen zowel de opdracht van de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit als de doelstellingen van de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit een ruimer karakter krijgen.

 

Mits ze worden omschreven in een door de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit en de gemeenteraad goedgekeurd statuut kunnen de taken van de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit als volgt worden gespecificeerd:

  • het voeren van een permanent bewustmakingsbeleid naar bevolking en overheid;
  • het steunen van projecten in de derde wereld;
  • het steunen van plaatselijke initiatieven rond de derde wereld;
  • het adviseren van het college van burgemeester en schepenen en van de gemeenteraad inzake begroting van mondiaal beleid;
  • informatie geven aan de bevolking op het gebied van mondiale solidariteit en derde wereldproblematiek;
  • vorming van de eigen leden.


Hoofdstuk 2.            Samenstelling

Artikel 5. De gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit bestaat uit stemgerechtigde en waarnemende leden.

 

Artikel 6. Alle filosofische en ideologische strekkingen kunnen opgenomen worden in alle geledingen van de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit.

 

Artikel 7.

§ 1. Er wordt een publieke en open oproep gedaan zodat iedere inwoner de kans krijgt zich kandidaat te stellen. Bij de kandidatuurstelling dient een motivatie toegevoegd te worden.

 

§ 2. De stemgerechtigde leden mogen geen politiek mandaat (noch in de gemeente noch in het OCMW) vervullen.

 

Afdeling 2.1. Stemgerechtigde leden

Artikel 8. De verschillende organisaties die in de gemeente een bewezen werking hebben rond Mondiale Solidariteit en de derde wereldproblematiek die bestaan op het ogenblik van de installatie van de nieuwe adviesraad en die het opzet van de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit onderschrijven, hebben recht op één stemgerechtigde afgevaardigde.


Artikel 9.

§ 1. De personen die willen meewerken aan de uitbouw van de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit maken ten persoonlijken titel deel uit van de adviesraad.

 

§ 2. Zij verkrijgen stemrecht op voorwaarde dat zij de laatste drie opeenvolgende vergaderingen van de adviesraad hebben bijgewoond of zich hebben verontschuldigd.

 

Artikel 10. De leden van de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit worden aangesteld door het college van burgemeester en schepenen.

 

Afdeling 2.2. Waarnemende leden

Artikel 11. De gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit heeft de volgende waarnemende leden:

  • de schepen bevoegd voor Mondiale Solidariteit;
  • het personeelslid dat Mondiale Solidariteit en derde wereldproblematiek opvolgt.

 

De schepen bevoegd voor Mondiale Solidariteit zetelt met raadgevende stem.


Artikel 12. De gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit kan personen uitnodigingen op de vergadering omwille van hun speciale kennis of specifieke bekwaamheden. Deze personen hebben geen stemrecht.

 

Afdeling 2.3. Voorzitter en secretaris

Artikel 13. De leden van de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit kiezen onder hun stemgerechtigde leden een voorzitter.


Artikel 14. Het personeelslid dat Mondiale Solidariteit en de derde wereldproblematiek opvolgt, is belast met het secretariaatswerk van de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit.

 

Afdeling 2.4. Einde van het lidmaatschap

Artikel 15.

§ 1. De hoedanigheid van lid van het gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit wordt verloren:

  • door het intrekken van de opdracht door de organisatie, vereniging of instelling welke zij vertegenwoordigen. Deze intrekking moet schriftelijk aan de voorzitter van de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit toegezonden worden met kopie aan de secretaris;
  • door ontslag van het lid. Dit ontslag dient schriftelijk aan de voorzitter van de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit meegedeeld te worden met kopie aan de secretaris;
  • door overlijden of rechtsonbekwaamheid;
  • door uitsluiting, waarover de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit met een meerderheid van 2/3de van de aanwezige stemgerechtigde leden beslist. Een niet-gemotiveerde afwezigheid op drie achtereenvolgende samenkomsten van de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit is een reden tot uitsluiting.

 

§ 2. Het lidmaatschap mag niet langer duren dan 6 jaar, maar is hernieuwbaar. De lidmaatschappen die worden toegekend na de goedkeuring van dit reglement, lopen tot ten laatste 6 maanden na installatie van een nieuwe gemeenteraad. De vroegere gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit blijft echter in functie totdat de nieuwe raad is geïnstalleerd.

 

§ 3. Indien aan een lidmaatschap voortijdig een einde komt, door de redenen vermeld in dit artikel, wordt zo spoedig mogelijk in de opvolging voorzien door het college van burgemeester en schepenen.


Hoofdstuk 3.            Werking

Afdeling 3.1. Aantal vergaderingen

Artikel 16. De gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit vergadert zo vaak als nodig is, doch minstens 2 maal per jaar. Zowel het schepencollege als de leden van de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit kunnen de adviesraad samenroepen.

 

Artikel 17. De bijeenkomsten van de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit zijn gesloten vergaderingen, tenzij de adviesraad beslist om voor bepaalde zaken een openbare vergadering te houden.

 

Afdeling 3.2. Opmaak en ondertekening agenda

Artikel 18.

§ 1. Elk lid kan verzoeken een punt op de agenda te plaatsen.

 

§ 2. Dringende punten kunnen bij 2/3de meerderheid van de leden bij het begin van de vergadering aan de agenda worden toegevoegd.

 

Artikel 19. De voorzitter en de secretaris stellen de agenda op.


Afdeling 3.3. Verzending agenda

Artikel 20. Alle leden worden per e-mail opgeroepen. De uitnodiging per e-mail vermeldt de agenda.

 

Afdeling 3.4.  Voorzitten van de vergadering

Artikel 21. De vergaderingen worden voorgezeten door de voorzitter van de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit of, bij diens afwezigheid door de secretaris van de adviesraad.

 

Afdeling 3.5. Recht op informatie

Artikel 22.Om zijn bevoegdheden daadwerkelijk te kunnen uitoefenen heeft de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit recht op informatie ten aanzien van alle beleidsbeslissingen van de inrichtende overheid betreffende mondiaal beleid en derde wereldproblematiek.

 

Afdeling 3.6. Aanwezigheidsquorum en stemming 

Artikel 23. Bij de beraadslagingen zal gestreefd worden naar een consensus. Indien geen consensus kan bereikt worden, zal gestemd worden bij gewone meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend.


Artikel 24. Ieder lid van de raad kan slechts één organisatie vertegenwoordigen en beschikt over één stem.

 

Afdeling 3.7. Verslag

Artikel 25. Van elke bijeenkomst van de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit wordt een verslag opgesteld onder de verantwoordelijkheid van de secretaris.

 

Artikel 26. Een beknopt verslag van de vergaderingen wordt overgemaakt aan de leden, de waarnemers en het college van burgemeester en schepenen.

 

Gemeenteraadsleden hebben inzage van de agenda en het verslag overeenkomstig het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad.

 

Artikel 27. De secretaris van de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit staat in voor het centraal bewaren van zowel de agenda als het verslag van de vergaderingen van de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit.

 

Afdeling 3.8. Werkgroep

Artikel 28.

§ 1. De gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit kan steeds werkgroepen oprichten en ontbinden. Elk lid van de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit kan hieraan deelnemen.

 

§ 2. Ook andere geïnteresseerde inwoners van de gemeente en/of deskundigen die woonachtig zijn binnen de gemeente Zulte kunnen lid zijn van een werkgroep.

 

§ 3. De werkgroepen brengen steeds verslag uit bij de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit.


Hoofdstuk 4.            Adviezen

Artikel 29.

§ 1. Het gemeentebestuur zal de adviesvragen steeds schriftelijk stellen. De adviesvraag omvat volgende gegevens:

  • een duidelijke omschrijving van de vraag;
  • de opgave van de wettelijke en financiële randvoorwaarden waarmee de gemeente moet rekening houden;
  • de vermelding van de uiterste datum van inlevering van het advies.

 

§ 2. Het gemeentebestuur zal de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit steeds minimaal een termijn van één maand geven, te rekenen vanaf de datum van ontvangst van de adviesvraag bij de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit.

 

Slechts om uitzonderlijke redenen en omwille van hoogdringendheid kan het gemeentebestuur deze termijn gemotiveerd en in samenspraak met de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit inkorten. In onderlinge afspraak kan deze termijn ook verlengd worden.

 

Artikel 30. De gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit bezorgt de adviezen schriftelijk aan het gemeentebestuur. Dit advies maakt steeds deel uit van het dossier. Elk advies omvat volgende gegevens:

  • een standpuntbepaling of herformulering;
  • een omstandige motivering van het advies;
  • eventuele afwijkende meningen of minderheidsstandpunten.

 

Artikel 31. De gemeente brengt de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit binnen de 2 maanden na aflevering van het schriftelijk advies op de hoogte van het gevolg dat aan een advies werd gegeven of zal gegeven worden.

 

Indien het advies maar gedeeltelijk of helemaal niet werd gevolgd, dient dit gemotiveerd te worden naar de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit toe en dit binnen een termijn van 2 maanden.


Hoofdstuk 5.            Ondersteuning door de gemeente

Artikel 32. De gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit krijgt een lokaal ter beschikking waar de vergaderingen kunnen doorgaan.

 

Artikel 33. De gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit ressorteert onder het gemeentebestuur. Ter dekking van de risico’s ‘burgerlijke aansprakelijkheid’, ‘rechtsbijstand’ en ‘lichamelijke ongevallen’ sluit het gemeentebestuur de nodige verzekeringspolissen af voor de stemgerechtigde leden en de vaste waarnemers van de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit.

 


 

Artikel 2: Het gemeenteraadsbesluit van 26 maart 2019  betreffende het reglement van de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit wordt opgeheven en vervangen door dit reglement met ingang van 1 april 2025.

 

Artikel 3: Dit gemeenteraadsbesluit wordt bekend gemaakt overeenkomstig de artikelen 286 e.v. van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Artikel 4: In uitvoering van artikel van 330 het Decreet Lokaal Bestuur wordt binnen 10 dagen na het besluit een afschrift van dit besluit bekend gemaakt op de gemeentelijke website.