Enig artikel: De notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 25 februari 2025 worden goedgekeurd.
Artikel 1: Onderstaand reglement wordt aangenomen met betrekking tot de samenstelling en werking van de Zultse adviesraad voor sport:
REGLEMENT MET BETREKKING TOT DE SAMENSTELLING EN WERKING VAN DE ZULTSE ADVIESRAAD VOOR SPORT
Hoofdstuk 1 : DOEL
Artikel 1.
De sportraad heeft in het algemeen tot doel het bewegen, de lichamelijke opvoeding en het sporten in onze gemeente te bevorderen, in het belang van het algemeen welzijn en de algehele lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van alle inwoners van de gemeente.
Artikel 2.
De concrete doelstellingen en taken zijn onder meer de volgende :
Hoofdstuk 2 : SAMENSTELLING, STRUCTUUR EN BEVOEGDHEDEN
Artikel 3.
De sportraad moet voldoende representatief zijn voor de competitie- en recreatiesport en alle bestaande vormen van sportbeoefening bij de bevolking.
De gemeente Zulte opteert voor de oprichting van :
- Sportraad Competitie
- Sportraad Recreatie
- Sportraad Andersgeorganiseerde Sport.
Artikel 4.
De bevoegdheden van de overkoepelende gemeentelijke sportraad en de drie deelsportraden worden als volgt omschreven (niet beperkende opsomming!):
Elke deelsportraad brengt met gewone meerderheid van stemmen afzonderlijk advies uit over bovenstaande materies.
De adviezen worden door de respectievelijke voorzitter en ondervoorzitter voorgelegd op de overkoepelende gemeentelijke sportraad, die het globaal advies overmaakt aan het gemeentebestuur.
De overkoepelende sportraad (=dagelijks bestuur (voorzitter + ondervoorzitter) van de drie deelsportraden samen) kan ook afzonderlijk advies uitbrengen op eigen initiatief over alle aangelegenheden die de sportraad belangrijk acht in het kader van het sportbeleid.
Hoofdstuk 3 : DEELSPORTRADEN
Artikel 5.
Er worden drie deelsportraden opgericht
Artikel 6.
De stemgerechtigde leden van de Sportraad Competitie zijn de afgevaardigden van elke sportvereniging (1 per vereniging) die een actieve sportwerking in Zulte of in een deel van de gemeente kunnen aantonen en die deelnemen aan een officiële competitie.
Artikel 7.
De stemgerechtigde leden van de Sportraad Recreatie zijn de afgevaardigden van elke sportvereniging (1 per vereniging) die een actieve recreatieve sportwerking in Zulte of in een deel van de gemeente kunnen aantonen.
Artikel 8.
De stemgerechtigde leden van de Andersgeorganiseerde Sportraad zijn de afgevaardigden van
De bovenstaande categorieën c t/m h voegen bij hun aanvraag een motivatiebrief toe.
Artikel 9.
Geen van bovenvermelde verenigingen, instellingen of organisaties mogen aangesloten zijn bij een andere gemeentelijke adviesraad of deelsportraad.
Artikel 10.
De sportraad kan uitgebreid worden met maximum 6 deskundigen (totaal, 2 per deelsportraad).
Deskundigen zijn personen die wegens hun bijzondere sportieve bevoegdheid en/of bekwaamheid positief kunnen bijdragen tot de werking van de sportraad, maar geen bestuurslid zijn van een organisatie die reeds lid is van de sportraad.
Er wordt een publieke en open oproep gedaan zodat iedere inwoner de kans krijgt zich kandidaat te stellen. De kandidaatstelling gebeurt op basis van een motivatiebrief.
De deskundige is woonachtig in Zulte.
De deskundigen genieten stemrecht.
Indien er meer dan 2 aanvragen ingediend worden om als deskundige te zetelen per deelsportraad, maakt het college van burgemeester en schepenen een keuze, op basis van hun motivatiebrief en het desbetreffend advies van de sportfunctionaris.
Artikel 11.
Politieke mandatarissen kunnen geen deel uitmaken van de adviesraad voor sport.
De schepen bevoegd voor sport wordt uitgenodigd naar alle vergaderingen (overkoepelende- en deelsportraad).
Hij kan de vergaderingen bijwonen als niet-stemgerechtigd waarnemer.
Als secretaris fungeert de door de gemeentelijke overheid gedelegeerde sportfunctionaris en/of de in de gemeente aangestelde ambtenaar.
De sportfunctionaris wordt uitgenodigd naar alle vergaderingen (overkoepelende- en deelsportraad).
De secretaris is niet-stemgerechtigd, waarnemend lid van alle raden opgericht overeenkomstig dit reglement.
Artikel 12.
Alle stemgerechtigde leden worden minimum jaarlijks uitgenodigd voor een Algemene Vergadering.
De agenda van deze Algemene Vergadering wordt in onderling overleg opgesteld door de voorzitter en de sportfunctionaris samen.
Artikel 13.
Alle leden worden per e-mail opgeroepen. De uitnodiging per e-mail vermeldt de agenda.
Elk schriftelijk voorstel, door minstens 1/3de van de stemgerechtigde leden ondertekend en gericht aan de sportfunctionaris, moet op de dagorde gebracht worden.
Artikel 14.
De drie bovenstaande deelsportraden (competitie – recreatie – andersgeorganiseerde sport) verkiezen uit hun respectievelijke leden, door middel van geheime stemming en bij gewone meerderheid van stemmen, elk een eigen voorzitter en ondervoorzitter als dagelijks bestuur.
De schepen bevoegd voor sport en de sportfunctionaris zijn waarnemend lid van het dagelijks bestuur.
Alle stemgerechtigde leden (met uitzondering van de deskundigen) kunnen zich laten vervangen door iemand die:
Artikel 15.
De deelsportraden formuleren elk afzonderlijk adviezen, dewelke voorgelegd zullen worden aan de overkoepelende gemeentelijke sportraad.
Elke deelsportraad kan autonoom advies vragen en/of initiatieven formuleren aan/naar het gemeentebestuur en/of andere adviesraden toe.
De overkoepelende sportraad kan ook zelfstandig advies uitbrengen op eigen initiatief over alle aangelegenheden die de sportraad belangrijk acht in het kader van het sportbeleid.
Artikel 16.
De deelsportraden van de drie hoofdsportraden vergaderen zo dikwijls als de zaken die tot haar/hun bevoegdheid behoren, het vereisen.
Eén derde van de stemgerechtigde leden van de deelsportraad kan de bijeenroeping van de betrokken raad eisen met een door hen opgestelde agenda.
Artikel 17.
Om een geldig besluit te kunnen nemen is de aanwezigheid vereist van de helft +1 van de stemgerechtigde leden van de deelsportraad. Is dit niet het geval dan wordt die opnieuw samengeroepen met dezelfde dagorde en kan het geldig besluiten ongeacht het aantal aanwezigen.
Besluiten van de deelsportraden worden genomen met gewone meerderheid.
Bij staking van stemmen beslist de stem van de voorzitter. Indien deze stemming zich voordoet bij geheime stemming volgt herstemming.
Artikel 18.
Indien een stemgerechtigd lid van de deelsportraad drie op elkaar volgende vergaderingen niet bijwoont, zonder verontschuldiging én zonder zich te laten vervangen, is deze ontslagen na hiervan per brief op de hoogte te zijn gebracht.
Artikel 19.
De duur van de mandaten bedraagt normaal 6 jaar en loopt tot de raden opnieuw samengesteld zijn, bij voorkeur binnen de 6 maanden na de installatie van de nieuwe gemeenteraad.
Wanneer een mandaat van een lid van de sportraad tussentijds vacant wordt, kan deze opgevolgd worden door een nieuwe kandidaat die voldoet aan de voorwaarden. Het dagelijks bestuur van de sportraad, checkt of de kandidaat aan alle voorwaarden voldoet om het mandaat van zijn voorganger te voltooien. Het college van burgemeester en schepenen keurt dit finaal, na het advies van het dagelijks bestuur van de sportraad, goed.
Hoofdstuk 4 : OVERKOEPELENDE GEMEENTELIJKE SPORTRAAD
Artikel 20.
De overkoepelende gemeentelijke sportraad is samengesteld uit de onderstaande leden:
Deze leden vertolken het advies voor de respectievelijke deelsportraad.
De schepen voor sport en sportfunctionaris zijn waarnemers van de overkoepelende gemeentelijke sportraad.
Artikel 21.
Uit de leden van de overkoepelende gemeentelijke sportraad wordt een penningmeester verkozen via geheime stemming en bij gewone meerderheid van stemmen.
Jaarlijks (tijdens de maand januari) maakt deze penningmeester een kasverslag op dat ter info aan de overkoepelende sportraad alsook aan het college van burgemeester en schepenen wordt voorgelegd.
Artikel 22.
Uit de voorzitters van de respectievelijke raden van bestuur wordt door de stemgerechtigde leden van de overkoepelende gemeentelijke sportraad een algemene voorzitter van de Zultse adviesraad voor sport verkozen via geheime stemming en bij gewone meerderheid van stemmen.
Artikel 23.
De overkoepelende sportraad komt minimum om de twee maanden samen en naargelang de noodwendigheden.
Artikel 24.
Alle leden worden schriftelijk per e-mail opgeroepen.
De oproepingsmail vermeldt de agenda.
Elk voorstel, schriftelijk gedaan door minstens 1/3de van de leden, moet op de dagorde gebracht worden.
Artikel 25.
Indien een lid van de overkoepelende gemeentelijke sportraad afwezig is op drie op elkaar volgende vergaderingen per werkjaar, zonder verontschuldiging, is deze ontslagen na hiervan per brief op de hoogte te zijn gebracht.
Hoofdstuk 5 : WERKING
Artikel 26.
Het secretariaat van de sportraad is gevestigd in de gemeentelijke sportdienst.
Artikel 27.
De sportfunctionaris is gemachtigd in opdracht van de adviesraad voor sport documenten, welke niet bindend zijn, te ondertekenen.
Alle andere documenten uitgaande van de adviesraad voor sport dienen ondertekend te zijn door de voorzitter en één ander stemgerechtigd lid van het dagelijks bestuur.
Artikel 28.
De sportraad wordt naar buiten vertegenwoordigd door leden van de overkoepelende gemeentelijke sportraad.
Hoofdstuk 6 : FINANCIEN
Artikel 29.
Het gemeentebestuur zal de adviesraad voor sport ondersteunen door :
De concrete uitwerking hiervan zal gebeuren door het college van burgemeester en schepenen.
De controle op de aanwending van het budget zal gebeuren door het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 2: Het gemeenteraadsbesluit van 26 maart 2019 betreffende het reglement van de sportraad met ingang van 1 april 2019 wordt opgeheven en vervangen door dit bovenstaand reglement met ingang van 1 april 2025.
Artikel 3: Dit gemeenteraadsbesluit wordt bekend gemaakt overeenkomstig de artikelen 286 e.v. van het Decreet Lokaal Bestuur.
Artikel 4: In uitvoering van artikel van 330 het Decreet Lokaal Bestuur wordt binnen 10 dagen na het besluit een afschrift van dit besluit en het reglement bekend gemaakt op de gemeentelijke website.
Er wordt voorgesteld om 3 groepen te behouden: milieu-natuur en dierenverenigingen (7), landbouw (4) en socio culturele verenigingen (3) . Andere onderverdelingen worden weggelaten en vervangen door 'geïnteresseerden in milieu, natuur, duurzaamheid en dierenwelzijn' (4). Het totaal aantal stemgerechtigden zal dan 18 i.p.v. 21 leden tellen.
Artikel 1: Onderstaand reglement wordt aangenomen met betrekking tot de milieuraad van Zulte:
REGLEMENT MET BETREKKING TOT DE ADVIESRAAD MILIEU ZULTE
Hoofdstuk 1. Opdracht en activiteiten
Artikel 1. De gemeente Zulte heeft een adviesraad voor milieu en natuur, hierna milieuraad genoemd.
Artikel 2. De milieuraad heeft volgende doelstellingen:
Artikel 3.
§ 1. De milieuraad heeft een adviserende bevoegdheid over het gemeentelijk milieu- en natuurbeleid. Dit houdt in dat de gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen vóór de definitieve besluitvorming de milieuraad om advies zullen vragen over alle natuur- en milieudossiers.
§ 2. De milieuraad wordt in ieder geval om advies gevraagd met betrekking tot:
§ 3. De milieuraad kan advies geven zowel op eigen initiatief als op verzoek van de gemeenteraad of het college van burgemeester en schepenen over alle beleidsdossiers waarvan de raad vindt dat er milieubelangen in het geding zijn.
De adviezen van de adviesraad zijn gebaseerd op een inhoudelijke benadering. Individuele of plaatsgebonden belangen spelen in haar adviezen geen rol. De leden verlenen hun medewerking aan de adviesraad uit respect voor het algemeen belang.
Hoofdstuk 2. Samenstelling
Afdeling 2.1. Stemgerechtigde leden
Artikel 4.
§ 1. De milieuraad is samengesteld uit maximum 18 stemgerechtigde leden.
§ 2. De groeperingen mogen stemgerechtigde leden voorstellen, maximaal:
§ 3. De stemgerechtigde leden dienen te wonen in de gemeente Zulte of lid te zijn van een vereniging die haar werking heeft op het grondgebied van Zulte. Voor werkgevers geldt dat de exploitatiezetel zich dient te bevinden in de gemeente Zulte.
§ 4. Stemgerechtigde leden mogen geen enkel politiek mandaat uitoefenen. Het niet meer voldoen aan deze bepaling heeft het verval van het mandaat in de milieuraad tot gevolg, tenzij deze persoon wordt aangesteld als niet-stemgerechtigd lid door een politieke partij.
§ 5. De milieuraad bestaat, onder voorbehoud van andersluidende wettelijke of decretale bepalingen, voor ten hoogste 2/3de uit leden van hetzelfde geslacht. Indien niet aan deze voorwaarde is voldaan, kan geen rechtsgeldig advies uitgebracht worden.
§ 6. Voor elk stemgerechtigd lid wordt een plaatsvervanger aangeduid.
§ 7. Er wordt een publieke en open oproep gedaan zodat iedere inwoner de kans krijgt zich kandidaat te stellen. Bij de kandidatuurstelling dient een motivatie toegevoegd te worden.
§8. Bij het niet volledig invullen van kandidaturen mogen leden die geen lid zijn van een vereniging ook zetelen onder de vereniging van hun interesse tot wanneer de plaats effectief door lid uit een vereniging wordt opgevuld. Vrouwelijke kandidaten krijgen steeds voorrang, zolang de 1/3° verhouding niet bekomen wordt.
Artikel 5.
§ 1. De leden van de milieuraad worden aangesteld door het college van burgemeester en schepenen.
§ 2. Na de installatie van de milieuraad worden de aanvragen gericht aan de voorzitter van de milieuraad. De aanvragen worden door de milieuraad onderzocht en na stemming aanvaard of geweigerd en nadien voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen.
Afdeling 2.2. Waarnemende leden
Artikel 6.
§ 1. De volgende personen zetelen in de milieuraad, weliswaar zonder stemrecht:
§ 2. Voor elk waarnemend lid kan een plaatsvervanger worden aangeduid.
Afdeling 2.3. Voorzitter, ondervoorzitter en secretaris
Artikel 7. De voorzitter en ondervoorzitter van de milieuraad worden gekozen door en uit de stemgerechtigde leden. De voorzitter en ondervoorzitter van de milieuraad mogen geen politiek mandaat bekleden.
Artikel 8. De milieuambtenaar is belast met het secretariaatswerk van de milieuraad en kan zich hier laten bijstaan door andere personeelsleden van de milieudienst.
Afdeling 2.4. Einde van het lidmaatschap
Artikel 9.
§ 1. De hoedanigheid van lid van de milieuraad wordt verloren:
§ 2. Het lidmaatschap mag niet langer duren dan 6 jaar, maar is hernieuwbaar. De lidmaatschappen die worden toegekend na de goedkeuring van dit reglement, lopen tot ten laatste 6 maanden na installatie van een nieuwe gemeenteraad. De vroegere milieuraad blijft echter in functie totdat de nieuwe raad is geïnstalleerd.
Hoofdstuk 3. Werking
Afdeling 3.1. Aantal vergaderingen
Artikel 10.
§ 1. De milieuraad komt ten minste 2 maal per jaar samen.
§ 2. Wanneer minstens 1/3de van de stemgerechtigde leden het wenst, wordt de milieuraad bijeengeroepen. De aanvraag door ten minste 1/3de der leden om een vergadering te beleggen moet schriftelijk en met redenen omkleed bij de voorzitter of secretaris worden ingediend. Er wordt vergaderd binnen de 14 kalenderdagen nadat het verzoek door de voorzitter of de secretaris is ontvangen.
Artikel 11. De bijeenkomsten van de milieuraad zijn gesloten, tenzij de adviesraad beslist om voor bepaalde zaken een openbare vergadering te houden.
Afdeling 3.2. Opmaak en ondertekening agenda
Artikel 12.
§ 1. Elk lid kan verzoeken een punt op de agenda te plaatsen indien deze minstens 14 dagen vóór de vergadering meegedeeld worden aan de voorzitter of secretaris.
§ 2. Dringende punten kunnen ter vergadering enkel toegevoegd worden indien minstens de helft van de aanwezige stemgerechtigde leden hiermee akkoord gaan.
Artikel 13.
§ 1. De voorzitter en de secretaris stellen de agenda op.
§ 2. Als een bepaald punt wegens tijdsgebrek niet wordt afgehandeld, wordt het automatisch doorverwezen naar de agenda van de volgende vergadering. Dit punt zal dan bij voorrang behandeld worden.
§ 3. Leden die zich ter vergadering willen laten bijstaan door een deskundige vragen hiertoe toelating aan de voorzitter, nog vóór de vaststelling van de agendapunten.
Afdeling 3.3. Verzending agenda
Artikel 14. De uitnodigingen met de vermelding van de locatie, het tijdstip en de agenda moeten ten minste 7 dagen vóór de vastgestelde datum aan de leden worden toegezonden. Naast de agenda worden ook de daarbijhorende stukken overgemaakt aan de leden en aan de plaatsvervangers. Alle effectieve leden worden voor elke vergadering uitgenodigd.
Afdeling 3.4. Voorzitten van de vergadering
Artikel 15. De vergaderingen worden voorgezeten door de voorzitter van de milieuraad of, bij diens afwezigheid, door de ondervoorzitter. Indien de voorzitter en de ondervoorzitter afwezig zijn, wordt het voorzitterschap waargenomen door het oudste stemgerechtigde lid.
Afdeling 3.5. Recht op informatie
Artikel 16. Om zijn bevoegdheden daadwerkelijk te kunnen uitoefenen heeft de milieuraad recht op informatie ten aanzien van alle beleidsbeslissingen van de inrichtende overheid betreffende milieu.
Artikel 17. Wanneer de milieuraad op eigen initiatief advies wenst uit te brengen, kan de raad steeds informatie opvragen aan het gemeentebestuur. Het bestuur stelt deze informatie dan ter beschikking, tenzij er wettelijke bezwaren zijn.
De schriftelijke verzoeken om informatie vanwege de milieuraad worden binnen de 10 dagen beantwoord door de gevraagde informatie over te maken of door, indien er wettelijke bezwaren zijn, deze wettelijke bezwaren tegen de informatieverstrekking mee te delen.
Afdeling 3.6. Aanwezigheidsquorum en stemming
Artikel 18.
§ 1. Om geldig te stemmen moet minstens de helft van de stemgerechtigde leden aanwezig zijn. Indien dit aantal niet wordt bereikt, dan komt de milieuraad opnieuw samen binnen de 14 dagen.
Agendapunten die opnieuw ter stemming of ter advisering voorliggen omdat het vereiste aanwezigheidsquorum aanvankelijk ontbrak, kunnen worden behandeld ongeacht het aantal aanwezige stemgerechtigde leden.
§ 2. Beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
§ 3. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend.
§ 4. Als er wordt gestemd over personen of functies gebeurt dit geheim.
Artikel 19.
§ 1. Een lid dat verhinderd is een vergadering bij te wonen bericht daarvan tijdig de secretaris. Het lid licht zijn plaatsvervanger tijdig in over deze verhindering.
§ 2. De plaatsvervanger die de vergadering bijwoont ter vervanging van het lid, treedt in de rechten van het lid dat hij vervangt, behalve voor wat betreft het eventuele voorzitterschap of ondervoorzitterschap. Is de plaatsvervanger eveneens verhinderd de vergadering bij te wonen, dan stelt hij eveneens de secretaris hiervan tijdig op de hoogte.
Afdeling 3.7. Verslag
Artikel 20. Van elke bijeenkomst van de milieuraad wordt een verslag opgesteld onder de verantwoordelijkheid van de secretaris. Dit verslag wordt ter goedkeuring gelegd op de volgende bijeenkomst van de milieuraad.
§ 2. Elk verslag omvat volgende onderdelen:
Artikel 21. Een beknopt verslag van de vergaderingen wordt overgemaakt aan de leden, de plaatsvervangende leden, de waarnemers en het college van burgemeester en schepenen.
Gemeenteraadsleden hebben inzage van de agenda en het verslag overeenkomstig het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad.
Artikel 22. De secretaris van de milieuraad staat in voor het centraal bewaren van zowel de agenda als het verslag van de vergaderingen van de milieuraad.
Afdeling 3.8. Werkgroep
Artikel 23.
§ 1. De milieuraad kan werkgroepen oprichten bestaande uit leden van de milieuraad en/of andere personen die op basis van hun deskundigheid of interesse kunnen helpen bij de werking van de milieuraad en de uitvoering van haar opdrachten.
§ 2. In elke werkgroep wordt een voorzitter aangeduid die de vergaderingen voorzit. De voorzitter brengt verslag uit van de vergaderingen op de eerstvolgende vergadering van de milieuraad. De voorzitter en de secretaris van de milieuraad worden op de hoogte gebracht van de data en de agenda van de vergaderingen van de werkgroepen.
Artikel 24. Werkgroepen kunnen worden belast met de praktische uitvoering van beslissingen of het organiseren van activiteiten.
Artikel 25. Een werkgroep kan maar rechtsgeldig beslissen indien minimum de helft van de stemgerechtigde leden van de werkgroep aanwezig is.
Artikel 26. De vergaderingen van de werkgroepen vinden plaats in besloten kring.
Artikel 27.
§ 1. Er wordt naar gestreefd dat alle beslissingen bij consensus worden genomen. Ook wordt ernaar gestreefd dat alle adviezen bij consensus worden verstrekt.
§ 2. Indien er geen consensus kan worden bereikt, wordt beraadslaagd bij gewone meerderheid van stemmen volgens een vooraf bepaalde procedure.
§ 3. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend.
§ 4. Als er wordt gestemd over personen of functies, gebeurt dit geheim.
Hoofdstuk 4. Adviezen
Artikel 28.
§ 1. Het gemeentebestuur zal de adviesvragen steeds schriftelijk stellen. De adviesvraag omvat volgende gegevens:
§ 2. Het gemeentebestuur zal de milieuraad steeds minimaal een termijn van één maand geven, te rekenen vanaf de datum van ontvangst van de adviesvraag bij de milieuraad.
Slechts om uitzonderlijke redenen en omwille van hoogdringendheid kan het gemeentebestuur deze termijn gemotiveerd en in samenspraak met de milieuraad inkorten. In onderlinge afspraak kan deze termijn ook verlengd worden.
Artikel 29. De milieuraad bezorgt de adviezen schriftelijk aan het gemeentebestuur. Dit advies maakt steeds deel uit van het dossier. Elk advies omvat volgende gegevens:
Artikel 30. De gemeente brengt de milieuraad binnen de twee maanden na aflevering van het schriftelijk advies op de hoogte van het gevolg dat aan een advies werd gegeven of zal gegeven worden.
Indien het advies maar gedeeltelijk of helemaal niet werd gevolgd, dient dit gemotiveerd te worden naar de milieuraad toe en dit binnen een termijn van 2 maanden.
Hoofdstuk 5. Ondersteuning door de gemeente
Artikel 31. De milieuraad krijgt een lokaal ter beschikking waar de vergaderingen kunnen doorgaan.
Artikel 32. De milieuraad ressorteert onder het gemeentebestuur. Ter dekking van de risico’s ‘burgerlijke aansprakelijkheid’, ‘rechtsbijstand’ en ‘lichamelijke ongevallen’ sluit het gemeentebestuur de nodige verzekeringspolissen af voor de stemgerechtigde leden en de vaste waarnemers van de milieuraad.
Artikel 2: Het gemeenteraadsbesluit van 26 maart 2019 betreffende het reglement van de milieuraad wordt opgeheven en vervangen door dit reglement met ingang van 1 april 2025.
Artikel 3: Dit gemeenteraadsbesluit wordt bekend gemaakt overeenkomstig de artikelen 286 e.v. van het Decreet Lokaal Bestuur.
Artikel 4: In uitvoering van artikel van 330 het Decreet Lokaal Bestuur wordt binnen 10 dagen na het besluit een afschrift van dit besluit bekend gemaakt op de gemeentelijke website.
Artikel 1: Onderstaand reglement wordt aangenomen met betrekking tot de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit van Zulte:
REGLEMENT MET BETREKKING TOT DE GEMEENTELIJKE RAAD VOOR MONDIALE SOLIDARITEIT ZULTE
Hoofdstuk 1. Opdracht en activiteiten
Artikel 1. De gemeente richt een gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit op.
Artikel 2. De gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit is een gemeentelijke adviesraad die werkt op het vlak van de mondiaal beleid en de derde wereldproblematiek.
Artikel 3. De gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit adviseert de gemeente over de verdeling van het gemeentelijk budget voor mondiaal beleid en derde wereldproblematiek naar de verschillende ingediende buitenlandse projecten.
Artikel 4.
§ 1. De gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit kan een eigen werking realiseren.
§ 2. In samenspraak met het college van burgemeester en schepenen kunnen zowel de opdracht van de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit als de doelstellingen van de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit een ruimer karakter krijgen.
Mits ze worden omschreven in een door de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit en de gemeenteraad goedgekeurd statuut kunnen de taken van de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit als volgt worden gespecificeerd:
Hoofdstuk 2. Samenstelling
Artikel 5. De gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit bestaat uit stemgerechtigde en waarnemende leden.
Artikel 6. Alle filosofische en ideologische strekkingen kunnen opgenomen worden in alle geledingen van de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit.
Artikel 7.
§ 1. Er wordt een publieke en open oproep gedaan zodat iedere inwoner de kans krijgt zich kandidaat te stellen. Bij de kandidatuurstelling dient een motivatie toegevoegd te worden.
§ 2. De stemgerechtigde leden mogen geen politiek mandaat (noch in de gemeente noch in het OCMW) vervullen.
Afdeling 2.1. Stemgerechtigde leden
Artikel 8. De verschillende organisaties die in de gemeente een bewezen werking hebben rond Mondiale Solidariteit en de derde wereldproblematiek die bestaan op het ogenblik van de installatie van de nieuwe adviesraad en die het opzet van de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit onderschrijven, hebben recht op één stemgerechtigde afgevaardigde.
Artikel 9.
§ 1. De personen die willen meewerken aan de uitbouw van de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit maken ten persoonlijken titel deel uit van de adviesraad.
§ 2. Zij verkrijgen stemrecht op voorwaarde dat zij de laatste drie opeenvolgende vergaderingen van de adviesraad hebben bijgewoond of zich hebben verontschuldigd.
Artikel 10. De leden van de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit worden aangesteld door het college van burgemeester en schepenen.
Afdeling 2.2. Waarnemende leden
Artikel 11. De gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit heeft de volgende waarnemende leden:
De schepen bevoegd voor Mondiale Solidariteit zetelt met raadgevende stem.
Artikel 12. De gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit kan personen uitnodigingen op de vergadering omwille van hun speciale kennis of specifieke bekwaamheden. Deze personen hebben geen stemrecht.
Afdeling 2.3. Voorzitter en secretaris
Artikel 13. De leden van de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit kiezen onder hun stemgerechtigde leden een voorzitter.
Artikel 14. Het personeelslid dat Mondiale Solidariteit en de derde wereldproblematiek opvolgt, is belast met het secretariaatswerk van de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit.
Afdeling 2.4. Einde van het lidmaatschap
Artikel 15.
§ 1. De hoedanigheid van lid van het gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit wordt verloren:
§ 2. Het lidmaatschap mag niet langer duren dan 6 jaar, maar is hernieuwbaar. De lidmaatschappen die worden toegekend na de goedkeuring van dit reglement, lopen tot ten laatste 6 maanden na installatie van een nieuwe gemeenteraad. De vroegere gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit blijft echter in functie totdat de nieuwe raad is geïnstalleerd.
§ 3. Indien aan een lidmaatschap voortijdig een einde komt, door de redenen vermeld in dit artikel, wordt zo spoedig mogelijk in de opvolging voorzien door het college van burgemeester en schepenen.
Hoofdstuk 3. Werking
Afdeling 3.1. Aantal vergaderingen
Artikel 16. De gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit vergadert zo vaak als nodig is, doch minstens 2 maal per jaar. Zowel het schepencollege als de leden van de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit kunnen de adviesraad samenroepen.
Artikel 17. De bijeenkomsten van de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit zijn gesloten vergaderingen, tenzij de adviesraad beslist om voor bepaalde zaken een openbare vergadering te houden.
Afdeling 3.2. Opmaak en ondertekening agenda
Artikel 18.
§ 1. Elk lid kan verzoeken een punt op de agenda te plaatsen.
§ 2. Dringende punten kunnen bij 2/3de meerderheid van de leden bij het begin van de vergadering aan de agenda worden toegevoegd.
Artikel 19. De voorzitter en de secretaris stellen de agenda op.
Afdeling 3.3. Verzending agenda
Artikel 20. Alle leden worden per e-mail opgeroepen. De uitnodiging per e-mail vermeldt de agenda.
Afdeling 3.4. Voorzitten van de vergadering
Artikel 21. De vergaderingen worden voorgezeten door de voorzitter van de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit of, bij diens afwezigheid door de secretaris van de adviesraad.
Afdeling 3.5. Recht op informatie
Artikel 22.Om zijn bevoegdheden daadwerkelijk te kunnen uitoefenen heeft de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit recht op informatie ten aanzien van alle beleidsbeslissingen van de inrichtende overheid betreffende mondiaal beleid en derde wereldproblematiek.
Afdeling 3.6. Aanwezigheidsquorum en stemming
Artikel 23. Bij de beraadslagingen zal gestreefd worden naar een consensus. Indien geen consensus kan bereikt worden, zal gestemd worden bij gewone meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend.
Artikel 24. Ieder lid van de raad kan slechts één organisatie vertegenwoordigen en beschikt over één stem.
Afdeling 3.7. Verslag
Artikel 25. Van elke bijeenkomst van de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit wordt een verslag opgesteld onder de verantwoordelijkheid van de secretaris.
Artikel 26. Een beknopt verslag van de vergaderingen wordt overgemaakt aan de leden, de waarnemers en het college van burgemeester en schepenen.
Gemeenteraadsleden hebben inzage van de agenda en het verslag overeenkomstig het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad.
Artikel 27. De secretaris van de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit staat in voor het centraal bewaren van zowel de agenda als het verslag van de vergaderingen van de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit.
Afdeling 3.8. Werkgroep
Artikel 28.
§ 1. De gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit kan steeds werkgroepen oprichten en ontbinden. Elk lid van de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit kan hieraan deelnemen.
§ 2. Ook andere geïnteresseerde inwoners van de gemeente en/of deskundigen die woonachtig zijn binnen de gemeente Zulte kunnen lid zijn van een werkgroep.
§ 3. De werkgroepen brengen steeds verslag uit bij de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit.
Hoofdstuk 4. Adviezen
Artikel 29.
§ 1. Het gemeentebestuur zal de adviesvragen steeds schriftelijk stellen. De adviesvraag omvat volgende gegevens:
§ 2. Het gemeentebestuur zal de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit steeds minimaal een termijn van één maand geven, te rekenen vanaf de datum van ontvangst van de adviesvraag bij de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit.
Slechts om uitzonderlijke redenen en omwille van hoogdringendheid kan het gemeentebestuur deze termijn gemotiveerd en in samenspraak met de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit inkorten. In onderlinge afspraak kan deze termijn ook verlengd worden.
Artikel 30. De gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit bezorgt de adviezen schriftelijk aan het gemeentebestuur. Dit advies maakt steeds deel uit van het dossier. Elk advies omvat volgende gegevens:
Artikel 31. De gemeente brengt de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit binnen de 2 maanden na aflevering van het schriftelijk advies op de hoogte van het gevolg dat aan een advies werd gegeven of zal gegeven worden.
Indien het advies maar gedeeltelijk of helemaal niet werd gevolgd, dient dit gemotiveerd te worden naar de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit toe en dit binnen een termijn van 2 maanden.
Hoofdstuk 5. Ondersteuning door de gemeente
Artikel 32. De gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit krijgt een lokaal ter beschikking waar de vergaderingen kunnen doorgaan.
Artikel 33. De gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit ressorteert onder het gemeentebestuur. Ter dekking van de risico’s ‘burgerlijke aansprakelijkheid’, ‘rechtsbijstand’ en ‘lichamelijke ongevallen’ sluit het gemeentebestuur de nodige verzekeringspolissen af voor de stemgerechtigde leden en de vaste waarnemers van de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit.
Artikel 2: Het gemeenteraadsbesluit van 26 maart 2019 betreffende het reglement van de gemeentelijke raad voor Mondiale Solidariteit wordt opgeheven en vervangen door dit reglement met ingang van 1 april 2025.
Artikel 3: Dit gemeenteraadsbesluit wordt bekend gemaakt overeenkomstig de artikelen 286 e.v. van het Decreet Lokaal Bestuur.
Artikel 4: In uitvoering van artikel van 330 het Decreet Lokaal Bestuur wordt binnen 10 dagen na het besluit een afschrift van dit besluit bekend gemaakt op de gemeentelijke website.
Artikel 1: Onderstaand reglement wordt aangenomen met betrekking tot de bibliotheekraad van Zulte:
REGLEMENT MET BETREKKING TOT DE BIBLIOTHEEKRAAD VAN ZULTE
Hoofdstuk 1. Opdracht en activiteiten
Artikel 1. De gemeente Zulte heeft een adviesraad voor de bibliotheek, hierna bibliotheekraad genoemd.
Artikel 2. De bibliotheekraad heeft als doelstelling het gemeentebestuur bij te staan bij het beheer van de bibliotheek van Zulte.
Artikel 3.
§ 1. De bibliotheekraad heeft een adviserende bevoegdheid over het gemeentelijk bibliotheekbeleid. Dit houdt in dat de gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen vóór de definitieve besluitvorming de bibliotheekraad om advies zullen vragen over alle aspecten m.b.t. bibliotheekbeleid.
§ 2. De bibliotheekraad wordt in ieder geval om advies gevraagd met betrekking tot:
§ 3. De bibliotheekraad kan advies geven zowel op eigen initiatief als op verzoek van de gemeenteraad of het college van burgemeester en schepenen over alle beleidsdossiers waarvan de bibliotheekraad vindt dat er bibliotheekbelangen in het geding zijn.
Hoofdstuk 2. Samenstelling
Afdeling 2.1. Stemgerechtigde leden
Artikel 4.
§ 1. De adviesraad is samengesteld uit maximum 20 stemgerechtigde leden.
§ 2. De stemgerechtigde leden dienen te wonen in de gemeente Zulte of lid te zijn van een vereniging die haar werking heeft op het grondgebied van Zulte.
§ 3. Vertegenwoordigers van de gebruikers mogen geen enkel politiek mandaat uitoefenen. Het niet meer voldoen aan deze bepaling heeft het verval van het mandaat in de bibliotheekraad tot gevolg.
§ 4. De bibliotheekraad bestaat voor wat betreft het gedeelte van de stemgerechtigde leden, voor ten hoogste 2/3de uit leden van hetzelfde geslacht. Indien niet aan deze voorwaarde is voldaan, kan geen rechtsgeldig advies uitgebracht worden.
§ 5. Er wordt een publieke en open oproep gedaan zodat iedere inwoner de kans krijgt zich kandidaat te stellen. Bij de kandidatuurstelling dient er een motivatie toegevoegd te worden.
Artikel 5.
§ 1. De leden van de bibliotheekraad worden aangesteld door het college van burgemeester en schepenen.
§ 2. Na de installatie van de bibliotheekraad worden de aanvragen gericht aan de voorzitter van de bibliotheekraad. De aanvragen worden door de bibliotheekraad onderzocht en na stemming aanvaard of geweigerd en nadien voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen.
Afdeling 2.2. Waarnemende leden
Artikel 6. De volgende personen zetelen in bibliotheekraad, weliswaar zonder stemrecht:
Afdeling 2.3. Voorzitter, ondervoorzitter en secretaris
Artikel 7. De voorzitter en ondervoorzitter van de bibliotheekraad worden gekozen door en uit de stemgerechtigde leden. De voorzitter en ondervoorzitter van de bibliotheekraad mogen geen politiek mandaat bekleden.
Artikel 8. Het personeelslid van de gemeente, in casu de bibliothecaris, is belast met het secretariaatswerk van de bibliotheekraad en kan zich hier laten bijstaan door andere personeelsleden.
Afdeling 2.4. Einde van het lidmaatschap
Artikel 9.
§ 1. De hoedanigheid van lid van de bibliotheekraad wordt verloren:
§ 2. Het lidmaatschap mag niet langer duren dan 6 jaar, maar is hernieuwbaar. De lidmaatschappen die worden toegekend na de goedkeuring van dit reglement, lopen tot ten laatste 6 maanden na installatie van een nieuwe gemeenteraad. De vroegere bibliotheekraad blijft echter in functie totdat de nieuwe bibliotheekraad is geïnstalleerd.
Hoofdstuk 3. Werking
Afdeling 3.1. Aantal vergaderingen
Artikel 10.
§ 1. De bibliotheekraad komt ten minste 2 maal per jaar samen.
§ 2. Wanneer minstens 1/3de van de stemgerechtigde leden het wenst, wordt de bibliotheekraad bijeengeroepen. De aanvraag door ten minste 1/3de der leden om een vergadering te beleggen moet schriftelijk en met redenen omkleed bij de bibliothecaris worden ingediend. Er wordt vergaderd binnen de 14 kalenderdagen nadat het verzoek door de bibliothecaris is ontvangen.
Artikel 11. De bijeenkomsten van de bibliotheekraad zijn gesloten, tenzij de bibliotheekraad beslist om voor bepaalde zaken een openbare vergadering te houden.
Afdeling 3.2. Opmaak en ondertekening agenda
Artikel 12.
§ 1. Elk lid kan verzoeken een punt op de agenda te plaatsen indien deze minstens 14 dagen vóór de vergadering meegedeeld worden aan de bibliothecaris.
§ 2. Dringende punten kunnen ter vergadering enkel toegevoegd worden indien minstens de helft van de aanwezige stemgerechtigde leden hiermee akkoord gaan.
Artikel 13.
§ 1. De voorzitter en de secretaris stellen de agenda op.
§ 2. Als een bepaald punt wegens tijdsgebrek niet wordt afgehandeld, wordt het automatisch doorverwezen naar de agenda van de volgende vergadering. Dit punt zal dan bij voorrang behandeld worden.
§ 3. Leden die zich ter vergadering willen laten bijstaan door een deskundige vragen hiertoe toelating aan de voorzitter, nog vóór de vaststelling van de agendapunten.
Afdeling 3.3. Verzending agenda
Artikel 14. De uitnodigingen met de vermelding van de locatie, het tijdstip en de agenda moeten ten minste 7 dagen vóór de vastgestelde datum aan de leden worden toegezonden. Naast de agenda worden ook de daarbijhorende stukken overgemaakt aan de leden.
Afdeling 3.4. Voorzitten van de vergadering
Artikel 15. De vergaderingen worden voorgezeten door de voorzitter van de bibliotheekraad of, bij diens afwezigheid, door de ondervoorzitter. Indien de voorzitter en de ondervoorzitter afwezig zijn, wordt het voorzitterschap waargenomen door het oudste stemgerechtigde lid.
Afdeling 3.5. Recht op informatie
Artikel 16. Om zijn bevoegdheden daadwerkelijk te kunnen uitoefenen heeft de bibliotheekraad recht op informatie ten aanzien van alle beleidsbeslissingen van de inrichtende overheid betreffende de bibliotheek.
Artikel 17. Wanneer de bibliotheekraad op eigen initiatief advies wenst uit te brengen, kan de bibliotheekraad steeds informatie opvragen aan het gemeentebestuur. Het bestuur stelt deze informatie dan ter beschikking, tenzij er wettelijke bezwaren zijn.
De schriftelijke verzoeken om informatie vanwege de bibliotheekraad worden binnen de 10 dagen beantwoord door de gevraagde informatie over te maken of door, indien er wettelijke bezwaren zijn, deze wettelijke bezwaren tegen de informatieverstrekking mee te delen.
Afdeling 3.6. Aanwezigheidsquorum en stemming
Artikel 18.
§ 1. Om geldig te stemmen moet minstens de helft van de stemgerechtigde leden aanwezig zijn. Indien dit aantal niet wordt bereikt, dan komt de bibliotheekraad opnieuw samen binnen de 14 dagen.
Agendapunten die opnieuw ter stemming of ter advisering voorliggen omdat het vereiste aanwezigheidsquorum aanvankelijk ontbrak, kunnen worden behandeld ongeacht het aantal aanwezige stemgerechtigde leden.
§ 2. Beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
§ 3. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend.
§ 4. Als er wordt gestemd over personen of functies gebeurt dit geheim.
Artikel 19. Een lid dat verhinderd is een vergadering bij te wonen, bericht daarvan tijdig de secretaris.
Afdeling 3.7. Verslag
Artikel 20. Van elke bijeenkomst van de bibliotheekraad wordt een verslag opgesteld onder de verantwoordelijkheid van de secretaris en door hem/haar samen met de voorzitter ondertekend. Dit verslag wordt ter goedkeuring gelegd op de volgende bijeenkomst van de bibliotheekraad.
§ 2. Elk verslag omvat volgende onderdelen:
Artikel 21. Een beknopt verslag van de vergaderingen wordt overgemaakt aan de leden, de waarnemers en het college van burgemeester en schepenen.
Gemeenteraadsleden hebben inzage van de agenda en het verslag overeenkomstig het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad.
Artikel 22. De secretaris van de bibliotheekraad staat in voor het centraal bewaren van zowel de agenda als het verslag van de vergaderingen van de adviesraad.
Afdeling 3.8. Werkgroep
Artikel 23.
§ 1. De bibliotheekraad kan werkgroepen oprichten bestaande uit leden van de bibliotheekraad en/of andere personen die op basis van hun deskundigheid of interesse kunnen helpen bij de werking van de bibliotheekraad en de uitvoering van haar opdrachten.
§ 2. In elke werkgroep wordt een voorzitter aangeduid die de vergaderingen voorzit. De voorzitter brengt verslag uit van de vergaderingen op de eerstvolgende vergadering van de bibliotheekraad. De voorzitter en de secretaris van de bibliotheekraad worden op de hoogte gebracht van de data en de agenda van de vergaderingen van de werkgroepen.
Artikel 24. Werkgroepen kunnen worden belast met de praktische uitvoering van beslissingen of het organiseren van activiteiten.
Artikel 25. Een werkgroep kan maar rechtsgeldig beslissen indien minimum de helft van de stemgerechtigde leden van de werkgroep aanwezig is.
Artikel 26. De vergaderingen van de werkgroepen vinden plaats in besloten kring.
Artikel 27.
§ 1. Er wordt naar gestreefd dat alle beslissingen bij consensus worden genomen. Ook wordt ernaar gestreefd dat alle adviezen bij consensus worden verstrekt.
§ 2. Indien er geen consensus kan worden bereikt, wordt beraadslaagd bij gewone meerderheid van stemmen volgens een vooraf bepaalde procedure.
§ 3. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend.
§ 4. Als er wordt gestemd over personen of functies, gebeurt dit geheim.
Hoofdstuk 4. Adviezen
Artikel 28.
§ 1. Het gemeentebestuur zal de adviesvragen steeds schriftelijk stellen. De adviesvraag omvat volgende gegevens:
§ 2. Het gemeentebestuur zal de bibliotheekraad steeds minimaal een termijn van één maand geven, te rekenen vanaf de datum van ontvangst van de adviesvraag bij de bibliotheekraad.
Slechts om uitzonderlijke redenen en omwille van hoogdringendheid kan het gemeentebestuur deze termijn gemotiveerd en in samenspraak met de bibliotheekraad inkorten. In onderlinge afspraak kan deze termijn ook verlengd worden.
Artikel 29. De bibliotheekraad bezorgt de adviezen schriftelijk aan het gemeentebestuur. Dit advies maakt steeds deel uit van het dossier. Elk advies omvat volgende gegevens:
Artikel 30. De gemeente brengt de bibliotheekraad binnen de twee maanden na aflevering van het schriftelijk advies op de hoogte van het gevolg dat aan een advies werd gegeven of zal gegeven worden.
Indien het advies maar gedeeltelijk of helemaal niet werd gevolgd, dient dit gemotiveerd te worden naar de bibliotheekraad toe en dit binnen een termijn van 2 maanden.
Hoofdstuk 5. Ondersteuning door de gemeente
Artikel 31. De bibliotheekraad krijgt een lokaal ter beschikking waar de vergaderingen kunnen doorgaan.
Artikel 32. De bibliotheekraad ressorteert onder het gemeentebestuur. Ter dekking van de risico’s ‘burgerlijke aansprakelijkheid’, ‘rechtsbijstand’ en ‘lichamelijke ongevallen’ sluit het gemeentebestuur de nodige verzekeringspolissen af voor de stemgerechtigde leden en de vaste waarnemers van de bibliotheekraad.
Artikel 2: Het gemeenteraadsbesluit van 26 maart 2019 betreffende het vaststellen reglement bibliotheekraad Zulte wordt opgeheven en vervangen door dit reglement met ingang van 1 april 2025.
Artikel 3: Dit gemeenteraadsbesluit wordt bekend gemaakt overeenkomstig de artikelen 286 e.v. van het Decreet Lokaal Bestuur.
Artikel 4: In uitvoering van artikel van 330 het Decreet Lokaal Bestuur wordt binnen 10 dagen na het besluit een afschrift van dit besluit bekend gemaakt op de gemeentelijke website.
Artikel 1: Onderstaand reglement wordt aangenomen met betrekking tot de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening van Zulte:
REGLEMENT MET BETREKKING DE GEMEENTELIJKE COMMISSIE VOOR RUIMTELIJKE ORDENING ZULTE
Hoofdstuk 1. Opdracht en activiteiten
Artikel 1. De gemeente Zulte richt een gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (gecoro) op.
Artikel 2.
§ 1. De opdrachten van de gecoro zijn bepaald door het decreet:
§ 2. De gecoro heeft een adviserende taak en neemt in geen geval de rol van de stuurgroep over van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan.
Hoofdstuk 2. Samenstelling
Afdeling 2.1. Stemgerechtigde leden
Artikel 3.
§ 1. De leden van de gecoro bestaan voor minstens 1/4de uit deskundigen, de voorzitter inbegrepen. De deskundigen kunnen van buiten de gemeente zijn.
§ 2. De overige leden bestaan uit vertegenwoordigers van de maatschappelijke geledingen.
§ 3. De gecoro zal bestaan uit 12 leden waaronder 6 deskundigen:
§ 4. De gemeenteraad benoemt de leden en hun plaatsvervangers. Verenigingen of organisaties van een specifieke maatschappelijke geleding dienen zowel een mannelijke als vrouwelijke vertegenwoordiger op te geven zodat het genderevenwicht kan worden gehaald.
§ 5. De gecoro bestaat, onder voorbehoud van andersluidende wettelijke of decretale bepalingen, voor ten hoogste 2/3de uit leden van hetzelfde geslacht. Indien niet aan deze voorwaarde is voldaan, kan geen rechtsgeldig advies uitgebracht worden.
§ 6. Voor elk stemgerechtigd lid wordt een plaatsvervanger aangeduid.
§ 7. Er wordt een publieke en open oproep gedaan zodat iedere inwoner de kans krijgt zich kandidaat te stellen. Bij de kandidatuurstelling en bij de voordracht door de maatschappelijke geledingen (verenigingen of organisaties) dient een motivatie toegevoegd te worden.
Afdeling 2.2. Waarnemende leden
Artikel 4. De gecoro nodigt voor elke plenaire vergadering een vertegenwoordiger uit van elke politieke fractie in de gemeenteraad. Deze personen kunnen de toelichtingen bijwonen en deelnemen aan de bespreking van het onderwerp. Ze mogen echter niet deelnemen aan de beraadslaging en de stemming.
Voor elk waarnemend lid wordt een plaatsvervanger aangeduid.
Artikel 5. De gecoro kan altijd een beroep doen op derden om een welbepaalde materie nader toe te lichten. Deze derden kunnen evenwel niet deelnemen aan de beraadslaging en de stemming.
Afdeling 2.3. Voorzitter, ondervoorzitter en secretaris
Artikel 6. De voorzitter, de ondervoorzitter en de secretaris worden door het schepencollege voorgedragen en benoemd door de gemeenteraad voor een periode van 6 jaar.
Artikel 7. De stedenbouwkundig ambtenaar is belast met het secretariaatswerk van de gecoro en kan zich laten bijstaan door andere personeelsleden van de dienst ruimtelijke ordening.
Afdeling 2.4. Einde van het lidmaatschap
Artikel 8.
§ 1 Een lid dat voortijdig zijn mandaat stop zet, wordt vervangen door zijn plaatsvervanger tot een nieuw lid is benoemd.
§ 2. Aangezien de vertegenwoordigers van de maatschappelijke geledingen zijn aangewezen door hun vereniging of organisatie, houdt dit in dat een vereniging ten allen tijde haar vertegenwoordiger ook kan terugtrekken uit de commissie en een nieuw lid van de gecoro kan voorstellen.
Opnieuw is een beslissing van de gemeenteraad vereist.
Artikel 9.
§ 1. Een niet-gemotiveerde afwezigheid op drie achtereenvolgende samenkomsten van de gecoro is een reden tot uitsluiting.
Om niet als afwezig beschouwd te worden, moet :
§ 2. De voorzitter brengt de betrokkene daarvan schriftelijk op de hoogte. In het geval van vervanging van een ontslagnemend lid, verzoekt de voorzitter de gemeenteraad om een nieuw lid te benoemen. Opnieuw wordt de benoeming, na advies van de Bestendige Deputatie, ter goedkeuring voorgelegd aan de Vlaamse regering. Tot dan neemt de plaatsvervanger de plaats in van het vroegere lid.
Afdeling 2.5. Deontologie
Artikel 10. De leden zijn gehouden door de plicht tot discretie. Dit betekent dat men zich discreet opstelt, dat men oog heeft voor de regels van de bescherming van de privacy, dat wat men in de gecoro verneemt vertrouwelijk is en zonder meer geen gespreksonderwerp is voor andere gelegenheden dan in de gecoro.
Het houdt ook in dat men aanvaardt dat men slechts een advies verstrekt. Dat betekent dat men tevens aanvaardt dat anderen beslissen, mede op basis van het advies, maar daarom niet altijd noodzakelijk volledig overeenkomstig het advies.
Hoofdstuk 3. Werking
Afdeling 3.1. Aantal vergaderingen
Artikel 11.
§ 1. De gecoro vergadert minstens 2 maal per jaar.
§ 2. De gecoro vergadert na bijeenroeping door de voorzitter of, als de voorzitter verhinderd is, de ondervoorzitter of een effectief lid.
Artikel 12. De voorzitter moet de commissie bijeenroepen binnen de 15 dagen die volgen op een verzoek:
Afdeling 3.2. Openbaarheid van de zitting
Artikel 13.
§ 1. De bijeenkomsten van de gecoro zijn in principe niet openbaar, tenzij de gecoro beslist om voor bepaalde zaken een openbare vergadering te houden.
§ 2. De bespreking van dossiers waar individuele personen bij betrokken zijn en het behandelen van bezwaarschriften gebeurt steeds in besloten vergadering.
§ 3. Het is elk lid verboden tegenwoordig te zijn bij een bespreking, beraadslaging en stemming over zaken waarbij hij een rechtstreeks belang heeft, hetzij persoonlijk, hetzij als gelastigde, voor of na zijn aanstelling als lid van de gecoro, of waarbij de echtgenoot, of bloed- of aanverwanten tot en met de tweede graad een persoonlijk of rechtstreeks belang heeft.
Personen die wettelijk samenwonen worden met echtgenoten gelijkgesteld.
Afdeling 3.3. Opmaak en ondertekening agenda
Artikel 14.
§ 1. Elk lid kan verzoeken een punt op de agenda te plaatsen. Hij dient hiertoe minstens 5 vrije dagen vóór de vergadering de secretaris schriftelijk te verzoeken bepaalde onderwerpen op de agenda van de eerstvolgende vergadering te plaatsen.
§ 2. Dringende punten kunnen bij 2/3de meerderheid van de leden bij het begin van de vergadering aan de agenda worden toegevoegd.
Artikel 15. De voorzitter – of de ondervoorzitter – en de secretaris stellen de agenda op. Zij bereiden tevens de vergadering voor.
Afdeling 3.4. Verzending agenda
Artikel 16.
§ 1. De uitnodigingen met de vermelding van de locatie, het tijdstip en de agenda moeten ten minste 7 dagen vóór de vastgestelde datum aan de leden worden toegezonden.
§ 2. Ook de plaatsvervangende leden worden in kennis gesteld van datum en agenda van de vergadering.
§ 3. In geval van spoedeisendheid kan van deze termijn worden afgeweken. De redenen daartoe worden in de notulen van de vergadering verantwoord.
Artikel 17. Bij de uitnodiging wordt een samenvatting of toelichting van de te bespreken onderwerpen gevoegd. Alle documenten die relevant zijn voor de vergadering liggen tijdens de openingsuren ter inzage op de dienst ruimtelijke ordening van de gemeente Zulte. In de mate van het mogelijke zullen zoveel mogelijk documenten in bijlage meegestuurd worden – voor zover de bundels niet te lijvig zijn.
Afdeling 3.5. Ondertekening briefwisseling
Artikel 18. Alle briefwisseling dient rechtsgeldig ondertekend te worden door de voorzitter of zijn plaatsvervanger en de secretaris van de gecoro.
Afdeling 3.6. Voorzitten van de vergadering
Artikel 19. De vergaderingen worden voorgezeten door de voorzitter van de gecoro of, bij diens afwezigheid, door de ondervoorzitter. Indien de voorzitter en de ondervoorzitter afwezig zijn, wordt het voorzitterschap waargenomen door het oudste lid.
Afdeling 3.7. Recht op informatie
Artikel 20. Om haar bevoegdheden daadwerkelijk te kunnen uitoefenen heeft de gecoro recht op informatie ten aanzien van alle beleidsbeslissingen van de inrichtende overheid betreffende haar bevoegdheid.
Afdeling 3.8. Aanwezigheidsquorum en stemming
Artikel 21.
§ 1. Minstens de helft van de stemgerechtigde leden moet aanwezig zijn om geldig te kunnen beslissen. Indien deze voorwaarde niet is vervuld, dan wordt de gecoro binnen de 8 kalenderdagen opnieuw samengeroepen met dezelfde agenda. In dit geval kan de gecoro beslissen ongeacht het aantal aanwezige leden.
§ 2. In geval van afwezigheid van een effectief lid, krijgt het plaatsvervangend lid stemrecht.
§ 3. De gecoro streeft naar beslissingen in consensus. Wanneer dit echter niet mogelijk blijkt, wordt er beslist met gewone meerderheid van stemmen van de aanwezige stemgerechtigde leden.
§ 4. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend.
§ 5. Mits akkoord van ten minste 3 aanwezige leden kunnen adviezen die gedragen worden door een minderheid opgenomen worden in het verslag.
Artikel 22.
§ 1. De gecoro kan het huishoudelijk reglement slechts wijzigen als het voorstel daartoe op de agenda staat. Dit punt kan niet ter zitting aan de agenda worden toegevoegd.
§ 2. De stemming over (een wijziging van) het huishoudelijk reglement gebeurt bij eenparigheid van stemmen.
Afdeling 3.9. Aanwezigheid op vergaderingen
Artikel 23. § 1. Leden die verhinderd zijn de vergadering bij te wonen, moeten hun plaatsvervanger en de secretaris hiervan vooraf verwittigen. De secretaris wordt schriftelijk verwittigd.
De plaatsvervanger wordt door het effectieve lid verwittigd. Dit kan mondeling gebeuren. Het effectieve lid maakt de toegezonden dossierstukken over aan zijn plaatsvervanger.
Leden die niet aanwezig kunnen zijn op een vergadering worden vervangen door hun plaatsvervanger. De plaatsvervanger heeft in dit geval stemrecht.
Is de plaatsvervanger ook verhinderd, dan meldt hij/zij dit ten spoedigste aan de secretaris.
Artikel 24. Elk lid tekent op de vergadering de aanwezigheidslijst.
Afdeling 3.10. Verslag
Artikel 25. § 1. Van elke bijeenkomst van de gecoro wordt een verslag opgesteld onder de verantwoordelijkheid van de secretaris en door hem/haar samen met de voorzitter ondertekend.
§ 2. Het verslag geeft de essentie van de bespreking weer en de gebruikte argumenten, alsook de formulering van het advies met de volgende punten:
- de vraagstelling;
- de opgave van de ontvangen en eventueel niet-ontvangen documenten;
- de stemming over het advies;
- de aard van het advies en de eventueel hieraan gekoppelde voorwaarden;
- de weergave van de minderheidsstandpunten.
§ 3. Het verslag wordt de eerstvolgende vergadering ter goedkeuring aan de gecoro voorgelegd. Indien er opmerkingen of bijschriften zijn, worden deze opgenomen in het verslag van deze vergadering waarin de goedkeuring van het vorige verslag wordt gevraagd.
Artikel 26. Een beknopt verslag van de vergaderingen wordt overgemaakt aan de leden, de waarnemers en het college van burgemeester en schepenen.
Gemeenteraadsleden hebben inzage van de agenda en het verslag overeenkomstig het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad.
Artikel 27. De secretaris van de gecoro staat in voor het centraal bewaren van zowel de agenda als het verslag van de vergaderingen van de gecoro.
Afdeling 3.11. Werkgroep
Artikel 28.
§ 1. Indien het voor de goede werking noodzakelijk is, kan minstens één der deskundigen een werkgroep oprichten.
§ 2. Werkgroepen kunnen tijdelijk of permanent zijn. Bij de oprichting wordt een werkgroepvoorzitter verkozen. De voorzitter dient een stemgerechtigd lid van de gecoro te zijn.
§ 3. De werkgroep regelt – binnen de opdracht en het werkterrein welke door de gecoro werden vastgesteld – vrij zijn werkzaamheden en kan eigen afspraken maken of reglementen opstellen. De werkgroep kan eveneens autonoom beslissen om te werken volgens een open structuur en eveneens advertenties plaatsen om mensen op te roepen om aan haar werking deel te nemen.
§ 4. Standpunten of adviezen van de werkgroep kunnen slechts aan het gemeentebestuur of aan derden worden overgemaakt als dit ook door de plenaire gecoro is goedgekeurd.
§ 5. Leden van een werkgroep van buiten de gecoro dienen om tot de werkgroep te worden toegestaan huidig artikel expliciet te onderschrijven. De voorzitter van de werkgroep dient elk nieuw lid van de werkgroep van huidig artikel op de hoogte te brengen.
Hoofdstuk 4. Adviezen
Artikel 29.
§ 1. De adviezen van de gecoro worden conform de decretale bepalingen verleend.
§2. Indien het gemeentebestuur een adviesvraag richt overeenkomstig artikel 2§ 1 laatste punt zal deze vraag steeds schriftelijk gesteld worden. De adviesvraag omvat volgende gegevens:
§ 3. Het gemeentebestuur zal de gecoro steeds minimaal een termijn van één maand geven, te rekenen vanaf de datum van ontvangst van de adviesvraag bij de gecoro.
Slechts om uitzonderlijke redenen en omwille van hoogdringendheid kan het gemeentebestuur deze termijn gemotiveerd en in samenspraak met de gecoro inkorten. In onderlinge afspraak kan deze termijn ook verlengd worden.
Artikel 30. De gecoro bezorgt de adviezen schriftelijk aan het gemeentebestuur. Dit advies maakt steeds deel uit van het dossier. Elk advies omvat volgende gegevens:
- een standpuntbepaling of herformulering;
- een omstandige motivering van het advies;
- eventuele afwijkende meningen of minderheidsstandpunten.
Artikel 31. De gemeente brengt de gecoro binnen de 2 maanden na aflevering van het schriftelijk advies op de hoogte van het gevolg dat aan een advies werd gegeven of zal gegeven worden.
Indien het advies maar gedeeltelijk of helemaal niet werd gevolgd, dient dit gemotiveerd te worden naar de gecoro toe en dit binnen een termijn van 2 maanden.
Hoofdstuk 5. Ondersteuning door de gemeente
Artikel 32. De gecoro krijgt een lokaal ter beschikking waar de vergaderingen kunnen doorgaan.
Artikel 33. De gecoro ressorteert onder het gemeentebestuur. Ter dekking van de risico’s ‘burgerlijke aansprakelijkheid’, ‘rechtsbijstand’ en ‘lichamelijke ongevallen’ sluit het gemeentebestuur de nodige verzekeringspolissen af voor de stemgerechtigde leden en de vaste waarnemers van de gecoro.
Artikel 34. Aan de voorzitter en leden aanwezig op de zitting wordt presentiegeld toegekend:
Artikel 2: Het gemeenteraadsbesluit van 26 maart 2019 betreffende het reglement van de gecoro wordt opgeheven en vervangen door dit reglement met ingang van 1 april 2025.
Artikel 3: Dit gemeenteraadsbesluit wordt bekend gemaakt overeenkomstig de artikelen 286 e.v. van het Decreet Lokaal Bestuur.
Artikel 4: In uitvoering van artikel van 330 het Decreet Lokaal Bestuur wordt binnen 10 dagen na het besluit een afschrift van dit besluit bekend gemaakt op de gemeentelijke website.
Artikel 1: De gemeenteraad stelt de lijst van nominatieve subsidies 2025 deel GEMEENTE vast, zoals toegevoegd in bijlage.
Artikel 2: Opdracht wordt gegeven aan de financiële dienst om de ter zitting toegevoegde nominatieve toelage voor de tafeltennisclub Olsene budgettair te voorzien via de eerstvolgende meerjarenplansverschuiving.
Artikel 3: Overeenkomstig artikel 286 §1 van het decreet lokaal bestuur maakt de burgemeester het besluit en de inhoud ervan bekend via de webtoepassing van de gemeente (gekwalificeerd als "reglement").
Op dezelfde dag brengt de gemeente overeenkomstig artikel 330 van het decreet lokaal bestuur de toezichthoudende overheid op de hoogte.
Artikel 1: De gemeenteraad stelt het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 (MJPA 2025)- deel gemeente vast. Het aangepaste meerjarenplan (MJPA 2025) en de verplichte bijlagen worden als bijlage toegevoegd en geviseerd.
Artikel 2: Overeenkomstig artikel 286 §1 3° van het decreet lokaal bestuur maakt de burgemeester het besluit en de inhoud van het beleidsrapport bekend via de webtoepassing van de gemeente binnen de 10 dagen nadat ze genomen zijn.
Op dezelfde dag brengt de gemeente overeenkomstig artikel 330 van het decreet lokaal bestuur de toezichthoudende overheid op de hoogte.
Artikel 1: De gemeenteraad keurt het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 (MJPA 2025) deel OCMW goed, zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn van 25 maart 2025.
Het aangepaste meerjarenplan en de verplichte bijlagen worden als bijlage toegevoegd en geviseerd.
Artikel 2: Door de goedkeuring vermeld in artikel 1 wordt het beleidsrapport "aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 (MJPA 2025)" in zijn geheel (gemeente + OCMW) geacht definitief te zijn vastgesteld.
Artikel 3: Overeenkomstig artikel 286 §1 3° van het decreet lokaal bestuur maakt de burgemeester het besluit en de inhoud van het beleidsrapport bekend via de webtoepassing van de gemeente binnen de 10 dagen nadat ze genomen zijn.
Op dezelfde dag brengt de gemeente overeenkomstig artikel 330 van het decreet lokaal bestuur de toezichthoudende overheid op de hoogte.
Artikel 1: Het kosteloos aanwerven/overnemen van de onroerende goederen gelegen te Zulte, Boerenzwaluw, 09a46ca wegenis met de erop uitgevoerde infrastructuurwerken (perceel kadastraal bekend Zulte 1° afd sie C nr. 149E38) zoals aangeduid op bijgevoegd opmetingsplan, wordt aangenomen/goedgekeurd.
Deze aanwerving is van openbaar nut.
Artikel 2: Het ontwerp van akte van afstand-overname en het opmetingsplan worden als bijlagen aan deze beslissing geviseerd.
Artikel 3: De gemeenteraadsvoorzitter of het door hem aangeduide gemeenteraadslid en de algemeen directeur worden belast met het vervullen van alle verdere administratieve formaliteiten voor het uitvoeren van dit besluit.
Artikel 4: Dit besluit wordt bekend gemaakt via de besluitenlijst zoals voorzien in artikel 285 van het decreet lokaal bestuur.
Artikel 1: Het kosteloos aanwerven/overnemen van de onroerende goederen gelegen te Zulte-Machelen, Braembulck, percelen kadastraal bekend Zulte 3° afdeling sie A nrs. 1017/c2 (groot 1303m²) en 1017/d2 (groot 376m²) zoals aangeduid op bijgevoegd kadasterplan, wordt aangenomen/goedgekeurd.
Deze aanwerving is van openbaar nut.
Artikel 2: Het ontwerp van akte van afstand-overname en het kadasterplan worden als bijlagen aan deze beslissing geviseerd.
Artikel 3: De gemeenteraadsvoorzitter of het door hem aangeduide gemeenteraadslid en de algemeen directeur worden belast met het vervullen van alle verdere administratieve formaliteiten voor het uitvoeren van dit besluit.
Artikel 4: Dit besluit wordt bekend gemaakt via de besluitenlijst zoals voorzien in artikel 285 van het decreet lokaal bestuur.
Artikel 1: Het bestek met nr. 2025/011 en de raming voor de opdracht “Herasfalteren van de Groeneweg, begrepen tussen de Centrumstraat en Rijwegstraat”, opgesteld door het departement Ruimte - Infrastructuur en Wonen worden goedgekeurd.
De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten.
De raming bedraagt 35.680,00 euro + 7.492,80 euro (21% btw medecontractant) = 43.172,80 euro.
Artikel 2: Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Artikel 3: De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2025, op budgetcode 0200-00/2240007/BESTUUR/BH10/0/IP202-00 (actie AC20201).
Artikel 1: Het onteigeningsbesluit en bijlagen betreffende de onteigening van de onroerende goederen gelegen in de Leenstraat en kadastraal gekend Zulte 1° afdeling sectie C nummers 485/a2 en 485/b2, in het kader van de realisatie van de bufferzone-speelbos, voorlopig vast te stellen en de administratieve fase van de onteigening op te starten. Een exemplaar van het onteigeningsplan en het ontwerp projectnota worden als bijlage aan de notulen van deze zitting gehecht.
Artikel 2: Dit voorlopig onteigeningsbesluit en bijlagen worden aan een openbaar onderzoek onderworpen overeenkomstig de artikels 17 en verder van het Onteigeningsdecreet.
Artikel 3: Na het openbaar onderzoek wordt het dossier opnieuw behandeld in de gemeenteraad.
Artikel 1: De straatnaam voor de nieuwe weg in de nieuwe verkaveling, gelegen aan de Heirweg, definitief vast te stellen op 'Esther Debusseréhof'.
Artikel 2: Afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan alle hulpdiensten.
Artikel 3: Dit besluit wordt ter kennis gebracht aan de provinciegouverneur, door de besluitenlijst omschreven in artikel 286 van het Decreet Lokaal Bestuur.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikel 40.
Artikel 1: In principe de straatnaam 'Gouden Hoofd' te geven aan de nieuwe weg in de nieuwe verkaveling, gelegen aan de Grote Steenweg in Olsene.
Artikel 2: Gelijktijdig het advies aan te vragen aan de cultuurraad en een openbaar onderzoek te stellen.
Artikel 3: Dit besluit wordt door de burgemeester bekendgemaakt op de webtoepassing van de gemeente door de besluitenlijst omschreven in artikel 285 §1 1° van het decreet lokaal bestuur.
Artikel 1: Op volgende gemeente- en gewestwegen wordt een snelheidsbeperking van 50 km/u ingevoerd, voor de beide rijrichtingen:
Gewestwegen:
Gemeentewegen:
Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door de borden C43 max. 50 km/u die na elk kruispunt herhaald worden tot op het einde van de snelheidsbeperking.
Artikel 2: Volgende zonale snelheidsbeperking “30 - schoolomgeving” wordt op het grondgebied van de gemeente Zulte ingevoerd:
School Dorpsstraat-Leihoekstraat:
School Heirweg:
School Staatsbaan:
School Oude Weg:
School Waalstraat:
Deze verkeersmaatregel, inzake variabele verkeersborden, wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van de variabele verkeersborden A23 met bord F4a (begin reglementering) en F4b (einde reglementering).
De verkeersmaatregel uit artikel 2, inzake vaste verkeersborden, wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van de vaste verkeersborden A23 met bord F4a (begin reglementering) en F4b (einde reglementering).
Artikel 3: Volgende afbakening van de bebouwde kommen wordt op het grondgebied van de gemeente Zulte ingevoerd:
De grenzen van de bebouwde kom Zulte worden vastgesteld als volgt:
Gewestwegen:
Gemeentewegen:
De grenzen van de bebouwde kom Olsene worden vastgesteld als volgt:
Gewestwegen:
Gemeentewegen:
De grenzen van de bebouwde kom Machelen-Noord worden vastgesteld als volgt:
Gemeentewegen:
Gemeentewegen:
Deze verkeersmaatregel, inzake de bebouwde kom van Zulte – Olsene - Machelen-Noord - Machelen-Zuid, wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door de verkeersborden F1a of F1b (begin bebouwde kom) en F3a of F3b (einde bebouwde kom).
Artikel 4: Volgende zonale snelheidsbeperking “50” wordt op het grondgebied van de gemeente Zulte ingevoerd:
ZONE 50 (BUITEN BEBOUWDE KOM):
Zone 1
Zone 2
Deze verkeersmaatregel, inzake zonale snelheidsbeperking "50", wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door de verkeersborden ZC43 (50) en ZC 45 (50) met zonale geldigheid.
Artikel 5: Dit reglement treedt in werking na ministeriële goedkeuring.
Artikel 6: Bij goedkeuring van dit verkeersreglement wordt het aanvullend verkeersreglement inzake het invoeren van snelheidsbeperkingen op het grondgebied Zulte, aangenomen bij gemeenteraadsbesluit van 26 november 2024, opgeheven op 1 april 2025.
Artikel 7: Dit reglement wordt ter goedkeuring overgemaakt aan de Vlaamse minister van Mobiliteit - Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse Overheid.
Artikel 8: Na goedkeuring wordt het reglement bekendgemaakt overeenkomstig artikels 285 §1, 286 §1 en 330 van het decreet lokaal bestuur en wordt tevens een afschrift ervan gestuurd naar:
Artikel 1: Er wordt in de Oude Weg een verhoogde inrichting (verkeersplateau) aangelegd op het kruispunt met de Kapellestraat.
De verhoogde inrichting wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van de volgende verkeerssignalisatie:
Artikel 2: Er wordt in de Oude Weg een verhoogde inrichting (verkeersplateau) aangelegd op het kruispunt met de Looierijstraat.
De verhoogde inrichting wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van de volgende verkeerssignalisatie:
Artikel 3: De Oude Weg, begrepen tussen de Statiestraat en Staatsbaan huisnummer 185, betreft een doodlopende openbare gemeenteweg.
Dit wordt ter kennis gebracht van de weggebruikers door het plaatsen van het verkeersbord F45c ter hoogte van de aansluiting met de Statiestraat.
Artikel 4: In de Oude Weg, aan de pijpekop ter hoogte van de meest noordelijke verbinding met de Staatsbaan, wordt een parkeerplaats voor personen met een beperking ingevoerd.
Artikel 5: In de Oude Weg, aan de pijpekop ter hoogte van de meest noordelijke verbinding met de Staatsbaan, worden twee parkeergelegenheden voorbehouden voor elektrisch laden, waarvan één voor autodelen.
Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van het verkeersbord E9a met op de ene parkeerplaats onderbord type VIIb (elektrisch laden) en op de andere parkeerplaats onderbord met vermelding autodelen, overeenkomstig artikel 70.2.1.3° van het Algemeen Reglement op de politie van het Wegverkeer.
Artikel 6: In de Oude Weg, aan de pijpekop ter hoogte van de meest noordelijke verbinding met de Staatsbaan, wordt een stilstaan- en parkeerverbod ingevoerd begrepen tussen het kruispunt Oude Weg - Oude Weg en het einde van de pijpekop.
Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van een verkeersbord E3 met opwaartse pijl (begin reglementering) en neerwaartse pijl (einde reglementering), overeenkomstig artikel 75.1.2 van het Algemeen Reglement op de politie van het Wegverkeer.
Artikel 7: In de Oude Weg, begrepen tussen de Statiestraat en de Oude Weg huisnummer 19, wordt aan de zijde van huisnummer 19, het parkeren uitsluitend voor personenwagens, auto’s dubbelgebruik en minibussen toegelaten.
Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruiker gebracht door het verkeersbord E9b met onderbord Gxa (opwaartse pijl - begin reglementering) en een verkeersbord E9b met onderbord Gxb (neerwaartse pijl - einde reglementering).
Artikel 8: In de Oude Weg, gedeelte tussen de woningen met huisnummers 188 tot en met 208, wordt de rijbaan in twee rijstroken verdeeld. Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het aanbrengen van wegmarkeringen zoals voorzien in artikel 72.2 en 72.3 van Algemeen Verkeersreglement Politie van het Wegverkeer.
Artikel 9: Er wordt in de Oude Weg een wegversmalling aangelegd ter hoogte van Oude Weg 256.
De wegversmalling wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van de volgende verkeerssignalisatie:
Artikel 10: Dit reglement treedt in werking op 1 april 2025.
Artikel 11: Bij goedkeuring van huidig gecoördineerd aanvullend verkeersreglement wordt het gecoördineerd aanvullend verkeersreglement inzake de Oude Weg, goedgekeurd in gemeenteraadszitting d.d. 21 december 2021 opgeheven met ingang van 1 april 2025.
Artikel 12: Dit reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de Vlaamse minister van Mobiliteit - Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse Overheid.
Artikel 13: Na goedkeuring wordt het reglement bekendgemaakt overeenkomstig artikels 330, 285 §1 en 286 §1 van het decreet lokaal bestuur en wordt tevens een afschrift ervan gestuurd naar:
Artikel 14: Dit besluit wordt ter kennis gebracht aan de provinciegouverneur, door de lijst bedoeld in artikel 285 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
Artikel 1: Het geïntegreerd organogram voor het gemeente- en OCMW-personeel van Zulte wordt vastgesteld met ingang van 1 april 2025 en wordt als bijlage bij het besluit geviseerd.
Artikel 2: Overeenkomstig artikel 285 §1 van het decreet lokaal bestuur maakt de burgemeester de lijst met besluiten bekend via de webtoepassing van de gemeente.
Op dezelfde dag brengt de gemeente overeenkomstig artikel 330 van het decreet lokaal bestuur de toezichthoudende overheid op de hoogte.
De verzekeringscontracten personen, materiële schade, aansprakelijkheid en auto die werden afgesloten door Stad Deinze, O.C.M.W. Deinze en AGB stad Deinze, gemeente en O.C.M.W. Zulte, politiezone Deinze-Zulte-Lievegem en het Zorgbedrijf Meetjesland lopen af op 31 december 2025 en moeten opnieuw op de markt gebracht worden.
Artikel 1:De intekening op de overheidsopdracht "Consultancy opdracht verzekeringen", waarbij Stad Deinze optreedt als aankoopcentrale voor het AGB stad Deinze, wordt goedgekeurd.
Artikel 2:De wijze van gunning van de opdracht wordt goedgekeurd. De opdracht wordt gegund bij wijze van beperkte waarde.
Artikel 3: Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering.
Artikel 4:In geval van een juridisch geschil omtrent deze overheidsopdracht, is elk deelnemend bestuur medeverantwoordelijk en verplicht bij te dragen in het betalen van de eventuele schadevergoeding en mogelijke kosten in verhouding tot zijn aandeel in de opdracht.
Artikel 5:Een kopie van dit besluit wordt aan de aanbesteder bezorgd en aan de betrokken dienst belast met de toepassing van dit besluit.
Artikel 6: Overeenkomstig artikel 285 §1 van het decreet lokaal bestuur maakt de burgemeester de lijst met besluiten bekend via de webtoepassing van de gemeente.
Op dezelfde dag brengt de gemeente overeenkomstig artikel 330 van het decreet lokaal bestuur de toezichthoudende overheid op de hoogte.
Artikel 1: De gemeente doet een beroep op de GSD-V voor het uitschrijven van een nieuw raamakkoord collectieve hospitalisatieverzekering voor de medewerkers voor de periode van 1 januari 2026 tot en met 31 december 2029.
Artikel 2: Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering.
Artikel 3: Overeenkomstig artikel 285 §1 van het decreet lokaal bestuur maakt de burgemeester de lijst met besluiten bekend via de webtoepassing van de gemeente.
Op dezelfde dag brengt de gemeente overeenkomstig artikel 330 van het decreet lokaal bestuur de toezichthoudende overheid op de hoogte.
Artikel 1: Het gemeentebestuur Zulte duidt met onmiddellijke ingang een nieuw effectief vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Logo Gezond+ vzw aan, nl. schepen Sophie Delaere en dit voor de volledige duur van de legislatuur.
Artikel 2: Een afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan het secretariaat van Logo Gezond+ vzw, Groot Begijnhof 24, 9040 Sint-Amandsberg.
Artikel 1: De schepen van toerisme, Michaël Vandemeulebroecke wordt aangeduid als vertegenwoordiger in de algemene vergadering van VVV Leiestreek voor de duur van de legislatuur.
Artikel 2: Op voordracht worden volgende personen aangeduid als vertegenwoordigers in de algemene vergadering van VVV Leiestreek voor de duur van de legislatuur:
Artikel 3: Een afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan VVV Leiestreek, DC Leiespiegel, Brielstraat 2, 9800 Deinze.
Artikel 1: Schepen van onderwijs Fauve Tack wordt aangeduid als effectief vertegenwoordiger in de algemene vergadering van OVSG voor de duur van de legislatuur.
Burgemeester Simon Lagrange, wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van OVSG voor de duur van de legislatuur.
Artikel 2: Een afschrift van dit besluit wordt overgemaakt OVSG, Bischoffsheimlaan 1-8, 1000 Brussel.
Artikel 1: Burgemeester Simon Lagrange wordt aangeduid als effectief vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Medov vzw voor de duur van de legislatuur.
Artikel 2: Schepen Sophie Delaere wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Medov vzw voor de duur van de legislatuur.
Artikel 3: Een afschrift van dit besluit wordt overgemaakt Medov vzw Oost-Vlaanderen, Gouvernementstraat 1, 9000 Gent.
Het wegdek op de N43 ligt er op sommige plaatsen heel slecht bij.
Aangezien de werken later beginnen dan voorzien, kunnen we dit geen jaar laten liggen,dit vooral voor de veiligheid van de weggebruiker.
Luisteren naar standpunt van AWV en aandringen tot tijdelijk herstel voorafgaandelijk aan de geplande werken eind 2026.
Ik meen me te herinneren dat er door Toerisme Oost Vlaanderen er een 2-tal jaren geleden een routescan opgestart werd om de wandelroutes in de Leiestreek in kaart te brengen. De Leie doorkruist onze 3 mooie deelgemeentes en met het mooie weer dat aankomt trekken we hopelijk terug heel wat wandelaars aan. Nieuwe wandelroutes zullen onze deelgemeentes daarbij aantrekkelijker maken en extra in de verf zetten.
Ik stel voor om in samenwerking met Toerisme Oost Vlaanderen volop in te zetten op de lancering en promotie van deze nieuwe wandelroutes zodanig deze spoedig gelanceerd en gecommuniceerd kunnen worden.
De toename van elektrische wagens groeit snel van 30000 wagens in 2021 naar 194000 in 2024 in Vlaanderen.
Op 3 jaar tijd X 6!
De doelstellingen van de voorbije Vlaamse regering zijn in 1 jaar tijd dan ook ruimschoots behaald.
De steden zijn dan ook goed voorzien van laadpalen maar sommige gemeenten doen best nog een extra inspanning, bovenop het bestaande aanbod.
Verder inzetten op de uitrol van bijkomende laadinfrastructuur op ons grondgebied.
Reeds in meerdere gemeenteraden werd het zwaar verkeer in de Warandestraat - Olsenestraat –Zaubeekstraat- Waalbeekstraat ter sprake gebracht . Vooral in het deel Zaubeekstraat (aan de spoorweg) zijn er heel wat putten aanwezig (zie foto’s in bijlage) veroorzaakt door het uitwijken van zwaar vervoer aan de zijkant van de rijweg wat een gevaar vormt voor fietsers en voetgangers.
Dringend herstel en opvullen van de putten aan de zijkanten van het wegdek teneinde de veiligheid van fietsers en voetgangers te garanderen.
Bij bezoek aan de Gaston Martenszaal viel het me op hoe slordig de aanblik was bij de ingang van de zaal: een tegel midden de trap bij de ingang is kapot, met een put erin, ook een andere tegel met barst en put erin. Tevens valt het op hoe slordig de ingangsdeur oogt door een folie die op de deur gekleefd is met gaten in de folie en krassen erop. Daar bovenop zijn in de zaal zelf her en der beschadigingen aan het meubilair /defect sanitair. Deze situatie is me reeds een paar maanden opgevallen en het kan toch niet zijn dat onze mooie cultuur-theaterzaal zo gepresenteerd wordt aan haar bezoekers en gebruikers, als Zultenaar toch wel beschamend om dit te zien!
Dringend herstel van de tegels, niet alleen om het esthetische maar ook om veiligheidsredenen.
De folie op de ingangsdeur, als dit wenselijk is dat er folie op aangebracht wordt, vervangen door een professionelere deftige aangebrachte versie.
Ook gedrukte plaatjes i.p.v. handgeschreven teksten met “deur dicht a.u.b.“ als dit gewenst wordt, op uniforme wijze aanbrengen.
De ganse zaal te onderwerpen aan een totaal nazicht en de beschadigingen/ defect materiaal te herstellen.
Onlangs werd ik gecontacteerd door buurtbewoners van de Kastanjelaan. Ze deelden mij hun bezorgdheid in verband met de vele putten op de parking van “The Farm” die grenst aan de gemeenteschool. De parking is aangelegd in kiezelsteentjes. Hierin komen voortdurend putten die een gevaar vormen voor fietsers en voetgangers. Dit is een probleem dat al heel lang aanwezig is.
Hierbij stel ik voor om het nodige budget te voorzien voor een duurzaam herstel van deze parking.
Reeds verscheidene jaren wordt er voor een achter de schermen gesproken over de invoering van een conformiteitsattest voor huurwoningen.
Hier zijn echter na lange tijd nog geen concrete stappen in gezet.
Een duidelijk stappenplan om op korte termijn een conformiteitsattest in onze gemeente in te voeren.
Namens GEMEENTERAAD,
Sylvie Bohez
algemeen directeur
Steven Van Troys
voorzitter