Terug
Gepubliceerd op 04/03/2024

Notulen  GEMEENTERAAD

di 27/02/2024 - 19:30 Raadszaal
Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
Simon Lagrange, burgemeester
Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
Sylvie Bohez, algemeen directeur
Afwezig: Lieven Lippens, gemeenteraadslid
  • Openbaar

    • Normaal

      • Algemeen beleid

        • GOEDKEUREN VAN NOTULEN EN ZITTINGSVERSLAG VAN DE GEMEENTERAAD VAN 23 JANUARI 2024

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Afwezig: Lieven Lippens, gemeenteraadslid
          Bevoegheid
          • Artikel 277 §1 van het decreet lokaal bestuur stelt dat de algemeen directeur de vergaderingen van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn bijwoont en verantwoordelijk is voor het opstellen en bewaren van de notulen en het zittingsverslag ervan. 
          Wetten en reglementen
          • Artikel 278 van het decreet lokaal bestuur stelt dat de notulen van de vergaderingen in chronologische volgorde de beslissingen en het resultaat van de stemming vermelden.
            De zittingsverslagen vermelden daarenboven de essentie van de tussenkomsten en van de mondeling en schriftelijk gestelde vragen en antwoorden. Als de raden een aangelegenheid in besloten zitting behandelen, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgesteld.
          • Artikel 32 en artikel 74 van het decreet lokaal bestuur stellen dat de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste 8 dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld worden van de raadsleden.
            Elk raadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. 
            Als die opmerkingen door de raad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.
            Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en over het zittingsverslag van de vorige vergadering, worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd.
          • De notulen en het zittingsverslag van de raden worden, na goedkeuring, door resp. de voorzitter en door de algemeen directeur ondertekend.
          Feiten
          • De ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag zijn meegestuurd met de agenda van de volgende vergadering.
          Motivatie
          • Er werden geen opmerkingen noch bezwaren geformuleerd m.b.t. de inhoud van de notulen en het zittingsverslag.
          Publieke stemming
          Aanwezig: Olivier Peirs, Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, Sylvie Bohez
          Voorstanders: Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Olivier Peirs, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
          Beslissing

          Enig artikel: De notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 23 januari 2024 worden goedgekeurd. 

      • Politie, brandweer en veiligheid

        • AKTENAME EN ADVIES M.B.T. DIVERSE TERRITORIALE WIJZIGINGEN HULPVERLENINGSZONE

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bevoegheid
          • Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
          Wetten en reglementen
          • Het Koninklijk Besluit van 4 maart 2008 (gewijzigd bij Koninklijk Besluit van 18 januari 2018)
          • De wet van 15 mei 2007 betreffende de Civiele Veiligheid, in het bijzonder de artikelen 14 en 15, overeenkomstig artikel 14 van de Wet, bepaalt de Koning de territoriale afbakening van de zones, op voorstel van het provinciaal raadgevend comité van de zones, na overleg in de Ministerraad.
            Dit provinciaal raadgevend comité van de zones is samengesteld uit alle burgemeesters van de provincie en wordt voorgezeten door de gouverneur.  Dit comité wint het advies in van de autoriteiten van de verschillende gemeenten van de provincie en op basis hiervan een advies aan de Koning formuleert.
          • Het arrest van de Raad van State van 23 september 2011 (n°215.302), waaruit blijkt dat voorafgaand aan het provinciaal raadgevend comité de betrokken gemeenteraden hierover dienen te beraadslagen.
          Feiten
          • Het schrijven van de gouverneur d.d. 17 november 2023 waarbij aan de burgemeesters gevraagd wordt om een gemotiveerde gemeenteraadsbeslissing over te maken indien de intentie bestaat om te veranderen van hulpverleningszone.
          • De goedkeuring van de definitieve fusiebeslissing door de gemeenteraden van Lokeren en Moerbeke op respectievelijk 18 september 2023 en 19 september 2023 met de vraag om de nieuwe fusiegemeente te laten behoren tot de hulpverleningszone Oost.
          • De goedkeuring van de definitieve fusiebeslissing door de gemeenteraden van Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht op respectievelijk 14 november 2023, 6 november2023 en 26 oktober 2023.
          • De gemeenteraadsbesluiten van de gemeenten Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht op respectievelijk 12 december 2023, 18 december 2023 en 21 december 2023 met de vraag om de nieuwe fusiegemeente te laten behoren tot de hulpverleningszone Waasland.
          • Het gemeenteraadsbesluit van de gemeente Wichelen d.d. 20 december 2023 met de vraag om toe te treden tot de hulpverleningszone Oost.
          • Het gemeenteraadsbesluit van de gemeente Laarne d.d. 21 december 2023 met de vraag om toe te treden tot de hulpverleningszone Centrum.
          • Het gemeenteraadsbesluit van de gemeente Wetteren d.d. 19 december 2023 met de vraag om toe te treden tot de hulpverleningszone Centrum.
          • Het gemeenteraadsbesluit van de gemeente Lierde d.d. 27 november 2023 met de vraag om toe te treden tot de hulpverleningszone Vlaamse Ardennen.
          • Het schrijven aan de gouverneur van de burgemeesters van Haaltert, Denderleeuw, Erpe-Mere en Lede uit de hulpverleningszone Zuid-Oost aangaande de evolutie binnen deze zone, dat bekrachtigd werd door de verschillende gemeenteraden op respectievelijk 18, 21, 19 en 21 december.
          Bespreking
          • Burgemeester Simon Lagrange licht het agendapunt ter zitting toe.
          Publieke stemming
          Aanwezig: Olivier Peirs, Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, Sylvie Bohez
          Voorstanders: Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Olivier Peirs, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
          Beslissing

          Artikel 1: Akte te nemen van

          • de intentieverklaringen van Moerbeke-Lokeren en Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht om als nieuwe fusiegemeenten respectievelijk deel uit te maken van de hulpverleningszone Oost en de hulpverleningszone Waasland en van 
          • de intentieverklaringen van Laarne, Lierde, Wetteren en Wichelen om respectievelijk toe te treden tot de hulpverleningszones Centrum, Vlaamse Ardennen, Centrum en Oost.


          Artikel 2:
          Akte nemen van het, door de gemeenteraden bekrachtigd, schrijven aan de gouverneur van de burgemeesters van Haaltert, Denderleeuw, Erpe-Mere en Lede.

          Artikel 3:
          De voorstellen van Moerbeke-Lokeren, Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht, Laarne, Lierde, Wetteren en Wichelen gunstig te adviseren en de burgemeester te mandateren om hierover te stemmen in het Provinciaal Raadgevend Comité van Oost-Vlaanderen.

      • Openbare werken

        • SANERING WIJK SPRIETJE – WEGEN- EN RIOLERINGSWERKEN IN DE GROENEWEG, BAUTERSTRAAT EN TERWALLENSTRAAT. GOEDKEURING PRINCIPE.

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bevoegheid
          • Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
          Wetten en reglementen
          • Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
          • Bestuursdecreet van 7 december 2018.
          • Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
          • Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
          • Wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten.
          • Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
          • Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.
          Feiten
          • De gemeente wenst met het project Sanering 't Sprietje een nieuw rioleringsstelsel aan te leggen voor een aantal 'groene clusters' in de Groeneweg en Bauterstraat, overeenkomstig het zoneringsplan van de VMM.
          • Er wordt een optimaal gescheiden stelsel voorzien met op het kruispunt van Bauterstraat met Groeneweg een overnamepunt van Aquafin die vanaf dit punt een collectorleiding aanlegt onderdoor het spoor, via de Terwallenstraat naar het bestaande rioleringsstelsel van de Groeneweg dat is aangesloten op het RWZI Olsene.
          • In het verleden heeft Aquafin hiervoor reeds een haalbaarheidsstudie opgemaakt (2005-2006).
          • Ten behoeve van een totaalaanpak moet een ontwerp opgemaakt worden voor een volwaardig gescheiden rioleringsstelsel en bovenbouw.
          Motivatie
          • Aquafin wenst in het kader van haar opdracht T224001 de aansluiting 't Sprietje te realiseren. Aquafin beoogt de aansluiting van de vuilvracht vanaf het overnamepunt thv het kruispunt Groeneweg-Bauterstraat tot de aansluiting op de bestaande rioleringen t.h.v. Terwallenstraat 18.
            Het hergebruik van de bestaande rioleringen stroomafwaarts Terwallenstraat 18 tot Rijwegstraat (aansluiting collector en overstort Sterkebeek) wordt onderzocht. Indien bouwtechnisch noodzakelijk wordt dit deel eveneens vernieuwd.
          • Farys dient de groene clusters cluster van de Bauterstraat en de Groeneweg te saneren, conform het zoneringsplan van de VMM.
          • De bovenbouw van delen van de Groeneweg en delen van de Bauterstraat dienen derhalve heraangelegd.
          • Zowel Farys als de gemeente zijn geconsulteerd naar interfererende initiatieven.
          • Aldus wordt ook de overstromingsproblematiek van de Sterkebeek t.h.v. de Groeneweg nagezien i.s.m. de provincie Oost-Vlaanderen, beheerder van de waterloop, meer bepaald wordt onderzocht of op de Sterkebeek een by-pass RWA-riolering wenselijk is, ter aanvulling van de bestaande hoekige inbuizingen tussenliggend woningen vanaf Petersime tot Rijwegstraat. De provincie zal in latere fase oordelen of ze participeert in de uitvoering van de by-pass, dan wel deze subsidieert.
          • Alle partijen zijn van oordeel dat de opdrachten in het algemeen belang dienen te worden samengevoegd en het project conform een vooropgestelde timing dient gerealiseerd te worden.
          • In de gemeenteraad van 26 mei 2005 werd beslist toe te treden als Z-vennoot tot de zuiveringsactiviteit van TMVW vanaf 1 juli 2005. Hierdoor wordt het aandeel rioleringswerken ten laste genomen door Farys.
          • In het college van 31 augustus 2023 werd de engagementsverklaring inzake samenvoeging van opdrachten Aquafin-Farys-gemeente: wijk Sprietje/Groeneweg/Bauterstraat en het geïntegreerd projectplan goedgekeurd.
          • Gezamenlijk aankopen kan leiden tot aanzienlijke besparingen en administratieve vereenvoudiging.
          • Voor het opmaken van de wegen- en rioleringswerken moet een ontwerper aangesteld worden.
          • Het aanstellen van de ontwerper kan via Aquafin gebeuren.
          • In het geïntegreerd projectplan hebben de participerende partijen volgende ruwe raming opgemaakt voor de geplande infrastructuurwerken inclusief de projectgerelateerde kosten:
            • Aquafin
              • investeringskost: 623.131,00 euro
              • gerelateerde kost: 305.087,00 euro
            • Farys:
              • investeringskost: 1.439.800,00 euro
              • gerelateerde kost: 755.900,00 euro
            • gemeente:
              • investeringskost: 120.000,00 euro
              • gerelateerde kost: 60.000,00 euro.
          Financiële impact
          • De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2024, op budgetcode 0200-00/2240007/BESTUUR/BH10/0/IP202-17 (actie AC20201) en in het budget van de volgende jaren.
          Bespreking
          • Schepen Sophie Delaere licht het agendapunt ter zitting toe.
          Publieke stemming
          Aanwezig: Olivier Peirs, Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, Sylvie Bohez
          Voorstanders: Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Olivier Peirs, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
          Beslissing

          Artikel 1: Principieel akkoord te gaan met Sanering wijk ‘t Sprietje - wegen- en rioleringswerken in de Groeneweg, Bauterstraat en Terwallenstraat.

           

          Artikel 2: Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met het vervullen van alle verdere administratieve formaliteiten voor het uitvoeren van dit besluit.

           

          Artikel 3: De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2024, op budgetcode 0200-00/2240007/BESTUUR/BH10/0/IP202-17 (actie AC20201) en in het budget van de volgende jaren.

        • HERASFALTEREN FIETSSUGGESTIESTROKEN IN DELEN VAN DE OUDE WEG, KAPELLESTRAAT EN KNOKSTRAAT. GOEDKEUREN LASTVOORWAARDEN EN GUNNINGSWIJZE.

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bevoegheid
          • Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
          Wetten en reglementen
          • Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
          • Bestuursdecreet van 7 december 2018.
          • Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
          • Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
          • Wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 143.000,00 euro niet).
          • Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
          • Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.
          Feiten
          • De toplaag van de rode asfaltverharding brokkelt op diverse plaatsen uit.
          • Om de veiligheid van de weggebruiker te optimaliseren wordt voorgesteld deze asfaltverharding te vervangen door zwarte asfaltverharding.
          Motivatie
          • In het kader van de opdracht “Herasfalteren fietssuggestiestroken in delen van de Oude Weg, Kapellestraat en Knokstraat” werd een bestek met nr. 2024/004 opgesteld door het Departement ruimte - infrastructuur en wonen.
          • De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 65.021,00 euro + 13.654,41 euro (21% btw medecontractant) = 78.675,41 euro.
          • Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

           

          Financiële impact
          • De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2024 op de budgetcode 2024/AC20201/0200-00/2240007/GEMEENTE/BH10/IP202-00.
          Bespreking
          • Schepen Sophie Delaere licht het agendapunt ter zitting toe.
          • Raadslid Ward Baeten stelt de meerwaarde van de fietssuggestiestrook voor de fietser in vraag.  Hierop mag geparkeerd worden. 
            Raadslid Ward Baeten spreekt ook de hoop uit dat de werken nu op een duurzamere manier uitgevoerd kunnen worden.  Hij suggereert om te opteren voor de aanleg van een fietsstraat. 
            Schepen Sophie Delaere verwijst naar de mogelijkheid om gebruik te maken van het fietspad lange afstand langs het spoor.  Het fietsverkeer is vrij beperkt.  Fietsstraten worden veelal in de dorpskern aangelegd.
          Publieke stemming
          Aanwezig: Olivier Peirs, Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, Sylvie Bohez
          Voorstanders: Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Olivier Peirs, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman
          Onthouders: Ward Baeten
          Resultaat: Met 24 stemmen voor, 1 onthouding
          Beslissing

          Artikel 1: Het bestek met nr. 2024/004 en de raming voor de opdracht “Herasfalteren fietssuggestiestroken in delen van de Oude Weg, Kapellestraat en Knokstraat”, opgesteld door het Departement ruimte - infrastructuur en wonen worden goedgekeurd.

          De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten.

          De raming bedraagt 65.021,00 euro + 13.654,41 euro (21% btw medecontractant) = 78.675,41 euro.

           

          Artikel 2: Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

           

          Artikel 3: De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2024 op de budgetcode 2024/AC20201/0200-00/2240007/GEMEENTE/BH10/IP202-00.

        • HERASFALTEREN DORPSSTRAAT, DEEL HOEVESTRAAT EN VERKEERSPLATEAU IN DE MOLENKOUTERSTRAAT. GOEDKEUREN LASTVOORWAARDEN EN GUNNINGSWIJZE.

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bevoegheid
          • Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
          Wetten en reglementen
          • Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
          • Bestuursdecreet van 7 december 2018.
          • Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
          • Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
          • Wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.
          • Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
          • Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
          Feiten
          • De okerkleurige asfaltverharding is volledige uitgebrokkeld door slijtage.
          • Door de putten is de asfalt kapot en brengt dit gevaar mee voor de fietsers.
          • Voorstel om de asfalt in de straat over de volledige breedte te hernieuwen (Dorpsstraat, deel Hoevestraat en verkeersplateau in de Molenkouterstraat).
          • Voorstel om de fietssuggestiestroken aan te brengen in markering in twee componentenkunststof.
          Motivatie
          • In het kader van de opdracht “Herasfalteren Dorpsstraat, deel Hoevestraat en verkeersplateau in de Molenkouterstraat” werd een bestek met nr. 2023/069 opgesteld door het Departement ruimte - infrastructuur en wonen.
          • De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 187.650,00 euro + 39.406,50 euro (21% btw medecontractant) = 227.056,50 euro.
          • Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
          Financiële impact
          • De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2024, op budgetcode 0200-00/2240007/BESTUUR/BH10/0/IP202-00 (actie AC20201).
          Bespreking
          • Schepen Sophie Delaere licht het agendapunt ter zitting toe.
          • Raadslid Henk Heyerick stelt dat er veel straten in veel slechtere staat zijn dan de strook tussen de grote baan en Machelen Dorp.  Er zijn effectief wel problemen op de kruispunten.  Volstaat het niet om enkel de kruispunten aan te pakken?
            Schepen Sophie Delaere stelt dat er hier en daar ook een sleuf is tussen de diverse stroken van de rijweg. Er wordt ingezet op een meer duurzame aanpak.
          • Raadslid Ward Baeten volgt de opmerking van raadslid Heyerick.  Wanneer wordt de Petegemstraat aangepakt?  Deze straat verkeert in veel slechtere staat.
            Schepen Sophie Delaere stelt dat er hiervoor reeds een dossier lopende is op vlak van riolering.
          Publieke stemming
          Aanwezig: Olivier Peirs, Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, Sylvie Bohez
          Voorstanders: Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Olivier Peirs, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
          Beslissing

          Artikel 1: Het bestek met nr. 2023/069 en de raming voor de opdracht “Herasfalteren Dorpsstraat, deel Hoevestraat en verkeersplateau in de Molenkouterstraat”, opgesteld door het Departement ruimte - infrastructuur en wonen worden goedgekeurd.

          De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten.

          De raming bedraagt 187.650,00 euro + 39.406,50 euro (21% btw medecontractant) = 227.056,50 euro.

           

          Artikel 2: Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

           

          Artikel 3: De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.

           

          Artikel 4: De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2024, op budgetcode 0200-00/2240007/BESTUUR/BH10/0/IP202-00 (actie AC20201).

           

          Artikel 5: Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure. Indien er geen offertes ingediend worden, zal overeenkomstig artikel 42 §1,1°,c van de wet van 17 juni 2017 de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking gevolgd worden. Het college van burgemeester en schepenen wordt gemachtigd om deze procedure te voeren.

        • HERASFALTEREN VAN DELEN VAN DE LEIHOEKSTRAAT, MEULEBERGSTRAAT, VERBINDINGSSTRAAT EN HET KRUISPUNT BLAUWDREEF-ZAUBEEKSTRAAT. GOEDKEUREN LASTVOORWAARDEN EN GUNNINGSWIJZE.

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bevoegheid
          • Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
          Wetten en reglementen
          • Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
          • Bestuursdecreet van 7 december 2018.
          • Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
          • Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
          • Wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 143.000,00 euro niet).
          • Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
          • Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.
          Feiten
          • De asfaltverharding in diverse straten vertonen barsten waardoor deze aan vervanging toe zijn.
          • Het gaat om volgende locaties:
            • Leihoekstraat tussen de Kloosterstraat en de Vaartstraat (inclusief het kruispunt Vaartstraat);
            • Meulebergstraat tussen de Vossenholstraat en Meulebergstraat 13;
            • Verbindingsstraat en
            • kruispunt Blauwdreef met Zaubeekstraat.
          Motivatie
          • In het kader van de opdracht “Herasfalteren van delen van de Leihoekstraat, Meulebergstraat, Verbindingsstraat en het kruispunt Blauwdreef-Zaubeekstraat” werd een bestek met nr. 2024/012 opgesteld door het Departement ruimte - infrastructuur en wonen.
          • De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 120.099,00 euro + 25.220,79 euro (21% btw medecontractant) = 145.319,79 euro.
          • Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

           

          Financiële impact
          • De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2024, op budgetcode 0200-00/2240007/BESTUUR/BH10/0/IP202-00 (actie AC20201).
          Bespreking
          • Schepen Sophie Delaere licht het agendapunt ter zitting toe.
          • Raadslid Henk Heyerick stelt vast dat de Leihoekstraat slechts deels wordt aangepakt.  Schepen Sophie Delaere stelt dat het eigenlijk het volledige traject (tussen beide kapellen) betreft. 
          Publieke stemming
          Aanwezig: Olivier Peirs, Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, Sylvie Bohez
          Voorstanders: Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Olivier Peirs, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
          Beslissing

          Artikel 1: Het bestek met nr. 2024/012 en de raming voor de opdracht “Herasfalteren van delen van de Leihoekstraat, Meulebergstraat, Verbindingsstraat en het kruispunt Blauwdreef-Zaubeekstraat”, opgesteld door het Departement ruimte - infrastructuur en wonen worden goedgekeurd.

          De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten.

          De raming bedraagt 120.099,00 euro + 25.220,79 euro (21% btw medecontractant) = 145.319,79 euro.

           

          Artikel 2: Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

           

          Artikel 3: De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2024, op budgetcode 0200-00/2240007/BESTUUR/BH10/0/IP202-00 (actie AC20201).

      • Wonen

        • GOEDKEUREN VAN TOEWIJZINGSREGLEMENT VAN WOONMAATSCHAPPIJ DIMENSA

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bevoegheid
          • Artikel 40 van het decreet lokaal bestuur waarin gesteld wordt dat de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid beschikt ten aanzien van de aangelegenheden van gemeentelijk belang en het beleid van de gemeente bepaalt.
          Wetten en reglementen
          • Het decreet zoals bekrachtigd en afgekondigd door de Vlaamse Regering op 9 juli 2021 (B.S. 10/09/2021) houdende wijzigingen van diverse decreten met betrekking tot wonen, waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd.
          • Het besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.
          • Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 april 2021 waarbij het aangepast gemeentelijk toewijzingsreglement werd vastgesteld.
          • Het besluit van de gemeenteraad van 26 oktober 2021 betreffende het werkingsgebied en afsprakenkader van de woonmaatschappij.
          • Het besluit van de gemeenteraad van 26 september 2023 betreffende de bepalingen van pijler 1 en 3 van het toewijzingsreglement van de woonmaatschappij.
          Feiten
          • De toewijzingsraad van Dimensa Woonmaatschappij heeft een ontwerp van toewijzingsreglement voorbereid, met als doel dit in werking te laten treden op 1 februari 2024. Het toewijzingsreglement zal uit 4 pijlers bestaan (zie schematisch overzicht in bijlage).
            • Pijler 1 gaat over de reguliere toewijzing, pijler 2 over de versnelde toewijzingen, pijler 3 over doelgroepenplannen en tenslotte pijler 4 over interne mutaties.
            • Een schematisch overzicht van de pijlers wordt weergegeven in bijlage. Pijler 2 en 4 liggen in handen van de woonmaatschappij zelf, voor pijler 1 en 3 werd het advies van de 11 gemeenten van het werkingsgebied reeds ingewonnen.
          • Op de gemeenteraad van 26 september 2023 werd beslist op het bestaande doelgroepenplan (pijler 3) te behouden:

            • Doelgroepenplan in Zulte:
              Momenteel worden 32 kleine woningen (23 woongelegenheden van Dimensa en 9 woongelegenheden van het Sociaal Huis Zulte) en die voldoen aan onderstaande criteria voorbehouden voor de ‘VAPH-doelgroep’:
              • Woningen met maximaal 2 slaapkamers waarvan minimaal 1 op gelijkvloers
              • Appartementen met maximaal 2 slaapkamers op gelijkvloers of te bereiken met een lift.

               VAPH-doelgroep:
              "Mensen met een beperking die een positief advies van het Vlaams Agentschap voor personen met een Handicap (VAPH) hebben verkregen en met ondersteuning van externe diensten, zelfstandig kunnen wonen."

          • Op de gemeenteraad van 26 september 2023 werd eveneens beslist om pijler 1 als volgt in te vullen:
            1. Er is een voorrang voor kandidaat-huurders die 5 jaar ononderbroken in de gemeente hebben gewoond in de laatste 10 jaar.
            2. Er is een voorrang voor kandidaat-huurders die 5 jaar in het werkingsgebied hebben gewoond in de laatste 10 jaar.
          • Het volledige toewijzingsreglement, inclusief alle beslissingen rond pijler 1 en 3 van de 11 gemeenten van het werkingsgebied, dient in zijn totaliteit goedgekeurd te worden op de gemeenteraad (zie bijlage).
          • Het huishoudelijk reglement van de toewijzingsraad dient niet goedgekeurd te worden op de gemeenteraad, maar wordt ter kennisgeving voorgelegd (zie bijlage).
          Adviezen
          • Gezien de beslissing die genomen werd op de gemeenteraad van 26 september 2023 betreffende pijler 1 en 3 van het toewijzingsreglement, wordt geadviseerd in te stemmen met het ontwerp van het toewijzingsreglement van Woonmaatschappij Dimensa.
          Bespreking
          • Burgemeester Simon Lagrange licht het agendapunt ter zitting toe.
          Publieke stemming
          Aanwezig: Olivier Peirs, Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, Sylvie Bohez
          Voorstanders: Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Olivier Peirs, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
          Beslissing

          Artikel 1: De gemeenteraad gaat akkoord met het toewijzingsreglement van Woonmaatschappij Dimensa.  Het reglement wordt als bijlage bij dit besluit geviseerd.

          Dit reglement treedt in werking op 1 maart 2024.

          Artikel 2:
          Het toewijzingsreglement zoals vastgesteld in de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 april 2021 wordt opgeheven met ingang van 1 maart 2024.

          Artikel 3
          : De burgemeester maakt via de webtoepassing van de gemeente het besluit en reglement bekend overeenkomstig artikel 286§1 van het decreet lokaal bestuur.

      • Mobiliteit en verkeersveiligheid

        • GOEDKEUREN AANVULLEND VERKEERSREGLEMENT INZAKE MACHELENDORP EN DE GILDESTRAAT

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Afwezig: Talitha Lossy, Pieter Verhalle, gemeenteraadsleden
          Bevoegheid
          • Artikel 119 van de nieuwe gemeentewet op grond waarvan de gemeenteraad bevoegd is voor de gemeentelijke politieverordeningen, met uitzondering van de tijdelijke politieverordeningen op het wegverkeer bedoeld in artikel 130 bis van de nieuwe gemeentewet.
          • Artikel 135 §2 1°van de nieuwe gemeentewet m.b.t. de algemene bevoegdheid van de gemeenten m.b.t. het veilig en vlot verkeer op openbare wegen, straten,...
          Wetten en reglementen
          • De wet betreffende de politie over het wegverkeer van 16 maart 1968 (genoemd "de wegverkeerswet"), zoals gewijzigd tot op heden.
          • Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg (genoemd "het verkeersreglement"), zoals gewijzigd tot op heden.
          • Artikel 119 van de nieuwe gemeentewet op grond waarvan
            • binnen de 48 uren een afschrift aan de deputatie van de provincieraad wordt overmaakt.
            • dadelijk een afschrift van de politieverordening verzonden wordt aan de griffie van de rechtbank van 1ste aanleg en aan die van de politierechtbank, waar zij in een daartoe bestemd register worden ingeschreven.
          • Het ministerieel besluit van 12 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
          • Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 330, 285 §1 en 286 §1 betreffende het bestuurlijk toezicht.
          • Het aanvullend verkeersreglement inzake Machelendorp en Gildestraat, goedgekeurd in de gemeenteraad van 22 januari 2009.
          • Het tijdelijk verkeersreglement inzake Machelendorp. Verkeersingrepen die bijdragen tot de bereikbaarheid van het Roger Raveelmuseum bij wijze van proefproject van 1 september 2023 tot en met 29 februari 2024, goedgekeurd in het college van burgemeester en schepenen van 10 augustus 2023.
          Feiten
          • Het gemeentebestuur wenst verschillende verkeersingrepen in te voeren met als doel de bereikbaarheid van het Roger Raveelmuseum te verbeteren.
          • De verkeersmaatregelen hebben uitsluitend betrekking op gemeentewegen.
          Motivatie
          • Deze maatregelen worden in eerste instantie bij wijze van proef ingevoerd van 1 september 2023 tot en met 29 februari 2024.
          • De verkeersmaatregelen hebben betrekking op een gemeenteweg.
          • Het doel van deze maatregel is het beter aanduiden van parkeergelegenheden in de buurt van het Roger Raveel museum zodoende de overlast op Machelendorp tegen te gaan.
          • Het tijdelijk verkeersreglement wordt gunstig geëvalueerd en wordt bestendigd in een aanvullend reglement dat ter goedkeuring aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.
          Bespreking
          • Schepen Michaël Vandemeulebroecke licht het agendapunt ter zitting toe.
          Publieke stemming
          Aanwezig: Olivier Peirs, Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, Sylvie Bohez
          Voorstanders: Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Marc Nachtergaele, Olivier Peirs, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Tania Verpraet, Stefanie Vroman
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
          Beslissing

          Artikel 1: De openbare gemeentewegen Machelendorp en Gildestraat worden openbare wegen met een verboden toegang voor iedere bestuurder, uitgezonderd plaatselijk verkeer.

          Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van:


          • een verkeersbord C3 met onderbord 'uitgezonderd plaatselijk verkeer' ter hoogte van het kruispunt Machelendorp met de Dorpsstraat.
          een verkeersbord C31a en C31b (verboden links/rechts afslaan) in de Dorpsstraat m.b.t. Machelendorp.


          Artikel 2: Het reglement treedt in werking op 1 maart 2024.


          Artikel 3: Bij goedkeuring van huidig aanvullend reglement wordt het aanvullend verkeersreglement d.d. 22 januari 2009 opgeheven op 1 maart 2024.

           

          Artikel 4: Dit reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de Vlaamse minister van Mobiliteit - Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse Overheid.

           

          Artikel 5:  Na goedkeuring wordt het reglement bekendgemaakt overeenkomstig de artikelen 330, 285 §1 en 286 §1 van het decreet lokaal bestuur en wordt tevens een afschrift ervan gestuurd naar:

          • de Deputatie van Oost-Vlaanderen
          • de griffie van de Rechtbank van Eerste Aanleg te Gent
          • de griffie van de Politierechtbank te Gent
          • de lokale politie, directie operaties, afdeling verkeer
          • de technische diensten gemeente Zulte.
        • GOEDKEUREN GECOÖRDINEERD AANVULLEND VERKEERSREGLEMENT INZAKE DE KREUPELSTRAAT

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Afwezig: Talitha Lossy, Pieter Verhalle, gemeenteraadsleden
          Bevoegheid
          • Artikel 119 van de nieuwe gemeentewet op grond waarvan de gemeenteraad bevoegd is voor de gemeentelijke politieverordeningen, met uitzondering van de tijdelijke politieverordeningen op het wegverkeer bedoeld in artikel 130 bis van de nieuwe gemeentewet.
          • Artikel 135 §2 1°van de nieuwe gemeentewet m.b.t. de algemene bevoegdheid van de gemeenten m.b.t. het veilig en vlot verkeer op openbare wegen, straten,...
          Wetten en reglementen
          • De wet betreffende de politie over het wegverkeer van 16 maart 1968 (genoemd "de wegverkeerswet"), zoals gewijzigd tot op heden.
          • Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg (genoemd "het verkeersreglement"), zoals gewijzigd tot op heden.
          • Artikel 119 van de nieuwe gemeentewet op grond waarvan
            • binnen de 48 uren een afschrift aan de deputatie van de provincieraad wordt overmaakt.
            • dadelijk een afschrift van de politieverordening verzonden wordt aan de griffie van de rechtbank van 1ste aanleg en aan die van de politierechtbank, waar zij in een daartoe bestemd register worden ingeschreven.
          • Het ministerieel besluit van 12 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
          • Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 330, 285 §1 en 286 §1 betreffende het bestuurlijk toezicht.
          • Het gecoördineerd aanvullend verkeersreglement inzake de Kreupelstraat, goedgekeurd in de gemeenteraad van 19 december 2023.
          • Het tijdelijk verkeersreglement inzake de Kreupelstraat. Inrichten veilige schoolomgeving Olsene bij wijze van proefproject van 1 september 2023 tot en met 29 februari 2024, goedgekeurd in het college van burgemeester en schepenen van 10 augustus 2023.
          Feiten
          • Het gemeentebestuur wenst verschillende verkeersingrepen in te voeren met als doel de schoolomgeving nog veiliger te maken.
          • De verkeersmaatregelen hebben uitsluitend betrekking op gemeentewegen.
          Motivatie
          • Deze maatregelen worden in eerste instantie bij wijze van proef ingevoerd van 1 september 2023 tot en met 29 februari 2024.
          • Het doel van deze maatregel is de schoolomgeving nog veiliger maken:
            • Stilstaan- en parkeerverbod aan beide zijden van de weg uitbreiden voor de volledige Kreupelstraat
            • Zebrapad aanbrengen in de Kreupelstraat t.h.v. het kruispunt Kreupelstraat-Heirweg
              • Dit zebrapad bevindt zich op een schoolroute. Bijkomend zijn gemachtigd opzichters die kinderen begeleiden bij het oversteken, verplicht om dat te doen op een zebrapad.
          • Het tijdelijk verkeersreglement wordt gunstig geëvalueerd en wordt bestendigd in een aanvullend reglement dat ter goedkeuring aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.
          Bespreking
          • Schepen Michaël Vandemeulebroecke licht het agendapunt ter zitting toe.
          Publieke stemming
          Aanwezig: Olivier Peirs, Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, Sylvie Bohez
          Voorstanders: Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Marc Nachtergaele, Olivier Peirs, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Tania Verpraet, Stefanie Vroman
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
          Beslissing

          Artikel 1: Er wordt in de Kreupelstraat beperkt éénrichtingsverkeer ingevoerd tussen de Heirweg en de Kerkstraat. De toegelaten rijrichting is deze van de Heirweg naar de Kerkstraat toe.

           

          Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis gebracht van de weggebruikers door het plaatsen van:

          • een verkeersbord F19 met onderbord M5 ter hoogte van het kruispunt Kreupelstraat - Heirweg
          • een verkeersbord F19 met onderbord M5 ter hoogte van het kruispunt Kreupelstraat - uitrit parking
          • een verkeersbord F19 met onderbord M5 ter hoogte van het kruispunt Kreupelstraat - Brouwershoek
          • een verkeersbord C1 met onderbord M3 ter hoogte van het kruispunt Kreupelstraat – Kerkstraat (N459)
          • een verkeersbord C1 met onderbord M3 ter hoogte van het kruispunt Kreupelstraat – Brouwershoek
          • een verkeersbord C1 met onderbord M3 ter hoogte van het kruispunt Kreupelstraat – uitrit parking
          • verkeersborden C31a/b met onderbord M3 ter hoogte van het kruispunt Kerkstraat (N459) - Kreupelstraat
          • verkeersborden D1f met onderbord M3 ter hoogte van de uitritten van de parking
          • een verkeersbord D1e met onderbord M3 ter hoogte van het kruispunt Brouwershoek - Kreupelstraat.

           

          Artikel 2: Er worden op de parking in de Kreupelstraat, ter hoogte van het toegangspad tot de school, twee parkeerplaatsen voorbehouden voor voertuigen van personen met een handicap ingericht.

           

          Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis gebracht van de weggebruikers door het plaatsen van een verkeersbord E9a met een onderbord met symbool zoals voorzien in het artikel 70.2.1.3°c van het KB van 01.12.1975.

           

          Tevens wordt er wegmarkering aangebracht op de plaats waar de parkeerplaatsen voorbehouden voor personen met een handicap is gelegen. Deze wegmarkering bestaat uit het symbool zoals is voorzien bij type VIId.

           

          Artikel 3: Op de parking achteraan in de Kreupelstraat worden er 7 parkeerplaatsen voorzien voor trekkers van vrachtwagens.

           

          Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van het verkeersbord E9a met onderbord ‘tractor’ met opwaartse pijl (begin reglementering) en neerwaartse pijl (einde reglementering).

           

          De parkeerplaatsen voor de tractors worden afgebakend door het aanbrengen van wegmarkeringen zoals is voorzien in artikel 77.5 van de straatcode.

           

          Artikel 4: Op de parking worden twee parkeerplaatsen voorbehouden voor elektrisch laden, waarvan één voor autodelen.

           

          Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van het verkeersbord E9a met op de ene parkeerplaats onderbord type VIIb (elektrisch laden) en op de andere parkeerplaats onderbord met vermelding autodelen, overeenkomstig artikel 70.2.1.3° van het Algemeen Reglement op de politie van het Wegverkeer.

           

          Artikel 5: Er wordt stilstaan- en parkeerverbod ingevoerd langs beide zijden van de Kreupelstraat.

           

          Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van de verkeersborden E3 met opwaartse pijl (begin reglementering) en neerwaartse pijl (einde reglementering).


          Artikel 6: In de Kreupelstraat wordt een oversteekplaats voor voetgangers aangebracht t.h.v. het kruispunt Kreupelstraat-Heirweg in het verlengde van de voetpaden (kant even huisnummers).

          Deze oversteekplaatsen voor voetgangers worden afgebakend door middel van de dwarsmarkeringen evenwijdig met de as van de rijbaan overeenkomstig artikel 76.3 van het KB van 1 december 1975.


          Artikel 7: Het reglement treedt in werking op 1 maart 2024.


          Artikel 8: Bij goedkeuring van huidig gecoördineerd aanvullend reglement wordt het gecoördineerd aanvullend verkeersreglement d.d. 19 december 2023 opgeheven op 1 maart 2024.

           

          Artikel 9: Dit reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de Vlaamse minister van Mobiliteit - Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse Overheid.

           

          Artikel 10:  Na goedkeuring wordt het reglement bekendgemaakt overeenkomstig de artikelen 330, 285 §1 en 286 §1 van het decreet lokaal bestuur en wordt tevens een afschrift ervan gestuurd naar:

          • de Deputatie van Oost-Vlaanderen
          • de griffie van de Rechtbank van Eerste Aanleg te Gent
          • de griffie van de Politierechtbank te Gent
          • de lokale politie, directie operaties, afdeling verkeer
          • de technische diensten gemeente Zulte.
        • GOEDKEUREN GECOORDINEERD AANVULLEND VERKEERSREGLEMENT INZAKE DE HEIRWEG

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Afwezig: Talitha Lossy, Pieter Verhalle, gemeenteraadsleden
          Bevoegheid
          • Artikel 119 van de nieuwe gemeentewet op grond waarvan de gemeenteraad bevoegd is voor de gemeentelijke politieverordeningen, met uitzondering van de tijdelijke politieverordeningen op het wegverkeer bedoeld in artikel 130 bis van de nieuwe gemeentewet.
          • Artikel 135 §2 1°van de nieuwe gemeentewet m.b.t. de algemene bevoegdheid van de gemeenten m.b.t. het veilig en vlot verkeer op openbare wegen, straten,...
          Wetten en reglementen
          • De wet betreffende de politie over het wegverkeer van 16 maart 1968 (genoemd "de wegverkeerswet"), zoals gewijzigd tot op heden.
          • Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg (genoemd "het verkeersreglement"), zoals gewijzigd tot op heden.
          • Artikel 119 van de nieuwe gemeentewet op grond waarvan
            • binnen de 48 uren een afschrift aan de bestendige deputatie van de provincieraad wordt overmaakt. 
            • dadelijk een afschrift van de politieverordening verzonden wordt aan de griffie van de rechtbank van 1ste aanleg en aan die van de politierechtbank, waar zij in een daartoe bestemd register worden ingeschreven.
          • Het ministerieel besluit van 12 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
          • Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 330, 285 §1 en 286 §1 betreffende het bestuurlijk toezicht.
          • Het gecoördineerd aanvullend verkeersreglement inzake de Heirweg, goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 21 december 2021.
          • Het tijdelijk verkeersreglement inzake de Heirweg met oog op het veilig verlaten van Park De Borchgrave a.d.h.v. een stilstaan- en parkeerverbod bij wijze van proefproject van 1 september 2023 tot en met 29 februari 2024, goedgekeurd in zitting van burgemeester en schepenen van 10 augustus 2023.
          Feiten
          • De Heirweg is een gemeenteweg.
          • De vraag van het schepencollege tot het invoeren van een stilstaan- en parkeerverbod in de Heirweg met oog op het veilig verlaten van Park De Borchgrave.
          • Deze maatregel werd in eerste instantie bij wijze van proef ingevoerd van 1 september 2023 tot en met 29 februari 2024 bij besluit van het college van burgemeester en schepenen d.d. 10 augustus 2023.
          Adviezen
          • De adviesraad mobiliteit en verkeersveiligheid verleende positief advies op 5 juni 2023.
          Bespreking
          • Schepen Michaël Vandemeulebroecke licht het agendapunt ter zitting toe.
          Publieke stemming
          Aanwezig: Olivier Peirs, Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, Sylvie Bohez
          Voorstanders: Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Marc Nachtergaele, Olivier Peirs, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Tania Verpraet, Stefanie Vroman
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
          Beslissing

          Artikel 1: In de Heirweg wordt er een wegversmalling gerealiseerd door middel van hindernissen ter hoogte van Heirweg 54-55.

           

          Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van de hierna vermelde verkeersborden vóór de wegversmalling:

          • Komende uit de richting van De Dreve: Bord A7, bord C35, bord B21
          • Komende uit de richting van de Toverhoek: Bord A7, bord C35, bord B19

           

          Artikel 2: Ter hoogte van de wegversmalling geldt een stilstaan- en parkeerverbod.

           

          Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van het verkeersbord E3 met opwaartse pijl (begin reglementering) en neerwaartse pijl (einde reglementering).

           

          Artikel 3: De bestuurders van de voertuigen moeten de hindernis links voorbijrijden, met uitzondering van de fietsers en bromfietsers klasse A.

           

          Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van het verkeersbord D1 met onderbord M3 voor de hindernis.

           

          Artikel 4: Er wordt een parkeerverbod ingevoerd in de Heirweg, in de rijrichting van de Kerkstraat naar de Kreupelstraat toe:

          • aan de zijde van de woningen, vanaf de Kerkstraat tot aan de Graevestraat
          • aan de zijde van het Modest Huysplein, vanaf de parking tot aan de Graevestraat.
          • in de rijrichting van de Kerkstraat naar de Kreupelstraat toe
            • over een lengte van 5 m tussen de inrit park de Borchgrave en Heirweg 14 (excl. garagepoort)
            • over een lengte van 7 m tussen de inrit park de Borchgrave en Heirweg 16 (tot lantaarnpaal)

          Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van gele onderbroken strepen, aangebracht op de werkelijke rand van de rijbaan, overeenkomstig artikel 75.1.2 van het Algemeen Reglement op de politie van het Wegverkeer.

           

          Artikel 5: Er wordt een oversteekplaats voor voetgangers afgebakend in de Heirweg nabij het kruispunt met de Oliebergstraat.

           

          Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door witte banden, evenwijdig van de rijbaan, overeenkomstig artikel 76.3 van het Algemeen Reglement op de politie van het Wegverkeer.

           

          Artikel 6: In de Heirweg, van net na de parking Modest Huysplein tot aan het kruispunt met de Kreupelstraat, wordt er beperkt éénrichtingsverkeer ingevoerd.

           

          Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van:

          • verkeersbord F19 met onderbord M5 ter hoogte van Heirweg – Modest Huysplein.
          • verkeersbord C1 met onderbord M3 ter hoogte van het kruispunt Heirweg – Kreupelstraat.
          • de borden C1 en F19 met onderborden M3 en M5 dienen herhaald na ieder kruispunt.
          • bijkomend wordt op het kruispunt Heirweg - Kreupelstraat een bord A39 aangebracht.

           

          Artikel 7: Ter hoogte van het kruispunt Heirweg – Kreupelstraat wordt een wegversmalling aangebracht in de Heirweg.

           

          Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van een bord A7b op 150 meter voor de hindernis.

           

          Artikel 8: In de Heirweg wordt een tonnagebeperking ingevoerd, tussen het kruispunt met de Herderstraat en het kruispunt met de Kerkstraat.

           

          Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door :

          • het plaatsen van het verkeersbord C21 '5,5 t' met onderbord 'Uitgezonderd Plaatselijk Verkeer' op het kruispunt van de Heirweg met de Kerkstraat.
          • het plaatsen van het verkeersbord C21 '5,5 t' met onderbord 'Uitgezonderd Plaatselijk Verkeer' op het kruispunt van de Heirweg met de Herderstraat.
          • het plaatsen van het verkeersbord C31 a en b met onderborden '5,5 ton - Uitgezonderd Plaatselijk Verkeer' langsheen de Kerkstraat in de onmiddellijke nabijheid van het kruispunt met de Heirweg.
          • het plaatsen van het verkeersbord C31 a en b met onderborden '5,5 ton - Uitgezonderd Plaatselijk Verkeer' langsheen de Herderstraat in de onmiddellijke nabijheid van het kruispunt met de Heirweg.

           

          Artikel 9: Dit reglement treedt in werking op 1 maart 2024.

           

          Artikel 10: Bij goedkeuring van huidig aanvullend verkeersreglement wordt het gecoördineerd aanvullend verkeersreglement inzake de Heirweg, goedgekeurd in gemeenteraadszitting d.d. 21 december 2021 opgeheven op 1 maart 2024.

           

          Artikel 11: Dit reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de Vlaamse minister van Mobiliteit - Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse Overheid.

           

          Artikel 12: Na goedkeuring wordt het reglement bekendgemaakt overeenkomstig artikels 330, 285 §1 en 286 §1 van het decreet lokaal bestuur en wordt tevens een afschrift ervan gestuurd naar:

          • de Deputatie van Oost-Vlaanderen
          • de griffie van de Rechtbank van Eerste Aanleg te Gent
          • de griffie van de Politierechtbank te Gent
          • de lokale politie, directie operaties, afdeling verkeer
          • de technische diensten gemeente Zulte.
        • GOEDKEUREN GECOÖRDINEERD AANVULLEND VERKEERSREGLEMENT INZAKE ANGLO

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Afwezig: Talitha Lossy, gemeenteraadslid
          Bevoegheid
          • Artikel 119 van de nieuwe gemeentewet op grond waarvan de gemeenteraad bevoegd is voor de gemeentelijke politieverordeningen, met uitzondering van de tijdelijke politieverordeningen op het wegverkeer bedoeld in artikel 130 bis van de nieuwe gemeentewet.
          • Artikel 135 §2 1°van de nieuwe gemeentewet m.b.t. de algemene bevoegdheid van de gemeenten m.b.t. het veilig en vlot verkeer op openbare wegen, straten,...
          Wetten en reglementen
          • De wet betreffende de politie over het wegverkeer van 16 maart 1968 (genoemd "de wegverkeerswet"), zoals gewijzigd tot op heden.
          • Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg (genoemd "het verkeersreglement"), zoals gewijzigd tot op heden.
          • Artikel 119 van de nieuwe gemeentewet op grond waarvan
            • binnen de 48 uren een afschrift aan de deputatie van de provincieraad wordt overmaakt. 
            • dadelijk een afschrift van de politieverordening verzonden wordt aan de griffie van de rechtbank van 1ste aanleg en aan die van de politierechtbank, waar zij in een daartoe bestemd register worden ingeschreven.
          • Het ministerieel besluit van 12 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
          • Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 330, 285 §1 en 286 §1 betreffende het bestuurlijk toezicht.
          • Het gecoördineerd aanvullend verkeersreglement inzake Anglo, goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 21 december 2021.
          • Het tijdelijk verkeersreglement inzake Anglo met oog op de bereikbaarheid van een garagebox a.d.h.v. een stilstaan- en parkeerverbod bij wijze van proefproject van 1 september 2023 t.e.m. 29 februari 2024, goedgekeurd in zitting van college van burgemeester en schepenen van 10 augustus 2023.
          Feiten
          • De Anglo is een gemeenteweg.
          • De vraag van het schepencollege tot het invoeren van een parkeerverbod in de Anglo over een lengte van 8m naast Anglo 39
          • Deze maatregel werd in eerste instantie bij wijze van proef ingevoerd van 1 september 2023 t.e.m. 29 februari 2024 bij besluit van het college van burgemeester en schepenen d.d. 10 augustus 2023.
          Adviezen
          • De adviesraad mobiliteit en verkeersveiligheid verleende positief advies op 6 maart 2023.
          Motivatie
          • Het tijdelijk verkeersreglement wordt gunstig geëvalueerd en wordt bestendigd in een aanvullend reglement dat ter goedkeuring aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.
          Bespreking
          • Schepen Michaël Vandemeulebroecke licht het agendapunt ter zitting toe.
          • Raadslid Ward Baeten stelt dat de gele lijnen op vandaag niet gerespecteerd worden.
          Publieke stemming
          Aanwezig: Olivier Peirs, Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, Sylvie Bohez
          Voorstanders: Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Marc Nachtergaele, Olivier Peirs, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
          Beslissing

          Artikel 1: Verkeerssituatie in de site Anglo, in het gedeelte begrensd tussen de toegangen tot het speelterrein, tot de aansluiting parking Fiertelhof en tot de aansluiting flatgebouw Zandbergstraat:

          Artikel 1.1: In een deel van de site Anglo en in de Zandbergstraat, wordt een woonerf ingericht vanaf het speelterrein tot de parkings Fiertelhof en tot de aansluitingen Kastanjelaan.

          Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van het verkeersbord F12a (begin reglementering) en F12b (einde reglementering) op elke toegang en uitgang van het woonerf.

           

          Artikel 2: Verkeerssituatie in de site Anglo, in de toegangsweg nabij het speelterrein:

          Artikel 2.1: In de toegangsweg Anglo, nabij het speelterrein, worden vijf parkeerplaatsen ingericht.

          Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis gebracht van de weggebruikers door het plaatsen van het opschrift “P”, op elke parkeerplaats.


          Artikel 2.2: Er wordt een parkeerverbod ingevoerd over een lengte van 8 meter naast Anglo 39.

          Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van gele onderbroken strepen, aangebracht op de werkelijke rand van de rijbaan, overeenkomstig artikel 75.1.2 van het Algemeen Reglement op de politie van het Wegverkeer.

           

          Artikel 3: Verkeerssituatie in de site Anglo, gedeelte openbare weg vanaf Nijverheidsstraat:

          Artikel 3.1: In Anglo, in de omgeving van de Nijverheidsstraat, wordt een oversteekplaats voor voetgangers ingericht.

          Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door de verkeersborden F49 zoals is voorzien in artikel 71.2 van het KB van 01.12.1975.

          Deze oversteekplaats voor voetgangers wordt afgebakend door middel van de dwarsmarkeringen evenwijdig met de as van de rijbaan overeenkomstig artikel 76.3 van het KB van 01.12.1975.


          Artikel 3.2: In Anglo (op het 1e kruispunt komende uit de richting Nijverheidsstraat) wordt een verhoogde inrichting (verkeersplateau) aangelegd op het kruispunt Anglo met zijweg Anglo.

          De verhoogde inrichting wordt ter kennis gebracht van de weggebruikers door het plaatsen van het verkeersbord F87 op de diverse verkeersassen nabij de verhoogde inrichting.

           

          Artikel 3.3: In Anglo (op het 2e kruispunt komende uit de richting Nijverheidsstraat) wordt het verplicht om de verkeersgeleider (met kunstwerk) rechts voorbij te rijden.

          Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis gebracht van de weggebruikers door het plaatsen van verkeersborden D1d (verplichte pijl) ter hoogte van de verkeersgeleider. 

           

          Artikel 3.4: In Anglo wordt een verhoogde inrichting, gecombineerd met een wegversmalling, aangelegd tussen het kunstwerk en de toegang van het woonerf.

          Ter hoogte van de wegversmalling wordt het verkeer geleid door middel van de verkeersborden D1c en D1d.

          Tevens wordt er een voorrangsregeling ingevoerd door middel van de verkeersborden B19 en B21 waarbij er voorrang wordt gegeven aan de bestuurders die komen uit de richting van het woonerf.

           

          Artikel 3.5: In Anglo, in de zone begrensd door het kunstwerk en het woonerf, wordt een zonale snelheidsbeperking tot 30 km/u ingesteld.

           Dit wordt gesignaleerd door:

          • verkeersbord F4a (= begin reglementering aan elke toegang tot de zone)
          • verkeersbord F4b (= einde reglementering aan elke uitgang van de zone)
           

          Artikel 4: Dit reglement treedt in werking op 1 maart 2024.

          Artikel 5
          : Bij goedkeuring van dit verkeersreglement wordt het gecoördineerd aanvullend verkeersreglement inzake de site Anglo, goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 21 december 2021, opgeheven op 1 maart 2024.

          Artikel 6: Dit reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de Vlaamse minister van Mobiliteit - Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse Overheid.

          Artikel 7
          : Na goedkeuring wordt het reglement bekendgemaakt overeenkomstig artikels 330, 285 §1 en 286 §1 van het decreet lokaal bestuur en wordt tevens een afschrift ervan gestuurd naar:

          • de Deputatie van Oost-Vlaanderen
          • de griffie van de Rechtbank van Eerste Aanleg te Gent
          • de griffie van de Politierechtbank te Gent
          • de lokale politie, directie operaties, afdeling verkeer
          • de technische diensten gemeente Zulte.
        • GOEDKEUREN GECOORDINEERD AANVULLEND VERKEERSREGLEMENT INZAKE DE DOORNSTRAAT

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bevoegheid
          • Artikel 119 van de nieuwe gemeentewet op grond waarvan de gemeenteraad bevoegd is voor de gemeentelijke politieverordeningen, met uitzondering van de tijdelijke politieverordeningen op het wegverkeer bedoeld in artikel 130 bis van de nieuwe gemeentewet.
          • Artikel 135 §2 1°van de nieuwe gemeentewet m.b.t. de algemene bevoegdheid van de gemeenten m.b.t. het veilig en vlot verkeer op openbare wegen, straten,...
          Wetten en reglementen
          • De wet betreffende de politie over het wegverkeer van 16 maart 1968 (genoemd "de wegverkeerswet"), zoals gewijzigd tot op heden.
          • Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg (genoemd "het verkeersreglement"), zoals gewijzigd tot op heden.
          • Artikel 119 van de nieuwe gemeentewet op grond waarvan
            • binnen de 48 uren een afschrift aan de bestendige deputatie van de provincieraad wordt overmaakt. 
            • dadelijk een afschrift van de politieverordening verzonden wordt aan de griffie van de rechtbank van 1ste aanleg en aan die van de politierechtbank, waar zij in een daartoe bestemd register worden ingeschreven.
          • Het ministerieel besluit van 12 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
          • Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 330, 285 §1 en 286 §1 betreffende het bestuurlijk toezicht.
          • Het aanvullend verkeersreglement inzake de Doornstraat, goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 27 maart 2008.
          • Het tijdelijk verkeersreglement inzake de Doornstraat met oog op de bereikbaarheid voor hulpdiensten en personen met een beperking a.d.h.v. een stilstaan- en parkeerverbod bij wijze van proefproject van 1 september 2023 tot en met 29 februari 2024, goedgekeurd in zitting van burgemeester en schepenen van 10 augustus 2023.
          Feiten
          • De Doornstraat is een gemeenteweg.
          • De vraag van het schepencollege tot het invoeren van een parkeerverbod in de Doornstraat in beide hoeken van de pijpenkop.
          • Deze maatregel werd in eerste instantie bij wijze van proef ingevoerd van 1 september 2023 tot en met 29 februari 2024 bij besluit van het college van burgemeester en schepenen d.d. 10 augustus 2023.
          Adviezen
          • De adviesraad mobiliteit en verkeersveiligheid verleende positief advies op 5 juni 2023.
          Motivatie
          • Het tijdelijk verkeersreglement wordt gunstig geëvalueerd en wordt bestendigd in een aanvullend reglement dat ter goedkeuring aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.
          Bespreking
          • Schepen Michaël Vandemeulebroecke licht het agendapunt ter zitting toe.
          Publieke stemming
          Aanwezig: Olivier Peirs, Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, Sylvie Bohez
          Voorstanders: Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Olivier Peirs, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
          Beslissing

          Artikel 1: Er wordt in de Doornstraat, in de nabijheid van de aansluiting met de Oeselgemstraat, een wegversmalling ingevoerd.

          Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van volgende verkeerssignalisatie:

          • Verkeersbord A7b t.h.v. huisnummer 9, voor het verkeer rijdende richting Oeselgemstraat
          • Verkeersbord B19 en B21 t.h.v. de wegversmalling, met betrekking tot de voorrangsregeling, waarbij er voorrang wordt gegeven aan de bestuurders die komen uit de richting van de Oeselgemstraat

           

          Artikel 2: De Doornstraat betreft een doodlopende openbare gemeenteweg.

          Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van het verkeersbord F45c ter hoogte van de aansluiting met de Oeselgemstraat.

           

          Artikel 3: Er wordt, in de Doornstraat, een parkeerverbod ingevoerd in beide hoeken van de pijpenkop.

          Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van gele onderbroken strepen, aangebracht op de werkelijke rand van de rijbaan, overeenkomstig artikel 75.1.2 van het Algemeen Reglement op de politie van het Wegverkeer.

           

          Artikel 4: Dit reglement treedt in werking op 1 maart 2024.

           

          Artikel 5: Bij goedkeuring van huidig aanvullend verkeersreglement wordt het gecoördineerd aanvullend verkeersreglement inzake de Heirweg, goedgekeurd in gemeenteraadszitting d.d. 27 maart 2008, opgeheven op 1 maart 2024.

           

          Artikel 6: Dit reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de Vlaamse minister van Mobiliteit - Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse Overheid.

           

          Artikel 7: Na goedkeuring wordt het reglement bekendgemaakt overeenkomstig artikels 330, 285 §1 en 286 §1 van het decreet lokaal bestuur en wordt tevens een afschrift ervan gestuurd naar:

          • de Deputatie van Oost-Vlaanderen
          • de griffie van de Rechtbank van Eerste Aanleg te Gent
          • de griffie van de Politierechtbank te Gent
          • de lokale politie, directie operaties, afdeling verkeer
          • de technische diensten gemeente Zulte.
        • GOEDKEUREN GECOÖRDINEERD AANVULLEND VERKEERSREGLEMENT INZAKE DE ZAUBEEKSTRAAT

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bevoegheid
          • Artikel 119 van de nieuwe gemeentewet op grond waarvan de gemeenteraad bevoegd is voor de gemeentelijke politieverordeningen, met uitzondering van de tijdelijke politieverordeningen op het wegverkeer bedoeld in artikel 130 bis van de nieuwe gemeentewet.
          • Artikel 135 §2 1°van de nieuwe gemeentewet m.b.t. de algemene bevoegdheid van de gemeenten m.b.t. het veilig en vlot verkeer op openbare wegen, straten,...
          Wetten en reglementen
          • De wet betreffende de politie over het wegverkeer van 16 maart 1968 (genoemd "de wegverkeerswet"), zoals gewijzigd tot op heden.
          • Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg (genoemd "het verkeersreglement"), zoals gewijzigd tot op heden.
          • Artikel 119 van de nieuwe gemeentewet op grond waarvan
            • binnen de 48 uren een afschrift aan de deputatie van de provincieraad wordt overmaakt. 
            • dadelijk een afschrift van de politieverordening verzonden wordt aan de griffie van de rechtbank van 1ste aanleg en aan die van de politierechtbank, waar zij in een daartoe bestemd register worden ingeschreven.
          • Het ministerieel besluit van 12 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
          • Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 330, 285 §1 en 286 §1 betreffende het bestuurlijk toezicht.
          • Het gecoördineerd aanvullend verkeersreglement inzake de Zaubeekstraat, goedgekeurd in de zitting van de gemeenteraad van 28 juni 2022.
          • Het tijdelijk verkeersreglement inzake de Zaubeekstraat inzake het inrichten van een oversteekplaats voor voetgangers bij wijze van proefproject van 1 september 2023 tot en met 29 februari 2024, goedgekeurd in de zitting van het college van burgemeester en schepenen van 10 augustus 2023.
          Feiten
          • De Zaubeekstraat is een gemeenteweg.
          • De vraag van het schepencollege tot het invoeren van een oversteekplaats voor voetgangers in de Zaubeekstraat t.h.v. het kruispunt Olsenestraat-Zaubeekstraat in het verlengde van de voetpaden (kant oneven huisnummers).
          Adviezen
          • De adviesraad mobiliteit en verkeersveiligheid verleende op 19 september 2022 positief advies.
          Motivatie
          • Deze maatregelen worden in eerste instantie bij wijze van proef ingevoerd van 1 september 2023 tot en met 29 februari 2024.
          • Het doel van deze maatregel is de oversteekbaarheid van de Zaubeekstraat t.h.v. het kruispunt Zaubeekstraat-Olsenestraat voor voetgangers veiliger te maken.
          • Het tijdelijk verkeersreglement wordt gunstig geëvalueerd en wordt bestendigd in een aanvullend reglement dat ter goedkeuring aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.
          Bespreking
          • Schepen Michaël Vandemeulebroecke licht het agendapunt ter zitting toe.
          Publieke stemming
          Aanwezig: Olivier Peirs, Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, Sylvie Bohez
          Voorstanders: Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Olivier Peirs, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
          Beslissing

          Artikel 1: In de Zaubeekstraat is het verkeer verboden in beide richtingen begrepen tussen de Staatsbaan en de Kastanjelaan, voor bestuurders van voertuigen, waarvan het gewicht in beladen toestand hoger is dan 3,5 ton. Er wordt wel een uitzondering gemaakt voor plaatselijk verkeer.

           

          Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van de verkeersborden C21 aangevuld met onderbord ‘uitgezonderd plaatselijk verkeer’. Dit verkeersbord dient herhaald te worden na iedere aansluiting.Tevens wordt er een verkeersbord C31b met onderbord ‘+3,5 ton’ en ‘uitgezonderd plaatselijk verkeer’ geplaatst op de ventweg van de Staatsbaan met betrekking tot de Zaubeekstraat.

           

          Artikel 2: Er wordt een verkeersgeleider aangebracht in de Zaubeekstraat ter hoogte van de aansluiting met de Waalstraat (aan beide zijden).

           

          Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het aanbrengen van wegmarkeringen zoals is voorzien in artikel 74 van het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer van 1 december 1975.

           

          Artikel 3: In de Zaubeekstraat, ter hoogte van woningen met huisnummers 19-21-23-25, wordt een parkeerverbod ingevoerd.

           

          Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis gebracht van de weggebruikers door het aanbrengen van gele onderbroken strepen op de boordsteen van het trottoir of op de werkelijke rand van de rijbaan zoals voorzien in het artikel 75.1.2° van het KB van 1 december 1975.

           

          Artikel 4: Er wordt in de Zaubeekstraat een oversteekplaats voor voetgangers aangebracht:

          • ter hoogte van Zaubeekstraat 63.
          • ter hoogte van de Koekoekstraat (dwars over de Koekoekstraat).
          • ter hoogte van de Fazantstraat (dwars over de Fazantstraat, aan de zuidzijde).
          • ter hoogte van het kruispunt Zaubeekstraat - Olsenestraat (aan de zijde van de oneven huisnummers).


          Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis gebracht van de weggebruikers door het aanbrengen van witte banden, evenwijdig met de as van de rijbaan zoals is voorzien bij artikel 76.3 van het KB van 01.12.1975.

          Er wordt tevens een verkeersbord F49 geplaatst aan de oversteekplaats thv Zaubeekstraat 63.

           

          Artikel 5: In de Zaubeekstraat, aan de zijde van de onpare huisnummers, wordt het parkeren verplicht op de berm:

          • van het kruispunt Zaubeekstraat-Olsenestraat tot Zaubeekstraat 139
          • van Zaubeekstraat 119 tot Zaubeekstraat 101
          • van Zaubeekstraat 95 tot Zaubeekstraat 67
           
          Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis gebracht van de weggebruikers door het plaatsen van de verkeersborden E9e met opwaartse pijl (begin reglementering) en neerwaartse pijl (einde reglementering), zoals is voorzien in artikel 70.2.1 van het KB 1 december 1975.
           
           

          Artikel 6: Er wordt in de Zaubeekstraat een verhoogde inrichting (verkeersplateau) aangelegd thv Zaubeekstraat 119-126.

           

          Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van de verkeersborden F87 en A14.

           

          Artikel 7: In de Zaubeekstraat, begrepen tussen huisnummer 219 en het kruispunt met de Waalbeekstraat, wordt de rand van de rijbaan aangeduid door wegmarkeringen.

           

          Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het aanbrengen van de overlangse markeringen, nl. een witte doorlopende streep op de werkelijke rand van de rijbaan:

          • tussen huisnummer 219 en het kruispunt met de Waalbeekstraat.

           

          Artikel 8: In de Zaubeekstraat, begrepen tussen de kruispunten met de Blauwdreef en de Heidestraat, wordt beperkt éénrichtingsverkeer ingevoerd. De toegelaten rijrichting is deze van de Blauwdreef naar de Heidestraat.

           

          Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis gebracht van de weggebruikers door het plaatsen van:

          • een verkeersbord F19 met onderbord M5 ter hoogte van het kruispunt Zaubeekstraat - Blauwdreef
          • een verkeersbord C1 met onderbord M3 ter hoogte van het kruispunt Zaubeekstraat - Heidestraat

           

          Artikel 9: De Zaubeekstraat, ter hoogte van de spoorweg, wordt als een voorrangsweg ingericht ten opzichte van Spoorwegstraat.

           

          Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis gebracht van de weggebruikers door het plaatsen van:

          • een verkeersbord B15a vóór de aansluiting met de Spoorwegstraat in beide rijrichtingen.
          • een verkeersbord B1 in de beide zijwegen Spoorwegstraat vóór de aansluiting met de Zaubeekstraat.

          Er wordt tevens een dwarsstreep, door witte driehoeken, zoals is voorzien in artikel 76.2 van het KB van 1 december 1975, aangebracht haaks op de rand van de rijbaan waar de bestuurders zo nodig moeten stoppen en voorrang verlenen ingevolge het verkeersbord B1 in de Spoorwegstraat.

           

          Artikel 10: Dit reglement treedt in werking op 1 maart 2024.

           

          Artikel 11: Bij goedkeuring van onderhavig verkeersreglement wordt het gecoördineerd aanvullend reglement inzake de Zaubeekstraat, aangenomen in de zitting van de gemeenteraad van 28 juni 2022 opgeheven met ingang van 1 maart 2024.

           

          Artikel 12: Dit reglement wordter kennisgeving overgemaakt aan de Vlaamse minister van Mobiliteit - Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse Overheid.

           

          Artikel 13: Na goedkeuring wordt het reglement bekendgemaakt overeenkomstig artikels 330, 285 §1 en 286 §1 van het decreet lokaal bestuur en wordt tevens een afschrift ervan gestuurd naar:

          • de Deputatie van Oost-Vlaanderen
          • de griffie van de Rechtbank van Eerste Aanleg te Gent
          • de griffie van de Politierechtbank te Gent
          • de lokale politie, directie operaties, afdeling verkeer
          • de technische diensten gemeente Zulte.
        • GOEDKEUREN AANVULLEND VERKEERSREGLEMENT INZAKE HET INVOEREN VAN SNELHEIDSBEPERKINGEN OP HET GRONDGEBIED ZULTE

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bevoegheid
          • Artikel 119 van de nieuwe gemeentewet op grond waarvan de gemeenteraad bevoegd is voor de gemeentelijke politieverordeningen, met uitzondering van de tijdelijke politieverordeningen op het wegverkeer bedoeld in artikel 130 bis van de nieuwe gemeentewet.
          • Artikel 135 §2 1°van de nieuwe gemeentewet m.b.t. de algemene bevoegdheid van de gemeenten m.b.t. het veilig en vlot verkeer op openbare wegen, straten,...
          Wetten en reglementen
          • De wet betreffende de politie over het wegverkeer van 16 maart 1968 (genoemd "de wegverkeerswet"), zoals gewijzigd tot op heden.
          • Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg (genoemd "het verkeersreglement"), zoals gewijzigd tot op heden.
          • Artikel 119 van de nieuwe gemeentewet op grond waarvan
            • binnen de 48 uren een afschrift aan de bestendige deputatie van de provincieraad wordt overmaakt. 
            • dadelijk een afschrift van de politieverordening verzonden wordt aan de griffie van de rechtbank van 1ste aanleg en aan die van de politierechtbank, waar zij in een daartoe bestemd register worden ingeschreven.
          • Het ministerieel besluit van 12 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
          • Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald de 285 §1, 286 §1 en 330 betreffende het bestuurlijk toezicht.
          • Het gemeentelijk aanvullend verkeersreglement inzake het invoeren van snelheidsbeperkingen op het grondgebied Zulte, aangenomen in de gemeenteraad in zitting van 19 december 2023.
          • Het tijdelijk verkeersreglement inzake het invoeren van snelheidsbeperkingen op het grondgebied Zulte, gelijkstellen grenzen zone 30 en fietszone in Olsene bij wijze van proefproject van 1 september 2023 tot en met 29 februari 2024, goedgekeurd in zitting van burgemeester en schepenen van 10 augustus 2023.
          Feiten
          • De vraag van het schepencollege tot het gelijkstellen van de grenzen zone 30 aan de fietszone in de regio Kreupelstraat/Heirweg.
          • Deze maatregel werd in eerste instantie bij wijze van proef ingevoerd van 1 september 2023 tot en met 29 februari 2024 bij besluit van het college van burgemeester en schepenen d.d. 10 augustus 2023.
          • De verkeersmaatregel heeft betrekking op gemeentewegen.
          Adviezen
          • De adviesraad Mobiliteit en Verkeersveiligheid verleende een positief advies d.d. 6 maart 2023.
          Motivatie
          • De verschillende grenzen van de zone 30 en de fietszone zorgen voor verwarring, de grenzen worden gelijkgesteld.
          • De maatregel wordt positief geëvalueerd en bestendigd door een aanvullend verkeersreglement.
          Bespreking
          • Schepen Michaël Vandemeulebroecke licht het agendapunt ter zitting toe.
          Publieke stemming
          Aanwezig: Olivier Peirs, Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, Sylvie Bohez
          Voorstanders: Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Olivier Peirs, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
          Beslissing

          Artikel 1: Op volgende gemeente- en gewestwegen wordt een snelheidsbeperking van 50 km/u ingevoerd, voor de beide rijrichtingen:

          • Langsheen de Waalstraat, tussen de bebouwde kom Zulte en de Zonnelaan.
          • Langsheen de N43, tussen de bebouwde kom Zulte en de Warandestraat.
          • Langsheen de N43, tussen de bebouwde kom Zulte en de Kapellestraat/Pontstraat.


          Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door de borden C43 max. 50km/u.

           

          Artikel 2: Volgende zonale snelheidsbeperking “30 - schoolomgeving” wordt op het grondgebied van de gemeente Zulte ingevoerd:


          School Dorpsstraat-Leihoekstraat:

          • vaste borden zone 30 in de Molenkouterstraat t.h.v. het kruispunt met de Petegemstraat.
          • vaste borden zone 30 t.h.v. woning nr. 28 (ING) in de Dorpsstraat
          • vaste borden zone 30 t.h.v. woning nr. 8 in de Schoolstraat
          • vaste borden zone 30 t.h.v. woning nr. 5 in de Phlippostraat
          • vaste borden zone 30 t.h.v. woning nr. 20 in de Leihoekstraat
          • vaste borden zone 30 t.h.v. woning nummer 6b in de Leihoekstraat (chirolokalen)
          • vaste borden zone 30 t.h.v. woning nr. 5 in de Petegemstraat
          • vaste borden zone 30 in de Karperstraat t.h.v. het kruispunt met de Hoevestraat
          • vaste borden zone 30 t.h.v. woning nr. 2 in de Hoevestraat.

          School Heirweg:

          • vaste borden zone 30 t.h.v. de woning nr. 64 in de Heirweg
          • idem t.h.v. het kruispunt Heirweg - Modest Huysplein
          • idem t.h.v. de woning nr. 14 in de Oliebergstraat
          • idem t.h.v. het kruispunt Kreupelstraat - N459 (Kerkstraat)
          • idem t.h.v. de woning nr. 11 in De Dreve.

           

          School Staatsbaan:

          • vaste zone 30 op de ventweg aan de vrije basisschool te Zulte
          • vaste borden zone 30 in de Pontstraat t.h.v. het kruispunt met de Limnanderdreef
          • vaste borden zone 30 t.h.v. het bedrijf Lys Yarns (kant Boelakendreef)
          • variabele zone 30 in de schoolomgeving voor het doorgaand verkeer N43.

           

          School Oude Weg:

          • variabel bord (+ vast eindbord) zone 30 in Looierijstraat t.h.v. nr. 134 (aan grens met weiland)
          • idem voorbij slag naast woning nr. 172 in de Oude Weg (voorbij kruispunt Kraaidreef richting school)
          • idem t.h.v. de woning nr. 233 in de Oude Weg.

           

          School Waalstraat:

          • variabel bord (+ vast eindbord) zone 30 t.h.v. de EL-cabine in de Waalstraat (tussen de 2 rijwegen der Olsenestraat)
          • idem aan de slag naar het sportstadion in de Waalstraat (vóór woning nr. 94)
          • variabel bord vóór het kruispunt met de Waalstraat (juist voorbij de splitsing, t.h.v. de EL-cabine) in de Olsenestraat
          • variabel bord (+ vast eindbord) zone 30 in de Kapellestraat t.h.v. de woning nr. 39.

          Deze verkeersmaatregel, inzake variabele verkeersborden, wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van de variabele verkeersborden A23 met bord F4a (begin reglementering) en F4b (einde reglementering).

          De verkeersmaatregel uit artikel 3, inzake vaste verkeersborden, wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van de vaste verkeersborden A23 met bord F4a (begin reglementering) en F4b (einde reglementering).


          Artikel 3: Volgende afbakening van de bebouwde kommen wordt op het grondgebied van de gemeente Zulte ingevoerd:


          De grenzen van de bebouwde kom Zulte worden vastgesteld als volgt:

          Gewestwegen:

          • N43: Staatsbaan t.h.v. de woning nr. 245 en t.h.v. de woning nr. 55

          Gemeentewegen:

          • Oeselgemstraat: vóór het kruispunt met de Leiestraat
          • Leiestraat: vóór het kruispunt met de Oeselgemstraat
          • Limnanderdreef: t.h.v. de woning nr. 37
          • Oude Weg: t.h.v. de woning nr. 256
          • Kapellestraat: t.h.v. de woning nr. 190
          • Drogenboomstraat: vóór het kruispunt met de Kraaidreef
          • Looierijstraat: t.h.v. de woning nr. 134
          • Waregemstraat: t.h.v. de woning nr. 73
          • Leenstraat: voorbij het kruispunt met de Beukenlaan
          • Waalstraat: t.h.v. de spoorweg (overweg/tunnel)
          • Zaubeekstraat: t.h.v. de woning nr. 211
          • Olsenestraat: t.h.v. de woning nr. 147
          • Warandestraat: t.h.v. de woning nr. 4
          • Lijsterstraat: voorbij het kruispunt met de Staatsbaan
          • Merelstraat: voorbij het kruispunt met de Staatsbaan
          • Bremstraat: vóór het kruispunt met de Leiestraat

           

          De grenzen van de bebouwde kom Olsene worden vastgesteld als volgt:

          Gewestwegen:

          • N43: Grote Steenweg t.h.v. de gewezen Rijkswachtbrigade (huisnr. 29) en t.h.v. de woning nr. 168.
          • N459: Oudenaardestraat t.h.v. de woning nr. 97 (kmp. 11.9);
          • Kerkstraat vóór het kruispunt met de Kreupelstraat.

          Gemeentewegen :

          • Oudenaardestraat (zijweg langs spoorweg): kruispunt Oudenaardestraat
          • Aertstraat : t.h.v. de woning nr. 62
          • St.-Pieterstraat: t.h.v. de Belgacom-centrale
          • Houtstraat: t.h.v. de woning nr. 68
          • Oliebergstraat: t.h.v. de woning nr. 12
          • Herdersstraat: t.h.v. de woning nr. 10
          • D'Hoyestraat: vóór het kruispunt met de Machelenstraat
          • Machelenstraat: t.h.v. de woning nr. 33
          • Kasteelstraat: t.h.v. woning nr. 1 en t.h.v. woning nr. 58
          • Olsenestraat: t.h.v. de woning nr. 166


          De grenzen van de bebouwde kom Machelen worden vastgesteld als volgt:

          Gemeentewegen:

          • Hoevestraat: t.h.v. woning nr. 29
          • Brugstraat: t.h.v. de grens met Deinze
          • Leihoekstraat: t.h.v. woning nr. 6 en vóór kruispunt Vaartstraat
          • Vaartstraat: t.h.v. woning nr. 27
          • Brullenstraat: vóór het kruispunt Vaartstraat
          • Petegemstraat: t.h.v. woning nr. 104
          • Molenkouterstraat: t.h.v. woning nr. 67
          • Molenmeersstraat: t.h.v. woning nr. 4
          • Dorpsstraat: t.h.v. woning nr. 6
          • Donkerstraat: t.h.v. woning nr. 48
          • Veerstraat: t.h.v. woning nr. 7a
          • Kerkweglos: t.h.v. woning 29
          • Posthoornstraat: t.h.v. woning nr. 1
          • Posthoornstraat: t.h.v. woning nr. 55
          • Haarzakstraat: t.h.v. woning 3
          • Haarzakstraat: t.h.v. woning 8
          • Polderstraat: vóór beide kruispunten Rijksweg
          • Meulebergstraat: t.h.v. woning nr. 12
          • Groeneweg: vóór kruispunt Tuttegemstraat
          • Kruishoutemstraat: t.h.v. woning nr. 125
          • Brandstraat: t.h.v. woning nr. 59
          • Sparrenstraat: t.h.v. woning nr. 14
          • Vrijstraat: t.h.v. woning nr. 2
          • Bokstraat: vóór kruispunt Bokstraat/Nachtegaalstraat
          • Schrijversstraat : vóór kruispunt Eikstraat
          • Bokstraat: vóor kruispunt verharde weg Bokstraat (Lange dreef)
          • Tuttegemstraat: t.h.v. woning nr. 4.

          Deze verkeersmaatregel, inzake de bebouwde kom van Zulte – Olsene - Machelen, wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door de verkeersborden F1a of F1b (begin bebouwde kom) en F3a of F3b (einde bebouwde kom).


          Artikel 4: Volgende zonale snelheidsbeperking “50” wordt op het grondgebied van de gemeente Zulte ingevoerd:

           

          ZONE 50 (BUITEN BEBOUWDE KOM):

           

          Zone 1

          • Vijvestraat, kruispunt Staatsbaan N43
          • Vijvestraat, grensscheiding Waregem
          • Gaverbeekstraat, kruispunt Staatsbaan N43

          Zone 2

          • Pontstraat, kruispunt Boelakendreef
          • Pontstraat, kruispunt Staatsbaan N43
          • Vlaanderenstraat, kruispunt Staatsbaan N43

          Deze verkeersmaatregel, inzake zonale snelheidsbeperking "50", wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door de verkeersborden ZC43 (50) en ZC 45 (50) met zonale geldigheid.

           

          Artikel 5: Dit reglement treedt in werking na ministeriële goedkeuring.


          Artikel 6: Bij goedkeuring van dit verkeersreglement wordt het aanvullend verkeersreglement inzake het invoeren van snelheidsbeperkingen op het grondgebied Zulte, aangenomen bij gemeenteraadsbesluit van 19 december 2023, opgeheven op 1 maart 2024.

           

          Artikel 7: Dit reglement wordt ter goedkeuring overgemaakt aan de Vlaamse minister van Mobiliteit - Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse Overheid.

           

          Artikel 8: Na goedkeuring wordt het reglement bekendgemaakt overeenkomstig artikels 285 §1, 286 §1 en 330 van het decreet lokaal bestuur en wordt tevens een afschrift ervan gestuurd naar:

          • de Deputatie van Oost-Vlaanderen
          • de griffie van de Rechtbank van Eerste Aanleg te Gent
          • de griffie van de Politierechtbank te Gent
          • de lokale politie, directie operaties, afdeling verkeer
          • de technische diensten gemeente Zulte.
      • Bibliotheek

        • GOEDKEUREN VAN DE VORMING VAN REGIOBIB LEIE SCHELDE EN VAN HET BIBLIOTHEEKREGLEMENT

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bevoegheid
          • Artikels 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur d.d. 22 december 2017 betreffende de bevoegdheid van de gemeenteraad.
          Wetten en reglementen
          • Artikels 396 tot en met 412 van het decreet lokaal bestuur d.d. 22 december 2017 betreffende intergemeentelijke samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid.
          Feiten
          • De Regiobib Leie Schelde is een nauwe samenwerking tussen bibliotheken uit de Cultuurregio Leie Schelde. Sinds 1 januari 2020 ontvangt de Cultuurregio Leie Schelde werkingsmiddelen ter ondersteuning van deze bovenlokale bibliotheekwerking.  
          • De bibliotheken kennen reeds een lange geschiedenis van samenwerking, voorheen ZOVLA genaamd. Sinds 1 januari 2020 trad Deinze ook toe tot dit samenwerkingsverband en werken de bibliotheken gezamenlijk verder. 
          • De bibliotheek verandert en zal in de toekomst nog verder evolueren en sterk inzetten op onder meer digitalisering en extra dienstverlening. De bib heeft de ambitie uit te groeien tot een sterke derde plek in de maatschappij, naast de eigen ‘thuis’ en de school- of werkplaats.

          • In het bibliotheeksysteem van Cultuurconnect zijn er verschillende mogelijkheden voor bibliotheken om samen te werken.  Cultuurconnect heeft samen met de bibliotheken in Vlaanderen verschillende samenwerkingsgroepen gedefinieerd. Dit gaat van een minimale samenwerking tot één grote regiobib. De samenwerkingsgroepen staan in volgorde van groeiende evolutie. Doorschuiven naar een volgende vorm van samenwerking gebeurt in onderling overleg.

          • De Regiobib Leie Schelde wil zich engageren voor een samenwerking groep 3b - Regiobib met ééngemaakt leenreglement én met transport.
            Concreet wil dit zeggen: een lener kan uitgeleende exemplaren inleveren of gereserveerde exemplaren ophalen in alle bibliotheken van de samenwerking. Als de lener een titel reserveert, kan deze uit alle bibliotheken van de samenwerking komen.
            De bibliotheken maken hierbij gebruik van een intern transportsysteem.

          • Cultuurconnect voorziet 15-16 april 2024 (datum onder voorbehoud) voor de inkanteling naar Groep 3a. 
          • Na evaluatie door Cultuurconnect kan verder geëvolueerd worden naar Groep 3b (met intern transport).
          • Het onderschrijven van een Regiobib Leie Schelde houdt in dat alle gemeenten:  
            • zich engageren om mee in te stappen in een langetermijnsamenwerking waar zowel de grote als de kleinere bibliotheken de vruchten van plukken.  
            • de afspraken overeengekomen in het ééngemaakte leenreglement respecteren.

          • Betreft intern transport:
            Andere intergemeentelijke samenwerkingsverbanden zoals Dijk92 en Route42 kochten of leaseden een wagen.
            In onze regio is de optie haalbaar om het transport te organiseren met het deelwagenplatform Cambio.
            Het grotere model van dit deelwagenplatform (Citroën Berlingo) kan een lus maken en zo alle bibliotheken bedienen.
            De lus bedraagt ongeveer 75 km, en voor de rij- en werktijd rekenen we minstens een halve dag.
            De transporten worden twee keer per week uitgevoerd door een vrijwilliger. 
            Cultuurregio Leie Schelde zal de structurele kosten voor de deelwagen en voor vrijwilligersvergoedingen op zich nemen.
            De praktische uitwerking en opvolging wordt opgevolgd door de bibliotheken.
          Adviezen
          • De eerste voorwaarde voor een samenwerking tussen de bibliotheken is een ééngemaakt leenreglement. Dit is een vereiste voor de technische uitrol in WISE, het bibliotheeksysteem dat alle Vlaamse bibliotheken gebruiken. 
          • Het schepenoverleg van de Cultuurregio Leie Schelde ging op 12 oktober 2023 akkoord met het ééngemaakte leenreglement, dat grondig werd voorbereid door alle bibliothecarissen.

          • Het ééngemaakt bibliotheekreglement wijkt slechts beperkt af van het huidige reglement van Bibliotheek Zulte:
            • De leentermijn voor alle materialen bedraagt 4 weken (nu in Zulte 3 weken).
            • Je kan voor alle bibliotheken in de regiobib samen maximaal 20 materialen lenen met je lidkaart (nu in Zulte maximaal 10 materialen).
            • Het reserveren van een materiaal binnen de regiobib Leie Schelde is gratis (nu betalen leners vanaf 14 jaar 0,50 euro voor een reservering).

          • De cultuurschepenen kozen voor een regiobib met intern transport. Ze willen aan de burger een totaalpakket aanbieden met als toegevoegde waarde de extra dienstverlening. 
          • Zo heeft de lener toegang tot een grotere collectie en kan binnen het regiobib-netwerk een item gratis reserveren.
          • Binnen de regiobib kunnen materialen afgehaald en teruggebracht worden in eender welke bibliotheek van de samenwerking. 
          • Het bundelen van materiële en logistieke mogelijkheden zal de lener ten goede komen.
          • De bibliotheekraad Zulte bracht een gunstig advies uit op 22 november 2023.
          Financiële impact
          • Cultuurregio Leie Schelde zal de structurele kosten voor de deelwagen en voor vrijwilligersvergoedingen op zich nemen.
          • Volgende kosten zullen gedragen worden door de Cultuurregio Leie Schelde.
             

            2024 

            2025 

            Cultuurconnect WISE 

            € 7.260  

            € 0 

            Transport via Cambio (Citroën Berlingo) 

            € 3.243,60

            € 3.243,60

            Vrijwilligersvergoeding 

            € 2.000 

            € 2.000 

            Transportbakken, stapelboxen, opplooibaar karretje 

            € 4.000 

            € 0 

            Lanceringscampagne (Regiobib communicatie) 

            € 2.000 

            € 0 

            TOTAAL 

            € 18.503,60

            € 5.243,60

          Bespreking
          • Schepen Michaël Vandemeulebroecke licht het agendapunt ter zitting toe.
          Publieke stemming
          Aanwezig: Olivier Peirs, Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, Sylvie Bohez
          Voorstanders: Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Olivier Peirs, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
          Beslissing

          Artikel 1: De gemeenteraad gaat akkoord met de vorming van de Regiobib Leie Schelde met een ééngemaakt bibliotheekreglement én met transport.

           

          Artikel 2: De gemeenteraad keurt navolgend bibliotheekreglement Regiobib Leie Schelde goed:


          Algemene bepalingen

          De openbare bibliotheken van Deinze-Landegem, De Pinte, Gavere, Kruisem, Nazareth, Sint-Martens-Latem en Zulte maken deel uit van de Regiobib Leie Schelde.

          Regiobib, de poort naar iedereen en overal!

           

          Met een open blik groeien de bibliotheken van de Cultuurregio Leie Schelde uit tot een derde plek en kennishub voor iedereen, een plek die uitnodigt tot persoonlijke ontwikkeling, culturele beleving, ontmoeting, participatie en co-creatie.

           

          De algemene bepalingen van dit reglement zijn van toepassing op alle bibliotheken, hun filialen/uitleenposten en dienstverlening buiten de muren van de bibliotheek (boekendienst aan huis) binnen dit samenwerkingsverband. De algemene bepalingen worden aangevuld met bepalingen die voor iedere bibliotheek specifiek zijn.

          Dit gebruiksreglement wordt aangevuld met een gecoördineerd gemeentelijk retributiereglement dat door de gemeenteraad is goedgekeurd

           

           

          ARTIKEL 1: Toegang

           

          • De bibliotheken zijn voor iedereen vrij toegankelijk.
          • De openingsuren zijn de volgende:

            Bibliotheek Zulte
            Gaston Martensplein 9
            9870 Zulte

            Maandag van 9.00 tot 12.00 uur
            Dinsdag van 16.00 tot 19.00 uur
            Woensdag van 14.00 tot 19.00 uur
            Donderdag van 16.00 tot 19.00 uur
            Vrijdag van 15.00 tot 19.00 uur
            Zaterdag gesloten
            Zondag van 9.00 tot 12.00 uur

            Website: http://zulte.bibliotheek.be

           

          ARTIKEL 2: Inschrijving

           

          • De inschrijving is gratis voor iedereen.
          • Je schrijft je in op vertoon van het identiteitsbewijs (eID of Kids-ID). De elektronische identiteitskaart geldt als lidkaart. Indien je geen elektronische identiteitskaart gebruikt, ontvang je een lidkaart. Na inschrijving ben je lid van alle bibliotheken in de Cultuurregio Leie Schelde.
          • Als je jonger bent dan 12 jaar is de toestemming van je wettelijke verantwoordelijke (ouder(s)/voogd) nodig om je in te schrijven.
          • Bij verlies van de lidkaart of elektronische identiteitskaart dien je onmiddellijk de bibliotheek te verwittigen om misbruik van de verloren lidkaart te vermijden.
          • Bij elke wijziging van je contactgegevens breng je de bibliotheek op de hoogte.
          • Je lidmaatschap is strikt persoonlijk. Als lener ben je verantwoordelijk en aansprakelijk voor de op jouw naam geleende materialen.
          • Wie om educatieve doeleinden werkt met bibliotheekmaterialen kan een klas-/onderwijskaart aanvragen.

           

           ARTIKEL 3: Lenen en terugbrengen

           

          • Het lenen van materialen is gratis.
          • Alle uitleningen zijn persoonlijk. Als lener ben je verantwoordelijk voor het tijdig terugbrengen van de geleende materialen en het respecteren van de leentermijn.
          • De leentermijn voor alle materialen bedraagt vier weken, voor sprinter-collecties twee weken. 
          • Je kan voor alle bibliotheken in de regiobib samen maximaal twintig materialen per bibliotheek lenen met je lidkaart. Voor sommige collecties en voor bepaalde klantencategorieën zijn er uitzonderingen.
          • Materialen kan je inleveren via de inleverbus of tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

           

          ARTIKEL 4: Verlengen

           

          • Je kan de leentermijn van de materialen maximaal tweemaal verlengen, uitgezonderd gereserveerde materialen en sprinters.
          • Je kan de leentermijn verlengen:
            • via ‘Mijn Bibliotheek’
            • via een bib in de Cultuurregio Leie Schelde

           

           ARTIKEL 5: Reservaties

           

          • Je kan materialen uit de regio reserveren:
            • via ‘Mijn Bibliotheek’
            • via een bib in de Cultuurregio Leie Schelde
          •  Als het gevraagde materiaal beschikbaar is, ontvang je een verwittiging. Een gereserveerd materiaal kan je enkel lenen op de lidkaart waarop het materiaal is aangevraagd.
          • Een gereserveerd materiaal blijft 10 dagen beschikbaar.
          • Materialen die niet aanwezig zijn binnen de bibliotheken van de Cultuurregio Leie Schelde, kan je in een andere bibliotheek buiten de regio aanvragen.

           

          ARTIKEL 6: Overschrijden leentermijn

           

          • Je krijgt een herinneringsbericht per e-mail vóór het verstrijken van de leentermijn.
          • Bij het overschrijden van de leentermijn ontvang je:
            • een eerste aanmaningsbericht: per mail of brief, 7 dagen na het verstrijken van de leentermijn.
            • een tweede aanmaningsbericht: per brief na 21 dagen na het verstrijken van de leentermijn.
            • een aangetekend schrijven: 42 dagen na het verstrijken van de leentermijn.
            • een factuur voor de geleende materialen 63 dagen na het verstrijken van de leentermijn.

           

          • Telaatgelden zijn verschuldigd zodra de leentermijn overschreden is en staan los van het al dan niet ontvangen van bovenstaande aanmaningen.
          • Eens het totale openstaande bedrag 5 euro overschrijdt, wordt het lidmaatschap geblokkeerd. Pas na betaling van het openstaande bedrag is je lidmaatschap niet langer geblokkeerd.
          • Het gemeentelijke retributiereglement bepaalt de administratieve en/of portkosten.

           

          ARTIKEL 7: Verlies of beschadiging materialen

           

          • Elke lener dient zorg te dragen voor de geleende materialen. Bij het lenen van een beschadigd materiaal verwittig je onmiddellijk de bibliotheek, om aansprakelijkheid te vermijden.
          • Bij verlies of beschadiging van een geleend materiaal moet je schade vergoeden.

           

          ARTIKEL 8: Privacy

           

          • De bibliotheek verzamelt en beheert alle persoonlijke gegevens volgende de geldende wetgeving op de privacy.  We verwijzen ook naar de bijlage ‘Privacyverklaring Bibliotheeksysteem CultuurConnect’.

           

           ARTIKEL 9: Algemene bepalingen

           

          • Als bibliotheekbezoeker heb je respect voor de andere bezoekers, de medewerkers, de collectie, de inrichting en het gebouw.
          •  Bij storend gedrag kunnen bibliotheekmedewerkers je de toegang ontzeggen.
          •  Elke vorm van diefstal, vandalisme, of elke andere strafrechtelijke inbreuk zal de bibliotheek melden aan de politie.
          •  De gemeentes waar de bibliotheken uit de Cultuurregio Leie Schelde zijn gevestigd, zijn niet aansprakelijk voor diefstal van persoonlijke bezittingen van de bibliotheekgebruiker of voor schade door het gebruik van geleende materialen of digitale diensten.

           

          ARTIKEL 10: Toepassing

           

          • De gebruiker verbindt zich ertoe alle bepalingen omtrent het auteursrecht te eerbiedigen.
          • Door zich in te schrijven in de openbare bibliotheek verklaart de gebruiker zich akkoord met dit reglement waarvan deze bij de inschrijving in kennis wordt gesteld. De bibliothecaris regelt alle onvoorziene gevallen.  Het college van burgemeester en schepenen van de betreffende gemeente waar de bibliotheek is gevestigd, neemt de definitieve beslissing over het uitsluiten van een gebruiker en het verbieden van de toegang tot de bibliotheek.
          •  Dit reglement voor het gebruik van de openbare bibliotheken binnen het samenwerkingsverband Cultuurregio Leie Schelde vervangt alle voorgaande versies en is van toepassing vanaf 17 april 2024.

           


           

          Artikel 3: De retributies zijn opgenomen in het gecoördineerd gemeentelijk retributiereglement.

           

          Artikel 4: Het bibliotheekreglement Regiobib Leie Schelde treedt in werking op 17 april 2024. 

          Het gemeenteraadsbesluit van 17 december 2019 en het daarin goedgekeurd bibliotheekreglement worden opgeheven met ingang van 16 april 2024.

           

          Artikel 5: De burgemeester maakt via de webtoepassing van de gemeente het besluit en reglement bekend overeenkomstig artikel 286§1 van het decreet lokaal bestuur.

           

          Artikel 6: Het gemeenteraadsbesluit wordt overgemaakt aan Cultuurregio Leie-Schelde.

      • Sport

        • GOEDKEUREN VAN JAARREKENING EN JAARVERSLAG 2023, PROGRAMMA EN BEGROTING 2024 VAN DE INTERLOKALE VERENIGING BURENSPORTDIENST LEIESTREEK

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bevoegheid
          • Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 met in bijzonder de artikelen 392 tot 395 houdende de intergemeentelijke samenwerking.
          Wetten en reglementen
          • Gemeenteraadsbeslissing d.d. 28 mei 2019 waarin de nieuwe overeenkomst betreffende de goedkeuring van de oprichting van de Interlokale Vereniging Burensportdienst Leiestreek werd goedgekeurd.
          Feiten
          • De Algemene Vergadering van het beheerscomité d.d. 24 januari 2024 keurde, (na toelichting) onderstaande documenten goed:
          1. het werkings- en financieel verslag 2023
          2. het programma en de begroting voor 2024 (inclusief het nieuwe project 'meer trainers naar de sport')
          • Als bijlage van dit besluit worden de uitnodiging naar en het verslag van de bovenstaande Algemene Vergadering geviseerd.
          Motivatie
          • Het artikel 13 van de statuten betreffende de goedkeuring van de rekeningen en de bestemming van het resultaat, waarin gestipuleerd is dat de rekening van de Interlokale Vereniging Burensportdienst Leiestreek jaarlijks ter goedkeuring dient voorgelegd te worden aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten.
          • De jaarrekening is pas goedgekeurd indien de gewone meerderheid van de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten deze goedkeurde.
          • Artikel 15 van de statuten dat oplegt dat samen met de rekening ook het jaarverslag ter goedkeuring dient voorgelegd te worden aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten.
          Bespreking
          • Schepen Francky De Coster licht het agendapunt ter zitting toe.
          Publieke stemming
          Aanwezig: Olivier Peirs, Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, Sylvie Bohez
          Voorstanders: Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Olivier Peirs, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
          Beslissing

          Artikel 1: De jaarrekening 2023 en het bijhorend jaarverslag van de Interlokale Vereniging Burensportdienst Leiestreek worden goedgekeurd. Deze documenten worden als bijlage geviseerd.

           

          Artikel 2: Het programma en desbetreffende begroting 2024 (inclusief het nieuwe project 'meer trainers naar de sport') van de Interlokale Vereniging Burensportdienst Leiestreek worden goedgekeurd. Deze documenten worden als bijlage geviseerd. 

           

          Artikel 3: Dit besluit wordt overgemaakt aan Stad Deinze, de beherende stad van de Interlokale Vereniging Burensportdienst Leiestreek, met administratief en financieel secretariaat: Stadhuis, Brielstraat 2 te 9800 Deinze.

      • Kerkfabrieken

        • AKTE NEMEN BUDGETSWIJZIGING 2023 KERKFABRIEK SINT-PETRUS ZULTE

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bevoegheid
          • Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
          Wetten en reglementen
          • Decreet van 07 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, gewijzigd door het decreet van 06 juli 2012.
          • Besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 inzake het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erediensten, gewijzigd door het besluit van 14 december 2012.
          • Ministerieel besluit van 27 november 2006 waarbij de modellen van de boekhouding van de besturen van de eredienst worden voorgesteld, gewijzigd door het Ministerieel besluit van 12 februari 2013.
          • Omzendbrief van het Vlaams Ministerie van bestuurszaken Agentschap binnenlands bestuur van 01 maart 2013 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst.
          • Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
          • Gemeenteraadsbeslissing van 19 december 2023 betreffende het goedkeuren van het gewijzigd meerjarenplan 2020-2025/2023 van de kerkfabriek Sint Petrus te Zulte.
          Feiten
          • Het centraal kerkbestuur zond de budgetwijziging 2023, samen met het budget 2024 van de kerkfabriek van Zulte, door op 16 januari 2024.
          • De huidig voorgestelde budgetwijziging 2023 is een kopie van het jaar 2023 van het gewijzigd meerjarenplan (MJP), goedgekeurd in de gemeenteraad van 19 december 2023.
          • De exploitatietoelage werd aangepast naar 51.656,48 €, volgens de becijfering in het MJP. Deze grote bijdrage is grotendeels te wijten aan de hogere energiekosten die werden begroot, ook achterstallige energiekosten van voorgaande jaren die in 2023 dienden betaald + een onvoorziene herstelling van de gevel van de kerk waar schade door waterinsijpeling moest worden aangepakt + tekorten in voorgaande dienstjaarrekeningen van de kerkfabriek.
          • In het investeringsbudget werden uitgaven en ontvangsten van de geplande verkopen van privaat patrimonium ingeschreven. Ook werden de cijfers ingeschreven voor de uitgaven en toelage van het koudesas in de Kapel, dat goedkoper was, dan oorspronkelijk geraamd, naast de al voorziene budgetten voor de restauratie van schilderijen, . De gemeentelijke investeringstoelage bedraagt: 26.204,59 €.
          Adviezen
          • De budgetwijziging 2023 is conform aan het aangepaste meerjarenplan, dus kennisname door de gemeenteraad volstaat.
          • Het advies van het bisdom werd opgevraagd door de kerkraad, en vermeldt een gunstig advies (advies op datum van 4/12/2023).
          Financiële impact
          • Er wordt in de budgetwijziging 2023 een gemeentelijke exploitatietoelage van 51.656,48 € gevraagd.
            Dit werd voorzien op de budgetcode : 2023/AC99199/0790-01/6494000/GEMEENTE/BH05/IP-GEEN
          • De investeringstoelage van 26.204,59 € werd voorzien op de budgetcode : 2023/AC99199/0790-01/6640000/GEMEENTE/BH05/IP991-00.
          Bespreking
          • Schepen Michaël Vandemeulebroecke licht het agendapunt ter zitting toe.
          Beslissing

          Artikel 1 : Er wordt kennis genomen van de budgetwijziging 2023 van de Kerkfabriek Sint Petrus te Zulte.


          Artikel 2 : Een afschrift van dit besluit van de gemeenteraad wordt overgemaakt aan de kerkfabriek Sint Petrus te Zulte en het representatief orgaan het bisdom van Gent conform artikel 48 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten via het platform van Religiosoft.

        • AKTE NEMEN BUDGET 2024 KERKFABRIEK SINT-PETRUS ZULTE

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bevoegheid
          • Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
          Wetten en reglementen
          • Decreet van 07 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, gewijzigd door het decreet van 06 juli 2012.
          • Besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 inzake het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erediensten, gewijzigd door het besluit van 14 december 2012.
          • Ministerieel besluit van 27 november 2006 waarbij de modellen van de boekhouding van de besturen van de eredienst worden voorgesteld, gewijzigd door het Ministerieel besluit van 12 februari 2013.
          • Omzendbrief van het Vlaams Ministerie van bestuurszaken Agentschap binnenlands bestuur van 01 maart 2013 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst.
          • Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
          • Gemeenteraadsbeslissing van 19 december 2023 betreffende het goedkeuren van het gewijzigd meerjarenplan 2020-2025/2023 van de kerkfabriek Sint Petrus te Zulte.
          Feiten
          • Het centraal kerkbestuur zond het budget 2024 van de kerkfabriek van Zulte door op 16 januari 2024.
          • Het huidig voorgesteld budget 2024 is een kopie van het jaar 2024 van het gewijzigd meerjarenplan (MJP), goedgekeurd in de gemeenteraad van 19 december 2023.
          • Dankzij inspanningen van de kerkraad van Zulte om de cijfers correcter weer te geven én de inbreng van de rekening 2022 werd de gemeentelijke exploitatietoelage herleid van het voorziene bedrag vanuit het MJP 28.611 € tot 26.174,67 € in het budget 2024.
          • In het investeringsbudget werd herhaald dat er een gemeentelijke investeringstoelage wordt gevraagd voor een bijkomend dossier "onderhoud van het klokkensysteem en nieuw motorsysteem, samen met de geplande schilderwerken" komt dit neer op een toelage van 10.150 euro.
          Adviezen
          • Het budget 2024 is conform aan het aangepaste meerjarenplan, dus kennisname door de gemeenteraad volstaat.
          • Het advies van het bisdom werd opgevraagd door de kerkraad, en vermeldt een gunstig advies, mits streven naar een beter evenwicht in de investeringen (advies op datum van 4/12/2023).
          Financiële impact
          • Er wordt in het budget 2024 een gemeentelijke exploitatietoelage van 26.174,67 € gevraagd.
            Dit werd voorzien op de budgetcode : 2024/AC99199/0790-01/6494000/GEMEENTE/BH05/IP-GEEN
          • De investeringstoelage van 11.150 € werd voorzien op de budgetcode : 2024/AC99199/0790-01/6640000/GEMEENTE/BH05/IP991-00.
          Bespreking
          • Schepen Michaël Vandemeulebroecke licht het agendapunt ter zitting toe.
          Beslissing

          Artikel 1 : Er wordt kennis genomen van het budget 2024 van de Kerkfabriek Sint Petrus te Zulte.


          Artikel 2 : Een afschrift van dit besluit van de gemeenteraad wordt overgemaakt aan de kerkfabriek Sint Petrus te Zulte en het representatief orgaan het bisdom van Gent conform artikel 48 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten via het platform van Religiosoft.

        • AKTE NEMEN BUDGETWIJZIGING 2023 KERKFABRIEK SINT PIETER OLSENE

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bevoegheid
          • Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
          Wetten en reglementen
          • Decreet van 07 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, gewijzigd door het decreet van 06 juli 2012.
          • Besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 inzake het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erediensten, gewijzigd door het besluit van 14 december 2012.
          • Ministerieel besluit van 27 november 2006 waarbij de modellen van de boekhouding van de besturen van de eredienst worden voorgesteld, gewijzigd door het Ministerieel besluit van 12 februari 2013.
          • Omzendbrief van het Vlaams Ministerie van bestuurszaken Agentschap binnenlands bestuur van 01 maart 2013 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst.
          • Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
          • Gemeenteraadsbeslissing van 19 december 2023 betreffende het goedkeuren van het gewijzigd meerjarenplan 2020-2025/2023 van de kerkfabriek Sint Pieter te Zulte-Olsene.
          Feiten
          • Het centraal kerkbestuur zond de budgetwijziging 2023, samen met het budget 2024 van de kerkfabriek Sint Pieter te Zulte-Olsene, door op 16 januari 2024.
          • De huidige voorgestelde budgetwijziging 2023 is een kopie van het jaar 2023 van het gewijzigd meerjarenplan (MJP), goedgekeurd in de gemeenteraad van 19 december 2023.
          • Aan de uitgaven en ontvangsten in exploitatie verkoos de Kerkraad Sint Pieter te Zulte-Olsene niks te wijzigen.
          • In het investeringsbudget werd gesteld dat er een aantal dossiers verschoven worden van 2023 naar 2024 (onderhoud binnenschrijnwerk en lambrisering) en camerabewaking. De geplande investering van 2022 "meubilair van beide sacristieën" werd uiteindelijk afgewerkt in 2023, waardoor alle uitgaven werden geregistreerd in 2023. Ook de investeringstoelage van de gemeente werd uitbetaald in 2023. Daardoor werd het budget voor 2023 in uitgaven en ontvangsten aangepast naar 15.500 euro.
          Adviezen
          • De budgetwijziging 2023 is conform aan het aangepast meerjarenplan, dus kennisname door de gemeenteraad volstaat.
          • Het advies van het bisdom werd opgevraagd door de kerkraad, en vermeldt een gunstig advies, mits streven naar een beter evenwicht in de investeringen (advies op datum van 1/12/2023).
          Financiële impact
          • Er wordt in het gewijzigde budget 2023 een gemeentelijke exploitatietoelage van 25.434,97 € gevraagd.
            Dit werd voorzien op de budgetcode : 2023/AC99199/0790-02/6494000/GEMEENTE/BH05/IP-GEEN
          • De investeringstoelage van 15.500 € werd voorzien op de budgetcode : 2023/AC99199/0790-02/6640000/GEMEENTE/BH05/IP991-00.
          Bespreking
          • Schepen Michaël Vandemeulebroecke licht het agendapunt ter zitting toe.
          Beslissing

          Artikel 1 : Er wordt kennis genomen van de budgetwijziging 2023 van de Kerkfabriek Sint Pieter te Zulte-Olsene.


          Artikel 2 : Een afschrift van dit besluit van de gemeenteraad wordt overgemaakt aan de kerkfabriek Sint Pieter te Zulte-Olsene en het representatief orgaan het bisdom van Gent conform artikel 48 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten via het platform van Religiosoft.

        • AKTE NEMEN BUDGET 2024 KERKFABRIEK SINT-PIETER OLSENE

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bevoegheid
          • Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
          Wetten en reglementen
          • Decreet van 07 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, gewijzigd door het decreet van 06 juli 2012.
          • Besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 inzake het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erediensten, gewijzigd door het besluit van 14 december 2012.
          • Ministerieel besluit van 27 november 2006 waarbij de modellen van de boekhouding van de besturen van de eredienst worden voorgesteld, gewijzigd door het Ministerieel besluit van 12 februari 2013.
          • Omzendbrief van het Vlaams Ministerie van bestuurszaken Agentschap binnenlands bestuur van 01 maart 2013 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst.
          • Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
          • Gemeenteraadsbeslissing van 17 december 2019 betreffende het goedkeuren van het oorspronkelijke meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek Sint Pieter te Olsene.
          • Gemeenteraadsbeslissing van 19 december 2023 betreffende het goedkeuren van het gewijzigde meerjarenplan 2020-2025/2023 van de kerkfabriek Sint Pieter te Olsene.
          Feiten
          • Het centraal kerkbestuur maakte het budget 2024 over aan de gemeente op 16 januari 2024.
          • Het huidige budget 2024 van de kerkraad van Olsene is een exacte kopie van het jaar 2024 van het gewijzigde meerjarenplan (MJP), goedgekeurd in de gemeenteraad van 19 december 2023. De memorie van toelichting die bij het budget werd meegegeven, geeft meer uitleg over de posten in het investeringsbudget en over het niet wijzigen van de exploitatiecijfers.
          • De voorziene exploitatietoelage 2024 kon worden verminderd dankzij de inbreng van de uitslag van de rekening 2022. De toelage bedraagt nu nog 29.516,49 €, t.o.v. het oorspronkelijk voorziene 44.741,00 €. Dit werd ook reeds aangepast in het gewijzigd MJP.
          • Voor de investeringen werd het bedrag van de verschillende dossiers opgetrokken met 17.200,00 € waardoor de gemeentelijke investeringstoelage met ditzelfde bedrag stijgt. Weliswaar zitten hierin ook twee doorgeschoven dossiers van 2023 inbegrepen (voor een bedrag van 7.500 €). De echte meerkost bedraagt dus 9.700 euro:
            • gespreid over hogere ramingen voor reeds geplande investeringen 'onderhoud binnenschrijnwerk en lambrisering' : voorheen gebudgetteerd voor 2.500 €, nu wordt er 4.200 € geraamd;
            • 'camerabewaking', voorheen geraamd op 5.000 €, nu 6.500 €
            • nieuw dossier: dakherstel - bestrijding houtborende insecten en herstel afgezakte dakvlakken : raming 6.500 € (op vraag van monumentenwacht die dringende actie vraagt).
          Adviezen
          • De bijkomende gevraagde investeringstoelagen zijn gefundeerd door extra investeringskosten.
          • De financiële dienst stelt voor om kennis te nemen van het budget 2024.
          • Het advies van het bisdom van 1 december 2023 is gunstig.
          Financiële impact
          • Huidig budget 2024 vraagt een gemeentelijke exploitatietoelage van 29.516,49 €.
            Deze toelage werd voorzien onder de budgetcode: 2024/AC99199/0790-02/6494000/GEMEENTE/BH05/IP-GEEN .
          • De gemeentelijke investeringstoelage bedraagt 22.200 € en werd voorzien op de budgetcode : 2024/AC99199/0790-02/6640000/GEMEENTE/BH05/IP991-00.
          Bespreking
          • Schepen Michaël Vandemeulebroecke licht het agendapunt ter zitting toe.
          Beslissing

          Artikel 1 : Er wordt kennis genomen van het budget 2024 van de kerkfabriek Sint Pieter van Olsene.


          Artikel 2 : Een afschrift van dit besluit van de gemeenteraad wordt overgemaakt aan de kerkfabriek Sint Pieter te Olsene en het representatief orgaan het bisdom van Gent conform artikel 48 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, via het digitaal platform Religiosoft.

        • AKTE NEMEN BUDGETWIJZIGING 2023 KERKFABRIEK SINT MICHIEL, GHISLENUS EN CORNELIUS VAN MACHELEN

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bevoegheid
          • Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
          Wetten en reglementen
          • Decreet van 07 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, gewijzigd door het decreet van 06 juli 2012.
          • Besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 inzake het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erediensten, gewijzigd door het besluit van 14 december 2012.
          • Ministerieel besluit van 27 november 2006 waarbij de modellen van de boekhouding van de besturen van de eredienst worden voorgesteld, gewijzigd door het Ministerieel besluit van 12 februari 2013.
          • Omzendbrief van het Vlaams Ministerie van bestuurszaken Agentschap binnenlands bestuur van 01 maart 2013 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst.
          • Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
          • Gemeenteraadsbeslissing van 17 december 2019 betreffende het goedkeuren van het oorspronkelijke meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek van Machelen.
          • Gemeenteraadsbeslissing van 19 december 2023 betreffende het goedkeuren van de wijziging van het meerjarenplan 2020-2025/2023 van de kerkfabriek van Machelen.
          Feiten
          • Het centraal kerkbestuur stuurde de budgetwijziging 2023, samen met het budget 2024 van de kerkfabriek van Machelen, door op 16 januari 2024.
          • De budgetwijziging 2023 is een exacte kopie van het jaar 2023 van het gewijzigd meerjarenplan (MJP), goedgekeurd in de gemeenteraad van 19 december 2023.
          • In exploitatie werden meer extra ontvangsten ingeschreven dan extra uitgaven, waardoor de gemeentelijke exploitatie-toelage vermindert van 14.021,04 naar 11.891,04 euro.
          • In het MJP en in de budgetwijziging 2023 staan voor 242.890,25 € investeringstoelagen ingeschreven. Dit gaat over het grote renovatiedossier van de kerk (verlichting/elektriciteit/camerabewaking/orgel...). Dit cijfer is bekomen door alle nog niet uitbetaalde voorziene toelagen van 2020-2023, samen met 40.000 euro die van 2024 naar voor is geschoven. Er werden immers neven-restauratiewerken ook in 2023 uitgevoerd, om de sluiting van de kerk niet onnodig te rekken en alle werken die veel stof en vuiligheid met zich meebrengen te af te werken tijdens die sluitingsperiode.
          Adviezen
          • De voorgelegde budgetwijziging 2023 stemt volledig overeen met het aangepaste meerjarenplan, dus kennisname volstaat.
          • Het advies van het bisdom van 5 december 2023 is gunstig.
          Financiële impact
          • Er wordt een exploitatietoelage gevraagd voor 2024 van 11.891,04 €, voorzien op 2023/AC99199/0790-03/6494000/GEMEENTE/BH05/IP-GEEN .
          • De kerkraad vraagt voor 2023 een gemeentelijke investeringstoelage van 242.890,25 €. Deze toelage werd voorzien in het MJP van de gemeente, onder de budgetcode: 2023/AC99199/0790-03/6640000/GEMEENTE/BH05/IP991-00.
          Bespreking
          • Schepen Michaël Vandemeulebroecke licht het agendapunt ter zitting toe.
          Beslissing

          Artikel 1 : Er wordt kennis genomen van de budgetwijziging 2023 van de Kerkfabriek Sint Michiel, Ghislenus en Cornelius van Machelen.

           

          Artikel 2 : Een afschrift van dit besluit van de gemeenteraad wordt overgemaakt aan de kerkfabriek Sint Michiel, Ghislenus en Cornelius van Machelen en het representatief orgaan het bisdom van Gent conform artikel 48 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten via het digitaal platform van Religiosoft.

        • AKTE NEMEN BUDGET 2024 KERKFABRIEK SINT MICHIEL, GHISLENUS EN CORNELIUS VAN MACHELEN

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bevoegheid
          • Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
          Wetten en reglementen
          • Decreet van 07 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, gewijzigd door het decreet van 06 juli 2012.
          • Besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 inzake het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erediensten, gewijzigd door het besluit van 14 december 2012.
          • Ministerieel besluit van 27 november 2006 waarbij de modellen van de boekhouding van de besturen van de eredienst worden voorgesteld, gewijzigd door het Ministerieel besluit van 12 februari 2013.
          • Omzendbrief van het Vlaams Ministerie van bestuurszaken Agentschap binnenlands bestuur van 01 maart 2013 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst.
          • Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
          • Gemeenteraadsbeslissing van 17 december 2019 betreffende het goedkeuren van het oorspronkelijke meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek van Machelen.
          • Gemeenteraadsbeslissing van 19 december 2023 betreffende het goedkeuren van de wijziging van het meerjarenplan 2020-2025/2023 van de kerkfabriek van Machelen.
          Feiten
          • Het centraal kerkbestuur stuurde het budget 2024 van de kerkfabriek van Machelen door op 16 januari 2024.
          • Het huidig budget 2024 is een exacte kopie van het jaar 2024 van het gewijzigd meerjarenplan (MJP), goedgekeurd in de gemeenteraad van 19 december 2023.
          • Het overschot van de rekening 2022 werd ingebracht in het budget 2024. Hierdoor kan de gemeentelijke exploitatietoelage die in het MJP was voorzien voor de kerkfabriek van Machelen voor een bedrag van 13.717,13 € verminderd  worden tot 9.267,13 €.
          • In het MJP en in het budget 2024 staan voor 13.050 € investeringen ingeschreven waar een gemeentelijke investeringstoelage tegenover staat van 13.050 €. Dit gaat over het restbedrag voor het grote renovatiedossier van de kerk (verlichting/elektriciteit/camerabewaking/orgel/klok...) waarvoor in 2023 grote toelagen werden uitbetaald.
          Adviezen
          • Het voorgelegde budget 2024 stemt volledig overeen met het MJP, dus kennisname volstaat.
          • Het advies van het bisdom van 5 december 2023 is gunstig.
          Financiële impact
          • Er wordt een exploitatietoelage gevraagd voor 2024 van 9.267,13 €, voorzien op 2024/AC99199/0790-03/6494000/GEMEENTE/BH05/IP-GEEN .
          • De kerkraad vraagt voor 2024 een gemeentelijke investeringstoelage van 13.050 €. Deze toelage werd voorzien in het MJP van de gemeente, onder de budgetcode: 2024/AC99199/0790-03/6640000/GEMEENTE/BH05/IP991-00.
          Bespreking
          • Schepen Michaël Vandemeulebroecke licht het agendapunt ter zitting toe.
          Beslissing

          Artikel 1 : Er wordt kennis genomen van het budget 2024 van de Kerkfabriek Sint Michiel, Ghislenus en Cornelius van Machelen.

           

          Artikel 2 : Een afschrift van dit besluit van de gemeenteraad wordt overgemaakt aan de kerkfabriek Sint Michiel, Ghislenus en Cornelius van Machelen en het representatief orgaan het bisdom van Gent conform artikel 48 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten via het digitaal platform van Religiosoft.

    • Extra

      • Allerlei

        • BIJKOMEND AGENDAPUNT AANGEBRACHT DOOR RAADSLID KATHLEEN BLAUWBLOMME I.V.M. STERRENREGISTER

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Wetten en reglementen
          • Artikel 21 van het decreet lokaal bestuur op grond waarvan de gemeenteraadsleden uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda van de gemeenteraad kunnen toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen aan de voorzitter van de gemeenteraad bezorgt.
          • Artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, goedgekeurd in de gemeenteraad van 22 januari 2019.
          Feiten
          • Toelichting:

            Ouders van kinderen die sterven binnen de 140 dagen na de bevruchting kunnen dit wettelijk nog niet laten registreren in Zulte.

            De vereniging van steden en gemeenten (VVSG), de vzw Boven de wolken, de vzw Berrefonds en de vzw Met lege handen samen met de Vlaams minister van Binnenlands bestuur Gwendolyn Rutten ondersteunen deze symbolische registratie.

            Om hieraan tegemoet te komen openen steeds meer steden en gemeenten sterrenregister.

            Daarnaast stellen deze organisaties een modelattest beschikbaar dat gemeenten aan ouders kunnen doorgeven wanneer ze hun kindje symbolisch willen registeren.

            Dit stelt ouders in staat om het bestaan van hun kindje symbolisch te laten erkennen binnen de gemeente.

           
          • Voorstel tot besluit:

            Naast de heel mooi aangelegde sterretjesweide die sinds half oktober 2023 in Olsene aanwezig is zou een sterrenregister een heel mooi initiatief zijn om de ouders van sterrenkindjes een hart onder de riem te steken.

            Graag vraag ik dan om het mogelijk te maken dat de sterrenouders en hun kind deze  symbolische erkenning  van steun kunnen krijgen.

          Beslissing
          • Schepen Fauve Tack stelt dat het register een belangrijke stap in de verwerking van het overlijden kan zijn.  Er wordt een register voorzien, zowel fysiek als on-line (met link naar de sterretjesweide & de manier om hiervoor aanvraag te doen). 
        • BIJKOMEND AGENDAPUNT AANGEBRACHT DOOR RAADSLID STEVEN VAN TROYS I.V.M. ZANDWEG - VEERSTRAAT

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Wetten en reglementen
          • Artikel 21 van het decreet lokaal bestuur op grond waarvan de gemeenteraadsleden uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda van de gemeenteraad kunnen toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen aan de voorzitter van de gemeenteraad bezorgt.
          • Artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, goedgekeurd in de gemeenteraad van 22 januari 2019.
          Feiten
          • Toelichting:

            Enkele jaren geleden is de verbinding Zandweg en Veerstraat voorzien van een gedeeltelijke verharding.

            Deze verharding zorgt voor een comfortabele fietsverbinding tussen beide straten. 

            Doorgaand verkeer is hier niet toegelaten. 

            Ik heb vastgesteld dat de verharding onderhevig is aan slijtage. In het bijzonder aan de randen ervan.

           
          • Voorstel tot besluit: Kan deze slijtage hersteld worden. Of nog beter vervangen worden door een duurzamere bestrating.
          Beslissing
          • Schepen Michaël Vandemeulebroecke schetst de stand van zaken.  De smalle strook asfalt, centraal op de weg, brokkelt af en er ontstaan putten.  De bedoeling was om autoverkeer te ontraden.  Het opzet was om de straat fysiek af te sluiten voor autoverkeer.  De buurtbewoners werden in oktober uitgenodigd.  Het afsluiten van de straat werd door de buurtbewoners in vraag gesteld.
            Een verkeersmeting werd ter plaatse uitgevoerd in november 2023 (buiten vakantie).  In totaal rijden er 231 personen doorheen de straat gedurende 1 week waarvan 140 fietsers, dus 60% en 91 auto's, dus 40%.  De gemiddelde snelheid van de voertuigen ligt heel laag.  Er is geen/weinig sluipverkeer. 
            Op basis hiervan werd besloten om de straat niet fysiek af te sluiten. 
            Een 2-sporenpad zal aangelegd worden, naar analogie met de Lange Dreef.  Het bestek is in opmaak.  De werken zullen ten vroegste in het najaar uitgevoerd worden. 
            Op korte termijn zullen de slechte stroken voorlopig aangepakt worden (vullen van putten).
          • Raadslid Marc Devlieger stelt dat x jaar geleden de CD&V-fractie reeds een voorstel deed tot aanpak van de Zandweg.  Dit werd ter zijde geschoven.  Eindelijk wordt de straat nu uitgevoerd, zoals toen voorgesteld door de CD&V.  De gemaakte kosten waren nodeloos. 
          • Raadslid Henk Heyerick bevestigt dat luisteren werkt.
          • Raadslid Steven Van Troys verduidelijkt de motivatie voor de toenmalige aanleg op basis van de input van de buurtbewoners.
        • BIJKOMEND AGENDAPUNT AANGEBRACHT DOOR RAADSLID WARD BAETEN I.V.M. BEPERKT GEBRUIK DEELWAGENS

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Wetten en reglementen
          • Artikel 21 van het decreet lokaal bestuur op grond waarvan de gemeenteraadsleden uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda van de gemeenteraad kunnen toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen aan de voorzitter van de gemeenteraad bezorgt.
          • Artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, goedgekeurd in de gemeenteraad van 22 januari 2019.
          Feiten
          • Toelichting:

            In onze gemeente kunnen de inwoners sinds november 2022 gebruik maken van deelwagens. Dit is een goede zaak want deelmobiliteit is één van de manieren om transport duurzamer te maken. Het helpt om de parkeerdruk naar omlaag te krijgen. De ambitie van de gemeente hiermee ligt terecht hoog. Er wordt naar gestreefd om op termijn 17 000 km per wagen te rijden. Momenteel, na iets meer dan een jaar, ligt het totale aantal op 15 000 km. Deze zijn verdeeld over 80 gebruikers, waarvan er 50 personeelsleden van de gemeente zijn. Er is dus nog een lange weg te gaan. Via infoavonden probeert met inwoners te informeren en te overtuigen van het voordeel van dit systeem. Er was een infoavond op 7 november, de volgende is gepland in mei. Aanvullend is er het mobiliteitsbudget. Hier hebben inwoners de vrijheid om te kiezen hoe ze dit budget precies besteden. De kans lijkt klein dat, indien de inspanningen op vlak van promotie zo beperkt blijven, de doelen die gesteld zijn binnen de vier jaar niet gehaald zullen worden. Het concept dreigt zo een grote kost te worden voor de gemeente.

           
          • Voorstel tot besluit:

            Het is aan het bestuur om duidelijk te maken dat ze het meent met hun pogingen om van Zulte een meer klimaatvriendelijke plaats te maken. De promotie moet daarom opgedreven worden. Het is noodzakelijk dat het aantal gebruikers verhoogd wordt. Hier zijn verschillende mogelijkheden:

            • Het aanbieden van probeercheques om mensen kennis te laten maken met het systeem.
            • De online-informatie duidelijker maken en aanvullen met concrete voorbeelden gekoppeld aan onze gemeente.
            • Bedrijven in onze gemeente aanschrijven. Voor mensen die beperkt een wagen nodig hebben voor hun job kan dit een oplossing zijn.
            • Promo voeren via het sociaal huis. Deelmobiliteit is een hulpmiddel bij de zoektocht naar een job of het doorbreken van sociaal isolement.
          Beslissing
          • Schepen Michaël Vandemeulebroecke stelt dat er in het afgelopen anderhalve jaar zeer veel inspanningen geleverd zijn door de dienst Mobiliteit, onder meer op vlak van promotie.  Een actieplan wordt/werd uitgerold.  Een 5-tal wagens zijn in gebruik, binnenkort wordt 1 wagen toegevoegd (dus 2 per deelgemeente).  Dit is een mooi resultaat.  Ook de medewerkers van de gemeente / het Sociaal Huis maken hiervan gebruik.  Gemeente Zulte behaalde ook een prijs voor de meeste vooruitgang op vlak van deelmobiliteit.
            De kostprijs van de deelwagens bedraagt jaarlijks 5.000 à 6.000 euro per wagen (indien er geen km mee gereden wordt).  Nu wordt ongeveer 15.000 km gereden.  1/3de van de kosten worden hiermee gerecupereerd.
            De deelwagen die voorzien is aan de gemeentelijke loods, wordt ook als dienstwagen gebruikt.  Er is dubbel gebruik.  Voor de gemeente is dit een besparing want de wagen moet niet meer zelf aangekocht worden.
            Op vlak van promotie wordt geprobeerd om de website steeds up to date te houden.  Er komen geregeld vragen binnen die op korte termijn beantwoord worden.  Testritten worden op korte termijn ingepland. Het is de bedoeling om de afgenomen interviews met gebruikers ook op te nemen op de gemeentelijke website zodat het plaatselijk verhaal gehoord wordt.
            Voor wat de probeercheques betreft, gebeurde dit sinds de start met Partago.  Met Coopstroom is dit niet meer het geval.  Onze account wordt wel gebruikt om geïnteresseerden een testrit te laten uitvoeren.  Dit wordt geclusterd op de infomomenten (volgende in mei).
            Het is de bedoeling om op termijn te evolueren naar max. 14 deelwagens en om 1 wagen te installeren op het bedrijventerrein.  Dit dient verder gepromoot te worden, in overleg met de werkgevers.
            Via het Sociaal Huis wordt gepoogd om het gebruik ook meer inclusief te maken.  Indien interesse, dan betaalt het OCMW de borg.  Het OCMW krijgt een account op het platform met een 10-tal logins.  Maandelijks wordt aan het OCMW gefactureerd en de gebruiker betaalt dan terug aan het OCMW. Er wordt hier verder op ingezet.
            Via de seniorenbrochure wordt hiervoor ook reclame gemaakt.  Persberichten worden uitgestuurd.  Ook in het infoblad wordt promotie ingeschreven.
            Voor fietsers worden de Hoppinpunten verder uitgewerkt, o.a. op de Staatsbaan ter hoogte van de ventweg (invoering deelfietsen).  De volgende deelwagen is een Renault Megane die geplaatst wordt ter hoogte van de Kreupelstraat in Olsene. Mond-tot-mondreclame is de beste reclame.  We doen dus al reeds heel veel.
          • Raadslid Ward Baeten stelt gewoon bezorgd te zijn i.v.m. het daadwerkelijk gebruik van de wagens. 
          • Schepen Michaël Vandemeulebroecke stelt dat het cijfermateriaal niet volledig correct werd aangeleverd.
          • Raadslid Monique De Smet stelt de vraag of met een deelwagen met een L gereden kan worden. 
        • BIJKOMEND AGENDAPUNT AANGEBRACHT DOOR RAADSLID WARD BAETEN I.V.M. VERKIEZINGSCAMPAGNE

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Wetten en reglementen
          • Artikel 21 van het decreet lokaal bestuur op grond waarvan de gemeenteraadsleden uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda van de gemeenteraad kunnen toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen aan de voorzitter van de gemeenteraad bezorgt.
          • Artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, goedgekeurd in de gemeenteraad van 22 januari 2019.
          Feiten
          • Toelichting:

            Dat 2024 een bijzonder politiek jaar wordt is al lang geweten. Bijna elke fractie in de gemeenteraad heeft al bekend gemaakt (of zal binnenkort bekend maken) dat er een kandidaat uit hun gelederen in de nationale of Vlaamse verkiezingen zal aantreden. De campagnes in de gemeente zullen bijgevolg vroeg starten. Het spreekt voor zich dat elke partij hierbij zijn beste beentje voor zal zetten. Zes jaar geleden werd vanuit N-VA al de vraag gesteld of het voeren van een campagne met een groot aantal borden en papieren affiches nog van deze tijd is. Het vele drukwerk is weinig duurzaam en zorgt (ongewild) voor afval. In tijden waarin we het belang van duurzaamheid zo veel mogelijk willen uitleggen aan de inwoners van onze gemeente, lijkt het ons moeilijk om die langs de andere kant te overladen met grote affiches die om de haverklap opnieuw gelijmd of vervangen moeten worden.

           
          • Voorstel tot besluit:

            De politieke partijen die op het grondgebied van onze gemeentecampagne willen voeren maken de afspraak om het aantal papieren affiches te beperken. Ze leggen zich toe op het gebruiken van duurzame campagnemiddelen en passen op die manier de boodschap die ze naar de kiezer willen brengen ook toe op zichzelf.  

          Beslissing
          • Burgemeester Simon Lagrange stelt dat dit niet de bevoegdheid is van de gemeenteraad.  De officiële aanplakborden dienen door de gemeente voorzien te worden.  Wat op privéterrein gebeurt, is de zaak van de betrokken personen zelf.  De fractie Open Zulte wil hierbij vrijheid aan de partijen bieden.  Er wordt niet ingegaan op het voorstel.
        • BIJKOMEND AGENDAPUNT AANGEBRACHT DOOR RAADSLID HENK HEYERICK I.V.M. ZONNEPANELEN VOOR EIGEN SENIORENWONINGEN

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Wetten en reglementen
          • Artikel 21 van het decreet lokaal bestuur op grond waarvan de gemeenteraadsleden uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda van de gemeenteraad kunnen toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen aan de voorzitter van de gemeenteraad bezorgt.
          • Artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, goedgekeurd in de gemeenteraad van 22 januari 2019.
          Feiten
          • Toelichting:

            Gezien energie voor velen nog steeds een zware kost is, in het bijzondere voor zwakkere doelgroepen die in slecht geïsoleerde woningen leven.

            De gemeente heeft als huiseigenaar hierbij een voorbeeldrol. 

           
          • Voorstel tot besluit:

            Om de senioren die in onze seniorenwoningen wonen hierbij te ondersteunen stellen we voor om zonnepanelen te voorzien op de seniorenwoningen. Hierbij een systeem op te zetten waarbij de huur aangepast wordt, maar de energiefactuur sterker naar beneden gaat.

            Hierdoor wint het klimaat en wint de bewoner. Een win win.

          Beslissing
          • Schepen Sophie Delaere stelt dat de deskundige Duurzaamheid een aantal jaren geleden een verregaand onderzoek gedaan heeft m.b.t. de bejaardenwoningen in Olsene & Machelen.  De kostprijs per woning is groot, afhankelijk van de geplande werken.  De dakbedekking volstaat niet meer.  De huisjes verdienen een totaalrenovatie.  Dit was ook de bedoeling voor de komende legislatuur (Guldepark & Sint-Pieterspark).  De vraag wordt aan de deskundige Duurzaamheid gesteld of de tussentijdse plaatsing van zonnepanelen al dan niet zinvol is.   Een versnelde totaalrenovatie is vermoedelijk meer aangewezen.  De accumulatoren laden ook 's nachts op terwijl er dan geen zonlicht is.  Dit wordt verder onderzocht.
        • BIJKOMEND AGENDAPUNT AANGEBRACHT DOOR RAADSLID MARC DEVLIEGER I.V.M. SLUIPVERKEER VIA DE HOEVESTRAAT NAAR VEER- EN/OF VOORDESTRAAT

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Wetten en reglementen
          • Artikel 21 van het decreet lokaal bestuur op grond waarvan de gemeenteraadsleden uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda van de gemeenteraad kunnen toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen aan de voorzitter van de gemeenteraad bezorgt.
          • Artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, goedgekeurd in de gemeenteraad van 22 januari 2019.
          Feiten
          • Toelichting:

            Verkeer met bestemming Grammene/ Deelgemeente Olsene en Machelen (en omgekeerd) verschaft zich alsmaar meer doorgang via de Hoevestraat naar Veer- en/ of Voordestraat. Bewoners bemerken de toenemende drukte en, voornamelijk, snelheid.

           
          • Voorstel tot besluit:

            Om eventuele corrigerende maatregelen toe te passen lijken metingen een goede basis om op verder te werken.

          Beslissing
          • Schepen Michaël Vandemeulebroecke kan reeds enkele resultaten geven van recente metingen:
            • Hoevestraat ter hoogte van nr 15: 15.570 voertuigen / week waarvan 8% zwaar verkeer (7% = +/- norm).  Hier geldt reeds een tonnagebeperking. 
            • Voordestraat (halfweg) in februari: 4.042 voertuigen waarvan bijna 10% zwaar verkeer.  
            • Veerstraat ter hoogte van nr 27 (in 2022): 6.385 voertuigen per week waarvan 14% zwaar verkeer (dus relatief hoog).
          • Schepen Michaël Vandemeulebroecke stelt dat de ev. oplossing niet éénduidig is.  Een fysieke knip lijkt ter plaatse niet onmiddellijk een oplossing te bieden.  Anderzijds is een zonale tonnagebeperking mogelijk en/of verkeersremmende maatregelen op specifieke locaties. 
            Er wordt voorgesteld om het dossier voor te leggen aan de lokale politie & adviesraad mobiliteit.
          • Raadslid Marc Devlieger stelt dat ook de snelheid een probleem blijft stellen, zeker voor het verlaten van de aanpalende percelen.  Misschien zijn snelheidsremmende maatregelen (bv. in bewoonde gedeelte binnen Hoevestraat) toch wel aangewezen.
        • MONDELINGE VRAAG DOOR RAADSLID CATHERINE DE SMET M.B.T. UITNODIGING VOOR ACTIVITEITEN/EVENEMENTEN DOOR DE GEMEENTE

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bespreking
          • Raadslid Catherine De Smet stelt dat dit weekend de aanplant van de boompjes in het geboortebos plaatsvond.  Het is jammer dat de raadsleden hiervan niet op hoogte gebracht waren, noch uitgenodigd werden.
          • Schepenen Fauve Tack en Sophie Delaere bieden hun excuses aan.  Dit is allemaal heel snel verlopen.  Het was de bedoeling niet om de raadsleden buiten spel te zetten.
          • Raadslid Henk Heyerick stelt dat dit een taak van de dienst Communicatie is.
        • MONDELINGE VRAAG DOOR RAADSLID MARC DEVLIEGER M.B.T. STAND VAN ZAKEN METINGEN PONTSTRAAT

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bespreking
          • Raadslid Marc Devlieger stelt in september hierover een punt te hebben aangemaakt en polst naar de stand van zaken.
          • Schepen Michaël Vandemeulebroecke antwoordt dat de metingen gebeurd zijn.  Een vrij hoog % van verkeer werd hier vastgesteld (al dan niet te wijten aan lokale werken).    Grote ingrepen werden niet gunstig geadviseerd door de adviesraad Mobiliteit.  De verkeerspolitie ging dit verder meenemen om ev. controles ter plaatse uit te voeren.  
          • Raadslid Marc Devlieger stelt dat het ook gaat over de veiligheid van rusthuisbewoners die zich in de buurt verplaatsen.
        • MONDELINGE VRAAG DOOR RAADSLID WARD BAETEN M.B.T. STAND VAN ZAKEN PROJECT DE ZWAAN

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bespreking
          • Raadslid Ward Baeten polst naar de stand van zaken i.v.m. project De Zwaan.
          • Schepen Tony Boeckaert merkt op dat dit een belangrijke locatie is in onze gemeente.  Een aantal kwaliteitseisen werden dan ook gesteld.  Er werden verschillende plannen ingediend.  In november 2023 werd een finaal plan opgemaakt dat de goedkeuring van de Kwaliteitskamer en het college van burgemeester en schepenen kreeg.  De erfgoedcel moet hierover nog haar advies geven.  De kans is reëel dat hiermee dan verder gegaan wordt.  Dit advies gaat rechtstreeks naar de bouwpromotor.  De ontwikkelaar dient het project hier dan al dan niet aan aan te passen.
          • Raadslid Henk Heyerick vraagt of dit ook eens in een commissie kan behandeld worden.  Hebben de raadsleden inzage in de dossiers die aan de Kwaliteitskamer worden voorgelegd?  De algemeen directeur bevraagt zich hierover.
        • MONDELINGE VRAAG DOOR RAADSLID WARD BAETEN M.B.T. STAND VAN ZAKEN LYS YARNS

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bespreking
          • Raadslid Ward Baeten polst naar de stand van zaken i.v.m. project Lys Yarns.
          • Burgemeester Simon Lagrange antwoordt dat op dit ogenblik hard gewerkt wordt aan de projectdefinitie. De komende maanden wordt dit geagendeerd voor de gemeenteraad (vóór zomervakantie).
        • MONDELINGE VRAAG DOOR RAADSLID WARD BAETEN M.B.T. INSCHRIJVINGSPLATFORM SPORTACTIVITEITEN,...

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bespreking
          • Raadslid Ward Baeten stelt dat er een aantal problemen waren bij het laatste inschrijvingsmoment.
          • Burgemeester Simon Lagrange stelt dat de inschrijvingen gisteren niet verlopen zijn zoals gehoopt.  In grote lijnen is alles goed verlopen.  Er waren specifieke problemen o.a. op vlak van betalingen.  Deze worden rechtgezet.
        • MONDELINGE VRAAG DOOR RAADSLID WARD BAETEN M.B.T. DE BALKEN IN DE OLSENESTRAAT

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bespreking
          • Raadslid Ward Baeten stelt dat er een probleem was met kabelgoten/houten balken over de rijweg ter hoogte van de werken in de Olsenestraat.  Hij stelt vast dat dit probleem reeds verholpen is door tussenkomst van schepen Sophie Delaere.  De verhoging/balken vormden een gevaarlijk obstakel, in het bijzonder voor de zwakke weggebruiker.
          • Schepen Sophie Delaere heeft contact opgenomen met de aannemer.  De goten/balken werden weggenomen.  Dit kan niet in onze gemeente, noch voor auto's, noch voor fietsers. 
        • MONDELINGE VRAAG DOOR RAADSLID WARD BAETEN M.B.T. ZULTEBON

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bespreking
          • Raadslid Ward Baeten stelt dat een handelaar een Zultebon accepteerde die nog niet vervallen was op het ogenblik van het in ontvangst nemen maar wel op het ogenblik van het indienen bij de gemeente.  De handelaar werd niet betaald.  Dit kan toch de bedoeling niet zijn.  Dit is niet gebruiksvriendelijk.
          • Schepen Tony Boeckaert stelt dat de handelaar dit nu digitaal onmiddellijk kan inscannen. Er wordt niet meer met papieren bonnen gewerkt.
          • Schepen Sophie Delaere stelt dat dit probleem zich in het verleden af en doe voordeed bij papieren bonnen.  Er was toen een marge van x weken/maanden om de verstreken bon alsnog in te dienen.  De handelaar krijgt op vandaag een quasi onmiddellijke betaling door het inscannen van de bon.  Het is de bedoeling dat de bon onmiddellijk (en niet op latere datum) ingescand wordt.  Dan pas ziet men ook het bedrag dat er nog op staat.
            Vermoedelijk gaat het over een oude papieren bon die daadwerkelijk al lang verstreken is.

Namens GEMEENTERAAD,

Sylvie Bohez
algemeen directeur

Olivier Peirs
voorzitter