Artikel 1: De gemeenteraad keurt het subsidiereglement ter ondersteuning van energiecoachingtrajecten voor KMO's goed met ingang van 1 januari 2024 :
Artikel 1. Aanleiding en doelstelling
KMO’s vertegenwoordigen een belangrijk deel van de CO2-uitstoot in de gemeente, maar hebben vaak onvoldoende expertise of tijd waardoor van energie-efficiëntie te weinig werk wordt gemaakt.
De gemeente wil concrete mitigatieresultaten behalen bij deze doelgroep. Aan de hand van een energie-audit worden suggesties gedaan voor energiebesparende investeringen en zal hulp worden geboden bij het uitvoeren van deze maatregelen en het zoeken naar mogelijke alternatieve financieringsmogelijkheden (leningen, burgercoöperatie, ESCO,…).
De gemeente engageert zich via het Burgemeestersconvenant en het Lokaal Energie- en Klimaatpact om werk maken van mitigatie in de tertiaire sector en de sector industrie. In het Lokaal Klimaatactieplan (SECAP) werd hiervoor een concrete actie opgenomen.
Artikel 2. Toepassingsgebied
Met deze subsidie worden de energiecoachingtrajecten die aangeboden worden door het regionaal project ‘Energiecoaching voor KMO’s’ i.s.m. intercommunale Veneco extra ondersteund, indien de deelnemende onderneming zich engageert tot realisatie van de meest rendabele maatregelen (zie artikel 4).
De gemeente en Veneco treden enkel op als facilitator om KMO’s een kwalitatieve energiecoaching aan te bieden. De definitieve overeenkomst voor de coaching wordt afgesloten tussen de geselecteerde opdrachtnemer en de KMO. Ook betalingen en geschillen vinden plaats tussen de opdrachtnemer en de opdrachtgevende KMO.
KMO’s die deelnemen aan de energiecoaching zullen volgend traject doorlopen:
- Energie-audit: analyse van energieverbruik (gebouwschil, technieken en processen) en potentieel hernieuwbare energie en energiedelen;
- Opmaak energieactieplan (koppeling investering en terugverdientijden);
- Ondersteuning bij de uitvoering van het actieplan: begeleiding bij uitvoeren van maatregelen (opvragen en vergelijken van offertes) en voorstellen van pistes voor alternatieve financiering;
- Premiebegeleiding (o.a. KMO-portefeuille,…).
Artikel 3. Doelgroep
Tot de doelgroep behoren KMO’s volgens de Europese definitie:
Een kmo is een zelfstandig bedrijf met minder dan 250 werknemers én met een jaaromzet van maximum € 50 miljoen óf een balanstotaal van maximum € 43 miljoen.
Emissions Trading Systems (ETS)-bedrijven komen niet in aanmerking.
Het exploitatieadres van de KMO ligt binnen het grondgebied van gemeente Zulte.
Artikel 4. Bijkomende voorwaarde
Om in aanmerking te komen voor de gemeentelijke subsidie engageert de KMO zich om:
- Alle voorgestelde energie-investeringen (cfr. stappenplan) met een terugverdientijd van minder dan 5 jaar uit te voeren binnen een periode van drie jaar;
- Als deelnemer aan het project, het aanbod te helpen bekend te maken binnen het eigen netwerk en – indien dit door de gemeente wordt gevraagd – een korte getuigenis te formuleren over de eigen ervaringen.
Als blijkt dat de KMO geen of onvoldoende gevolg geeft aan dit engagement kan het college van burgemeester en schepenen beslissen om de toegekende subsidie integraal terug te vorderen.
Artikel 5. Bedrag van de subsidie
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen drie trajecten, afhankelijk van het verbruik van het bedrijf:
- Light: Traject voor KMO’s met een verbruik lager dan 10 000 kWh elektriciteit en 50 000 kWh thermische energie (max. 10 trajecten): 600 euro/ project.;
- Medium: Traject voor KMO’s met een verbruik hoger dan 10 000 kWh elektriciteit en 50 000 kWh thermische energie en lager dan 100 000 kWh elektriciteit en 345 000 kWh thermische energie (max. 4 trajecten): 500 euro/ project;
- Maxi: Traject voor KMO’s met een verbruik hoger dan 100 000 kWh elektriciteit en 345 000 kWh thermische energie en lager dan 1 000 000 kWh elektriciteit en 3 000 000 kWh thermische energie (max. 3 trajecten): 600 euro/ traject.
De KMO koopt zelf het toepasselijk coachingtraject aan en komt daardoor in aanmerking voor ondersteuning via de KMO-portefeuille (30% kleine onderneming, 20% middelgrote onderneming).
Indien de KMO instapt in het toepasselijke coachingtraject kan de gemeente een subsidie toekennen die overeenstemt met het bedrag uit de KMO-portefeuille. Hierdoor wordt de ondersteuning verdubbeld.
Artikel 6. Uitbetaling van een subsidie
De subsidie zal binnen de 30 dagen na het indienen van het aanvraagformulier en mits goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen uitbetaald worden op het rekeningnummer van de KMO.
Subsidieaanvragen zullen behandeld worden binnen de grenzen van het beschikbaar budget (maximaal 10.000 euro) op de meerjarenplanning van de gemeente op code 2024/AC50901/0350-00/6492000/GEMEENTE/BH12/IP-GEEN-subsidie voor zelfstandigen.
Artikel 7. Aanvraag van een subsidie
De KMO bezorgt na het uitvoeren van de energie-audit en het opleveren van het stappenplan aan de milieu dienst schriftelijk of per mail een aanvraag die minstens volgende gegevens bevat:
- De titel ‘Aanvraag subsidie Energiecoaching KMO’s’;
- Naam KMO;
- Gegevens exploitatieadres;
- Naam, telefoonnummer, e-mailadres contactpersoon;
- De factuur van de energiecoaching;
- Rekeningnummer waarop de subsidie mag uitbetaald worden;
- In eigen bewoordingen: vermelding dat de KMO het engagement aangaat cfr. artikel 4 van dit subsidiebesluit.
Artikel 8. Slotbepalingen
Dit besluit treedt in werking vanaf heden en geldt enkel binnen de grenzen van het regionaal project ‘Energiecoaching voor KMO’s’ i.s.m. intercommunale Veneco.
Artikel 2: Dit subsidiebesluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2024 en geldt voor de duur van 1 jaar.
Artikel 3: Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit reglement.
Artikel 4: De burgemeester maakt het reglement via de webtoepassing van de gemeente bekend overeenkomstig artikel 285§1 en artikel 286§1 van het decreet lokaal bestuur. In uitvoering van artikel 330 van het decreet lokaal bestuur brengt de gemeente op dezelfde dag als de bekendmaking van de besluiten op de webtoepassing van de gemeente, de toezichthoudende overheid op de hoogte van de bekendmaking ervan.