Enig artikel: De notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 28 november 2023 worden goedgekeurd.
Artikel 1: De gemeenteraad stelt het aangepast gecoördineerd gemeentelijk retributiereglement vast. Het reglement wordt als bijlage bij het besluit gevoegd en geviseerd.
Artikel 2: Het aangepast reglement treedt in werking op 1 januari 2024. Het reglement vervangt het gecoördineerd retributiereglement van de gemeenteraad van 27 juni 2023, dat wordt opgeheven met ingang van 1 januari 2024.
Artikel 3: De burgemeester maakt het besluit en het reglement via de webtoepassing van de gemeente bekend overeenkomstig artikel 286 §1 1° van het decreet lokaal bestuur. In uitvoering van artikel 330 van het decreet lokaal bestuur brengt de gemeente op dezelfde dag als de bekendmaking van de besluiten op de webtoepassing van de gemeente, de toezichthoudende overheid op de hoogte van de bekendmaking ervan.
Artikel 1: Voor een termijn van drie jaar, vanaf 1 januari 2023 en eindigend op 31 december 2025 (aanslagjaren 2023 tot en met 2025), wordt een jaarlijkse belasting op masten en pylonen vastgesteld.
Het belastingreglement - belasting op masten en pylonen, vastgesteld door de gemeenteraad van 26 november 2019, wordt opgeheven bij de inwerkingtreding van dit belastingreglement.
Artikel 2: Het reglement wordt vastgesteld als volgt:
Belastingreglement op masten en pylonen aanslagjaren 2023 tot en met 2025
Artikel 1: Belastbaar voorwerp en definitie
Voor de aanslagjaren 2023 tot en met 2025 wordt een jaarlijkse belasting geheven op allerhande masten en pylonen geplaatst in open lucht en zichtbaar vanaf de openbare weg.
Artikel 2: Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:
Artikel 3: Belastingplichtige
De belasting is verschuldigd door de eigenaar van de mast of de pyloon op 1 januari van het belastingjaar.
Artikel 4: Tarief
De belasting wordt vastgesteld op 2.500 euro per mast of pyloon.
De belasting is ondeelbaar. Er wordt geen vermindering of terugbetaling van de belasting toegestaan als de mast of pyloon in de loop van het jaar wordt weggenomen.
Artikel 5: Vrijstellingen
Constructies voor het produceren van windenergie of andere vormen van groene stroom worden vrijgesteld van belasting.
Constructies voor de openbare dienstverlening van openbare hulpverlenings- en veiligheidsdiensten worden vrijgesteld van belasting.
Artikel 6: Wijze van inkohiering - inning
De belasting wordt ingevorderd bij wege van een kohier dat wordt vastgesteld en uitvoerbaar verklaard door het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 7: Aangifteplicht
De belastingplichtige ontvangt vanwege het gemeentebestuur een aangifteformulier dat door hem behoorlijk ingevuld en ondertekend, moet worden teruggestuurd. De belastingplichtige die geen aangifteformulier heeft ontvangen moet er zelf één aanvragen bij het gemeentebestuur Zulte of kan het aangifteformulier terugvinden op de gemeentelijke website www.zulte.be
De aangifte moet tegen uiterlijk 1 juni van het aanslagjaar gebeuren.
In afwijking van het tweede lid is de belastingplichtige ertoe gehouden om voor aanslagjaar 2023 de noodzakelijke gegevens aan het gemeentebestuur te bezorgen tegen uiterlijk 1 maart 2024.
Artikel 8: Wijzigingen
De belastingplichtige is gehouden elke wijziging in het aantal masten en/of pylonen waarvan hij eigenaar is geworden tijdens het belastingjaar van onderhavig reglement, op eigen initiatief aan het gemeentebestuur bekend te maken binnen de maand na de wijziging. Deze bepaling geldt ook bij overdracht van eigenaarschap van de mast en/of pyloon.
Artikel 9: Procedure van ambtshalve vaststelling
Bij gebrek van aangifte binnen de in artikel 7 gestelde termijn of ingeval van onvolledige, onjuiste of onnauwkeurige aangifte wordt de belastingplichtige ambtshalve belast volgens de gegevens waarover het gemeentebestuur beschikt, onverminderd het recht van bezwaar en beroep.
Vooraleer wordt overgegaan tot de ambtshalve vaststelling van de belastingaanslag, betekent het college van burgemeester en schepenen aan de belastingplichtige, per aangetekend schrijven, de motieven om gebruik te maken van deze procedure, de elementen waarop de aanslag is gebaseerd evenals de wijze van bepaling van deze elementen en het bedrag van de belasting.
De belastingplichtige beschikt over een termijn van dertig dagen te rekenen van de derde werkdag die volgt op de verzending van die betekening om zijn opmerkingen schriftelijk voor te dragen.
Als een belasting ambtshalve is gevestigd, moet de belastingplichtige het bewijs leveren van de juistheid van de door hem ingeroepen elementen.
Op de ambtshalve ingekohierde belasting zal een belastingverhoging van 25 % worden toegepast en afzonderlijk in het kohier en op het aanslagbiljet worden vermeld.
Artikel 10: Betaaltermijn
De belasting moet betaald worden binnen twee maanden na verzending van het aanslagbiljet.
Artikel 11: Bij niet betaling geschiedt de invordering der belastingen overeenkomstig de bepalingen van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, gewijzigd bij decreten van 28 mei 2010 en 17 februari 2012.
Artikel 12: Bezwaarprocedure
De belastingschuldige kan bezwaar indienen tegen deze belasting bij het college van burgemeester en schepenen.
Deze indiening moet, op straffe van verval, gebeuren binnen een termijn van 3 maanden vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet.
Het bezwaarschrift moet schriftelijk worden ingediend, ondertekend zijn door de belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger en gemotiveerd zijn. Het moet de naam, de hoedanigheid en het adres of de zetel van de belastingschuldige vermelden. Het moet ook het voorwerp van het bezwaarschrift en een opgave van de feiten en de middelen vermelden. Als de belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger wil uitgenodigd worden op de hoorzitting moet dit in het bezwaarschrift worden gevraagd.
Binnen vijftien kalenderdagen na de indiening van het bezwaarschrift wordt een ontvangstmelding gestuurd.
Artikel 13: Zonder afbreuk te doen aan de bepalingen van het decreet van 30 mei 2008, zijn de bepalingen van titel VII,(Vestiging en Invordering van de belastingen) hoofdstukken 1 (algemene bepalingen), 3 onderzoek en controle), 4 bewijsmiddelen van de administratie, 6 tot en met 9bis (aanslagtermijn, rechtsmiddelen, invordering van de belasting waaronder de nalatigheids- en moratoriumintrest, rechten en voorrechten van de schatkist) van het Wetboek van de inkomstenbelastingen en de artikelen 126 tot 175 van het uitvoeringsbesluit van dit Wetboek (betreft o.m. de verjaring en de vervolgingen) van toepassing voor zover zij met name niet de belastingen op de inkomsten betreffen.
Artikel 3: Dit besluit treedt in werking op de dag van bekendmaking.
Artikel 4: Dit besluit wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286, 287 en 330 van het decreet lokaal bestuur en overeenkomstig het besluit van de Vlaamse Regering van 20 april 2018 betreffende de bekendmaking en raadpleegbaarheid van besluiten en stukken van het lokaal bestuur, betreffende de wijze waarop de reglementen en verordeningen van een lokaal bestuur worden bijgehouden in het register en betreffende de raadpleegbaarheid van de besluiten van de politiezones en hulpverleningszones en latere wijzigingen.
Artikel 5: Het belastingreglement wordt digitaal aan de toezichthoudende overheid overgemaakt.
Artikel 1: De gemeenteraad stelt de gewijzigde lijst van nominatieve subsidies 2023 deel GEMEENTE vast, zoals toegevoegd in bijlage.
Artikel 2: Overeenkomstig artikel 286 §1 van het decreet lokaal bestuur maakt de burgemeester het besluit en de inhoud ervan bekend via de webtoepassing van de gemeente (gekwalificeerd als "reglement").
Op dezelfde dag brengt de gemeente overeenkomstig artikel 330 van het decreet lokaal bestuur de toezichthoudende overheid op de hoogte.
Artikel 1: De gemeenteraad stelt de gewijzigde lijst van nominatieve subsidies 2024 deel GEMEENTE vast, zoals toegevoegd in bijlage.
Artikel 2: Overeenkomstig artikel 286 §1 van het decreet lokaal bestuur maakt de burgemeester het besluit en de inhoud ervan bekend via de webtoepassing van de gemeente (gekwalificeerd als "reglement").
Op dezelfde dag brengt de gemeente overeenkomstig artikel 330 van het decreet lokaal bestuur de toezichthoudende overheid op de hoogte.
Enig artikel: De gemeenteraad neemt kennis van de goedkeuring van de jaarrekening 2022 door de toezichthoudende overheid.
Artikel 1: De gemeenteraad stelt het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 (MJPA 2024)- deel gemeente vast. Het aangepaste meerjarenplan (MJPA 2024) en de verplichte bijlagen worden als bijlage toegevoegd en geviseerd.
Artikel 2: Overeenkomstig artikel 286 §1 3° van het decreet lokaal bestuur maakt de burgemeester het besluit en de inhoud van het beleidsrapport bekend via de webtoepassing van de gemeente binnen de 10 dagen nadat ze genomen zijn.
Op dezelfde dag brengt de gemeente overeenkomstig artikel 330 van het decreet lokaal bestuur de toezichthoudende overheid op de hoogte.
Artikel 1: De gemeenteraad keurt het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 (MJPA 2024) deel OCMW goed, zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn van 19 december 2023.
Het aangepaste meerjarenplan en de verplichte bijlagen worden als bijlage toegevoegd en geviseerd.
Artikel 2: Door de goedkeuring vermeld in artikel 1 wordt het beleidsrapport "aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 (MJPA 2024)" in zijn geheel (gemeente + OCMW) geacht definitief te zijn vastgesteld.
Artikel 3: Overeenkomstig artikel 286 §1 3° van het decreet lokaal bestuur maakt de burgemeester het besluit en de inhoud van het beleidsrapport bekend via de webtoepassing van de gemeente binnen de 10 dagen nadat ze genomen zijn.
Op dezelfde dag brengt de gemeente overeenkomstig artikel 330 van het decreet lokaal bestuur de toezichthoudende overheid op de hoogte.
Artikel 1: Piet Van Caenegem, juridisch deskundige bij de dienst Beleid & Ondersteuning, departement POLIS wordt aangewezen als sanctionerend ambtenaar in het kader van de Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS).
Artikel 2: Een afschrift van dit besluit wordt gezonden aan :
- het Provinciebestuur Oost-Vlaanderen - departement POLIS
- dienst Beleid en Ondersteuning - Cel Administratieve Sancties,
- de Voorzitter van het Politiecollege,
- de Procureur des Konings te Gent.
Artikel 1: De publieke voetgangers- en fietsersverbinding en de parkeerverbinding tussen Grote Steenweg en sportterrein op een perceel gelegen t.h.v. Grote Steenweg 60-62, kadastraal bekend 2° afdeling Sie A deelnrs. 412 F2-413C - zaak der wegen, met een oppervlakte van ca. 228 m² en ca. 317 m² wordt aangenomen-goedgekeurd.
Artikel 2: Na definitieve verlening van de omgevingsvergunning dient een gemeenteraadsbesluit goedkeuring publieke erfdienstbaarheid en grondafstand voor de parkeertoegang met annex notariële akte aangenomen te worden.
Artikel 3: Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met het uitvoeren van dit besluit.
Artikel 4: Dit besluit zal overeenkomstig artikel 285 §1 worden bekendgemaakt via de webtoepassing van de gemeente en zal worden opgeladen op het omgevingsloket.
Artikel 1: Het kosteloos aanwerven/overnemen van het onroerend goed, 12.146,7 m2 groot, gelegen in Zulte, Waalstraat, kadastraal bekend 1e Afdeling Sie C nr. 603 G P0000 (voormalig deel van nrs. 254 A, 256D en 257F), zoals als lot 7 aangeduid op bijgevoegd opmetingsplan, wordt aangenomen/goedgekeurd. Deze aanwerving is van openbaar nut. Alle meet-, registratie- en aktekosten vallen ten laste van de eigenaar-verkavelaar.
Artikel 2: Het ontwerp van akte van afstand-overname plus het opmetingsplan worden als bijlagen aan deze beslissing geviseerd.
Artikel 3: Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met het uitvoeren van dit besluit.
Artikel 4: Het af te stane lot 7 aan het gemeentebestuur zal ingericht worden als groengebied met passief recreatieve mogelijkheden en het gebied zal planologisch vertaald worden in het toekomstig gemeentelijk Beleidsplan Ruimte, teneinde de feitelijke bestemmingswijziging naar groengebied met passief recreatieve mogelijkheden, te verankeren in een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.
Artikel 5: Dit besluit zal overeenkomstig artikel 285 §1 worden bekendgemaakt via de webtoepassing van de gemeente en zal worden opgeladen op het omgevingsloket.
Artikel 1: Met ingang van 1 januari 2024 kent het gemeentebestuur een toelage toe voor de installatie, het gebruik van alternatieve energiebronnen, milieuvriendelijke verwarmingsinstallaties gelegen op het grondgebied van Zulte, onder de voorwaarden hierna bepaald.
Artikel 2: In aanmerking komende wooneenheden:
Bestaande ééngezinswoningen komen in aanmerking voor een subsidie. Dit zijn woningen die in gebruik genomen werden vóór 1 januari 1998 en die enkel gebruikt worden voor bewoning. Herbouw en uitbreiding van een bestaande bouw en grondige verbouwingen die aan de E-peil eisen moeten voldoen, komen niet in aanmerking. Appartementen, bedrijfsgebouwen met een woning in en méérgezinswoningen komen niet in aanmerking voor een subsidie.
Dit geldt niet voor subsidie voor het ontharden van verharde oppervlaktes. Deze geldt voor alle verhardingen bij een woonperceel.
Definities voor het ontharden van woonpercelen:
Voortuin: private strook tussen de rooilijn en de voorgevel van de woning of zoals bepaald in de van toepassing zijnde verkavelingsvergunning.
Oprit: het gedeelte van een privaat woonperceel bedoeld voor het parkeren of stallen van een voertuig, of voor het bereiken van de bij het huis behorende autobergplaats (garage, carport,…).
Verharding:
1. Gesloten verharding: een oppervlakte bestaand uit niet-waterdoorlatende materialen zoals nietwaterdoorlatende betonstraatstenen, tegels, asfalt, (gepolierd) beton, gefundeerd kunstgras, gebonden steenslagen,…
2. Open verharding: een oppervlakte bestaand uit waterdoorlatende materialen zoals kiezel, keien, grastegels, waterdoorlatende betonstraatstenen,…
Beplanting: wintervaste planten, hagen, struiken, bomen.
Artikel 3: In aanmerking te komen maatregelen:
A. Hernieuwbare energiebronnen:
1. Installaties voor de thermische omzetting van zonne-energie in warm water of warme lucht (zonneboilers/zonnecollector)
De premie geldt enkel voor een zonneboiler voor de aanmaak van sanitair warm tapwater, eventueel in combinatie met woningverwarming. Zwembadverwarming, geheel of gedeeltelijk, komt niet in aanmerking.
De collector heeft een systeemtest (volgens EN 12976 of volgens EN/TS 12977) ondergaan of bezit een Solar Keymark. Het fabrieksmatig geproduceerd systeem is gemarkeerd conform EN 12976-1.
De zonneboiler wordt geplaatst door een aannemer die over een certificaat van bekwaamheid beschikt, ofwel moet de installatie gecontroleerd worden door een aannemer met een certificaat van bekwaamheid. Het certificeringsnummer van de aannemer moet vermeld worden op een attest en bij de premieaanvraag gevoegd worden.
Verplichte vermeldingen op de factuur, maximum 1 jaar oud op moment van de aanvraag, van collector en boiler:
Moeten eveneens toegevoegd worden bij de aanvraag:
De inhoud van het boilervat moet minstens 40 liter per vierkante meter apertuuroppervlakte bedragen ingeval van vlakkeplaat collectoren en minstens 55 liter per vierkante meter apertuuroppervlakte bedragen ingeval van buiscollectoren.
Uitbreiding van een bestaand thermisch zonnecollectorsysteem met bijkomende panelen komt niet in aanmerking. Vervanging van een bestaand thermisch zonnecollectorsysteem door een nieuw thermisch zonnecollectorsysteem komt niet in aanmerking.
2. Installaties van warmtepompen
De warmtepomp wordt geplaatst door een aannemer die over een certificaat van bekwaamheid beschikt, ofwel moet de installatie gecontroleerd worden door een aannemer met een certificaat van bekwaamheid. Het certificeringsnummer van de aannemer moet vermeld worden op een attest en bij de premieaanvraag gevoegd worden.
De warmtepomp beschikt over een Europees productielabel. Hieronder vind je een overzicht van de minimaal vereiste Europese productielabels:
TYPE WARMTEPOMP |
MINIMUMLABEL |
Geothermische warmtepomp met lagetemperatuurtoepassing |
A++ |
Geothermische warmtepomp met hogetemperatuurtoepassing |
A++ |
Lucht-waterwarmtepomp |
A+ |
Hybride warmtepomp |
A+ |
Lucht-luchtwarmtepomp |
A+ |
De warmte-afgiftetemperatuur van het systeem bedraagt maximaal 55°C.
Aan de eindgebruiker worden de volgende documenten in het Nederlands overhandigd: plannings- en technische documentatie, een installatiehandleiding, een gebruikershandleiding en opleverings- en herstellingsdocumentatie.
De warmtepomp mag als actieve koeling gebruikt worden onder volgende voorwaarden:
Zwembadverwarming, geheel of gedeeltelijk, komt niet in aanmerking.
De premieaanvraag is alleen geldig samen met een kopie van de aankoopfactuur van de warmtepomp met vermelding van plaatsingsadres, merk en type van de warmtepomp, samen met een foto van de geplaatste warmtepomp. De factuur mag maximaal 1 jaar oud zijn op datum van aanvraag. Bewijs van betaling moet eveneens bijgevoegd worden.
Bovendien moet een attest worden bijgevoegd dat de installatie geïnstalleerd werd door een gecertificeerd aannemer. Warmtepompboilers komen niet in aanmerking.
Verplichte vermeldingen op de factuur:
Moeten eveneens toegevoegd worden bij de aanvraag:
3. Installaties van warmtepompboilers die uitsluitend werken voor de productie van sanitair warm water
De warmtepompboiler beschikt over een regeling om de warmwatertemperatuur te verhogen bij een extern signaal om zo aan thermische opslag te kunnen doen.
De plaatsing moet gebeuren door een aannemer. Aankoopfacturen voor materialen zonder factuur voor plaatsing komen niet in aanmerking.
De warmtepompboiler heeft een Europees productlabel(open definitie) A+ of beter.
Moeten eveneens toegevoegd worden bij de aanvraag:
B. Isolatiematerialen
1. Na-isolatie bestaande buitenmuur via buitenzijde en bestaande spouwmuur
De eisen voor spouwmuurisolatie zijn de volgende:
De eisen voor buitenmuurisolatie zijn de volgende:
De spouwmuur- of de buitenisolatie dient geplaatst te worden door een aannemer.
Moeten toegevoegd worden bij de aanvraag:
2. Vloer-en kelderisolatie
De eisen voor vloer-en kelderisolatie zijn de volgende:
De eisen voor vloerisolatie op volle grond of kelderplafondisolatie zijn de volgende:
De vloer-en kelderisolatie dient geplaatst te worden door een aannemer.
Moeten toegevoegd worden bij de aanvraag:
C. Ontharden en vergroenen particuliere voortuinen en opritten
Subsidiebedrag.
Binnen de kredieten van het uitvoerbare budget wordt een subsidie verleend voor het ontharden en vergroenen van particuliere voortuinen en opritten.
Gazon ter vervanging van een gesloten verharding: 5,00 euro/m².
Beplanting ter vervanging van een gesloten verharding: 7,50 euro/m².
De subsidie bedraagt maximum 300,00 euro.
Algemene voorwaarden.
De subsidie kan enkel aangevraagd worden door particulieren en voor particuliere woningen, waar in geen enkele vergunning het opbreken van gesloten verharding is opgenomen als voorwaarde.
Per adres kan slechts één aanvraag ingediend worden.
De opgebroken gesloten verharding wordt vervangen door gazon, wintervaste planten, hagen, struiken en/of bomen.
De aanvrager dient de nieuwe aanplant minimaal gedurende 10 jaar in stand te houden. Afgestorven planten dienen vervangen te worden.
Er wordt minimum 5 m² gesloten verharding opgebroken.
De opgebroken gesloten verharding mag niet gecompenseerd worden elders op het perceel.
Binnen een periode van 10 jaar mag ook geen bijkomende gesloten of open verharding aangelegd worden op het perceel. Indien dit toch wordt vastgesteld dan dient de subsidie terugbetaald te worden, in verhouding tot het aantal m² bijkomende verharding die gerealiseerd werd.
Het verwijderen van anti-worteldoek, boomschors, e.d. materialen komt niet in aanmerking voor subsidie.
Artikel 4: In aanmerking komende facturen
§ 1. Facturen die dateren van na 1 januari 2023 en die op het ogenblik van de indiening van de aanvraag niet ouder zijn dan 1 jaar komen in aanmerking voor een toelage voor:
§ 2. Geen facturen verplicht voor:
Artikel 5: Het maximale subsidiebedrag wordt als volgt vastgesteld:
A. Hernieuwbare bronnen.
B. Isolatiematerialen.
Er wordt in 2024 éénmalig een subsidie toegekend van maximaal 300,00 EUR, voor één of meerdere van de maatregelen opgesomd in artikel 3, per adres op het grondgebied van Zulte.
Daartoe wordt 15 % van alle factuurbedragen samen in aanmerking genomen. Facturen die in aanmerking gekomen zijn voor gehele of gedeeltelijke subsidie in 2024 kunnen nooit meer in aanmerking komen voor andere aanvragen in andere jaren.
Het gemeentebestuur behoudt zich het recht om -in elke fase van het project- ter plaatse te komen en zich te vergewissen van de situatie en indien nodig contact te nemen met de firma en/ of aannemer die de installatie beschreven heeft, levert, plaatst of die advies verstrekt. Indien de installatie niet overeenstemt met de beschrijving in de aanvraag, behoudt het gemeentebestuur het recht uitbetaalde premies terug te vorderen.
De toekenning van de premie betekent niet dat het gemeentebestuur verantwoordelijk wordt voor de toestellen, materialen en/ of resultaten.
De premieaanvraag voor hernieuwbare energiebronnen (A) en isolatiematerialen (B) mogen enkel uitgevoerd worden met nieuw aangekochte en geplaatste materialen.
Goedkeuring van 'Mijnverbouwpremie' premies die gelijk lopen met gemeentelijke premie kunnen door het gemeentebestuur opgevraagd worden.
De premies worden slechts uitbetaald indien de nodige stedenbouwkundige vergunningen voor de gebouwen en de werken die betrekking hebben op de subsidie, verkregen werden.
C. Ontharden en vergroenen particulieren voortuinen en opritten.
Er wordt in 2024 een subsidie toegekend van maximaal 300 euro. Deze is combineerbaar met andere subsidies van dit reglement. Facturen zijn niet verplicht.
Het college van burgemeester en schepenen is gemachtigd alle onderzoeken in te stellen of te laten instellen om controle uit te oefenen op de naleving van de voorwaarden van dit reglement. Het verstrekken van onvolledige of onjuiste gegevens of het niet naleven van de voorwaarden van dit reglement kan aanleiding geven tot terugvordering van de subsidie. De aanvrager geeft de toelating aan een bevoegd gemeentelijk ambtenaar om de toepassing van dit reglement ter plaatse te controleren, teneinde de subsidieaanvraag te kunnen controleren.
Verplicht opgelegde onthardingen in vergunningen afgeleverd op moment van de aanvraag komen niet in aanmerking voor subsidie.
Artikel 6: Indienen van aanvraag:
A. Hernieuwbare bronnen.
B. Isolatiematerialen.
De aanvraag tot het bekomen van de subsidie wordt schriftelijk ingediend t.a.v. het college van burgemeester en schepen. De aanvraag geschiedt via een standaardformulier die beschikbaar is via de website en is vergezeld van de vereiste bewijsstukken.
C. Ontharden en vergroenen particulieren voortuinen en opritten.
De aanvraag gebeurt vóór de aanvang van de werken. De aanvraag gebeurt door middel van het aanvraagformulier dat beschikbaar is via de website van de gemeente.
Bij de aanvraag worden de gevraagde bijlages toegevoegd (foto’s bestaande toestand, plan/schets met aanduiding woning en te ontharden zones).
De subsidie wordt pas uitbetaald na ontvangst van enkele foto’s waarop de volledig uitgevoerde werken (nieuwe aanplant en/of gazon) en de bestaande toestand duidelijk zichtbaar zijn en de werken uitgevoerd werden na 1 januari 2023. Deze worden uiterlijk 1 jaar na het indienen van de aanvraag opgestuurd naar milieu@zulte.be met vermelding van naam en adres.
Artikel 7: Het college van burgemeester en schepenen doet uitspraak betreffende de toekenning van de subsidie voor de installatie en het gebruik van alternatieve energiebronnen en het ontharden en vergroenen van van particuliere voortuinen en opritten.
Tweemaal per jaar wordt overgegaan tot uitbetaling van de toelage na definitieve toekenning.
Artikel 8: In de gevallen waar de aangegane verbintenissen niet meer worden nagekomen, kan de gemeente haar toelage terugvorderen, verhoogd met de wettelijke interesten te rekenen vanaf de datum waarop niet meer werd voldaan aan de gestelde voorwaarden.
Hetzelfde geldt als blijkt dat het certificaat of het installatiebewijs niet voldoende zijn om een optimale werking te garanderen of als volgens de foto's of bezoeken ter plaatsen de werken niet werden uitgevoerd volgens dit besluit.
Artikel 9: Dit reglement treedt in werking vanaf 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024.
Artikel 10: Overeenkomstig artikel 286 §2 van het decreet lokaal bestuur maakt de burgemeester het besluit en de inhoud ervan bekend via de webtoepassing van de gemeente (gekwalificeerd als "reglement").
Op dezelfde dag brengt de gemeente overeenkomstig artikel 330 van het decreet lokaal bestuur de toezichthoudende overheid op de hoogte.
Artikel 11: Dit besluit wordt ter kennis gebracht van provinciegouverneur conform artikels 285 en 329 van het Decreet Lokaal Bestuur.
Een afschrift van deze beslissing zal eveneens voor kennisgeving worden overgemaakt aan
- het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Administratie Economie, Afdeling Natuurlijke Rijkdommen en Energie.
- de lokale energie-intercommunale.
- de financieel directeur.
Artikel 1: De gemeenteraad keurt het subsidiereglement ter ondersteuning van energiecoachingtrajecten voor KMO's goed met ingang van 1 januari 2024 :
Artikel 1. Aanleiding en doelstelling
KMO’s vertegenwoordigen een belangrijk deel van de CO2-uitstoot in de gemeente, maar hebben vaak onvoldoende expertise of tijd waardoor van energie-efficiëntie te weinig werk wordt gemaakt.
De gemeente wil concrete mitigatieresultaten behalen bij deze doelgroep. Aan de hand van een energie-audit worden suggesties gedaan voor energiebesparende investeringen en zal hulp worden geboden bij het uitvoeren van deze maatregelen en het zoeken naar mogelijke alternatieve financieringsmogelijkheden (leningen, burgercoöperatie, ESCO,…).
De gemeente engageert zich via het Burgemeestersconvenant en het Lokaal Energie- en Klimaatpact om werk maken van mitigatie in de tertiaire sector en de sector industrie. In het Lokaal Klimaatactieplan (SECAP) werd hiervoor een concrete actie opgenomen.
Artikel 2. Toepassingsgebied
Met deze subsidie worden de energiecoachingtrajecten die aangeboden worden door het regionaal project ‘Energiecoaching voor KMO’s’ i.s.m. intercommunale Veneco extra ondersteund, indien de deelnemende onderneming zich engageert tot realisatie van de meest rendabele maatregelen (zie artikel 4).
De gemeente en Veneco treden enkel op als facilitator om KMO’s een kwalitatieve energiecoaching aan te bieden. De definitieve overeenkomst voor de coaching wordt afgesloten tussen de geselecteerde opdrachtnemer en de KMO. Ook betalingen en geschillen vinden plaats tussen de opdrachtnemer en de opdrachtgevende KMO.
KMO’s die deelnemen aan de energiecoaching zullen volgend traject doorlopen:
- Energie-audit: analyse van energieverbruik (gebouwschil, technieken en processen) en potentieel hernieuwbare energie en energiedelen;
- Opmaak energieactieplan (koppeling investering en terugverdientijden);
- Ondersteuning bij de uitvoering van het actieplan: begeleiding bij uitvoeren van maatregelen (opvragen en vergelijken van offertes) en voorstellen van pistes voor alternatieve financiering;
- Premiebegeleiding (o.a. KMO-portefeuille,…).
Artikel 3. Doelgroep
Tot de doelgroep behoren KMO’s volgens de Europese definitie:
Een kmo is een zelfstandig bedrijf met minder dan 250 werknemers én met een jaaromzet van maximum € 50 miljoen óf een balanstotaal van maximum € 43 miljoen.
Emissions Trading Systems (ETS)-bedrijven komen niet in aanmerking.
Het exploitatieadres van de KMO ligt binnen het grondgebied van gemeente Zulte.
Artikel 4. Bijkomende voorwaarde
Om in aanmerking te komen voor de gemeentelijke subsidie engageert de KMO zich om:
- Alle voorgestelde energie-investeringen (cfr. stappenplan) met een terugverdientijd van minder dan 5 jaar uit te voeren binnen een periode van drie jaar;
- Als deelnemer aan het project, het aanbod te helpen bekend te maken binnen het eigen netwerk en – indien dit door de gemeente wordt gevraagd – een korte getuigenis te formuleren over de eigen ervaringen.
Als blijkt dat de KMO geen of onvoldoende gevolg geeft aan dit engagement kan het college van burgemeester en schepenen beslissen om de toegekende subsidie integraal terug te vorderen.
Artikel 5. Bedrag van de subsidie
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen drie trajecten, afhankelijk van het verbruik van het bedrijf:
- Light: Traject voor KMO’s met een verbruik lager dan 10 000 kWh elektriciteit en 50 000 kWh thermische energie (max. 10 trajecten): 600 euro/ project.;
- Medium: Traject voor KMO’s met een verbruik hoger dan 10 000 kWh elektriciteit en 50 000 kWh thermische energie en lager dan 100 000 kWh elektriciteit en 345 000 kWh thermische energie (max. 4 trajecten): 500 euro/ project;
- Maxi: Traject voor KMO’s met een verbruik hoger dan 100 000 kWh elektriciteit en 345 000 kWh thermische energie en lager dan 1 000 000 kWh elektriciteit en 3 000 000 kWh thermische energie (max. 3 trajecten): 600 euro/ traject.
De KMO koopt zelf het toepasselijk coachingtraject aan en komt daardoor in aanmerking voor ondersteuning via de KMO-portefeuille (30% kleine onderneming, 20% middelgrote onderneming).
Indien de KMO instapt in het toepasselijke coachingtraject kan de gemeente een subsidie toekennen die overeenstemt met het bedrag uit de KMO-portefeuille. Hierdoor wordt de ondersteuning verdubbeld.
Artikel 6. Uitbetaling van een subsidie
De subsidie zal binnen de 30 dagen na het indienen van het aanvraagformulier en mits goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen uitbetaald worden op het rekeningnummer van de KMO.
Subsidieaanvragen zullen behandeld worden binnen de grenzen van het beschikbaar budget (maximaal 10.000 euro) op de meerjarenplanning van de gemeente op code 2024/AC50901/0350-00/6492000/GEMEENTE/BH12/IP-GEEN-subsidie voor zelfstandigen.
Artikel 7. Aanvraag van een subsidie
De KMO bezorgt na het uitvoeren van de energie-audit en het opleveren van het stappenplan aan de milieu dienst schriftelijk of per mail een aanvraag die minstens volgende gegevens bevat:
- De titel ‘Aanvraag subsidie Energiecoaching KMO’s’;
- Naam KMO;
- Gegevens exploitatieadres;
- Naam, telefoonnummer, e-mailadres contactpersoon;
- De factuur van de energiecoaching;
- Rekeningnummer waarop de subsidie mag uitbetaald worden;
- In eigen bewoordingen: vermelding dat de KMO het engagement aangaat cfr. artikel 4 van dit subsidiebesluit.
Artikel 8. Slotbepalingen
Dit besluit treedt in werking vanaf heden en geldt enkel binnen de grenzen van het regionaal project ‘Energiecoaching voor KMO’s’ i.s.m. intercommunale Veneco.
Artikel 2: Dit subsidiebesluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2024 en geldt voor de duur van 1 jaar.
Artikel 3: Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit reglement.
Artikel 4: De burgemeester maakt het reglement via de webtoepassing van de gemeente bekend overeenkomstig artikel 285§1 en artikel 286§1 van het decreet lokaal bestuur. In uitvoering van artikel 330 van het decreet lokaal bestuur brengt de gemeente op dezelfde dag als de bekendmaking van de besluiten op de webtoepassing van de gemeente, de toezichthoudende overheid op de hoogte van de bekendmaking ervan.
Artikel 1: De gemeenteraad van Zulte keurt de gewijzigde samenwerkingsovereenkomst tussen Energiehuis Veneco en gemeente Zulte goed.
Artikel 2: Sedert 1 januari 2023 zijn er 2 zitdagen van het energieloket per maand in Zulte, dit naar aanleiding van beslissing college van burgemeester en schepenen d.d. 24 november 2022:
De data worden jaarlijks vastgelegd in overleg met Veneco.
Voor dit extra loketmoment zal er vanuit Veneco geen bijkomende vergoeding gevraagd worden.
Artikel 3: De huidige overeenkomst goedgekeurd door de gemeenteraad van 17 december 2019 vervalt door het ondertekenen van de nieuwe overeenkomst die als bijlage bij dit besluit gevoegd wordt.
Artikel 4: Een afschrift van deze beslissing wordt, samen met de ondertekende samenwerkingsovereenkomst, bezorgd aan Veneco t.a.v. Noémie Jacobs.
Artikel 1: Op volgende gemeente- en gewestwegen wordt een snelheidsbeperking van 50 km/u ingevoerd, voor de beide rijrichtingen:
Artikel 2: De verkeersmaatregel uit artikel 1 wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door de borden C43 max. 50km/u.
Artikel 3: Volgende zonale snelheidsbeperking “30 - schoolomgeving” wordt op het grondgebied van de gemeente Zulte ingevoerd:
School Dorpsstraat-Leihoekstraat:
School Heirweg:
School Staatsbaan:
School Oude Weg:
School Waalstraat:
Artikel 4: De verkeersmaatregel uit artikel 3, inzake variabele verkeersborden, wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van de variabele verkeersborden A23 met bord F4a (begin reglementering) en F4b (einde reglementering).
De verkeersmaatregel uit artikel 3, inzake vaste verkeersborden, wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van de vaste verkeersborden A23 met bord F4a (begin reglementering) en F4b (einde reglementering).
Artikel 5: Volgende afbakening van de bebouwde kommen wordt op het grondgebied van de gemeente Zulte ingevoerd:
De grenzen van de bebouwde kom Zulte worden vastgesteld als volgt:
Gewestwegen:
Gemeentewegen:
De grenzen van de bebouwde kom Olsene worden vastgesteld als volgt:
Gewestwegen:
Gemeentewegen :
De grenzen van de bebouwde kom Machelen worden vastgesteld als volgt:
Gemeentewegen:
Artikel 6: De bebouwde kommen van Zulte – Olsene - Machelen worden aangeduid door de verkeersborden F1a of F1b (begin bebouwde kom) en F3a of F3b (einde bebouwde kom).
Artikel 7: Volgende zonale snelheidsbeperking “50” wordt op het grondgebied van de gemeente Zulte ingevoerd:
ZONE 50 (BUITEN BEBOUWDE KOM):Het begin en einde van de zone wordt afgebakend met het bord ZC43 (50) en ZC 45 (50) met zonale geldigheid op de volgende plaatsen:
Zone 1
Zone 2
Artikel 8: Dit reglement treedt in werking na ministeriële goedkeuring.
Artikel 9: Bij goedkeuring van dit verkeersreglement wordt het aanvullend verkeersreglement inzake het invoeren van snelheidsbeperkingen op het grondgebied Zulte, aangenomen bij gemeenteraadsbesluit van 21 december 2021, opgeheven.
Artikel 10: Dit reglement wordt ter goedkeuring overgemaakt aan de Vlaamse minister van Mobiliteit - Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse Overheid.
Artikel 11: Na goedkeuring wordt het reglement bekendgemaakt overeenkomstig artikels 285 §1, 286 §1 en 330 van het decreet lokaal bestuur en wordt tevens een afschrift ervan gestuurd naar:
Artikel 12: Dit besluit wordt ter kennis gebracht aan de provinciegouverneur, door de lijst bedoeld in artikel 285 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
Artikel 1: Er wordt in de Kreupelstraat beperkt éénrichtingsverkeer ingevoerd tussen de Heirweg en de Kerkstraat. De toegelaten rijrichting is deze van de Heirweg naar de Kerkstraat toe.
Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis gebracht van de weggebruikers door het plaatsen van:
Artikel 2: Er worden op de parking in de Kreupelstraat, ter hoogte van het toegangspad tot de school, twee parkeerplaatsen voorbehouden voor voertuigen van personen met een handicap ingericht.
Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis gebracht van de weggebruikers door het plaatsen van een verkeersbord E9a met een onderbord met symbool zoals voorzien in het artikel 70.2.1.3°c van het KB van 01.12.1975.
Tevens wordt er wegmarkering aangebracht op de plaats waar de parkeerplaatsen voorbehouden voor personen met een handicap is gelegen. Deze wegmarkering bestaat uit het symbool zoals is voorzien bij type VIId.
Artikel 3: Op de parking achteraan in de Kreupelstraat worden er 7 parkeerplaatsen voorzien voor trekkers van vrachtwagens.
Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van het verkeersbord E9a met onderbord ‘tractor’ met opwaartse pijl (begin reglementering) en neerwaartse pijl (einde reglementering).
De parkeerplaatsen voor de tractors worden afgebakend door het aanbrengen van wegmarkeringen zoals is voorzien in artikel 77.5 van de straatcode.
Artikel 4: Op de parking worden twee parkeerplaatsen voorbehouden voor elektrisch laden, waarvan één voor autodelen.
Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van het verkeersbord E9a met op de ene parkeerplaats onderbord type VIIb (elektrisch laden) en op de andere parkeerplaats onderbord met vermelding autodelen, overeenkomstig artikel 70.2.1.3° van het Algemeen Reglement op de politie van het Wegverkeer.
Artikel 5: Er wordt stilstaan- en parkeerverbod ingevoerd langs beide zijden van de Kreupelstraat begrepen tussen het kruispunt Kerkstraat – Kreupelstraat en Kreupelstraat– Brouwershoek.
Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van de verkeersborden E3 met opwaartse pijl (begin reglementering) en neerwaartse pijl (einde reglementering).
Artikel 6: Het reglement treedt in werking op 1 januari 2024.
Artikel 7: Bij goedkeuring van huidig gecoördineerd aanvullend reglement wordt het gecoördineerd aanvullend verkeersreglement d.d. 21 december 2021 opgeheven op 1 januari 2024.
Artikel 8: Dit reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de Vlaamse minister van Mobiliteit - Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse Overheid.
Artikel 9: Na goedkeuring wordt het reglement bekendgemaakt overeenkomstig de artikelen 330, 285 §1 en 286 §1 van het decreet lokaal bestuur en wordt tevens een afschrift ervan gestuurd naar:
Artikel 1: De Posthoornstraat, begrepen tussen de Rijksweg (N43) en de spooroverweg (Posthoornstraat-Kruishoutemstraat), wordt als een voorrangsweg ingericht ten opzichte van al de erop uitkomende zijstraten.
Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van de hierna vermelde verkeerssignalisatie:
1. Voor het verkeer rijdend in de Posthoornstraat, richting spooroverweg - in de onmiddellijke nabijheid van de hiernavolgende kruispunten:
2. Voor het verkeer rijdend in de Posthoornstraat, richting Rijksweg - in de onmiddellijke nabijheid van de hiernavolgende kruispunten:
3.
Er wordt tevens een dwarsstreep, door witte driehoeken, zoals is voorzien in artikel 76.2 van het KB van 01.12.1975, aangebracht haaks op de rand van de rijbaan waar de bestuurders zo nodig moeten stoppen en voorrang verlenen ingevolge het verkeersbord B1 in de:
4.
Er wordt tevens een stopstreep, gevormd door een witte doorlopende streep, zoals is voorzien in artikel 76.1 van het KB van 01.12.1975, aangebracht haaks op de rand van de rijbaan waar de bestuurders moeten stoppen ingevolge het verkeersbord B5 in de:
Artikel 2: Er wordt in de Posthoornstraat een oversteekplaats voor voetgangers aangebracht:
Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van de borden F49 aan de oversteekplaats t.h.v. de Haarzakstraat en Posthoornstraat 70a.
De oversteekplaatsen voor voetgangers wordt afgebakend door witte banden, evenwijdig met de as van de rijbaan zoals is voorzien bij artikel 76.3 van het KB van 01.12.1975.
Artikel 3: In de Posthoornstraat, op de parkeerstrook voor huisnummers 66 en 68, wordt beperkte parkeertijd (blauwe zone) ingevoerd, waarbij er tussen 7.00 en 18.00 uur maximum 30 minuten lang mag worden geparkeerd.
Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis gebracht van de weggebruikers door het plaatsen van:
Artikel 4: In de Posthoornstraat, begrepen tussen de Rijksweg (N43) en de spooroverweg (Posthoornstraat-Kruishoutemstraat), wordt een parkeerverbod ingevoerd, uitgezonderd op de voorziene parkeerzones. Het parkeerverbod wordt ingevoerd:
Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis gebracht van de weggebruikers door het plaatsen van:
Artikel 5: In de Posthoornstraat, begrepen tussen de N43 en de Haarzakstraat, wordt op de parkeerstrook parkeren toegelaten uitsluitend voor motorfietsen, personenauto’s, auto’s voor dubbelgebruik en minibussen.
De verkeersmaatregel wordt ter kennis gebracht van de weggebruikers door het plaatsen van het verkeersbord E9b (begin reglementering – met opwaartse pijl Gxa en einde reglementering – met neerwaartse pijl Gxb).
Artikel 6: In de Posthoornstraat, t.h.v. de gemeentelijke loods, worden twee parkeergelegenheden voorbehouden voor elektrisch laden, waarvan één voor autodelen.
Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van het verkeersbord E9a met op de ene parkeerplaats onderbord type VIIb (elektrisch laden) en op de andere parkeerplaats onderbord met vermelding autodelen, overeenkomstig artikel 70.2.1.3° van het Algemeen Reglement op de politie van het Wegverkeer.
Artikel 7: Het reglement treedt in werking op 1 januari 2024.
Artikel 8: Bij goedkeuring van huidig gecoördineerd aanvullend reglement wordt het gecoördineerd aanvullend verkeersreglement d.d. 29 juni 2021 opgeheven op 1 januari 2024.
Artikel 9: Dit reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de Vlaamse minister van Mobiliteit - Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse Overheid.
Artikel 10: Na goedkeuring wordt het reglement bekendgemaakt overeenkomstig de artikelen 330, 285 §1 en 286 §1 van het decreet lokaal bestuur en wordt tevens een afschrift ervan gestuurd naar:
De nodige kredieten voor de subsidies moeten voorzien worden in meerjarenplanaanpassing 2024 & 2025. De uitgaven worden geraamd op 6.000 euro per jaar.
Artikel 1: Met ingang van 1 januari 2024 kent het gemeentebestuur verder een toelage toe voor de aankoop van een duurzaam mobiliteitsalternatief mits inleveren van een Belgische nummerplaat.
Artikel 2: In aanmerking komende aanvragen:
Artikel 3: In aanmerking komende alternatieven en voorwaarden:
A. Met betrekking tot het geschrapte voertuig
B. Met betrekking tot aankoop van de nieuwe (elektrische) (bak)fiets, speed pedelec of elektrische bromfiets
C. Met betrekking tot de huur van een (elektrische) (bak)fiets, speed pedelec of elektrische bromfiets
D. Met betrekking tot de aankoop van een gebruikersabonnement en ritten bij een erkende deelorganisatie
E. Met betrekking tot terugbetaling van een abonnement bij De Lijn
Artikel 4: Bedrag van de subsidie:
De subsidie van de gemeente Zulte bedraagt maximum 300 euro.
De verschillende duurzame alternatieven kunnen hierbij gecumuleerd worden tot bovenstaand maximumbedrag.
Artikel 5: In aanmerking komende bewijsstukken:
A. Met betrekking tot het geschrapte voertuig
B. Met betrekking tot aankoop van de nieuwe (elektrische) (bak)fiets, speed pedelec of elektrische bromfiets
C. Met betrekking tot de huur van een (elektrische) (bak)fiets, speed pedelec of elektrische bromfiets
D. Met betrekking tot de aankoop van een gebruikersabonnement en/of ritten bij een erkende deelorganisatie
E. Met betrekking tot terugbetaling van een abonnement bij De Lijn
Artikel 6: De aanvraag tot het bekomen van de subsidie wordt schriftelijk ingediend t.a.v. het college van burgemeester en schepen. De aanvraag geschiedt via een standaardformulier en is vergezeld van de vereiste bewijsstukken.
Artikel 7: Het college van burgemeester en schepenen doet uitspraak betreffende de toekenning van de subsidie voor duurzame mobiliteit.
Tweemaal per jaar wordt overgegaan tot uitbetaling van de toelage na definitieve toekenning.
Artikel 8: In de gevallen waar de aangegane verbintenissen niet meer worden nagekomen, kan de gemeente haar toelage terugvorderen, verhoogd met de wettelijke interesten te rekenen vanaf de datum waarop niet meer werd voldaan aan de gestelde voorwaarden.
Artikel 9: Dit reglement treedt in werking vanaf 1 januari 2024 tot en met 31 december 2025.
Artikel 10: Overeenkomstig artikel 286 §2 van het decreet lokaal bestuur maakt de burgemeester het besluit en de inhoud ervan bekend via de webtoepassing van de gemeente (gekwalificeerd als "reglement").
Op dezelfde dag brengt de gemeente overeenkomstig artikel 330 van het decreet lokaal bestuur de toezichthoudende overheid op de hoogte.
Artikel 11: Dit besluit wordt ter kennis gebracht van de heer Provinciegouverneur conform artikels 285 en 329 van het Decreet Lokaal Bestuur.
Een afschrift van deze beslissing zal eveneens voor kennisgeving worden overgemaakt aan
- het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Administratie Economie, Afdeling Natuurlijke Rijkdommen en Energie.
- de lokale energie-intercommunale.
- de financieel directeur.
Artikel 1: De gemeenteraad keurt het aangepaste toelagereglement m.b.t. huur van herbruikbare bekers als volgt goed:
Artikel 1:
Het toelagereglement m.b.t. huur herbruikbare bekers is verder van toepassing voor de periode van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2025.
Artikel 2:
De toelage kan aangevraagd worden door:
Artikel 3:
Het bedrag van de toelage bedraagt maximaal 75% van de gefactureerde prijs voor huur en afwas van de herbruikbare bekers. Volgende kosten komen niet in aanmerking voor toelage en zijn ten laste van de organisator:
Artikel 4:
De toelage kan aangevraagd worden via www.zulte.be tot uiterlijk twee maanden nadat de organisator de factuur voor de huur van de herbruikbare bekers heeft ontvangen. Bij de aanvraag worden de nodige stukken ter verantwoording toegevoegd (volgens de bepalingen op de website).
Artikel 5:
De toekenning en uitbetaling van de toelage gebeurt na afloop van elk kwartaal (indicatief: begin van de maanden april, juli, oktober en januari).
Artikel 6:
Bij de vaststelling van het niet correct aangeven van de gevraagde verantwoordingsstukken of misbruiken omtrent de toelage, wordt de toelage niet toegekend of (gedeeltelijk of volledig) teruggevorderd.
Artikel 2: De burgemeester maakt het besluit en de reglementen via de webtoepassing van de gemeente bekend overeenkomstig artikel 286 §1 1° van het decreet lokaal bestuur.
In uitvoering van artikel 330 van het decreet lokaal bestuur brengt de gemeente op dezelfde dag als de bekendmaking van de besluiten op de webtoepassing van de gemeente, de toezichthoudende overheid op de hoogte van de bekendmaking ervan.
Artikel 1: Het geïntegreerd organogram voor het gemeente- en OCMW-personeel van Zulte wordt vastgesteld met ingang van 1 januari 2024 overeenkomstig het in bijlage toegevoegde geïntegreerd organogram gemeente-OCMW.
Artikel 2: Overeenkomstig artikel 285 §1 van het decreet lokaal bestuur maakt de burgemeester de lijst met besluiten bekend via de webtoepassing van de gemeente.
Op dezelfde dag brengt de gemeente overeenkomstig artikel 330 van het decreet lokaal bestuur de toezichthoudende overheid op de hoogte.
Arbeidsreglement wat betreft de glijdende uurroosters:
Artikel 9 wijzigt als volgt (enkel tekst in vet wordt aangepast).
'Met ingang van 1 april 2015 geldt voor het administratief personeel, tewerkgesteld in het gemeentehuis, gelegen te Zulte, Centrumstraat 8
een stelsel van glijdende uurroosters. Het reglement van glijdende uurroosters maakt integraal deel uit van het arbeidsreglement.
Dit reglement is opgenomen in bijlage 1 van het arbeidsreglement.
Voor onderstaande personeelscategorieën wordt met vaste uurroosters gewerkt: (nvdr: De wijziging betreft vnl. een wijziging in terminologie (aanpassen naar terminologie van organogram))
de poetshulpen en de teamcoach poetshulp;
de zaalverantwoordelijke;
bibliotheekpersoneel;
personeel Technische uitvoer met uitzondering van het diensthoofd en de planningscoördinator;
personeel Recyclagepark;
personeel Sporthal, zijnde de teamcoach zaalwachters en de zaalwachters.
De uurroosters van deze personeelsleden maken integraal deel uit van het arbeidsreglement.
Het tijdsregistratiesysteem dient gebruikt te worden door:
het personeel met glijdende uurroosters;
poetshulpen tewerkgesteld op het gemeentehuis;
bibliotheekpersoneel.'
Ter verduidelijking: Dit betreft een update van de personeelscategorieën die vaste uurroosters hebben en/ of het tijdsregistratiesysteem moeten gebruiken.
Artikel 13 wijzigt als volgt (enkel tekst in vet wordt aangepast):
'§1 Onder overuren worden verstaan de uitzonderlijke prestaties die op verzoek van de algemeen directeur of het diensthoofd geleverd worden bovenop de uren die op grond van de gewone arbeidstijdregeling op weekbasis door het personeelslid gepresteerd worden.Het personeelslid dat overuren presteert, krijgt compenserende inhaalrust gelijk aan de duur van de overuren.
De compenserende inhaalrust wordt verplicht opgenomen vóór het einde van de derde maand volgend op de maand waarin de prestaties geleverd werden.§2. Kan er binnen die derde maand geen compensatieverlof opgenomen worden omwille van omstandigheden buiten de wil en na gunstig advies van het diensthoofd, dan worden de niet opgenomen uren uitbetaald aan uursalaris.
Boven op het uursalaris wordt voor alle personeelsleden behalve voor het niveau A overloon betaald in de vorm van een toeslag. Het overloon bedraagt een toeslag van 25% per uur overuren.Als berekeningsbasis voor het overloon geldt het bruto-uursalaris, eventueel verhoogd met de haard- of standplaatstoelage, de toelage voor het waarnemen van een hogere functie of de gegarandeerde salarisverhoging na bevordering.'Ter verduidelijking: Op deze manier wordt een antwoord geboden op de vraag van de personeelsleden om een langere periode te voorzien voor het opnemen van overuren.
In bijlage de aangepaste bijlage 1 van het arbeidsreglement
Volgende nieuwe basisregels worden toegepast:
Elke dag stamtijd van 9u-12u (i.p.v. van 9u-12u en van 13u30 tot 16u en op maandag tot 18u)
Voorwaarde: werken met servicetijd. Het is noodzakelijk om de dienst zowel telefonisch als aan de balie tijdens de normale uren te verzekeren, zelfs buiten de stamtijden. Het diensthoofd staat in voor de efficiënte bezetting van de dienst met aandacht voor de burger.
Het maximum aan opgebouwde glijtijd per week wordt 12u (i.p.v. 4u).
Deze uren worden mee overgenomen naar de daaropvolgende week, alles erboven niet.
Er is geen minimum per week (i.p.v. actuele 4u in min).
Het maximum aan opgebouwde glijtijd per maand wordt 12u (i.p.v. 10u)
Deze uren worden mee overgenomen naar de daaropvolgende maand, alles erboven niet.
Het principe blijft behouden dat de wekelijkse arbeidsduur van een voltijds personeelslid 38u bedraagt.
Wanneer na afloop van een maand de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur niet bereikt wordt, wordt het aantal prestaties in min in eerste instantie aangezuiverd met overuren, en in tweede instantie met verlof.
Middagpauze van 30 minuten op te nemen tussen 12u en 14u (i.p.v. tussen 12u en 13u30).
Artikel 1: Het aangepast arbeidsreglement voor het gemeentepersoneel (incl. bijlage 1 Reglement glijdende uurroosters met tijdsregistratie) wordt vastgesteld en als bijlage bij het besluit geviseerd.
Het reglement in werking op 1 januari 2024.
Artikel 2: Het arbeidsreglement zoals goedgekeurd in zitting van 17 december 2019 wordt met ingang van 1 januari 2024 opgeheven.
Artikel 3: Een afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan de Inspectie van de sociale wetten.
Artikel 4: Overeenkomstig artikel 286 §1 van het decreet lokaal bestuur wordt het besluit en de inhoud ervan bekend gemaakt op de webtoepassing van de gemeente. Op dezelfde dag als de bekendmaking op de webtoepassing van de gemeente brengt de gemeenteoverheid de toezichthoudende overheid op de hoogte van de bekendmaking ervan.
Voor het gemeentebestuur heeft het gewijzigd meerjarenplan van de kerkfabriek van Olsene geen extra impact op de exploitatietoelagen.
Bij de investeringstoelagen zien we enkel een opschuiven in het jaar van uitbetaling voor enkele dossiers, maar ook een extra dossier van 6.500 € voor dringende onderhoudswerken aan dak.
Artikel 1 : Het voorgelegd gewijzigd meerjarenplan 2020-2025/4 van de kerkfabriek Sint Pieter te Olsene wordt goedgekeurd en als bijlage bij dit besluit geviseerd.
Artikel 2 : Een afschrift van dit besluit van de gemeenteraad wordt overgemaakt aan de kerkfabriek Sint Pieter te Olsene, aan het centraal kerkbestuur en het representatief orgaan het bisdom van Gent en aan de gouverneur van Oost-Vlaanderen, via Religiosoft.
Artikel 1: Het voorgelegd gewijzigd meerjarenplan 2020-2025/3 van de kerkfabriek Sint Petrus van Zulte wordt goedgekeurd en als bijlage bij dit besluit geviseerd.
Artikel 2: Een afschrift van dit besluit van de gemeenteraad wordt overgemaakt aan de kerkfabriek Sint Petrus te Zulte, aan het centraal kerkbestuur en het representatief orgaan het bisdom van Gent en aan de gouverneur van Oost-Vlaanderen, via Religiosoft.
Artikel 1 : Het voorgelegd meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek Sint Michiel, Ghislenus en Cornelius te Machelen wordt goedgekeurd en als bijlage bij dit besluit geviseerd.
Artikel 2 : Een afschrift van dit besluit van de gemeenteraad wordt overgemaakt aan de kerkfabriek Sint Michiel, Ghislenus en Cornelius te Machelen, aan het centraal kerkbestuur en het representatief orgaan het bisdom van Gent en aan de gouverneur van Oost-Vlaanderen, via Religiosoft.
Functie | Brutoloon | Tewerkstellingsbreuk | Jaarlijkse kostprijs | Jaarlijkse loonkost na verrekening va loonpremies |
Arbeidstrajectbegeleider | 3.458,16 | 19/38 | 35.688,21 | 28.761,52 |
Arbeidstrajectbegeleider | 3541,49 | 19/38 | 36.548,18 | 21.751,90 |
Financieel verantwoordelijke | 4.958,09 | 3/38 | 8.074,23 | 7.654,01 |
Totaal jaarlijkse kostprijs | 80.310,62 | 58.167,43 |
Artikel 1: De gemeenteraad gaat akkoord om in te stappen in het project Capacity Building in het kader van de oproep "Lokale partnerschappen voor de duurzame participatie op de arbeidsmarkt van personen met een complexe multiproblematiek."
Artikel 2: In uitvoering hiervan wordt een partnerschapsovereenkomst afgesloten, die als bijlage bij dit besluit geviseerd wordt. De overeenkomst treedt in werking op 1 januari 2024 en zal gelden voor de duur van het project zijnde tot 31 december 2029.
Artikel 3: De gemeenteraad belast de projectvereniging Wijkwerkorganisatie Leie en Schelde met het penhouderschap van dit dossier.
Artikel 1: De gemeenteraad verklaart zich akkoord tot een verlenging van de projectvereniging Wijkwerkorganisatie Leie en Schelde voor de termijn van 6 jaar (van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2029).
Artikel 2: De gemeenteraad keurt de als volgt aangepaste statuten goed:
Er worden enkele aanpassingen gedaan om de statuten in overeenstemming te brengen met het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen:
Daarnaast werden op basis van het Decreet Lokaal Bestuur en op vraag van de Raad van Bestuur van 9 november 2023 van de projectvereniging Wijkwerkorganisatie Leie en Schelde nog volgende wijzigingen aangebracht:
Artikel 3: Het afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan projectvereniging Wijkwerkorganisatie Leie en Schelde.
Vorige gemeenteraad heeft raadslid Catherine De Smet aangebracht dat de lichten aan sommige zebrapaden soms niet branden.
In Anzegem hebben ze reflectoren op zonne-energie aangebracht op de rijbaan langs beide kanten van het zebrapad.
Zelfs op klaarlichte dag zie je ze duidelijk en ben je als autobestuurder veel alerter doordat ze ook een pinkend effect gevenDaar er soms problemen zijn met de verlichting aan de zebrapaden is dit misschien een optie om te overwegen in de toekomst.
Beter 2 maal verlicht dan niet!
Het is niet goedkoop, maar alles voor de veiligheid.
Graag de nodige aanpassingen aan deze fietswegel laten uitvoeren opdat een winterharde doorgang verzekerd wordt.
De gemeente vestigde recent zelf de aandacht op het algemene verbod om binnen de politiezone vuurwerk af te vuren. Terecht want elke eindejaar periode opnieuw zijn er mensen die dit verbod negeren. Zoals in het Facebookbericht aangehaald wordt als punt 4: het veroorzaakt dierenleed. Niet dat de andere punten minder terecht zijn. Eigenaars van huisdieren zullen vast en zeker beamen dat oudejaarsavond een stuk leuker zal zijn zonder knallen.
Ik vind het helaas wel wat dubbel dat het bestuur voor dit verbod wel uitzonderingen voorziet. Deze uitzonderingen behoudt het voor aan zichzelf. Een beetje een vreemde boodschap om tegen de inwoners te zeggen dat iets niet mag, maar het ondertussen wel zelf jaarlijks in te richten. Vanuit N-VA deden we al eerder voorstellen om hier iets aan te doen en werd er destijds eenmalig een lichtshow georganiseerd als alternatief voor het kermisvuurwerk. Hier werd helaas geen vervolg aan gebreid.
Het gemeentebestuur versterkt haar eigen campagne om door op zijn minst in te zetten op diervriendelijk vuurwerk (zonder knallen) of gaat verder met de zoektocht naar een alternatief waarbij het verbod op vuurwerk ook gerespecteerd wordt door het gemeentebestuur zelf.
Al geruime tijd zoeken we naar een oplossing om een pool aan vrijwilligers op te zetten in onze gemeente.
Heel was organisaties kampen met een tekort aan vrijwilligers.
Ook bij rampen is een pool aan vrijwilligers geen overbodige luxe.
De Vlaamse overheid creëerde hiervoor een prachtige tool www.kanikhelpen.be
Deze werd op 1 december gelanceerd. Op deze website kan iedereen die zich geroepen voelt registreren als vrijwilliger.
Bij tekorten voor één of andere activiteit of hulpverlening kan de gemeente een vacature plaatsen waarbij de geregistreerde vrijwilligers een uitnodiging ontvangen.
Mocht dit nog niet gebeurd zijn meldt de gemeente zich aan op dit portaal. Bij voorkeur om zowel vrijwilligers aan te trekken bij crisissituaties als bij het uitbouwen van een vrijwilligerskorps. Daarnaast maakt de gemeente de nodige communicatie om onze inwoners te wijzen op het bestaan van deze website.
De Poelkenswegel (vooral de richting vanuit de Molenstraat inrijdend maar ook in het eerste deel inrijdend vanuit de Grote Steenweg) ligt er slecht bij met heel wat putten in het wegdek (zie foto’s in bijlage) en verspreid over de volledige straat, wat veilig rijden /fietsen/ wandelen moeilijk maakt.
Het volledige wegdek aanpakken en geen oplapwerk aanwenden daar deze opgevulde putten telkens terug uitgereden worden.
De parking van de Emmaüs secundaire school aan de Kapel ligt er slecht bij, vooral de laatste maanden, door de veelvuldige regen. Het onderhoud van de parking, gezien mede-eigendom van o.a. de Emmaüsschool, de Bouwmaatschappij en de Kunstnatie, laat de wensen over. Deze parking wordt tijdens het weekend veel gebruikt bij bezoeken aan o.a. het Raveelmuseum, Huis de Leeuw, mensen die in Machelen komen wandelen, enz.
Als gemeente in overleg te gaan met de 3 partijen via een verzoekschrift om de parking zo spoedig mogelijk te herstellen zodat deze terug veilig en schadevrij kan gebruikt worden gezien de semipublieke functie.
Namens GEMEENTERAAD,
Sylvie Bohez
algemeen directeur
Olivier Peirs
voorzitter