Terug
Gepubliceerd op 27/12/2023

Notulen  GEMEENTERAAD

di 19/12/2023 - 19:30 Raadszaal
Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
Simon Lagrange, burgemeester
Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
Sylvie Bohez, algemeen directeur
  • Openbaar

    • Normaal

      • Algemeen beleid

        • GOEDKEUREN VAN NOTULEN EN ZITTINGSVERSLAG VAN DE GEMEENTERAAD VAN 28 NOVEMBER 2023

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Afwezig: Steven Van Troys, gemeenteraadslid
          Bevoegheid
          • Artikel 277 §1 van het decreet lokaal bestuur stelt dat de algemeen directeur de vergaderingen van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn bijwoont en verantwoordelijk is voor het opstellen en bewaren van de notulen en het zittingsverslag ervan. 
          Wetten en reglementen
          • Artikel 278 van het decreet lokaal bestuur stelt dat de notulen van de vergaderingen in chronologische volgorde de beslissingen en het resultaat van de stemming vermelden.
            De zittingsverslagen vermelden daarenboven de essentie van de tussenkomsten en van de mondeling en schriftelijk gestelde vragen en antwoorden. Als de raden een aangelegenheid in besloten zitting behandelen, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgesteld.
          • Artikel 32 en artikel 74 van het decreet lokaal bestuur stellen dat de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste 8 dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld worden van de raadsleden.
            Elk raadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. 
            Als die opmerkingen door de raad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.
            Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en over het zittingsverslag van de vorige vergadering, worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd.
          • De notulen en het zittingsverslag van de raden worden, na goedkeuring, door resp. de voorzitter en door de algemeen directeur ondertekend.
          Feiten
          • De ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag zijn meegestuurd met de agenda van de volgende vergadering.
          Motivatie
          • Er werden geen opmerkingen noch bezwaren geformuleerd m.b.t. de inhoud van de notulen en het zittingsverslag.
          Publieke stemming
          Aanwezig: Olivier Peirs, Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, Sylvie Bohez
          Voorstanders: Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Olivier Peirs, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
          Beslissing

          Enig artikel: De notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 28 november 2023 worden goedgekeurd. 

      • Financien

        • VASTSTELLEN AANGEPAST GECOÖRDINEERD GEMEENTELIJK RETRIBUTIEREGLEMENT

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bevoegheid
          • Artikel 40  3° van het decreet lokaal bestuur op grond waarvan de gemeenteraad bevoegd is voor het vaststellen van reglementen.
          Wetten en reglementen
          • Het gecoördineerd gemeentelijk retributiereglement zoals laatst gewijzigd in de gemeenteraad van 27 juni 2023.
          Feiten
          • Volgende wijzigingen aan het reglement wordt voorgesteld (zie bijlage, waarbij de wijzigingen in het groen werden aangeduid):
            • Hoofdstuk 2.4: verzenden van documenten. De tarieven voor een aangetekende zending worden regelmatig aangepast door B-post. In het retributiereglement wordt opgenomen : "Het tarief voor een aangetekende zending wordt aangepast volgens de aanpassingen van de tarieven, gehanteerd door B-Post, afgerond naar boven tot op 0,10 €".
            • In diverse hoofdstukken heeft men het ook over diezelfde aangetekende zendingen. Bijgevolg wordt in die andere hoofdstukken telkens doorverwezen naar het hoofdstuk Algemeen - 2.4.verzenden van documenten. 
              • zie bij 4.3. Verzenden van aangetekende zendingen bij 'administratieve documenten en inlichtingen bouwen'.
              • zie ook bij 7.2.2. bij documenten burgerzaken, waarbij een aangetekende zending wordt gebruikt bij stopzetting wettelijk samenwonen.
            • Hoofdstuk 9.0. Aanvulling reglement met UiTPAS LEIE-SCHELDE - mogelijkheid wordt aangeboden om UiTPAS aan te kopen.
              In het kader van deze UiTPAS worden ook bij andere hoofdstukken een aanvulling ingeschreven om aan te duiden welke gemeentelijke activiteiten in aanmerking komen voor UiTPAS-kortingen:
              • 10.5. en 10.6. Bibcursussen en bib-activiteiten
              • 12.1 Sportkampen en sportlessen
              • 13.3. Activiteiten in Huis Meheus
              • 15.1. Speelpleinwerking
              • 15.3. Crealessen en -kampen.
            • Hoofdstuk 10.5. Deelname aan cursussen in de bib: aanpassing van tarieven en soort cursussen.
            • Hoofdstuk 10.6. Deelname aan activiteiten in de bib: aanpassing omschrijving en tarieven aangeboden dranken in bib.
            • Hoofdstuk 11.2: Schoolmaaltijden: de tarief voor de soep wordt opgetrokken van 0,35 naar 0,40 euro.
            • Hoofdstuk 11.3: Toevoeging van het tarief voor nieuwjaarsbrieven in de gemeentelijke basisschool : 0,70 euro per stuk.
            • Hoofdstuk 11.3.2.: Verhuur muziekinstrumenten: aanpassen tarieven aan de tarieven van de hoofdschool academie voor woord en muziek Deinze.
          Bespreking
          • Schepen Tony Boeckaert licht het agendapunt ter zitting toe.
          Publieke stemming
          Aanwezig: Olivier Peirs, Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, Sylvie Bohez
          Voorstanders: Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Olivier Peirs, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
          Beslissing

          Artikel 1: De gemeenteraad stelt het aangepast gecoördineerd gemeentelijk retributiereglement vast. Het reglement wordt als bijlage bij het besluit gevoegd en geviseerd.


          Artikel 2: Het aangepast reglement treedt in werking op 1 januari 2024. Het reglement vervangt het gecoördineerd retributiereglement van de gemeenteraad van 27 juni 2023, dat wordt opgeheven met ingang van 1 januari 2024.

           

          Artikel 3: De burgemeester maakt het besluit en het reglement via de webtoepassing van de gemeente bekend overeenkomstig artikel 286 §1 1° van het decreet lokaal bestuur.  In uitvoering van artikel 330 van het decreet lokaal bestuur brengt de gemeente op dezelfde dag als de bekendmaking van de besluiten op de webtoepassing van de gemeente, de toezichthoudende overheid op de hoogte van de bekendmaking ervan.

        • GOEDKEUREN AANGEPAST BELASTINGREGLEMENT OP MASTEN EN PYLONEN AANSLAGJAREN 2023 TOT EN MET 2025

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bevoegheid
          • De Grondwet artikel 170 § 4.
          • Het Decreet Lokaal Bestuur 22 december 2017 en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41.
          Wetten en reglementen
          • Het Wetboek van inkomstenbelastingen van 10 april 1992 zoals van toepassing inzake provincie- en gemeentebelastingen.
          • Het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, en latere wijzigingen.
          • Het decreet lokaal bestuur, in het bijzonder artikel artikel 286 en 330 van het decreet lokaal bestuur i.v.m. de bekendmaking van reglementen.
          • Het besluit van de Vlaamse Regering van 20 april 2018 betreffende de bekendmaking en raadpleegbaarheid van besluiten en stukken van het lokaal bestuur, betreffende de wijze waarop de reglementen en verordeningen van een lokaal bestuur worden bijgehouden in het register en betreffende de raadpleegbaarheid van de besluiten van de politiezones en hulpverleningszones.
          • Het besluit van de Vlaamse Regering van 28 april 2023 tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 20 april 2018 betreffende de bekendmaking en raadpleegbaarheid van besluiten en stukken van het lokaal bestuur, betreffende de wijze waarop de reglementen en verordeningen van het lokaal bestuur worden bijgehouden in het register en betreffende de raadpleegbaarheid van de besluiten van de politiezones en hulpverleningszones.
          • De omzendbrief van 15 februari 2019 KB/ABB 2019/2 betreffende de coördinatie van de onderrichtingen over de gemeentefiscaliteit.
          • Het belastingreglement op masten en pylonen, goedgekeurd in de gemeenteraad van 26 november 2019.
          Feiten
          • Door recente rechtspraak, namelijk de beslissing van de Raad van State van 13 april 2021 en 28 juni 2022, is het aangewezen om de uiterste aangiftedatum op te nemen in het belastingreglement. Voor de belasting op masten en pylonen wordt de uiterste aangiftedatum vastgesteld op 1 juni van het betreffende aanslagjaar. Het belastingreglement, goedgekeurd in de gemeenteraad van 26 november 2019, dient te worden opgeheven. De gemeenteraad dient het nieuwe reglement vast te stellen.
          • De opheffing van dit reglement zal plaatsvinden vanaf de inwerkingtreding van het nieuwe belastingreglement masten en pylonen aanslagjaren 2023 tot en met 2025. De belasting op masten en pylonen is een directe belasting die uit haar aard een duurzame toestand treft. Daarbij geldt dat de aanwezigheid van de belastbare toestand nog kan worden vastgesteld na de inwerkingtreding van het belastingreglement.
          Motivatie
          • Er zijn diverse masten en pylonen op het grondgebied van Zulte.
          • Masten en pylonen hebben een substantiële invloed op de aantrekkingskracht van de gemeente als woonomgeving. Ze werken landschapsverstorend en brengen derhalve hinder mee voor de plaatselijke bevolking.
          • Uit de financiële toestand van de gemeente blijkt dat rendabele belastingen dienen geheven te worden.
          • Overeenkomstig de bepalingen van de omzendbrief d.d. 15 februari 2019 houdende de onderrichtingen over gemeentefiscaliteit wordt een vrijstelling voorzien voor windmolens omdat een belasting op windmolens in strijd is met het Vlaamse elektriciteitsdecreet en diverse Europese richtlijnen die bepalen dat het gebruik van hernieuwbare energiebronnen moet worden bevorderd.
          • Het gemeentebestuur voorziet ook een vrijstelling voor eigenaars van masten en pylonen voor openbare dienstverlening van openbare hulpverlenings- en veiligheidsdiensten in het kader van het algemeen belang.
          • Er is bijgevolg, gelet op het voorgaande, reden tot het invoeren van een belasting op masten en pylonen.
          • Sedert 1 januari 2019 is het besluit van de Vlaamse Regering betreffende de aantekeningen in het register voor de bekendmaking van de reglementen en verordeningen van de gemeenteoverheden niet meer van toepassing.
          • Met ingang van 1 januari 2019 is het besluit van de Vlaamse Regering betreffende de bekendmaking en raadpleegbaarheid van besluiten en stukken van het lokaal bestuur, betreffende de wijze waarop de reglementen en verordeningen van een
            lokaal bestuur worden bijgehouden in het register en betreffende de raadpleegbaarheid van de besluiten van de politiezones en hulpverleningszones van toepassing.
            De nieuwe bekendmaking gebeurt in overeenstemming met de bepalingen van dit reglement.
          Bespreking
          • Schepen Tony Boeckaert licht het agendapunt ter zitting toe.
          Publieke stemming
          Aanwezig: Olivier Peirs, Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, Sylvie Bohez
          Voorstanders: Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Olivier Peirs, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
          Beslissing

          Artikel 1: Voor een termijn van drie jaar, vanaf 1 januari 2023 en eindigend op 31 december 2025 (aanslagjaren 2023 tot en met 2025), wordt een jaarlijkse belasting op masten en pylonen vastgesteld.
          Het belastingreglement - belasting op masten en pylonen, vastgesteld door de gemeenteraad van 26 november 2019, wordt opgeheven bij de inwerkingtreding van dit belastingreglement.


          Artikel 2:
          Het reglement wordt vastgesteld als volgt:


           

          Belastingreglement op masten en pylonen aanslagjaren 2023 tot en met 2025

           

          Artikel 1: Belastbaar voorwerp en definitie

          Voor de aanslagjaren 2023 tot en met 2025 wordt een jaarlijkse belasting geheven op allerhande masten en pylonen geplaatst in open lucht en zichtbaar vanaf de openbare weg.

           

          Artikel 2: Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

          • mast: een vaststaande verticale structuur die geplaatst wordt op een dak of op een andere bestaande constructie met een minimale hoogte van 15 meter gerekend vanaf het niveau van het dak;
          • pyloon: een individuele en vaststaande constructie of steuntoren die opgericht wordt op het niveau van het maaiveld en die een minimale hoogte heeft van 15 meter gerekend vanaf het maaiveld.


          Artikel 3: Belastingplichtige

          De belasting is verschuldigd door de eigenaar van de mast of de pyloon op 1 januari van het belastingjaar.

           

          Artikel 4: Tarief

          De belasting wordt vastgesteld op 2.500 euro per mast of pyloon.

          De belasting is ondeelbaar.  Er wordt geen vermindering of terugbetaling van de belasting toegestaan als de mast of pyloon in de loop van het jaar wordt weggenomen.

           

          Artikel 5: Vrijstellingen

          Constructies voor het produceren van windenergie of andere vormen van groene stroom worden vrijgesteld van belasting.

          Constructies voor de openbare dienstverlening van openbare hulpverlenings- en veiligheidsdiensten worden vrijgesteld van belasting.

           

          Artikel 6: Wijze van inkohiering - inning

          De belasting wordt ingevorderd bij wege van een kohier dat wordt vastgesteld en uitvoerbaar verklaard door het college van burgemeester en schepenen.

           

          Artikel 7: Aangifteplicht

          De belastingplichtige ontvangt vanwege het gemeentebestuur een aangifteformulier dat door hem behoorlijk ingevuld en ondertekend, moet worden teruggestuurd. De belastingplichtige die geen aangifteformulier heeft ontvangen moet er zelf één aanvragen bij het gemeentebestuur Zulte of kan het aangifteformulier terugvinden op de gemeentelijke website www.zulte.be

          De aangifte moet tegen uiterlijk 1 juni van het aanslagjaar gebeuren.

          In afwijking van het tweede lid is de belastingplichtige ertoe gehouden om voor aanslagjaar 2023 de noodzakelijke gegevens aan het gemeentebestuur te bezorgen tegen uiterlijk 1 maart 2024.

           

          Artikel 8: Wijzigingen

          De belastingplichtige is gehouden elke wijziging in het aantal masten en/of pylonen waarvan hij eigenaar is geworden tijdens het belastingjaar van onderhavig reglement, op eigen initiatief aan het gemeentebestuur bekend te maken binnen de maand na de wijziging. Deze bepaling geldt ook bij overdracht van eigenaarschap van de mast en/of pyloon.

           

          Artikel 9: Procedure van ambtshalve vaststelling

          Bij gebrek van aangifte binnen de in artikel 7 gestelde termijn of ingeval van onvolledige, onjuiste of onnauwkeurige aangifte wordt de belastingplichtige ambtshalve belast volgens de gegevens waarover het gemeentebestuur beschikt, onverminderd het recht van bezwaar en beroep.

          Vooraleer wordt overgegaan tot de ambtshalve vaststelling van de belastingaanslag, betekent het college van burgemeester en schepenen aan de belastingplichtige, per aangetekend schrijven, de motieven om gebruik te maken van deze procedure, de elementen waarop de aanslag is gebaseerd evenals de wijze van bepaling van deze elementen en het bedrag van de belasting.

          De belastingplichtige beschikt over een termijn van dertig dagen te rekenen van de derde werkdag die volgt op de verzending van die betekening om zijn opmerkingen schriftelijk voor te dragen.

          Als een belasting ambtshalve is gevestigd, moet de belastingplichtige het bewijs leveren van de juistheid van de door hem ingeroepen elementen.

          Op de ambtshalve ingekohierde belasting zal een belastingverhoging van 25 % worden toegepast en afzonderlijk in het kohier en op het aanslagbiljet worden vermeld.

           

          Artikel 10: Betaaltermijn

          De belasting moet betaald worden binnen twee maanden na verzending van het aanslagbiljet.

           

          Artikel 11: Bij niet betaling geschiedt de invordering der belastingen overeenkomstig de bepalingen van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, gewijzigd bij decreten van 28 mei 2010 en 17 februari 2012.

           

          Artikel 12: Bezwaarprocedure

          De belastingschuldige kan bezwaar indienen tegen deze belasting bij het college van burgemeester en schepenen.

          Deze indiening moet, op straffe van verval, gebeuren binnen een termijn van 3 maanden vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet.

          Het bezwaarschrift moet schriftelijk worden ingediend, ondertekend zijn door de belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger en gemotiveerd zijn. Het moet de naam, de hoedanigheid en het adres of de zetel van de belastingschuldige vermelden. Het moet ook het voorwerp van het bezwaarschrift en een opgave van de feiten en de middelen vermelden. Als de belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger wil uitgenodigd worden op de hoorzitting moet dit in het bezwaarschrift worden gevraagd.

          Binnen vijftien kalenderdagen na de indiening van het bezwaarschrift wordt een ontvangstmelding gestuurd.

           

          Artikel 13: Zonder afbreuk te doen aan de bepalingen van het decreet van 30 mei 2008, zijn de bepalingen van titel VII,(Vestiging en Invordering van de belastingen) hoofdstukken 1 (algemene bepalingen), 3 onderzoek en controle), 4 bewijsmiddelen van de administratie, 6 tot en met 9bis (aanslagtermijn, rechtsmiddelen, invordering van de belasting waaronder de nalatigheids- en moratoriumintrest, rechten en voorrechten van de schatkist) van het Wetboek van de inkomstenbelastingen en de artikelen 126 tot 175 van het uitvoeringsbesluit van dit Wetboek (betreft o.m. de verjaring en de vervolgingen) van toepassing voor zover zij met name niet de belastingen op de inkomsten betreffen.

           


           

          Artikel 3: Dit besluit treedt in werking op de dag van bekendmaking.


          Artikel 4:
          Dit besluit wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286, 287 en 330 van het decreet lokaal bestuur en overeenkomstig het besluit van de Vlaamse Regering van 20 april 2018 betreffende de bekendmaking en raadpleegbaarheid van besluiten en stukken van het lokaal bestuur, betreffende de wijze waarop de reglementen en verordeningen van een lokaal bestuur worden bijgehouden in het register en betreffende de raadpleegbaarheid van de besluiten van de politiezones en hulpverleningszones en latere wijzigingen.


          Artikel 5:
          Het belastingreglement wordt digitaal aan de toezichthoudende overheid overgemaakt.


           

        • VASTSTELLEN LIJST NOMINATIEVE SUBSIDIES 2023 - DEEL GEMEENTE - AANPASSING

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bevoegheid
          • Artikel 41, 23° van het decreet lokaal bestuur op grond waarvan de gemeenteraad bevoegd is voor het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies.
          Wetten en reglementen
          • Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
          • Gemeenteraadsbeslissing van 20 december 2022 waarbij de oorspronkelijke lijst van nominatieve subsidies voor 2023 wordt goedgekeurd + wijziging van dit besluit in de gemeenteraad van 28 maart 2023 + wijziging van dit besluit in de gemeenteraad van 26 september 2023.
          Feiten
          • Jaarlijks wordt een lijst opgemaakt van nominatieve subsidies aan verenigingen, andere overheden, VZW's. Deze subsidies kunnen exploitatie-toelagen zijn of investeringstoelagen. Deze subsidies zijn niet onderworpen aan een gemeentelijk subsidiereglement.
          • Niettegenstaande de lijst van nominatieve subsidies vanaf 2020 geen onderdeel meer uitmaakt van het meerjarenplan, zijn de nodige kredieten wel voorzien in het beleidsrapport.
          • De lijst van 2023 bevat volgende wijzigingen t.o.v. de lijst in de gemeenteraad van september 2023 (stijging en daling tussen haakjes opgegeven):

            • Investeringstoelagen:
              • doorschuiven van een aantal subsidies voor ondergronds brengen laagspanning omdat de bijhorende wegenwerken ook naar 2024 worden doorgeschoven: omgeving fietsbrug Limnanderdreef (-127.000 €), laagspanning Valleistraat-N43 (-100.000 €), en Brandstraat (-100.000 €).
              • aanpassen bedragen aan gunning of werkelijk uit te betalen bedragen
                • ondergronds brengen laagspanning Hamstraat: van 60.000 € naar 58.473,76 €
                • Investeringstoelage aan IPZ : van 82.920 € naar 65.956,64€
                • Investeringstoelage aan hulpverleningszone: van 49.321 naar 44.903,93 €
                • Investeringstoelage aan kerkfabriek Olsene: verminderd van 26.529,11 € naar 15.498,65 €.(volgens aanpassing meerjarenplan van de kerkfabriek - zie aparte beslissing in gemeenteraad van 19 december 2023)
                • Investeringstoelage aan kerkfabriek Machelen: vermeerderd van 202.890,25 € naar 242.890,25 €. (volgens aanpassing meerjarenplan van de kerkfabriek - zie aparte beslissing in gemeenteraad van 19 december 2023)
              • schrappen investeringssubsidie aan Rode Kruis voor ziekenwagen: -5.000 €

            • Werkingstoelagen:
              • nieuwe nominatieve toelage voorzien via gemeente aan de Spelletjesclub Zulte (winnaar burgerbudget): 5.000 €. 
              • werkingstoelage aan IVM: vermeerderd met afrekeningsbedrag van 2022: van 348.000 naar 352.215 €
              • aanpassing werkingstoelage aan kerkfabriek Zulte (volgens aanpassing meerjarenplan van de kerkfabriek - zie aparte beslissing in gemeenteraad van 19 december 2023): van 46.000 naar 51.656,48 €.
              • nieuwe éénmalige subsidie voor Cultuur Machelen n.a.v. uitgave Boek 600 jaar Machelen Gulde : 6.000 €
              • schrappen nominatieve toelage aan Sporting Moaln (150€), want worden voortaan uitbetaald via het subsidiereglement.
          Adviezen
          • Er werd een financieel advies ingewonnen.
          • De financieel directeur gaf haar visum 2023/187 over deze lijst op 30 november 2023.
          Financiële impact
          • De lijst van nominatieve subsidies bevatten de budgetcodes en bedragen die overeenkomen met de voorzieningen in het meerjarenplan van de gemeente.
          Bespreking
          • Schepen Tony Boeckaert licht het agendapunt ter zitting toe.
          Publieke stemming
          Aanwezig: Olivier Peirs, Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, Sylvie Bohez
          Voorstanders: Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Olivier Peirs, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
          Beslissing

          Artikel 1: De gemeenteraad stelt de gewijzigde lijst van nominatieve subsidies 2023 deel GEMEENTE vast, zoals toegevoegd in bijlage.


          Artikel 2: Overeenkomstig artikel 286 §1 van het decreet lokaal bestuur maakt de burgemeester het besluit en de inhoud ervan bekend via de webtoepassing van de gemeente (gekwalificeerd als "reglement"). 

          Op dezelfde dag brengt de gemeente overeenkomstig artikel 330 van het decreet lokaal bestuur de toezichthoudende overheid op de hoogte.

        • VASTSTELLEN LIJST NOMINATIEVE SUBSIDIES 2024 - DEEL GEMEENTE

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bevoegheid
          • Artikel 41, 23° van het decreet lokaal bestuur op grond waarvan de gemeenteraad bevoegd is voor het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies.
          Wetten en reglementen
          • Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
          Feiten
          • Jaarlijks wordt een lijst opgemaakt van nominatieve subsidies aan verenigingen, andere overheden, VZW's. Deze subsidies kunnen exploitatie-toelagen zijn of investeringstoelagen. Deze subsidies zijn niet onderworpen aan een gemeentelijk subsidiereglement.
          • Niettegenstaande de lijst van nominatieve subsidies vanaf 2020 geen onderdeel meer uitmaakt van het meerjarenplan, zijn de nodige kredieten wel voorzien in het beleidsrapport.
          • De lijst van 2024 bevat de toelagen zoals ook opgenomen in de meerjarenplanaanpassing 2024.
          Adviezen
          • Er werd een financieel advies ingewonnen.
          • De financieel directeur gaf haar visum 2023/188 over deze lijst op 30 november 2023.
          Financiële impact
          • De lijst van nominatieve subsidies bevatten de budgetcodes en bedragen die overeenkomen met de voorzieningen in het meerjarenplan van de gemeente.
          Publieke stemming
          Aanwezig: Olivier Peirs, Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, Sylvie Bohez
          Voorstanders: Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Olivier Peirs, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
          Beslissing

          Artikel 1: De gemeenteraad stelt de gewijzigde lijst van nominatieve subsidies 2024 deel GEMEENTE vast, zoals toegevoegd in bijlage.


          Artikel 2: Overeenkomstig artikel 286 §1 van het decreet lokaal bestuur maakt de burgemeester het besluit en de inhoud ervan bekend via de webtoepassing van de gemeente (gekwalificeerd als "reglement"). 

          Op dezelfde dag brengt de gemeente overeenkomstig artikel 330 van het decreet lokaal bestuur de toezichthoudende overheid op de hoogte.

        • KENNISNAME GOEDKEURING JAARREKENING 2022 DOOR TOEZICHTHOUDENDE OVERHEID

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Afwezig: Talitha Lossy, gemeenteraadslid
          Bevoegheid
          • Artikel 332, §1, 3° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
          Feiten
          • De toezichthoudende overheid keurde de jaarrekening 2022 goed. Deze beslissing moet ter kennis worden gegeven op de raad.
          Bespreking
          • Schepen Tony Boeckaert licht het agendapunt ter zitting toe.
          Beslissing

          Enig artikel: De gemeenteraad neemt kennis van de goedkeuring van de jaarrekening 2022 door de toezichthoudende overheid.

        • VASTSTELLEN MEERJARENPLANAANPASSING 4 2020-2025 (MJPA 2024) - DEEL GEMEENTE

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Afwezig: Talitha Lossy, gemeenteraadslid
          Bevoegheid
          • Artikel 41 3° van het decreet lokaal bestuur op grond waarvan de gemeenteraad bevoegd is voor het vaststellen van de beleidsrapporten.
          Wetten en reglementen
          • Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
          • Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen.
          • Ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen.
          • Omzendbrief KB/ABB 2020/3 van 18 september 2020 over de aanpassing van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus.
          • De gemeenteraadsbeslissing van 19 december 2019 waarbij het oorspronkelijk meerjarenplan 2020-2025 werd goedgekeurd.
          • De gemeenteraadsbeslissing van 15 december 2020 waarbij het meerjarenplan 2020-2025 voor de eerste maal werd aangepast en goedgekeurd (MJPA 2021).
          • De gemeenteraadsbeslissing van 21 december 2021 waarbij het meerjarenplan 2020-2025 voor de tweede maal werd aangepast en goedgekeurd (MJPA 2022).
          • De gemeenteraadsbeslissing van 20 december 2022 waarbij het meerjarenplan 2020-2025 voor de derde maal werd aangepast en goedgekeurd (MJPA 2023).
          Feiten
          • Het decreet lokaal bestuur bepaalt dat het meerjarenplan start in het 2de jaar na de lokale verkiezingen en loopt tot het einde van het jaar na de daaropvolgende verkiezingen. Het meerjarenplan vormt de basis voor het beleid van het bestuur gedurende de komende 6 jaar. 
          • Het budget is vanaf het boekjaar 2020 geen afzonderlijk beleidsrapport meer maar wordt geïntegreerd in het meerjarenplan.
          • Het meerjarenplan wordt opgemaakt volgens de regels over de beheers- en beleidscyclus. De evaluatie ervan heeft geleid tot een bijsturing en vereenvoudiging van de regelgeving.
          • De geactualiseerde omgevingsanalyse is een verplicht onderdeel van het meerjarenplan en geeft een beeld van de behoeften van de interne en externe belanghebbenden, van de sterktes en zwaktes van het bestuur en van de bedreigingen en opportuniteiten.
          • De lokale planning is geïntegreerd. Gemeente en openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn stellen een gezamenlijk meerjarenplan vast, dat door beide raden wordt vastgesteld en vertrekken hierbij van een gezamenlijke doelstellingenboom. Ook het financieel evenwicht wordt beoordeeld voor de gemeente en het OCMW samen. Er wordt in het meerjarenplan dus geen gemeentelijke bijdrage aan het OCMW meer ingeschreven.
          • De gemeenten en OCMW's hebben een geïntegreerd meerjarenplan maar hebben hun eigen bevoegdheden voor de vaststelling ervan. Zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn moeten eerst hun eigen deel van het meerjarenplan vaststellen. Daarna kan de gemeenteraad het deel van het meerjarenplan dat de raad voor maatschappelijk welzijn heeft vastgesteld, goedkeuren, waardoor het meerjarenplan definitief is vastgesteld. Deze regel geldt vanzelfsprekend ook voor elke aanpassing van het meerjarenplan.
          • Onmiddellijk na de definitieve vaststelling van het meerjarenplan moet het bestuur de digitale rapportering aan het Agentschap Binnenlands Bestuur bezorgen, ofwel via het digitaal loket ofwel rechtstreeks vanuit de lokale toepassing.
          • Nadat eind 2022 een derde meerjarenplanaanpassing werd goedgekeurd, wordt nu een vierde aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 voorgelegd.
            Immers moesten budgetten worden bijgestuurd in plus en in min aan de actuele omstandigheden. Er werden aanpassingen aangebracht zowel aan het lopende jaar 2023 als aan de volgende jaren van de periode. De cijfers van 2020, 2021 en 2022 zijn ondertussen historisch en ongewijzigd, omdat de dienstjaarrekening 2022 werd goedgekeurd door het lokaal bestuur én door de hogere overheid.
          Motivatie
          • De aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 (MJPA 2024) werd voorbereid en opgesteld door de algemeen en financieel directeur, in overleg met het managementteam en op maandag 4 december 2023 overgemaakt aan alle raadsleden.
          • Deze vierde aanpassing van het meerjarenplan bevat zowel een aanpassing van het boekjaar 2023 als een vaststelling van de kredieten voor 2024 én volgende jaren. Het M3 schema vermeldt bijgevolg de bedragen van 2023 en 2024.
          • Het meerjarenplan is financieel in evenwicht aangezien :
            • het geraamd beschikbaar budgettair resultaat in geen enkel jaar negatief is
            • de geraamde autofinancieringsmarge (AFM) voor 2025 minstens gelijk is aan nul.
          • De jaarrekening 2022 is in het aangepaste meerjarenplan verwerkt.
          • De financiële risico's zijn afdoende beschreven, alsook de middelen en mogelijkheden waarover het bestuur beschikt om zich tegen die risico's in te dekken.
          Financiële impact
          • De financiële impact blijkt uit het meerjarenplan zelf.
          Bespreking
          • Het dossier werd uitgebreid toegelicht door financieel directeur Annelies Demeurie op de algemene raadscommissie van 14 december.
          • Er wordt verwezen naar de toelichting en het debat zoals opgenomen onder het analoge agendapunt dat geagendeerd werd voor de raad voor maatschappelijk welzijn.
          Publieke stemming
          Aanwezig: Olivier Peirs, Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, Sylvie Bohez
          Voorstanders: Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Talitha Lossy, Olivier Peirs, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman
          Onthouders: Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Marc Nachtergaele
          Resultaat: Met 18 stemmen voor, 6 onthoudingen
          Beslissing

          Artikel 1: De gemeenteraad stelt het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 (MJPA 2024)- deel gemeente vast. Het aangepaste meerjarenplan (MJPA 2024) en de verplichte bijlagen worden als bijlage toegevoegd en geviseerd.


          Artikel 2: Overeenkomstig artikel 286 §1  3° van het decreet lokaal bestuur maakt de burgemeester het besluit en de inhoud van het beleidsrapport bekend via de webtoepassing van de gemeente binnen de 10 dagen nadat ze genomen zijn.
          Op dezelfde dag brengt de gemeente overeenkomstig artikel 330 van het decreet lokaal bestuur de toezichthoudende overheid op de hoogte.

        • GOEDKEUREN MEERJARENPLANAANPASSING 4 2020-2025 (MJPA 2024) DEEL OCMW + DEFINITIEVE VASTSTELLING VAN HET VOLLEDIG AANGEPASTE MEERJARENPLAN 2020-2025 (MJPA 2024)

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Afwezig: Talitha Lossy, gemeenteraadslid
          Bevoegheid
          • Artikel 41 3° van het decreet lokaal bestuur op grond waarvan de gemeenteraad bevoegd is voor het vaststellen van de beleidsrapporten.
          Wetten en reglementen
          • Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
          • Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen.
          • Ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen.
          • Omzendbrief KB/ABB 2020/3 van 18 september 2020 over de aanpassing van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus.
          • Het besluit van de gemeenteraad van 17 december 2019 houdende goedkeuren deel OCMW en vaststellen volledige meerjarenplan 2020-2025.
          • Het besluit van de gemeenteraad van 15 december 2020 houdende goedkeuren deel OCMW en vaststellen volledige meerjarenplanaanpassing 1 2020-2025.
          • Het besluit van de gemeenteraad van 21 december 2021 houdende goedkeuren deel OCMW en vaststellen volledige meerjarenplanaanpassing 2 2020-2025.
          • De gemeenteraadsbeslissing van 20 december 2022 waarbij het meerjarenplan 2020-2025 voor de derde maal werd aangepast en goedgekeurd (MJPA 2023).
          • De besluiten van de raad van maatschappelijk welzijn en de gemeenteraad van 19 december 2023 waarbij elk (OCMW en gemeente) voor zijn deel de vierde meerjarenplanaanpassing (MJPA 2024) heeft vastgesteld.
          Feiten
          • Het decreet lokaal bestuur bepaalt dat het meerjarenplan start in het 2de jaar na de lokale verkiezingen en loopt tot het einde van het jaar na de daaropvolgende verkiezingen. Het meerjarenplan vormt de basis voor het beleid van het bestuur gedurende de komende 6 jaar. 
          • Het budget is vanaf het boekjaar 2020 geen afzonderlijk beleidsrapport meer maar wordt geïntegreerd in het meerjarenplan.
          • Het meerjarenplan wordt opgemaakt volgens de regels over de beheers- en beleidscyclus. De evaluatie ervan heeft geleid tot een bijsturing en vereenvoudiging van de regelgeving.
          • De geactualiseerde omgevingsanalyse is een verplicht onderdeel van het meerjarenplan en geeft een beeld van de behoeften van de interne en externe belanghebbenden, van de sterktes en zwaktes van het bestuur en van de bedreigingen en opportuniteiten.
          • De lokale planning is geïntegreerd. Gemeente en openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn stellen een gezamenlijk meerjarenplan vast, dat door beide raden wordt vastgesteld en vertrekken hierbij van een gezamenlijke doelstellingenboom. Ook het financieel evenwicht wordt beoordeeld voor de gemeente en het OCMW samen. Er wordt in het meerjarenplan dus geen gemeentelijke bijdrage aan het OCMW meer ingeschreven.
          • De gemeenten en OCMW's hebben een geïntegreerd meerjarenplan maar hebben hun eigen bevoegdheden voor de vaststelling ervan. Zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn moeten eerst hun eigen deel van het meerjarenplan vaststellen. Daarna kan de gemeenteraad het deel van het meerjarenplan dat de raad voor maatschappelijk welzijn heeft vastgesteld, goedkeuren, waardoor het meerjarenplan definitief is vastgesteld. Deze regel geldt vanzelfsprekend ook voor elke aanpassing van het meerjarenplan.
          • Onmiddellijk na de definitieve vaststelling van het meerjarenplan moet het bestuur de digitale rapportering aan het Agentschap Binnenlands Bestuur bezorgen, ofwel via het digitaal loket ofwel rechtstreeks vanuit de lokale toepassing.
          • Nadat eind 2022 een derde meerjarenplanaanpassing werd goedgekeurd, wordt nu een vierde aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 voorgelegd.
            Immers moesten budgetten worden bijgestuurd in plus en in min aan de actuele omstandigheden. Er werden aanpassingen aangebracht zowel aan het lopende jaar 2023 als aan de volgende jaren van de periode. De cijfers van 2020, 2021 en 2022 zijn ondertussen historisch en ongewijzigd, omdat de dienstjaarrekening 2022 werd goedgekeurd door het lokaal bestuur én door de hogere overheid.
          Motivatie
          • De aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 (MJPA 2024) werd voorbereid en opgesteld door de algemeen en financieel directeur, in overleg met het managementteam en op maandag 4 december 2023 overgemaakt aan alle raadsleden.
          • Deze vierde aanpassing van het meerjarenplan bevat zowel een aanpassing van het boekjaar 2023 als een vaststelling van de kredieten voor 2024 én volgende jaren. Het M3 schema vermeldt bijgevolg de bedragen van 2023 en 2024.
          • Het meerjarenplan is financieel in evenwicht aangezien :
            • het geraamd beschikbaar budgettair resultaat in geen enkel jaar negatief is
            • de geraamde autofinancieringsmarge (AFM) voor 2025 minstens gelijk is aan nul.
          • De jaarrekening 2022 is in het aangepaste meerjarenplan verwerkt.
          • De financiële risico's zijn afdoende beschreven, alsook de middelen en mogelijkheden waarover het bestuur beschikt om zich tegen die risico's in te dekken.
          Financiële impact
          • De financiële impact blijkt uit het meerjarenplan zelf.
          Bespreking
          • Het dossier werd uitgebreid toegelicht door financieel directeur Annelies Demeurie op de algemene raadscommissie van 14 december .
          • Er wordt verwezen naar de toelichting en het debat zoals opgenomen onder het analoge agendapunt dat geagendeerd werd voor de raad voor maatschappelijk welzijn.
          Publieke stemming
          Aanwezig: Olivier Peirs, Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, Sylvie Bohez
          Voorstanders: Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Talitha Lossy, Olivier Peirs, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman
          Onthouders: Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Marc Nachtergaele
          Resultaat: Met 18 stemmen voor, 6 onthoudingen
          Beslissing

          Artikel 1: De gemeenteraad keurt het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 (MJPA 2024) deel OCMW goed, zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn van 19 december 2023.
          Het aangepaste meerjarenplan en de verplichte bijlagen worden als bijlage toegevoegd en geviseerd.


          Artikel 2:
          Door de goedkeuring vermeld in artikel 1 wordt het beleidsrapport "aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 (MJPA 2024)" in zijn geheel (gemeente + OCMW) geacht definitief te zijn vastgesteld.


          Artikel 3:
          Overeenkomstig artikel 286 §1  3° van het decreet lokaal bestuur maakt de burgemeester het besluit en de inhoud van het beleidsrapport bekend via de webtoepassing van de gemeente binnen de 10 dagen nadat ze genomen zijn.
          Op dezelfde dag brengt de gemeente overeenkomstig artikel 330 van het decreet lokaal bestuur de toezichthoudende overheid op de hoogte.

      • Politie, brandweer en veiligheid

        • AANSTELLEN BIJKOMEND PROVINCIAAL SANCTIONEREND AMBTENAAR M.B.T. DE GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bevoegheid
          • Het Decreet Lokaal Bestuur 22 december 2017.
          Wetten en reglementen
          • De wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties, gewijzigd ingevolge de Wet van 21 december 2013 houdende diverse bepalingen Binnenlandse Zaken tot invoering van gemeentelijke administratieve sancties en inzonderheid artikel 6.
          • Het koninklijk besluit van 21 december 2013 tot vaststelling van de kwalificatie- en onafhankelijkheidsvoorwaarden van de ambtenaar belast met de oplegging van de administratieve geldboete en tot inning van de boetes in uitvoering van de wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.
          Feiten
          • Het Provincieraadsbesluit van 15 november 2023 waarin de provincieraad Piet Van Caenegem, licentiaat in de rechten, juridisch deskundige bij de Cel Administratieve Sancties van de Provincie Oost-Vlaanderen, heeft voorgedragen als sanctionerend ambtenaar met betrekking tot de Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS).
          • De schriftelijke communicatie van 17 november 2023, vanwege de provincie Oost-Vlaanderen, departement POLIS, dienst Beleid en Ondersteuning, Cel Administratieve Sancties, waarbij de gemeente Zulte uitgenodigd wordt om Piet Van Caenegem aan te wijzen als bijkomende sanctionerend ambtenaar belast met het opleggen van de administratieve geldboetes.
          Motivatie
          • De aanstelling van een bijkomende sanctionerend ambtenaar is noodzakelijk is om de continuïteit van de werking te verzekeren.
          • De aanstelling van een bijkomende sanctionerend ambtenaar maakt dat de werklast bij de provinciale ambtenaren kan gedeeld worden met een extra kracht.
          Financiële impact
          • De aanstelling van een bijkomende sanctionerend ambtenaar brengt geen bijkomende kosten met zich mee gezien het feit dat de gemeente Zulte betaalt per behandeld dossier.
          Bespreking
          • Burgemeester Simon Lagrange licht het punt toe.
          Publieke stemming
          Aanwezig: Olivier Peirs, Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, Sylvie Bohez
          Voorstanders: Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Olivier Peirs, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
          Beslissing

          Artikel 1: Piet Van Caenegem, juridisch deskundige bij de dienst Beleid & Ondersteuning, departement POLIS wordt aangewezen als sanctionerend ambtenaar in het kader van de Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS).

          Artikel 2: Een afschrift van dit besluit wordt gezonden aan :
          - het Provinciebestuur Oost-Vlaanderen - departement POLIS
          - dienst Beleid en Ondersteuning - Cel Administratieve Sancties,
          - de Voorzitter van het Politiecollege,
          - de Procureur des Konings te Gent.

      • Ruimtelijke ordening en stedenbouw

        • VASTSTELLEN VAN EEN PUBLIEKE VOETGANGERS- EN FIETSERSVERBINDING EN TOEGANGSWEG TUSSEN GROTE STEENWEG EN SPORTTERREIN OP EEN TERREIN GELEGEN T.H.V. GROTE STEENWEG 60-62, KAD BEKEND 2° AFDELING SIE A DEELNRS 412 F2-413C - ZAAK DER WEGEN

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bevoegheid
          • Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 41, 11° (gemeenteraad is bevoegd voor het stellen van daden van beschikking m.b.t. onroerende goederen).
          Wetten en reglementen
          • Het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.
          • Het decreet betreffende de omgevingsvergunning d.d. 25 april 2014 en wijzigingen, meer bepaald artikel 31 (zaak der wegen gemeenteraad) en artikel 75 dat stelt dat de bevoegde overheid aan een omgevingsvergunning lasten kan verbinden, die lasten vinden hun oorsprong in het voordeel dat de begunstigde van de omgevingsvergunning uit de vergunning haalt. De lasten kunnen onder meer betrekking hebben op de infrastructuur met het oog op het verbeteren van de mobiliteit.
          • Het decreet lokaal bestuur d.d. 22 december 2017, meer bepaald artikel 326 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.
          • Het bestuursdecreet d.d. 7 december 2018, artikelen II.18 tot en met II.51.
          • Het Besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 betreffende de omgevingsvergunning, meer bepaald artikel 13 en artikel 47.
          Feiten
          • Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 6 juli 2023 een omgevingsvergunning tot oprichten meergezinswoning met 19 wooneenheden op een terrein gelegen in Zulte-Olsene, Grote Steenweg 60 en 62, kadastraal bekend 2e Afdeling Sectie A nrs. 412 y, 412 f2 en 413 c.
          • Er werd 1 bezwaar ingediend tijdens het openbaar onderzoek gehouden van 31 maart 2023 tot en met 29 april 2023. Het bezwaar heeft geen betrekking op de wegenis.
          • Er werd door Departement Omgeving beroep ingediend op 23 augustus 2023 tegen voormelde omgevingsvergunning.
          • Het verslag van de provinciaal omgevingsambtenaar d.d. 14 november 2023 vermeldt het ontbreken van een gemeenteraadsbeslissing in voormeld dossier en verwijst naar artikel 32 §6 van het omgevingsvergunningsdecreet.
            Voormeld artikel stelt dat een gemeenteraadsbesluit dient vooraf te gaan aan de afgifte van een omgevingsvergunning waarin de aanleg van wegenis die een openbare of quasi-openbare bestemming kan krijgen is opgenomen (in casu)
            • Artikel 12, §2, 1e lid van het decreet houdende de gemeentewegen bepaalt:
              “In afwijking van artikel 11 kan de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg met overeenkomstige toepassing van artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning opgenomen worden in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, voor zover die wijziging past in het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden. Die mogelijkheid geldt voor zover het aanvraagdossier een ontwerp van rooilijnplan bevat dat voldoet aan de bij en krachtens dit decreet gestelde eisen op het vlak van de vorm en inhoud van gemeentelijke rooilijnplannen of voor zover het een grafisch plan met aanduiding van de op te heffen rooilijn bevat.”
            • Artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet bepaalt:
              “§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.
              De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
              § 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.”
            • Artikel 3 en 4 van het decreet houdende de gemeentewegen bepalen:
              Artikel 3.
              “Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen. Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:
              1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;
              2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.”
              Artikel 4.
              “Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:
              1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
              2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
              3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
              4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
              5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.
          Adviezen
          • De gemeentelijk stedenbouwkundig ambtenaar bracht een gunstig advies met voorwaarden uit d.d. 3 juli 2023 in het kader van de omgevingsaanvraag.
          Motivatie
          • Op het inplantingsplan grondafstand en erfdienstbaarheden horende bij de omgevingsaanvraag is aan de zuidwestzijde van het project een zone erfdienstbaarheid voor algemeen nut t.b.v. de gemeente Zulte aangeduid met een oppervlakte van ca 228 m² en aan de noordoostzijde is een zone over te dragen aan de gemeente aangeduid met een oppervlakte van ca. 317 m².
          • Voormelde doorsteek verhoogt de verkeersveiligheid.
          • De ontdubbeling van de verbinding tussen de voetbalsite KOS en de Grote Steenweg met de parkeertoegang en een afzonderlijke zachte wegverbinding, zijnde voet- en fietspad, beperkt de conflictmogelijkheden tussen beide vervoersmodi.
          Bespreking
          • Schepen Tony Boeckaert licht het agendapunt ter zitting toe.  Raadslid Henk Heyerick opperde tijdens de algemene raadscommissie dat de gemeente de gronden kan/kon aankopen.  Dit is alvast niet in het meerjarenplan opgenomen.  Het perceel heeft een grillige vorm.  Een bijkomend voetbalveld kan hierop niet gecreëerd worden.  Er worden ook geen mogelijkheden voorzien voor een bijkomende sportaccommodatie op deze site.  Op dit moment wordt daarenboven volop geïnvesteerd in site de Raveschoot, gelegen op een paar honderd meter.
            Dit is woongebied, bijna 3.000 m² groot en duur in aankoop (geraamd om 1.000.000 euro).  Het masterplan Olsene wordt binnenkort voorgesteld aan het publiek.  De site van de gemeenteschool wordt hierin opgenomen.  Dit zal ook bestemd zijn voor wonen. 
            De toegangsweg tot Olsene Sportief wordt als te klein/gevaarlijk beschouwd. Op vandaag heeft deze evenwel een breedte van 5 meter.  Een normale verkavelingsweg is gemiddeld maar 4,60 meter breed.  Het verkeer wordt in de toekomst ook ontdubbeld (geen voetgangers- en fietsersverbinding meer via toegangsweg voor auto's).  Op basis van voorgaande argumenten wenst het bestuur de gronden niet aan te kopen.
          • Raadslid Henk Heyerick stelt dat de CD&V-fractie niet tegen het punt "an sich" is. 
            De CD&V-fractie zal zich onthouden bij de stemming.  Het is aangewezen om deze gronden in gemeentelijke eigendom te nemen. Het is jammer dat hier niet voorafgaand over nagedacht is.  Dit is een gemiste kans.   Een strategische visie over de sportlocaties is noodzakelijk.  De gemeente heeft/had hier de sleutel in handen.
          • Raadslid Marc Devlieger vraagt of de ontsluiting via de N43 geen problemen stelt. Schepen Tony Boeckaert antwoordt dat een mobiliteitstoets plaatsvond & dat hieruit geen problemen bleken.
          • Raadslid Steven Van Troys stelt dat raadslid Henk Heyerick op vandaag ook geen effectieve invulling voor ogen heeft.  Anderzijds zal de aankoop heel veel geld kosten.  Dit lijkt niet te rijmen.
          Publieke stemming
          Aanwezig: Olivier Peirs, Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, Sylvie Bohez
          Voorstanders: Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Talitha Lossy, Olivier Peirs, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman
          Onthouders: Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Marc Nachtergaele
          Resultaat: Met 19 stemmen voor, 6 onthoudingen
          Beslissing

          Artikel 1: De publieke voetgangers- en fietsersverbinding en de parkeerverbinding tussen Grote Steenweg en sportterrein op een perceel gelegen t.h.v. Grote Steenweg 60-62, kadastraal bekend 2° afdeling Sie A deelnrs. 412 F2-413C - zaak der wegen, met een oppervlakte van ca. 228 m² en ca. 317 m² wordt aangenomen-goedgekeurd.


          Artikel 2: Na definitieve verlening van de omgevingsvergunning dient een gemeenteraadsbesluit goedkeuring publieke erfdienstbaarheid en grondafstand voor de parkeertoegang met annex notariële akte aangenomen te worden.

           

          Artikel 3: Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met het uitvoeren van dit besluit.

           

          Artikel 4: Dit besluit zal overeenkomstig artikel 285 §1 worden bekendgemaakt via de webtoepassing van de gemeente en zal worden opgeladen op het omgevingsloket.

        • GRATIS GRONDAFSTAND IN DE WAALSTRAAT 1E AFD. SIE C NUMMER 603 G P0000 (VOORMALIG DEEL VAN NRS. 254 D-257F EN 259P)

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bevoegheid
          • Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 41, 11° (gemeenteraad is bevoegd voor het stellen van daden van beschikking m.b.t. onroerende goederen).
          Wetten en reglementen
          • Het decreet betreffende de omgevingsvergunning d.d. 25 april 2014 en wijzigingen, meer bepaald artikel 75 dat stelt dat de bevoegde overheid aan een omgevingsvergunning lasten kan verbinden, die lasten vinden hun oorsprong in het voordeel dat de begunstigde van de omgevingsvergunning uit de vergunning haalt. De lasten kunnen onder meer betrekking hebben op de verwezenlijking of de renovatie van groene ruimten, ruimten voor openbaar nut,...
          • Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 326 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.
          • Het bestuursdecreet d.d. 7 december 2018, artikelen II.18 tot en met II.51.
          • Het besluit van de Vlaamse Regering d.d. 27 november 2015 en wijzigingen, meer bepaald artikel 13, tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
          Feiten
          • Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 28 maart 2019 een omgevingsvergunning strekkende tot verkavelen van grond in 6 loten (groepswoningbouwproject) op percelen gelegen Zulte, Waalstraat, kadastraal bekend 1e Afdeling Sectie C nrs. 256 D en 257 F.
          • Er werden geen bezwaren ingediend tijdens het openbaar onderzoek gehouden in het kader van voormelde omgevingsvergunning.
          • In voormelde omgevingsvergunning tot verkavelen werd een last opgelegd tot gratis grondafstand van lot 7, deel perceelnrs. 256 D, 257F, 259 P en 254 A met een oppervlakte van 12.146,24 m², zoals aangeduid op het verkavelingsplan (zie bijlage).
          • Artikel 12, §2, 1e lid van het decreet houdende de gemeentewegen bepaalt:
            “In afwijking van artikel 11 kan de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg met overeenkomstige toepassing van artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning opgenomen worden in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, voor zover die wijziging past in het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden. Die mogelijkheid geldt voor zover het aanvraagdossier een ontwerp van rooilijnplan bevat dat voldoet aan de bij en krachtens dit decreet gestelde eisen op het vlak van de vorm en inhoud van gemeentelijke rooilijnplannen of voor zover het een grafisch plan met aanduiding van de op te heffen rooilijn bevat.”
          • Artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet bepaalt:
            “§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.
            De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
            § 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.”
          • Artikel 3 en 4 van het decreet houdende de gemeentewegen bepalen:
            Artikel 3.
            “Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen. Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:
            1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;
            2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.”
            Artikel 4.
            “Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:
            1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
            2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
            3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
            4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
            5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.”
          • Door mevrouw Katrien Warnez namens Ars Metiendi bvba, beëdigd landmeter-expert, Statiestraat 29, 8720 Dentergem werd een PV van meting opgemaakt op 21 juni 2019 aangaande grond in Zulte, meer bepaald voor lot 7, kadastraal bekend 1e afdeling Sie C deelnrs. 254 A, 256 D, 257 F en 259 P. Het plan wordt als bijlage toegevoegd.
          Adviezen
          • De gemeentelijke omgevingsambtenaar bracht een gunstig advies met voorwaarden uit d.d. 25 maart 2019 in het kader van de omgevingsaanvraag.
          Motivatie
          • In de bovenvermelde omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden werd een voorwaarde opgelegd tot gratis grondafstand aan de gemeente Zulte van lot 7 van het verkavelingsplan ten behoeve van de aanleg van een groenzone. Deze afstand van grond, zoals aangeduid op het verkavelingsplan en het PV van meting, dient te gebeuren ten gunste van het gemeentebestuur.
          • Voormelde voorwaarde vloeit voort uit het gemeentelijk beleidskader om maximaal in te zetten op de uitbreiding en ontwikkeling van publieke groenzones, aansluitend aan de deelkernen als antwoord op de ontbossingen van vorige eeuw en de huidige, lage bebossingsgraad.
            De gronden achterliggend de nieuwe verkaveling zullen door het gemeentebestuur ingericht worden als groengebied met passief recreatieve mogelijkheden. Deze bestemming wordt planologisch opgenomen in het toekomstig gemeentelijk Beleidsplan Ruimte om verankerd te worden in een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.
          • Het is opportuun om, omwille van bovenvermelde redenen, over te gaan tot gratis overdracht-overname van de op het PV van meting d.d. 21 juni 2019 als lot 7 aangeduide zone, bestemd om in te lijven bij het openbaar domein.
          • Het ontwerp van akte van kosteloze grondafstand (inclusief stedenbouwkundig uittreksel) aan en overname door de gemeente en het PV van opmeting, worden als bijlage aan deze beslissing geviseerd. De omgevingsvergunning met plan alsook het bodemattest worden informatief toegevoegd.
          Bespreking
          • Schepen Tony Boeckaert licht het agendapunt ter zitting toe.
          Publieke stemming
          Aanwezig: Olivier Peirs, Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, Sylvie Bohez
          Voorstanders: Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Olivier Peirs, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
          Beslissing

          Artikel 1: Het kosteloos aanwerven/overnemen van het onroerend goed, 12.146,7 m2 groot, gelegen in Zulte, Waalstraat, kadastraal bekend 1e Afdeling Sie C nr. 603 G P0000 (voormalig deel van nrs. 254 A, 256D en 257F), zoals als lot 7 aangeduid op bijgevoegd opmetingsplan, wordt aangenomen/goedgekeurd. Deze aanwerving is van openbaar nut. Alle meet-, registratie- en aktekosten vallen ten laste van de eigenaar-verkavelaar.


          Artikel 2: Het ontwerp van akte van afstand-overname plus het opmetingsplan worden als bijlagen aan deze beslissing geviseerd.


          Artikel 3: Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met het uitvoeren van dit besluit.

           

          Artikel 4: Het af te stane lot 7 aan het gemeentebestuur zal ingericht worden als groengebied met passief recreatieve mogelijkheden en het gebied zal planologisch vertaald worden in het toekomstig gemeentelijk Beleidsplan Ruimte, teneinde de feitelijke bestemmingswijziging naar groengebied met passief recreatieve mogelijkheden, te verankeren in een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

           

          Artikel 5: Dit besluit zal overeenkomstig artikel 285 §1 worden bekendgemaakt via de webtoepassing van de gemeente en zal worden opgeladen op het omgevingsloket.

      • Milieu en natuur

        • GOEDKEUREN SUBSIDIEREGLEMENT VOOR HET PLAATSEN EN AANWENDEN VAN ALTERNATIEVE ENERGIEBRONNEN VOOR HET ENERGIEZUINIG MAKEN VAN BESTAANDE EENGEZINSWONINGEN VOOR HET JAAR 2024

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bevoegheid
          • Artikel 41 23° van het decreet lokaal bestuur op grond waarvan de gemeenteraad bevoegd is voor het vaststellen van subsidiereglementen.
          Wetten en reglementen
          • Het gemeenteraadsbesluit van 20 december 2022 - Vaststellen aangepast subsidiereglement voor het plaatsen en aanwenden van alternatieve energiebronnen voor het energiezuinig maken van bestaande ééngezinswoningen voor het jaar 2023.
          Feiten
            • In 2020 werden volgende aanvragen ingediend:
              4 zonneboilers
              2 warmtepompen
              18 aanvragen dakisolatie met facturen van voor 1 januari 2020
              24 aanvragen na-isolatie buitenmuur (via buitenzijde of spouw)
              Dit voor een totaal bedrag van 12.675,60 euro.

            • In 2021 werden volgende aanvragen ingediend:
              4 aanvragen voor zonneboilers
              1 aanvraag voor warmtepomp
              13 aanvragen voor buitenmuur-spouwmuurisolatie
              3 aanvragen voor omschakeling van houtkachel - houthaard naar gaskachel - gashaard (energiezuinige types).
              Dit voor een totaal bedrag van 6.370 euro.

            • In 2022 werden volgende aanvragen ingediend:
              3 zonneboilers
              1 warmtepomp
              12 aanvragen na-isolatie buitenmuur (via buitenzijde of spouw)
              1 aanvraag voor omschakeling van houtkachel - houthaard naar gaskachel - gashaard (energiezuinige types).
              Dit voor een totaal bedrag van 4.574 euro.

            • In 2023 werden volgende aanvragen ingediend:
              6 zonneboilers 
              5 warmtepompen
              5 warmtepompboilers
              7 na-isolatie buitenmuur
              1 vloerisolatie
              Dit voor een totaal bedrag van 7.200 euro.

          • De aanvragen voor groendaken en vervanging kachel door gaskachel of- haard die met een factuur van voor 1 januari 2023 die niet ouder was dan 1 jaar in 2023 nog konden aangevraagd worden, kunnen vanaf 1 januari 2024 niet meer aangevraagd worden en vervallen definitief.
          Adviezen
          • Het college van burgemeester en schepenen stelt voor:
            Behouden van subsidies opgenomen in subsidiereglement van 2023.
            Enkel voorstel tot wijziging van voorwaarde van warmtepompen door het schrappen van verbod op koeling en dit te vervangen door:
            • De warmtepomp mag als actieve koeling gebruikt worden onder volgende voorwaarden:
              1. De warmtepomp is de enige centrale verwarming voor het gehele gebouw en
              2. er is een fotovoltaïsche installatie aanwezig in het gebouw en deze moet ook aangemeld zijn bij Fluvius en
              3. de factuur van de warmtepomp dateert van 1 januari 2024 of later.
          • De milieuraad gaf gunstig advies d.d. 30 november 2023 voor het verlengen van subsidies van hernieuwbare energie van 2023 voor het jaar 2024 en voor de wijziging van de voorwaarden voor warmtepompen, zijnde het schrappen van het niet toelaten van koeling te vervangen door voorwaarden voorgesteld door het college van burgemeester en schepenen.
          • Door de financieel directeur werd d.d. 4 december 2023 met nummer FA2023/004 een gunstig financieel advies gegeven omtrent dit voorstel.
          • Ook in 2024 kunnen één of meerdere subsidies aangevraagd worden tot maximaal 300 EUR per adres en per jaar.
          Motivatie
          • De gemeente Zulte wenst verder in te zetten op het sensibiliseren en financieel belonen van inwoners die milieuvriendelijke producten en -technieken installeren om hun woning energiezuinig te maken en wenst ook aandacht te schenken aan het ontharden van verharde oppervlaktes.
          • Omdat de wetgeving en inzichten ieder jaar kunnen wijzigen, wordt voorgesteld om jaarlijks de gemeentelijke premies te herbekijken en voor te leggen aan de gemeenteraad, na advisering door de milieuraad. 
          Financiële impact
          • De nodige kredieten worden jaarlijks in het budget ingeschreven.
          Bespreking
          • Schepen Fauve Tack licht het agendapunt ter zitting toe.
          Publieke stemming
          Aanwezig: Olivier Peirs, Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, Sylvie Bohez
          Voorstanders: Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Olivier Peirs, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
          Beslissing

          Artikel 1: Met ingang van 1 januari 2024 kent het gemeentebestuur een toelage toe voor de installatie, het gebruik van alternatieve energiebronnen, milieuvriendelijke verwarmingsinstallaties gelegen op het grondgebied van Zulte, onder de voorwaarden hierna bepaald.

          Artikel 2: In aanmerking komende wooneenheden:

          Bestaande ééngezinswoningen komen in aanmerking voor een subsidie. Dit zijn woningen die in gebruik genomen werden vóór 1 januari 1998 en die enkel gebruikt worden voor bewoning. Herbouw en uitbreiding van een bestaande bouw en grondige  verbouwingen die aan de E-peil eisen moeten voldoen, komen niet in aanmerking. Appartementen, bedrijfsgebouwen met een woning in en méérgezinswoningen komen niet in aanmerking voor een subsidie.

          Dit geldt niet voor subsidie voor het ontharden van verharde oppervlaktes. Deze geldt voor alle verhardingen bij een woonperceel.

          Definities voor het ontharden van woonpercelen:
          Voortuin: private strook tussen de rooilijn en de voorgevel van de woning of zoals bepaald in de van toepassing zijnde verkavelingsvergunning.

          Oprit: het gedeelte van een privaat woonperceel bedoeld voor het parkeren of stallen van een voertuig, of voor het bereiken van de bij het huis behorende autobergplaats (garage, carport,…).

          Verharding:
          1. Gesloten verharding: een oppervlakte bestaand uit niet-waterdoorlatende materialen zoals nietwaterdoorlatende betonstraatstenen, tegels, asfalt, (gepolierd) beton, gefundeerd kunstgras, gebonden steenslagen,…

          2. Open verharding: een oppervlakte bestaand uit waterdoorlatende materialen zoals kiezel, keien, grastegels, waterdoorlatende betonstraatstenen,…

          Beplanting: wintervaste planten, hagen, struiken, bomen.


          Artikel 3:
          In aanmerking te komen maatregelen:

          A. Hernieuwbare energiebronnen:

          1. Installaties voor de thermische omzetting van zonne-energie in warm water of warme lucht (zonneboilers/zonnecollector)

          De premie geldt enkel voor een zonneboiler voor de aanmaak van sanitair warm tapwater, eventueel in combinatie met woningverwarming. Zwembadverwarming, geheel of gedeeltelijk, komt niet in aanmerking.

          De collector heeft een systeemtest (volgens EN 12976 of volgens EN/TS 12977) ondergaan of bezit een Solar Keymark. Het fabrieksmatig geproduceerd systeem is gemarkeerd conform EN 12976-1.

          De zonneboiler wordt geplaatst door een aannemer die over een certificaat van bekwaamheid beschikt, ofwel moet de installatie gecontroleerd worden door een aannemer met een certificaat van bekwaamheid. Het certificeringsnummer van de aannemer moet vermeld worden op een attest en bij de premieaanvraag gevoegd worden.

           

          Verplichte vermeldingen op de factuur, maximum 1 jaar oud op moment van de aanvraag, van collector en boiler:

          • merk en type van de zonneboiler,
          • het aantal m² apertuuroppervlakte,
          • het aantal liter opslagvat,
          • de prijs van de zonneboiler,
          • plaatsingsadres.

           

          Moeten eveneens toegevoegd worden bij de aanvraag:

          • het bewijs van betaling,
          • een attest dat de installatie geïnstalleerd werd door een gecertificeerd aannemer,
          • een foto van de panelen en de boiler,
          • een kopie van de schriftelijke rapportering van de technische controle die door het installatiebedrijf van de installatie werd uitgevoerd,
          • een kopie van de opbrengstberekeningen van het installatiebedrijf.

           

          De inhoud van het boilervat moet minstens 40 liter per vierkante meter apertuuroppervlakte bedragen ingeval van vlakkeplaat collectoren en minstens 55 liter per vierkante meter apertuuroppervlakte bedragen ingeval van buiscollectoren.

           

          Uitbreiding van een bestaand thermisch zonnecollectorsysteem met bijkomende panelen komt niet in aanmerking. Vervanging van een bestaand thermisch zonnecollectorsysteem door een nieuw thermisch zonnecollectorsysteem komt niet in aanmerking.

           

           2. Installaties van warmtepompen 

          De warmtepomp wordt geplaatst door een aannemer die over een certificaat van bekwaamheid beschikt, ofwel moet de installatie gecontroleerd worden door een aannemer met een certificaat van bekwaamheid. Het certificeringsnummer van de aannemer moet vermeld worden op een attest en bij de premieaanvraag gevoegd worden.

           

          De warmtepomp beschikt over een Europees productielabel. Hieronder vind je een overzicht van de minimaal vereiste Europese productielabels:

          TYPE WARMTEPOMP

          MINIMUMLABEL

          Geothermische warmtepomp met lagetemperatuurtoepassing

          A++

          Geothermische warmtepomp met hogetemperatuurtoepassing

          A++

          Lucht-waterwarmtepomp

          A+

          Hybride warmtepomp

          A+

          Lucht-luchtwarmtepomp

          A+

          De warmte-afgiftetemperatuur van het systeem bedraagt maximaal 55°C.

          Aan de eindgebruiker worden de volgende documenten in het Nederlands overhandigd: plannings- en technische documentatie, een installatiehandleiding, een gebruikershandleiding en opleverings- en herstellingsdocumentatie.


          De warmtepomp mag als actieve koeling gebruikt worden onder volgende voorwaarden:

          1. De warmtepomp is de enige centrale verwarming voor het gehele gebouw en
          2. er is een fotovoltaïsche installatie aanwezig in het gebouw en deze moet ook aangemeld zijn bij Fluvius en
          3. de factuur van de warmtepomp dateert van 1 januari 2024 of later.


          Zwembadverwarming, geheel of gedeeltelijk, komt niet in aanmerking.

          De premieaanvraag is alleen geldig samen met een kopie van de aankoopfactuur van de warmtepomp met vermelding van plaatsingsadres, merk en type van de warmtepomp, samen met een foto van de geplaatste warmtepomp. De factuur mag maximaal 1 jaar oud zijn op datum van aanvraag. Bewijs van betaling moet eveneens bijgevoegd worden.

          Bovendien moet een attest worden bijgevoegd dat de installatie geïnstalleerd werd door een gecertificeerd aannemer.  Warmtepompboilers komen niet in aanmerking.

          Verplichte vermeldingen op de factuur:

          • merk en type warmtepomp,
          • prijs van de warmtepomp,
          • plaatsingsadres.

           

          Moeten eveneens toegevoegd worden bij de aanvraag:

          • bewijs van betaling,
          • attest dat de installatie geïnstalleerd werd door een gecertificeerd aannemer,
          • foto van de geplaatste warmtepomp.

           

          3. Installaties van warmtepompboilers die uitsluitend werken  voor de productie van sanitair warm water

          De warmtepompboiler beschikt over een regeling om de warmwatertemperatuur te verhogen bij een extern signaal om zo aan thermische opslag te kunnen doen.

          De plaatsing moet gebeuren door een aannemer. Aankoopfacturen voor materialen zonder factuur voor plaatsing komen niet in aanmerking.

          De warmtepompboiler heeft een Europees productlabel(open definitie) A+ of beter.

          Moeten eveneens toegevoegd worden bij de aanvraag:

          • bewijs van betaling,
          • attest dat de installatie geïnstalleerd werd door een gecertificeerd aannemer,
          • foto van de geplaatste warmtepompboiler.

           

          B. Isolatiematerialen

          1. Na-isolatie bestaande buitenmuur via buitenzijde en bestaande spouwmuur

          De eisen voor spouwmuurisolatie zijn de volgende:

          • De spouw heeft een minimale breedte van 50 millimeter
          • De volledige spouwbreedte moet opgevuld worden met het isolatiemateriaal
          • Enkel na-isolatie van bestaande spouwmuren komt in aanmerking.
          • De lambdawaarde van het gebruikte isolatiemateriaal mag hoogstens 0,065 W/mk bedragen.
          • De lambdawaarde van het gebruikte isolatiemateriaal wordt bepaald volgens de richtlijnen van NBN B62-002.
          • De gebruikte materialen, plaatsingstechnieken en plaatsers moeten volledig voldoen aan de STS, bedoeld in artikel 13 van het ministerieel besluit van 6 september 1991 tot inrichting van de technische goedkeuring en opstelling van typevoorschriften in de bouwsector voor wat betreft het plaatsen van isolatie in spouwmuren. De premie kan slechts worden toegekend nadat het Vlaams energieagentschap of de netbeheerder heeft vastgesteld dat is voldaan aan de STS. Voor spouwmuurisolatie bevat de premieaanvraag eveneens een kopie van de “Verklaring van overeenkomstigheid met STS 71-1”.


          De eisen voor buitenmuurisolatie zijn de volgende:

          • De Rd-waarde (warmteweerstand) van het nieuw geplaatst materiaal moet minimum 3,0 m² K/W bedragen. De Rd-waarde wordt bepaald door de dikte van de  isolatie (in meter) te delen door de lambdawaarde (W/mk).
          • De Rd-waarde van een bestaande isolatielaag en van de afwerkingslaag mag niet mee verrekend worden om aan de minimumeis van 3,0 m² KW te komen.
          • Enkel na-isolatie aan de buitenkant van al bestaande buitenmuur komt in aanmerking.
          • De lambdawaarde van het gebruikte isolatiemateriaal wordt bepaald volgens de richtlijnen van NBN B62-002 of ETA (Europees Technische goedkeuring). Deze lambdawaarden zijn ondermeer terug te vinden op de websites www.butgb.be, www.eota.be en www.vibe.be. Materiaal dat niet op deze websites wordt vermeld maar wel beschikt over de nodige technische goedkeuringen (NBN B62-002 of ETA), komt alleen in aanmerking voor de premie met een bijgevoegde ondertekende verklaring  van de aannemer en een technische fiche  met vermelding van bovenstaande gegevens.

           

          De spouwmuur- of de buitenisolatie dient geplaatst te worden door een aannemer.

           

          Moeten toegevoegd worden bij de aanvraag:

          • een kopie en betaalbewijs van alle facturen (geen offerte, leveringsbon, kasticket of proforma factuur) voor de levering en plaatsing van het isolatiemateriaal,
          • met vermelding van het plaatsingsadres, merk, het type, de soort, het aantal m², de Rd-waarde of warmteweerstand, de dikte, de lambdawaarde (spouwmuur), de datum van uitvoering (indien spouwmuurisolatie) en de kostprijs van de isolatie en plaatsing,
          • het bewijs van betaling,
          • voor spouwmuurisolatie: ook een kopie van de 'Verklaring van overeenkomstigheid met STS 71-1'.

          2. Vloer-en kelderisolatie

          De eisen voor vloer-en kelderisolatie zijn de volgende:

          • Plaatsen van nieuwe vloerisolatie op volle grond of kelderplafondisolatie.
          • Fundering en behandeling van stabiliteitsproblemen.
          • Afbraak en opbouw van draagkrachtige vloerelementen en funderingsplaten op het gelijkvloers en asbestverwijdering.
          • Aanbrengen van een dekvloer ('chape').
          • Behandeling van draagvloer tegen zwammen en insecten.
          • Behandeling van ondergrondse muren tegen insijpeldend vocht.


          De eisen voor vloerisolatie op volle grond of kelderplafondisolatie zijn de volgende:

          • Enkel werken uitgevoerd door een aannemer komen in aanmerking.
          • De vloer of het kelderplafond moeten geïsoleerd worden/ zijn met en Rd-waarde van minstens 2 m² K/W. Indien de totale vloer in verschillende delen (met verschillende materialen of verschillende diktes) werd geïsoleerd, met de laagste Rd-waarde en het daarbij horende materiaal ingevuld worden met de totale vloeroppervlakte van alle geïsoleerde delen.
          • Alleen isolatie van ruimtes die na het aanbrengen van de isolatie of indirect verwarmd worden, komt in aanmerking.
          • De afbraak en opbouw van draagkrachtige vloerelementen en funderingsplaten op het gelijkvloers samen met de asbestverwijdering moet in combinatie zijn met de fundering en behandeling van stabiliteitsproblemen.
          • Het aanbrengen van de dekvloer ('chape') kan enkel in combinatie met vloerisolatie/ kelderplafondisolatie en de afbraak en opbouw van draagkrachtige funderingsplaten op het gelijkvloers. Dit moet in combinatie zijn met de fundering en behandeling van stabiliteitsproblemen.
          • Alle werkzaamheden die betrekking hebben op de afwerking van de vloeren (zoals vloertegels en vloerbekleding), de muren en de plafonds, met uitzondering van afwerklagen in kalkbepleistering en gips(karton)platen komen niet in aanmerking voor deze categorie. 

           De vloer-en kelderisolatie dient geplaatst te worden door een aannemer.

           
          Moeten toegevoegd worden bij de aanvraag:

          • een kopie en betaalbewijs van alle facturen (geen offerte, leveringsbon, kasticket of proforma factuur) voor de levering en plaatsing van het isolatiemateriaal,
          • met vermelding van het plaatsingsadres, merk, het type, de soort, het aantal m², de Rd-waarde of warmteweerstand, de datum van uitvoering en de kostprijs van de isolatie en plaatsing,
          • het bewijs van betaling.


          C. Ontharden en vergroenen particuliere voortuinen en opritten

          Subsidiebedrag.
          Binnen de kredieten van het uitvoerbare budget wordt een subsidie verleend voor het ontharden en vergroenen van particuliere voortuinen en opritten.
          Gazon ter vervanging van een gesloten verharding: 5,00 euro/m².
          Beplanting ter vervanging van een gesloten verharding: 7,50 euro/m².

          De subsidie bedraagt maximum 300,00 euro.

          Algemene voorwaarden.
          De subsidie kan enkel aangevraagd worden door particulieren en voor particuliere woningen, waar in geen enkele vergunning het opbreken van gesloten verharding is opgenomen als voorwaarde.

          Per adres kan slechts één aanvraag ingediend worden.
          De opgebroken gesloten verharding wordt vervangen door gazon, wintervaste planten, hagen, struiken en/of bomen.

          De aanvrager dient de nieuwe aanplant minimaal gedurende 10 jaar in stand te houden. Afgestorven planten dienen vervangen te worden.

          Er wordt minimum 5 m² gesloten verharding opgebroken.

          De opgebroken gesloten verharding mag niet gecompenseerd worden elders op het perceel.

          Binnen een periode van 10 jaar mag ook geen bijkomende gesloten of open verharding aangelegd worden op het perceel. Indien dit toch wordt vastgesteld dan dient de subsidie terugbetaald te worden, in verhouding tot het aantal m² bijkomende verharding die gerealiseerd werd.

          Het verwijderen van anti-worteldoek, boomschors, e.d. materialen komt niet in aanmerking voor subsidie.

          Artikel 4: In aanmerking komende facturen

          § 1. Facturen die dateren van na 1 januari 2023 en die op het ogenblik van de indiening van de aanvraag niet ouder zijn dan 1 jaar komen in aanmerking voor een toelage voor:

          • A. hernieuwbare energiebronnen
          • B. Isolatiematerialen. 

           

          § 2. Geen facturen verplicht voor:

          • C. Ontharden en vergroenen particulieren voortuinen en opritten.


          Artikel 5:  Het maximale subsidiebedrag wordt als volgt vastgesteld:
          A. Hernieuwbare bronnen.

          • A1. Installaties voor de thermische omzetting van zonne-energie in warm water of warme lucht (zonneboilers/zonnecollector).
          • A2. Installaties van warmtepompen.
          • A3. Installaties van warmtepompboilers die uitsluitend werken  voor de productie van sanitair warm water


          B. Isolatiematerialen.

          • B1. Na-isolatie bestaande buitenmuur via buitenzijde en bestaande spouwmuur.
          • B2. Subsidie vloer-en kelderisolatie.


          Er wordt in 2024 éénmalig een subsidie toegekend van maximaal 300,00 EUR, voor één of meerdere van de maatregelen opgesomd in artikel 3, per adres op het grondgebied van Zulte.

          Daartoe wordt 15 % van alle factuurbedragen samen in aanmerking genomen. Facturen die in aanmerking gekomen zijn voor gehele of gedeeltelijke subsidie in 2024 kunnen nooit meer in aanmerking komen voor andere aanvragen in andere jaren.

          Het gemeentebestuur behoudt zich het recht om -in elke fase van het project- ter plaatse te komen en zich te vergewissen van de situatie en indien nodig contact te nemen met de firma en/ of aannemer die de installatie beschreven heeft, levert, plaatst of die advies verstrekt. Indien de installatie niet overeenstemt met de beschrijving in de aanvraag, behoudt het gemeentebestuur het recht uitbetaalde premies terug te vorderen.

          De toekenning van de premie betekent niet dat het gemeentebestuur verantwoordelijk wordt voor de toestellen, materialen en/ of resultaten.

          De premieaanvraag voor hernieuwbare energiebronnen (A) en isolatiematerialen (B) mogen enkel uitgevoerd worden met nieuw aangekochte en geplaatste materialen.

          Goedkeuring van 'Mijnverbouwpremie' premies die gelijk lopen met gemeentelijke premie kunnen door het gemeentebestuur opgevraagd worden.

          De premies worden slechts uitbetaald indien de nodige stedenbouwkundige vergunningen voor de gebouwen en de werken die betrekking hebben op de subsidie, verkregen werden.

          C. Ontharden en vergroenen particulieren voortuinen en opritten.
          Er wordt in 2024 een subsidie toegekend van maximaal 300 euro. Deze is combineerbaar met andere subsidies van dit reglement. Facturen zijn niet verplicht.

          Het college van burgemeester en schepenen is gemachtigd alle onderzoeken in te stellen of te laten instellen om controle uit te oefenen op de naleving van de voorwaarden van dit reglement. Het verstrekken van onvolledige of onjuiste gegevens of het niet naleven van de voorwaarden van dit reglement kan aanleiding geven tot terugvordering van de subsidie. De aanvrager geeft de toelating aan een bevoegd gemeentelijk ambtenaar om de toepassing van dit reglement ter plaatse te controleren, teneinde de subsidieaanvraag te kunnen controleren.

          Verplicht opgelegde onthardingen in vergunningen afgeleverd op moment van de aanvraag komen niet in aanmerking voor subsidie.

          Artikel 6
          : Indienen van aanvraag:
          A. Hernieuwbare bronnen.
          B. Isolatiematerialen.

          • B1. Na-isolatie bestaande buitenmuur via buitenzijde en bestaande spouwmuur.
          • B2. Subsidie vloer- en kelderisolatie.


          De aanvraag tot het bekomen van de subsidie wordt schriftelijk ingediend t.a.v. het college van burgemeester en schepen. De aanvraag geschiedt via een standaardformulier die beschikbaar is via de website en is vergezeld van de vereiste bewijsstukken.

          C. Ontharden en vergroenen particulieren voortuinen en opritten.

          De aanvraag gebeurt vóór de aanvang van de werken. De aanvraag gebeurt door middel van het aanvraagformulier dat beschikbaar is via de website van de gemeente.

          Bij de aanvraag worden de gevraagde bijlages toegevoegd (foto’s bestaande toestand, plan/schets met aanduiding woning en te ontharden zones).

          De subsidie wordt pas uitbetaald na ontvangst van enkele foto’s waarop de volledig uitgevoerde werken (nieuwe aanplant en/of gazon) en de bestaande toestand duidelijk zichtbaar zijn en de werken uitgevoerd werden na 1 januari 2023. Deze worden uiterlijk 1 jaar na het indienen van de aanvraag opgestuurd naar milieu@zulte.be met vermelding van naam en adres.

          Artikel 7: Het college van burgemeester en schepenen doet uitspraak betreffende de toekenning van de subsidie voor de installatie en het gebruik van alternatieve energiebronnen en het ontharden en vergroenen van van particuliere voortuinen en opritten.
          Tweemaal per jaar wordt overgegaan tot uitbetaling van de toelage na definitieve toekenning.

          Artikel 8: In de gevallen waar de aangegane verbintenissen niet meer worden nagekomen, kan de gemeente haar toelage terugvorderen, verhoogd met de wettelijke interesten te rekenen vanaf de datum waarop niet meer werd voldaan aan de gestelde voorwaarden.
          Hetzelfde geldt als blijkt dat het certificaat of het installatiebewijs niet voldoende zijn om een optimale werking te garanderen of als volgens de foto's of bezoeken ter plaatsen de werken niet werden uitgevoerd volgens dit besluit.

          Artikel 9: Dit reglement treedt in werking vanaf 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024.

          Artikel 10: Overeenkomstig artikel 286 §2 van het decreet lokaal bestuur maakt de burgemeester het besluit en de inhoud ervan bekend via de webtoepassing van de gemeente (gekwalificeerd als "reglement"). 
          Op dezelfde dag brengt de gemeente overeenkomstig artikel 330 van het decreet lokaal bestuur de toezichthoudende overheid op de hoogte.

          Artikel 11: Dit besluit wordt ter kennis gebracht van provinciegouverneur conform artikels 285 en 329 van het Decreet Lokaal Bestuur.

          Een afschrift van deze beslissing zal eveneens voor kennisgeving worden overgemaakt aan
          - het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Administratie Economie, Afdeling Natuurlijke Rijkdommen en Energie.
          - de lokale energie-intercommunale.
          - de financieel directeur.

        • VERLENGEN SUBSIDIEREGLEMENT TER ONDERSTEUNING VAN ENERGIECOACHINGTRAJECTEN VOOR KMO'S VOOR HET JAAR 2024

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bevoegheid
          • Artikel 41 23° van het decreet lokaal bestuur op grond waarvan de gemeenteraad bevoegd is voor het vaststellen van subsidiereglementen.
          Wetten en reglementen
          • De Raad van Bestuur van Veneco besliste op 24 september 2019 om het aanbod van regionale klimaatacties te kaderen binnen vijf klimaatkapstokken. Voorliggend projectvoorstel kadert in:
            • Klimaatkapstok 1: Renovatieadvies, woongebouwen en niet-residentiële gebouwen renoveren.
            • Klimaatkapstok 5: Hernieuwbare energie.
          • In zitting van 17 december 2019 werd een samenwerkingsovereenkomst gesloten tussen Energiehuis Veneco, de gemeente en het sociaal huis van Zulte om in te stappen op het ondersteuningsaanbod vanuit Veneco voor het uitvoeren van diverse acties die uitvoering geven aan de vooropgestelde lokale klimaatdoelstellingen.
          • Besluit van de gemeenteraad van 28 september 2021 betreffende het goedkeuren van de ondertekening van het Vlaams Energie- en Klimaatpact 1.0.
          • Besluit van de gemeenteraad van 28 september 2021 betreffende het goedkeuren van de toetreding tot het burgemeesterconvenant.
          • Met het ondertekenen van het Burgemeestersconvenant streeft de gemeente naar 40% CO2-reductie tegen 2030 en naar klimaatneutraliteit tegen 2050.
          • In de gemeenteraad van 22 november 2022 werd de ondertekening van het Vlaams Energie- en Klimaatpact 2.0 goedgekeurd.
          • In de gemeenteraad d.d. 24 januari 2023 werd het regionaal klimaatproject 'Energiecoaching KMO's' goedgekeurd voor het jaar 2023.
          Feiten
          • Veneco ondersteunt de gemeente voor het uitvoeren van energie- en klimaatacties die bijdragen tot een concrete CO2-reductie. Het project dat wordt voorgesteld binnen dit besluit wordt aangeboden aan alle gemeenten uit het werkingsgebied van Veneco.     
          • Tijdens het regionaal overleg Klimaat en Energie van mei 2022 werd het projectvoorstel bekendgemaakt en opengesteld voor suggesties.
          • Veneco bezorgde op 6 december 2022 een schrijven aan het college van burgemeester en schepenen en de dienst voor klimaat en duurzaamheid, waarin gevraagd aan de gemeente om deel te nemen aan het project ‘Energiecoaching voor KMO’s’.
          • Tot op heden is er slechts 1 bedrijf dat interesse had om in te stappen in het project. Hun coach bezorgde alle informatie aan het bedrijf maar er is nog geen bevestiging ontvangen om een plaatsbezoek in te plannen. M.a.w. er zijn voor Zulte nog geen uitgaven binnen dit project.
          • Omdat de werving heel traag verloopt, plant Veneco op korte termijn een evaluatie en mogelijks het bijsturen van het huidig traject, zodat de instap laagdrempeliger wordt voor de KMO’s.
          • De huidige contracten met de energiecoaches lopen nog tot begin 2025.
          Adviezen
          • De milieu- en duurzaamheidsdienst stellen voor om verder deel te nemen aan het voorgesteld project en het bekend te maken via de gemeentelijke infokanalen en indien nodig logistieke ondersteuning te bieden voor het organiseren van een infoavond/netwerkmoment.
            In kader van ondertekening van het klimaat- en energiepact stellen beide diensten ook voor om het subsidiereglement een extra stimulans te bieden met een maximum van 10.000 euro / jaar (vastgelegd in MJP 2023 en ieder jaar eventueel te herbevestigen door de gemeenteraad).
            De uitgaven i.k.v. deze subsidie kunnen integraal gerapporteerd worden i.k.v. het Lokaal Energie- en Klimaatpact.
          • Dit voorstel houdt enkel een verlenging voor 1 jaar in van het bestaand reglement goedgekeurd door de gemeenteraad d.d. 23 januari 2023.
          • De financieel directeur verleent d.d. 4 december 2023 een gunstig financieel advies omtrent dit voorstel met nummerFA2023/006.
          Motivatie
          • KMO’s vertegenwoordigen een belangrijk deel van de CO2-uitstoot in de gemeente, maar hebben vaak andere prioriteiten waardoor energie-efficiëntie soms weinig aandacht krijgt.

            Veneco wil samen met de lokale besturen binnen haar werkingsgebied concrete mitigatieresultaten behalen bij deze doelgroep. Aan de hand van een energie-audit worden suggesties gedaan voor energiebesparende investeringen en zal hulp worden geboden bij het uitvoeren van deze maatregelen en het zoeken naar mogelijke alternatieve financieringsmogelijkheden (leningen, burgercoöperatie, ESCO,…).

            De gemeente engageerde zich via het Burgemeestersconvenant om werk te maken van mitigatie in de tertiaire sector en de sector industrie. In het Lokaal Klimaatactieplan (SECAP)  werd hiervoor een concrete actie opgenomen.

            Vanuit de vraag van de lokale besturen om hierbij ontzorgd te worden en vanuit de eigen affiniteit met de sector zet Veneco een regionaal project op.

            Veneco zal voor één jaar een overeenkomst afsluiten met een studiebureau waarbij op afroep coachingtrajecten kunnen worden opgestart bij KMO’s in de deelnemende gemeenten. Na gunstige evaluatie kan de raamovereenkomst worden verlengd.

            Veneco en de deelnemende gemeenten treden enkel op als facilitator om KMO’s een kwalitatieve energiecoaching aan te bieden. De definitieve overeenkomst voor de coaching wordt afgesloten tussen de geselecteerde opdrachtnemer en de KMO. Ook betalingen en geschillen vinden plaats tussen de opdrachtnemer en de opdrachtgevende KMO.
            De energiecoaching houdt volgende zaken in:
            • Energie-audit: analyse van energieverbruik (gebouwschil, technieken en processen) en potentieel hernieuwbare energie en energiedelen.
            • Opmaak energieactieplan (koppeling investering en terugverdientijden).
            • Ondersteuning bij uitvoering actieplan: begeleiding bij uitvoeren van maatregelen (opvragen en vergelijken van offertes) en voorstellen van pistes voor alternatieve financiering.
            • Premiebegeleiding (o.a. KMO-portefeuille,…).

          • Er wordt een onderscheid gemaakt tussen drie trajecten, afhankelijk van het verbruik van het bedrijf:
            • Light: Traject voor KMO’s met een verbruik lager dan 10 000 kWh elektriciteit en 50 000 kWh thermische energie.
            • Medium: Traject voor KMO’s met een verbruik hoger dan 10 000 kWh elektriciteit en 50 000 kWh thermische energie en lager dan 100 000 kWh elektriciteit en 345 000 kWh thermische energie.
            • Maxi: Traject voor KMO’s met een verbruik hoger dan 100 000 kWh elektriciteit en 345 000 kWh thermische energie en lager dan 1 000 000 kWh elektriciteit en 3 000 000 kWh thermische energie.
          • Het deelnemend bedrijf ‘koopt’ zelf een coachingtraject aan en komt hierdoor in aanmerking voor subsidie via de KMO-portefeuille (30% kleine ondernemingen, 20% middelgrote ondernemingen).

          • Bovenop de ondersteuning van de KMO-portefeuille wordt voorgesteld om een extra gemeentelijke subsidie toe te kennen aan KMO’s die zich engageren om minstens alle maatregelen uit te voeren met een terugverdientijd van minder dan 5 jaar.
          • Met het gemeentelijk subsidiebesluit wordt de drempel tot deelname nog sterk verlaagd én worden bedrijven maximaal gestimuleerd om tot actie over te gaan.
          Financiële impact
          • Voor het coördineren van voormeld project maakt Veneco gebruik van de reeds beschikbare werkingsmiddelen i.k.v. het ondersteuningsaanbod Energie & Klimaat.
            De gemeente hoeft geen bijkomend budget te voorzien voor deelname aan het project, maar engageert zich enkel voor het ondersteunen van de wervingscampagne.

            De coachingtrajecten zullen aan de KMO’s worden aangeboden aan volgende indicatieve prijs:
            • Energiecoaching light: 2 000 euro - 30% steun uit de KMO-portefeuille = 1.400 euro
            • Energiecoaching medium: 2 500 euro - 20% steun uit de KMO-portefeuille = 2.000 euro
            • Energiecoaching maxi: 3 000 euro - 20% steun uit de KMO-portefeuille = 2.400 euro

          • Indien de gemeente extra steun voorziet via het voorgesteld subsidiebesluit en de steun vanuit de KMO-portefeuille verdubbelt, worden de kosten als volgt geraamd (voor 1 jaar):
            • 10 light trajecten: 6.000 euro
            • 4 medium trajecten: 2.000 euro
            • Maxitrajecten zullen zelden voorkomen. Per maxitraject bedraagt de gemeentelijke subsidie 600 euro. 3 projecten komen in aanmerking.
          • Er wordt voorgesteld om 10.000 euro te voorzien i.k.v. het voorgesteld subsidiebesluit.
          • Het resterend bedrag voor de deelnemende KMO’s wordt dan – mits concreet engagement tot uitvoering van de interessantste maatregelen:
            • Energiecoaching light: 800 euro
            • Energiecoaching medium: 1.500 euro
            • Energiecoaching maxi: 1.800 euro
          • Onder Prestaties voor burgerbudget/ klimaatpractices staat 15.582 euro ingeschreven in MJP. 
          • De financieel directeur verleende d.d. 4 december 2023 gunstig advies met nummer FA2023/006.
          • Dit voorstel houdt enkel een verlenging voor 1 jaar in van het bestaand reglement goedgekeurd door de gemeenteraad d.d. 23 januari 2023.
          • De uitgaven i.k.v. deze subsidie kunnen integraal gerapporteerd worden i.k.v. het Lokaal Energie- en Klimaatpact.
          Bespreking
          • Schepen Tony Boeckaert licht het agendapunt ter zitting toe.
          Publieke stemming
          Aanwezig: Olivier Peirs, Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, Sylvie Bohez
          Voorstanders: Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Olivier Peirs, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
          Beslissing

          Artikel 1: De gemeenteraad keurt het subsidiereglement ter ondersteuning van energiecoachingtrajecten voor KMO's goed met ingang van 1 januari 2024  :

           


          Artikel 1. Aanleiding en doelstelling
          KMO’s vertegenwoordigen een belangrijk deel van de CO2-uitstoot in de gemeente, maar hebben vaak onvoldoende expertise of tijd waardoor van energie-efficiëntie te weinig werk wordt gemaakt.

          De gemeente wil concrete mitigatieresultaten behalen bij deze doelgroep. Aan de hand van een energie-audit worden suggesties gedaan voor energiebesparende investeringen en zal hulp worden geboden bij het uitvoeren van deze maatregelen en het zoeken naar mogelijke alternatieve financieringsmogelijkheden (leningen, burgercoöperatie, ESCO,…).

          De gemeente engageert zich via het Burgemeestersconvenant en het Lokaal Energie- en Klimaatpact om werk maken van mitigatie in de tertiaire sector en de sector industrie. In het Lokaal Klimaatactieplan (SECAP) werd hiervoor een concrete actie opgenomen.

          Artikel 2. Toepassingsgebied
          Met deze subsidie worden de energiecoachingtrajecten die aangeboden worden door het regionaal project ‘Energiecoaching voor KMO’s’ i.s.m. intercommunale Veneco extra ondersteund, indien de deelnemende onderneming zich engageert tot realisatie van de meest rendabele maatregelen (zie artikel 4).

          De gemeente en Veneco treden enkel op als facilitator om KMO’s een kwalitatieve energiecoaching aan te bieden. De definitieve overeenkomst voor de coaching wordt afgesloten tussen de geselecteerde opdrachtnemer en de KMO. Ook betalingen en geschillen vinden plaats tussen de opdrachtnemer en de opdrachtgevende KMO.

          KMO’s die deelnemen aan de energiecoaching zullen volgend traject doorlopen:

          • Energie-audit: analyse van energieverbruik (gebouwschil, technieken en processen) en potentieel hernieuwbare energie en energiedelen;
          • Opmaak energieactieplan (koppeling investering en terugverdientijden);
          • Ondersteuning bij de uitvoering van het actieplan: begeleiding bij uitvoeren van maatregelen (opvragen en vergelijken van offertes) en voorstellen van pistes voor alternatieve financiering;
          • Premiebegeleiding (o.a. KMO-portefeuille,…).


          Artikel 3. Doelgroep

          Tot de doelgroep behoren KMO’s volgens de Europese definitie:

          Een kmo is een zelfstandig bedrijf met minder dan 250 werknemers én met een jaaromzet van maximum € 50 miljoen óf een balanstotaal van maximum € 43 miljoen.

          Emissions Trading Systems (ETS)-bedrijven komen niet in aanmerking.

          Het exploitatieadres van de KMO ligt binnen het grondgebied van gemeente Zulte.

          Artikel 4. Bijkomende voorwaarde
          Om in aanmerking te komen voor de gemeentelijke subsidie engageert de KMO zich om:

          • Alle voorgestelde energie-investeringen (cfr. stappenplan) met een terugverdientijd van minder dan 5 jaar uit te voeren binnen een periode van drie jaar;
          • Als deelnemer aan het project, het aanbod te helpen bekend te maken binnen het eigen netwerk en – indien dit door de gemeente wordt gevraagd – een korte getuigenis te formuleren over de eigen ervaringen.

          Als blijkt dat de KMO geen of onvoldoende gevolg geeft aan dit engagement kan het college van burgemeester en schepenen beslissen om de toegekende subsidie integraal terug te vorderen.

          Artikel 5. Bedrag van de subsidie
          Er wordt een onderscheid gemaakt tussen drie trajecten, afhankelijk van het verbruik van het bedrijf:

          • Light: Traject voor KMO’s met een verbruik lager dan 10 000 kWh elektriciteit en 50 000 kWh thermische energie (max. 10 trajecten): 600 euro/ project.;
          • Medium: Traject voor KMO’s met een verbruik hoger dan 10 000 kWh elektriciteit en 50 000 kWh thermische energie en lager dan 100 000 kWh elektriciteit en 345 000 kWh thermische energie (max. 4 trajecten): 500 euro/ project;
          • Maxi: Traject voor KMO’s met een verbruik hoger dan 100 000 kWh elektriciteit en 345 000 kWh thermische energie en lager dan 1 000 000 kWh elektriciteit en 3 000 000 kWh thermische energie (max. 3 trajecten): 600 euro/ traject.

            De KMO koopt zelf het toepasselijk coachingtraject aan en komt daardoor in aanmerking voor ondersteuning via de KMO-portefeuille (30% kleine onderneming, 20% middelgrote onderneming).
            Indien de KMO instapt in het toepasselijke coachingtraject kan de gemeente een subsidie toekennen die overeenstemt met het bedrag uit de KMO-portefeuille. Hierdoor wordt de ondersteuning verdubbeld.


          Artikel 6. Uitbetaling van een subsidie
          De subsidie zal binnen de 30 dagen na het indienen van het aanvraagformulier en mits goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen uitbetaald worden op het rekeningnummer van de KMO.

          Subsidieaanvragen zullen behandeld worden binnen de grenzen van het beschikbaar budget (maximaal 10.000 euro) op de meerjarenplanning van de gemeente op code 2024/AC50901/0350-00/6492000/GEMEENTE/BH12/IP-GEEN-subsidie voor zelfstandigen.

          Artikel 7. Aanvraag van een subsidie
          De KMO bezorgt na het uitvoeren van de energie-audit en het opleveren van het stappenplan aan de milieu dienst schriftelijk of per mail een aanvraag die minstens volgende gegevens bevat:

          • De titel ‘Aanvraag subsidie Energiecoaching KMO’s’;
          • Naam KMO;
          • Gegevens exploitatieadres;
          • Naam, telefoonnummer, e-mailadres contactpersoon;
          • De factuur van de energiecoaching;
          • Rekeningnummer waarop de subsidie mag uitbetaald worden;
          • In eigen bewoordingen: vermelding dat de KMO het engagement aangaat cfr. artikel 4 van dit subsidiebesluit.


          Artikel 8. Slotbepalingen

          Dit besluit treedt in werking vanaf heden en geldt enkel binnen de grenzen van het regionaal project ‘Energiecoaching voor KMO’s’ i.s.m. intercommunale Veneco.



          Artikel 2:
          Dit subsidiebesluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2024 en geldt voor de duur van 1 jaar.

          Artikel 3: Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit reglement.

          Artikel 4: De burgemeester maakt het reglement via de webtoepassing van de gemeente bekend overeenkomstig artikel 285§1 en artikel 286§1 van het decreet lokaal bestuur. In uitvoering van artikel 330 van het decreet lokaal bestuur brengt de gemeente op dezelfde dag als de bekendmaking van de besluiten op de webtoepassing van de gemeente, de toezichthoudende overheid op de hoogte van de bekendmaking ervan.

        • GOEDKEUREN AANGEPASTE SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN ENERGIEHUIS VENECO - GEMEENTE ZULTE

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bevoegheid
          • Artikel 40 en 41 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
          Wetten en reglementen
          • Besluit van de Vlaamse Regering m.b.t. Energiehuizen gepubliceerd in het BS dd. 11 januari 2019, en in werking getreden op 21 januari 2019.
          • In zitting van 17 december 2019 werd een samenwerkingsovereenkomst gesloten tussen Energiehuis Veneco, de gemeente en het OCMW van Zulte om in te stappen op het ondersteuningsaanbod vanuit Veneco voor het uitvoeren van diverse acties die uitvoering geven aan de vooropgestelde lokale klimaatdoelstellingen.
          • Vlaamse Codex Wonen 2021 en uitvoeringsbesluiten.
          • Besluit Raad van Bestuur 1 december 2021 – Goedkeuring Plan van Aanpak 2022-2025.
          • Samenwerkingsovereenkomst VEKA met addendum Plan van Aanpak EH Veneco 2022-2025.
          • Besluit van de administrateur-generaal van het VEKA van 29 maart 2022 tot toekenning van een subsidie aan de energiehuizen voor de uitvoering van de basistaken in 2022.
          • Verzamelbesluit Energie (VZB IX) van 16 juni 2023.
          Feiten
          • De huidige samenwerkingsovereenkomst tussen Energiehuis Veneco en het lokaal bestuur (opgemaakt in 2019) is inhoudelijk achterhaald. De redenen hiervoor zijn de recente uitbreidingen van het takenpakket van de Vlaamse Energiehuizen.
          • De samenwerkingsovereenkomst tussen Energiehuis Veneco en de gemeenten is een belangrijk instrument dat alle afspraken tussen de partners vastlegt, in functie van een performante uitvoering van het meerjarenplan 2022-2025 zoals goedgekeurd door het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA).
          • Een goede uitvoering en opvolging van alle acties uit het meerjarenplan is essentieel voor het verkrijgen van de basisfinanciering, toegekend door het VEKA aan Energiehuis Veneco.
          • ‘Actualisering van de samenwerkingsovereenkomsten met de aangesloten gemeenten’ is een specifieke actie die werd opgenomen in dit meerjarenplan.
          • Omwille van een aantal recente wijzigingen (zie hieronder) wordt het nodig geacht om de samenwerkingsovereenkomsten te herwerken en opnieuw ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenten in het werkingsgebied van het Energiehuis.
          • De samenwerkingsovereenkomst tussen Energiehuis Veneco en de gemeenten moet worden herwerkt omwille van o.a. volgende redenen:
            • Inkanteling van SOM vzw bij Veneco, dit heeft een integratie van de dienstverlening Wonen en Energie tot gevolg.
            • Invoering van de MijnVerbouwLening als vervanger voor de Vlaamse Energielening.
            • Invoering van de MijnVerbouwpremie.
            • Wijziging/uitbreiding van de basistaken van het Energiehuis, o.a. de verplichte integratie van de woon- en energieloketwerking.
            • Invoering van het nieuwe meerjarenplan 2022-2025, dat als bijlage bij de nieuwe samenwerkingsovereenkomst zal worden gevoegd.
          •  De huidige overeenkomst ondertekend in de gemeenteraad van 17 december 2019 zal vervallen door het ondertekenen van de nieuwe overeenkomst.
          Financiële impact
          • Op p. 13 van het als bijlage toegevoegd plan van Aanpak 2022-2025 'Addendum samenwerkingsovereenkomst energiehuis Veneco' staat dat er in Zulte elke eerste maandag van de maand tussen 15.00-19.00 uur in het gemeentehuis een energieloket wordt georganiseerd.
          • In zitting van 24 november 2022 werd door het college van burgemeester en schepenen beslist om vanaf 1 januari 2023 een bijkomende zitdag van het energieloket in te voeren op het Sociaal Huis, Staatsbaan 148, 9870 Zulte.
          • Vanaf 1 januari 2023 waren er dus effectief 2 zitdagen op de eerste maandag van de maand van 15.00 - 19.00 uur in het gemeentehuis en de 3° vrijdag van de maand van 9.00- 12.00 uur in het Sociaal Huis, uitgezonderd de maand waarin collectief verlof valt van Veneco.

          • Op p. 34 van het als bijlage toegevoegd plan van Aanpak 2022-2025 'Addendum samenwerkingsovereenkomst energiehuis Veneco' staat dat het bedrag voor Zulte voor 1 zitdag per maand 2.911 euro bedraagt voor 6.641 private huishoudens.
          • In mail van 23 oktober 2023 werd volgende gemeld door Veneco:
            De loketmomenten werden pas gewijzigd na de goedkeuring van het huidige meerjarenplan (2022-2025). Wij nemen deze wijziging zeker op in het nieuwe meerjarenplan, maar kunnen hier dus nu geen zaken meer aan toevoegen (dit document is al goedgekeurd door het VEKA). Voor dit extra loketmoment zal er vanuit Veneco geen bijkomende vergoeding gevraagd worden.
          Bespreking
          • Schepen Fauve Tack licht het agendapunt ter zitting toe.
          Publieke stemming
          Aanwezig: Olivier Peirs, Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, Sylvie Bohez
          Voorstanders: Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Olivier Peirs, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
          Beslissing

          Artikel 1: De gemeenteraad van Zulte keurt de gewijzigde samenwerkingsovereenkomst tussen Energiehuis Veneco en gemeente Zulte goed.


          Artikel 2:
          Sedert 1 januari 2023 zijn er 2 zitdagen van het energieloket per maand in Zulte, dit naar aanleiding van beslissing college van burgemeester en schepenen d.d. 24 november 2022:

          • de eerste maandag van de maand van 15.00 - 19.00 uur in het gemeentehuis
          • de 3° vrijdag van de maand van 9.00- 12.00 uur in het Sociaal Huis, uitgezonderd de maand waarin collectief verlof valt van Veneco.

          De data worden jaarlijks vastgelegd in overleg met Veneco.

          Voor dit extra loketmoment zal er vanuit Veneco geen bijkomende vergoeding gevraagd worden.

          Artikel 3: De huidige overeenkomst goedgekeurd door de gemeenteraad van 17 december 2019 vervalt door het ondertekenen van de nieuwe overeenkomst die als bijlage bij dit besluit gevoegd wordt.

          Artikel 4: Een afschrift van deze beslissing wordt, samen met de ondertekende samenwerkingsovereenkomst, bezorgd aan Veneco t.a.v. Noémie Jacobs.

      • Mobiliteit en verkeersveiligheid

        • GOEDKEUREN AANVULLEND VERKEERSREGLEMENT INZAKE HET INVOEREN VAN SNELHEIDSBEPERKINGEN OP HET GRONDGEBIED ZULTE

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bevoegheid
          • Artikel 119 van de nieuwe gemeentewet op grond waarvan de gemeenteraad bevoegd is voor de gemeentelijke politieverordeningen, met uitzondering van de tijdelijke politieverordeningen op het wegverkeer bedoeld in artikel 130 bis van de nieuwe gemeentewet.
          • Artikel 135 §2 1°van de nieuwe gemeentewet m.b.t. de algemene bevoegdheid van de gemeenten m.b.t. het veilig en vlot verkeer op openbare wegen, straten,...
          Wetten en reglementen
          • De wet betreffende de politie over het wegverkeer van 16 maart 1968 (genoemd "de wegverkeerswet"), zoals gewijzigd tot op heden.
          • Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg (genoemd "het verkeersreglement"), zoals gewijzigd tot op heden.
          • Artikel 119 van de nieuwe gemeentewet op grond waarvan
            • binnen de 48 uren een afschrift aan de bestendige deputatie van de provincieraad wordt overmaakt. 
            • dadelijk een afschrift van de politieverordening verzonden wordt aan de griffie van de rechtbank van 1ste aanleg en aan die van de politierechtbank, waar zij in een daartoe bestemd register worden ingeschreven.
          • Het ministerieel besluit van 12 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
          • Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald de 285 §1, 286 §1 en 330 betreffende het bestuurlijk toezicht.
          • Het gemeentelijk aanvullend verkeersreglement inzake het invoeren van snelheidsbeperkingen op het grondgebied Zulte, aangenomen in de gemeenteraad in zitting van 21 december 2021.
          • Het tijdelijk verkeersreglement inzake het invoeren van snelheidsbeperkingen op het grondgebied Zulte, goedgekeurd in zitting van burgemeester en schepenen van 8 juni 2023.
          Feiten
          • De te reglementeren wegen behoren tot het beheer van het gemeentebestuur Zulte en de Vlaamse overheid.
          • De vraag van het schepencollege tot het invoeren van een vaste snelheidsbeperking op de Staatsbaan in Zulte, begrepen tussen de grens met de bebouwde kom en het kruispunt met de Pontstraat en Kapellestraat.
          • Deze maatregel werd in 1ste instantie bij wijze van proef ingevoerd van 8 juni 2023 tot 31 december 2023 bij besluit van het college van burgemeester en schepenen d.d. 8 juni 2023.
          • De verkeersmaatregel heeft betrekking op een gewestweg.
          Adviezen
          • De adviesraad mobiliteit en verkeersveiligheid verleende een positief advies op het voorleggen van het mobiliteitsplan d.d. 12 december 2022.
          • AWV verleende mondeling een positief advies.
          Motivatie
          • De maatregel wordt positief geëvalueerd en bestendigd door een aanvullend verkeersreglement.
          Bespreking
          • Schepen Michaël Vandemeulebroecke licht het agendapunt ter zitting toe.
          • Raadslid Ward Baeten vraagt of de snelheidsbeperking daadwerkelijk wordt nageleefd. 
            Schepen Michaël Vandemeulebroecke stelt dat nog geen metingen plaatsvonden.  Omwonenden lijken te bevestigen dat er minder snel gereden wordt.
          Publieke stemming
          Aanwezig: Olivier Peirs, Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, Sylvie Bohez
          Voorstanders: Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Olivier Peirs, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
          Beslissing

          Artikel 1: Op volgende gemeente- en gewestwegen wordt een snelheidsbeperking van 50 km/u ingevoerd, voor de beide rijrichtingen:

          • Langsheen de Waalstraat, tussen de bebouwde kom Zulte en de Zonnelaan.
          • Langsheen de N43, tussen de bebouwde kom Zulte en de Warandestraat.
          • Langsheen de N43, tussen de bebouwde kom Zulte en de Kapellestraat/Pontstraat.


          Artikel 2
          : De verkeersmaatregel uit artikel 1 wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door de borden C43 max. 50km/u.

           

          Artikel 3: Volgende zonale snelheidsbeperking “30 - schoolomgeving” wordt op het grondgebied van de gemeente Zulte ingevoerd:


          School Dorpsstraat-Leihoekstraat:

          • vaste borden zone 30 in de Molenkouterstraat t.h.v. het kruispunt met de Petegemstraat.
          • vaste borden zone 30 t.h.v. woning nr. 28 (ING) in de Dorpsstraat
          • vaste borden zone 30 t.h.v. woning nr. 8 in de Schoolstraat
          • vaste borden zone 30 t.h.v. woning nr. 5 in de Phlippostraat
          • vaste borden zone 30 t.h.v. woning nr. 20 in de Leihoekstraat
          • vaste borden zone 30 t.h.v. woning nummer 6b in de Leihoekstraat (chirolokalen)
          • vaste borden zone 30 t.h.v. woning nr. 5 in de Petegemstraat
          • vaste borden zone 30 in de Karperstraat t.h.v. het kruispunt met de Hoevestraat
          • vaste borden zone 30 t.h.v. woning nr. 2 in de Hoevestraat.

          School Heirweg:

          • vaste borden zone 30 t.h.v. de woning nr. 64 in de Heirweg
          • idem t.h.v. de woning nr. 21 in de Heirweg
          • idem t.h.v. de woning nr. 14 in de Oliebergstraat
          • idem t.h.v. de woning nr. 8 in de Kreupelstraat
          • idem t.h.v. de woning nr. 11 in De Dreve.

           

          School Staatsbaan:

          • vaste zone 30 op de ventweg aan de vrije basisschool te Zulte
          • vaste borden zone 30 in de Pontstraat t.h.v. het kruispunt met de Limnanderdreef
          • vaste borden zone 30 t.h.v. het bedrijf Lys Yarns (kant Boelakendreef)
          • variabele zone 30 in de schoolomgeving voor het doorgaand verkeer N43.

           

          School Oude Weg:

          • variabel bord (+ vast eindbord) zone 30 in Looierijstraat t.h.v. nr. 134 (aan grens met weiland)
          • idem voorbij slag naast woning nr. 172 in de Oude Weg (voorbij kruispunt Kraaidreef richting school)
          • idem t.h.v. de woning nr. 233 in de Oude Weg.

           

          School Waalstraat:

          • variabel bord (+ vast eindbord) zone 30 t.h.v. de EL-cabine in de Waalstraat (tussen de 2 rijwegen der Olsenestraat)
          • idem aan de slag naar het sportstadion in de Waalstraat (vóór woning nr. 94)
          • variabel bord vóór het kruispunt met de Waalstraat (juist voorbij de splitsing, t.h.v. de EL-cabine) in de Olsenestraat
          • variabel bord (+ vast eindbord) zone 30 in de Kapellestraat t.h.v. de woning nr. 39.

          Artikel 4: De verkeersmaatregel uit artikel 3, inzake variabele verkeersborden, wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van de variabele verkeersborden A23 met bord F4a (begin reglementering) en F4b (einde reglementering).

          De verkeersmaatregel uit artikel 3, inzake vaste verkeersborden, wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van de vaste verkeersborden A23 met bord F4a (begin reglementering) en F4b (einde reglementering).


          Artikel 5: Volgende afbakening van de bebouwde kommen wordt op het grondgebied van de gemeente Zulte ingevoerd:


          De grenzen van de bebouwde kom Zulte worden vastgesteld als volgt:

          Gewestwegen:

          • N43: Staatsbaan t.h.v. de woning nr. 245 en t.h.v. de woning nr. 55

          Gemeentewegen:

          • Oeselgemstraat: vóór het kruispunt met de Leiestraat
          • Leiestraat: vóór het kruispunt met de Oeselgemstraat
          • Limnanderdreef: t.h.v. de woning nr. 37
          • Oude Weg: t.h.v. de woning nr. 256
          • Kapellestraat: t.h.v. de woning nr. 190
          • Drogenboomstraat: vóór het kruispunt met de Kraaidreef
          • Looierijstraat: t.h.v. de woning nr. 134
          • Waregemstraat: t.h.v. de woning nr. 73
          • Leenstraat: voorbij het kruispunt met de Beukenlaan
          • Waalstraat: t.h.v. de spoorweg (overweg/tunnel)
          • Zaubeekstraat: t.h.v. de woning nr. 211
          • Olsenestraat: t.h.v. de woning nr. 147
          • Warandestraat: t.h.v. de woning nr. 4
          • Lijsterstraat: voorbij het kruispunt met de Staatsbaan
          • Merelstraat: voorbij het kruispunt met de Staatsbaan
          • Bremstraat: vóór het kruispunt met de Leiestraat

           

          De grenzen van de bebouwde kom Olsene worden vastgesteld als volgt:

          Gewestwegen:

          • N43: Grote Steenweg t.h.v. de gewezen Rijkswachtbrigade (huisnr. 29) en t.h.v. de woning nr. 168.
          • N459: Oudenaardestraat t.h.v. de woning nr. 97 (kmp. 11.9);
          • Kerkstraat vóór het kruispunt met de Kreupelstraat.

          Gemeentewegen :

          • Oudenaardestraat (zijweg langs spoorweg): kruispunt Oudenaardestraat
          • Aertstraat : t.h.v. de woning nr. 62
          • St.-Pieterstraat: t.h.v. de Belgacom-centrale
          • Houtstraat: t.h.v. de woning nr. 68
          • Oliebergstraat: t.h.v. de woning nr. 12
          • Herdersstraat: t.h.v. de woning nr. 10
          • D'Hoyestraat: vóór het kruispunt met de Machelenstraat
          • Machelenstraat: t.h.v. de woning nr. 33
          • Kasteelstraat: t.h.v. woning nr. 1 en t.h.v. woning nr. 58
          • Olsenestraat: t.h.v. de woning nr. 166


          De grenzen van de bebouwde kom Machelen worden vastgesteld als volgt:

          Gemeentewegen:

          • Hoevestraat: t.h.v. woning nr. 29
          • Brugstraat: t.h.v. de grens met Deinze
          • Leihoekstraat: t.h.v. woning nr. 6 en vóór kruispunt Vaartstraat
          • Vaartstraat: t.h.v. woning nr. 27
          • Brullenstraat: vóór het kruispunt Vaartstraat
          • Petegemstraat: t.h.v. woning nr. 104
          • Molenkouterstraat: t.h.v. woning nr. 67
          • Molenmeersstraat: t.h.v. woning nr. 4
          • Dorpsstraat: t.h.v. woning nr. 6
          • Donkerstraat: t.h.v. woning nr. 48
          • Veerstraat: t.h.v. woning nr. 7a
          • Kerkweglos: t.h.v. woning 29
          • Posthoornstraat: t.h.v. woning nr. 1
          • Posthoornstraat: t.h.v. woning nr. 55
          • Haarzakstraat: t.h.v. woning 3
          • Haarzakstraat: t.h.v. woning 8
          • Polderstraat: vóór beide kruispunten Rijksweg
          • Meulebergstraat: t.h.v. woning nr. 12
          • Groeneweg: vóór kruispunt Tuttegemstraat
          • Kruishoutemstraat: t.h.v. woning nr. 125
          • Brandstraat: t.h.v. woning nr. 59
          • Sparrenstraat: t.h.v. woning nr. 14
          • Vrijstraat: t.h.v. woning nr. 2
          • Bokstraat: vóór kruispunt Bokstraat/Nachtegaalstraat
          • Schrijversstraat : vóór kruispunt Eikstraat
          • Bokstraat: vóor kruispunt verharde weg Bokstraat (Lange dreef)
          • Tuttegemstraat: t.h.v. woning nr. 4.

          Artikel 6: De bebouwde kommen van Zulte – Olsene - Machelen worden aangeduid door de verkeersborden F1a of F1b (begin bebouwde kom) en F3a of F3b (einde bebouwde kom).


          Artikel 7: Volgende zonale snelheidsbeperking “50” wordt op het grondgebied van de gemeente Zulte ingevoerd:

           

          ZONE 50 (BUITEN BEBOUWDE KOM):Het begin en einde van de zone wordt afgebakend met het bord ZC43 (50) en ZC 45 (50) met zonale geldigheid op de volgende plaatsen:

           

          Zone 1

          • Vijvestraat, kruispunt Staatsbaan N43
          • Vijvestraat, grensscheiding Waregem
          • Gaverbeekstraat, kruispunt Staatsbaan N43

          Zone 2

          • Pontstraat, kruispunt Boelakendreef
          • Pontstraat, kruispunt Staatsbaan N43
          • Vlaanderenstraat, kruispunt Staatsbaan N43

           

          Artikel 8: Dit reglement treedt in werking na ministeriële goedkeuring.


          Artikel 9: Bij goedkeuring van dit verkeersreglement wordt het aanvullend verkeersreglement inzake het invoeren van snelheidsbeperkingen op het grondgebied Zulte, aangenomen bij gemeenteraadsbesluit van 21 december 2021, opgeheven.

           

          Artikel 10: Dit reglement wordt ter goedkeuring overgemaakt aan de Vlaamse minister van Mobiliteit - Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse Overheid.

           

          Artikel 11: Na goedkeuring wordt het reglement bekendgemaakt overeenkomstig artikels 285 §1, 286 §1 en 330 van het decreet lokaal bestuur en wordt tevens een afschrift ervan gestuurd naar:

          • de Deputatie van Oost-Vlaanderen
          • de griffie van de Rechtbank van Eerste Aanleg te Gent
          • de griffie van de Politierechtbank te Gent
          • de lokale politie, directie operaties, afdeling verkeer
          • de technische diensten gemeente Zulte.
           

          Artikel 12: Dit besluit wordt ter kennis gebracht aan de provinciegouverneur, door de lijst bedoeld in artikel 285 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

        • GOEDKEUREN GECOÖRDINEERD AANVULLEND VERKEERSREGLEMENT INZAKE DE KREUPELSTRAAT

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bevoegheid
          • Artikel 119 van de nieuwe gemeentewet op grond waarvan de gemeenteraad bevoegd is voor de gemeentelijke politieverordeningen, met uitzondering van de tijdelijke politieverordeningen op het wegverkeer bedoeld in artikel 130 bis van de nieuwe gemeentewet.
          • Artikel 135 §2 1°van de nieuwe gemeentewet m.b.t. de algemene bevoegdheid van de gemeenten m.b.t. het veilig en vlot verkeer op openbare wegen, straten,...
          Wetten en reglementen
          • De wet betreffende de politie over het wegverkeer van 16 maart 1968 (genoemd "de wegverkeerswet"), zoals gewijzigd tot op heden.
          • Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg (genoemd "het verkeersreglement"), zoals gewijzigd tot op heden.
          • Artikel 119 van de nieuwe gemeentewet op grond waarvan
            • binnen de 48 uren een afschrift aan de deputatie van de provincieraad wordt overmaakt.
            • dadelijk een afschrift van de politieverordening verzonden wordt aan de griffie van de rechtbank van 1ste aanleg en aan die van de politierechtbank, waar zij in een daartoe bestemd register worden ingeschreven.
          • Het ministerieel besluit van 12 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
          • Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 330, 285 §1 en 286 §1 betreffende het bestuurlijk toezicht.
          • Het gecoördineerd aanvullend verkeersreglement inzake de Kreupelstraat, goedgekeurd in de gemeenteraad van 21 december 2021.
          • Het tijdelijk verkeersreglement inzake de Kreupelstraat. Inrichten van twee parkeerplaatsen voorbehouden voor elektrisch laden waarvan een voor autodelen t.h.v. de schoolparking bij wijze van proefproject van 1 januari 2023 t.e.m. 30 juni 2023, goedgekeurd in het college van burgemeester en schepenen van 22 december 2022.
          • Het tijdelijk verkeersreglement inzake de Kreupelstraat. Inrichten van twee parkeerplaatsen voorbehouden voor elektrisch laden waarvan een voor autodelen t.h.v. de schoolparking bij wijze van proefproject van 1 juli 2023 t.e.m. 31 december 2023, goedgekeurd in het college van burgemeester en schepenen van 29 juni 2023.
          Feiten
          • Het gemeentebestuur wenst twee parkeerplaatsen voor elektrisch laden, waarvan één voor autodelen in te richten in de Kreupelstraat t.h.v. de schoolparking.
          • De verkeersmaatregelen hebben uitsluitend betrekking op gemeentewegen.

          Motivatie
          • Deze maatregelen worden in eerste instantie bij wijze van proef ingevoerd van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023.
          • De verkeersmaatregelen hebben betrekking op een gemeenteweg.
          • Het doel van deze maatregel is het mogelijk maken voor chauffeurs van elektrische wagens om hun wagen op te laden aan de elektrische laadpaal.
          • Eén van de parkeerplaatsen wordt voorbehouden voor de elektrische deelwagen van Partago.
          Bespreking
          • Schepen Michaël Vandemeulebroecke licht het agendapunt ter zitting toe.
          Publieke stemming
          Aanwezig: Olivier Peirs, Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, Sylvie Bohez
          Voorstanders: Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Olivier Peirs, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
          Beslissing

          Artikel 1: Er wordt in de Kreupelstraat beperkt éénrichtingsverkeer ingevoerd tussen de Heirweg en de Kerkstraat. De toegelaten rijrichting is deze van de Heirweg naar de Kerkstraat toe.

           

          Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis gebracht van de weggebruikers door het plaatsen van:

          • een verkeersbord F19 met onderbord M5 ter hoogte van het kruispunt Kreupelstraat - Heirweg
          • een verkeersbord F19 met onderbord M5 ter hoogte van het kruispunt Kreupelstraat - uitrit parking
          • een verkeersbord F19 met onderbord M5 ter hoogte van het kruispunt Kreupelstraat - Brouwershoek
          • een verkeersbord C1 met onderbord M3 ter hoogte van het kruispunt Kreupelstraat – Kerkstraat (N459)
          • een verkeersbord C1 met onderbord M3 ter hoogte van het kruispunt Kreupelstraat – Brouwershoek
          • een verkeersbord C1 met onderbord M3 ter hoogte van het kruispunt Kreupelstraat – uitrit parking
          • verkeersborden C31a/b met onderbord M3 ter hoogte van het kruispunt Kerkstraat (N459) - Kreupelstraat
          • verkeersborden D1f met onderbord M3 ter hoogte van de uitritten van de parking
          • een verkeersbord D1e met onderbord M3 ter hoogte van het kruispunt Brouwershoek - Kreupelstraat.

           

          Artikel 2: Er worden op de parking in de Kreupelstraat, ter hoogte van het toegangspad tot de school, twee parkeerplaatsen voorbehouden voor voertuigen van personen met een handicap ingericht.

           

          Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis gebracht van de weggebruikers door het plaatsen van een verkeersbord E9a met een onderbord met symbool zoals voorzien in het artikel 70.2.1.3°c van het KB van 01.12.1975.

           

          Tevens wordt er wegmarkering aangebracht op de plaats waar de parkeerplaatsen voorbehouden voor personen met een handicap is gelegen. Deze wegmarkering bestaat uit het symbool zoals is voorzien bij type VIId.

           

          Artikel 3: Op de parking achteraan in de Kreupelstraat worden er 7 parkeerplaatsen voorzien voor trekkers van vrachtwagens.

           

          Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van het verkeersbord E9a met onderbord ‘tractor’ met opwaartse pijl (begin reglementering) en neerwaartse pijl (einde reglementering).

           

          De parkeerplaatsen voor de tractors worden afgebakend door het aanbrengen van wegmarkeringen zoals is voorzien in artikel 77.5 van de straatcode.

           

          Artikel 4: Op de parking worden twee parkeerplaatsen voorbehouden voor elektrisch laden, waarvan één voor autodelen.

           

          Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van het verkeersbord E9a met op de ene parkeerplaats onderbord type VIIb (elektrisch laden) en op de andere parkeerplaats onderbord met vermelding autodelen, overeenkomstig artikel 70.2.1.3° van het Algemeen Reglement op de politie van het Wegverkeer.

           

          Artikel 5: Er wordt stilstaan- en parkeerverbod ingevoerd langs beide zijden van de Kreupelstraat begrepen tussen het kruispunt Kerkstraat – Kreupelstraat en Kreupelstraat– Brouwershoek.

           

          Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van de verkeersborden E3 met opwaartse pijl (begin reglementering) en neerwaartse pijl (einde reglementering).

           

          Artikel 6: Het reglement treedt in werking op 1 januari 2024.


          Artikel 7: Bij goedkeuring van huidig gecoördineerd aanvullend reglement wordt het gecoördineerd aanvullend verkeersreglement d.d. 21 december 2021 opgeheven op 1 januari 2024.

           

          Artikel 8: Dit reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de Vlaamse minister van Mobiliteit - Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse Overheid.

           

          Artikel 9:  Na goedkeuring wordt het reglement bekendgemaakt overeenkomstig de artikelen 330, 285 §1 en 286 §1 van het decreet lokaal bestuur en wordt tevens een afschrift ervan gestuurd naar:

          • de Deputatie van Oost-Vlaanderen
          • de griffie van de Rechtbank van Eerste Aanleg te Gent
          • de griffie van de Politierechtbank te Gent
          • de lokale politie, directie operaties, afdeling verkeer
          • de technische diensten gemeente Zulte.
        • GOEDKEUREN GECOÖRDINEERD AANVULLEND VERKEERSREGLEMENT INZAKE DE POSTHOORNSTRAAT

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bevoegheid
          • Artikel 119 van de nieuwe gemeentewet op grond waarvan de gemeenteraad bevoegd is voor de gemeentelijke politieverordeningen, met uitzondering van de tijdelijke politieverordeningen op het wegverkeer bedoeld in artikel 130 bis van de nieuwe gemeentewet.
          • Artikel 135 §2 1°van de nieuwe gemeentewet m.b.t. de algemene bevoegdheid van de gemeenten m.b.t. het veilig en vlot verkeer op openbare wegen, straten,...
          Wetten en reglementen
          • De wet betreffende de politie over het wegverkeer van 16 maart 1968 (genoemd "de wegverkeerswet"), zoals gewijzigd tot op heden.
          • Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg (genoemd "het verkeersreglement"), zoals gewijzigd tot op heden.
          • Artikel 119 van de nieuwe gemeentewet op grond waarvan
            • binnen de 48 uren een afschrift aan de deputatie van de provincieraad wordt overmaakt.
            • dadelijk een afschrift van de politieverordening verzonden wordt aan de griffie van de rechtbank van 1ste aanleg en aan die van de politierechtbank, waar zij in een daartoe bestemd register worden ingeschreven.
          • Het ministerieel besluit van 12 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
          • Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 330, 285 §1 en 286 §1 betreffende het bestuurlijk toezicht.
          • Het gecoördineerd aanvullend verkeersreglement inzake de Posthoornstraat, goedgekeurd in de gemeenteraad van 29 juni 2021.
          • Het tijdelijk verkeersreglement inzake de Posthoornstraat. Inrichten van twee parkeerplaatsen voorbehouden voor elektrisch laden waarvan een voor autodelen t.h.v. de schoolparking bij wijze van proefproject van 1 januari 2023 t.e.m. 30 juni 2023, goedgekeurd in het college van burgemeester en schepenen van 22 december 2022.
          • Het tijdelijk verkeersreglement inzake de Posthoornstraat. Inrichten van twee parkeerplaatsen voorbehouden voor elektrisch laden waarvan een voor autodelen t.h.v. de schoolparking bij wijze van proefproject van 1 juli 2023 t.e.m. 31 december 2023, goedgekeurd in het college van burgemeester en schepenen van 29 juni 2023.
          Feiten
          • Het gemeentebestuur wenst twee parkeerplaatsen voor elektrisch laden, waarvan één voor autodelen in te richten in de Posthoornstraat t.h.v. de inrit gemeentelijke loods Zulte, Posthoornstraat 19.
          • De verkeersmaatregelen hebben uitsluitend betrekking op gemeentewegen.
          Motivatie
          • Deze maatregelen worden in eerste instantie bij wijze van proef ingevoerd van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023.
          • De verkeersmaatregelen hebben betrekking op een gemeenteweg.
          • Het doel van deze maatregel is het mogelijk maken voor chauffeurs van elektrische wagens om hun wagen op te laden aan de elektrische laadpaal.
          • Eén van de parkeerplaatsen wordt voorbehouden voor de elektrische deelwagen van Partago.
          Bespreking
          • Schepen Michaël Vandemeulebroecke licht het agendapunt ter zitting toe.
          Publieke stemming
          Aanwezig: Olivier Peirs, Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, Sylvie Bohez
          Voorstanders: Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Olivier Peirs, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
          Beslissing

          Artikel 1: De Posthoornstraat, begrepen tussen de Rijksweg (N43) en de spooroverweg (Posthoornstraat-Kruishoutemstraat), wordt als  een voorrangsweg ingericht ten opzichte van al de erop uitkomende zijstraten.

          Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van de hierna vermelde verkeerssignalisatie:

           

          1. Voor het verkeer rijdend in de Posthoornstraat, richting spooroverweg - in de onmiddellijke nabijheid van de hiernavolgende kruispunten:

          • Verkeersbord B15a vóór de aansluiting met de Polderstraat-Haarzakstraat
          • Verkeersbord B15c vóór de aansluiting met De Schachelaar
          • Verkeersbord B15f vóór de aansluiting met de Meulebergstraat
          • Verkeersbord B15c vóór de aansluiting met de Posthoornstraat (langs spoor)

           

          2. Voor het verkeer rijdend in de Posthoornstraat, richting Rijksweg - in de onmiddellijke nabijheid van de hiernavolgende kruispunten:

          • Verkeersbord B15f vóór de aansluiting met de Posthoornstraat (langs spoor)
          • Verkeersbord B15c vóór de aansluiting met de Meulebergstraat
          • Verkeersbord B15f  vóór de aansluiting met De Schachelaar
          • Verkeersbord B15a vóór de aansluiting met de Polderstraat-Haarzakstraat

          3.

          • Verkeersbord B1 in de Haarzakstraat vóór de aansluiting met de Posthoornstraat
          • Verkeersbord B1 in de Polderstraat vóór de aansluiting met de Posthoornstraat
          • Verkeersbord B1 in De Schachelaar vóór de aansluiting met de Posthoornstraat
          • Verkeersbord B1 met onderbord ‘STOP 150m’ in de Posthoornstraat, thv Posthoornstraat 11a, met betrekking op het kruispunt met de Rijksweg
          • Verkeersbord B1 in de Meulebergstraat vóór de aansluiting met de Posthoornstraat
          • Verkeersbord B1 in de Posthoornstraat (langs spoor) vóór de aansluiting met de Posthoornstraat

          Er wordt tevens een dwarsstreep, door witte driehoeken, zoals is voorzien in artikel 76.2 van het KB van 01.12.1975, aangebracht haaks op de rand van de rijbaan waar de bestuurders zo nodig moeten stoppen en voorrang verlenen ingevolge het verkeersbord B1 in de:

          • Haarzakstraat vóór de aansluiting met de Posthoornstraat
          • Polderstraat vóór de aansluiting met de Posthoornstraat
          • De Schachelaar vóór de aansluiting met de Posthoornstraat
          • Meulebergstraat vóór de aansluiting met de Posthoornstraat
          • Posthoornstraat (langs spoor) vóór de aansluiting met de Posthoornstraat

           
          4.

          • Verkeersbord B5 in de Posthoornstraat vóór de aansluiting met de Rijksweg

          Er wordt tevens een stopstreep, gevormd door een witte doorlopende streep, zoals is voorzien in artikel 76.1 van het KB van 01.12.1975, aangebracht haaks op de rand van de rijbaan waar de bestuurders moeten stoppen ingevolge het verkeersbord B5 in de:

          • Posthoornstraat vóór de aansluiting met de Rijksweg.

           

          Artikel 2: Er wordt in de Posthoornstraat een oversteekplaats voor voetgangers aangebracht:

          • ter hoogte van de Haarzakstraat (net na het kruispunt: aan de zuidkant)
          • ter hoogte van De Schachelaar (net vóór het kruispunt)
          • ter hoogte van De Schachelaar (net na het kruispunt)
          • ter hoogte van Posthoornstraat 70a

          Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van de borden F49 aan de oversteekplaats t.h.v. de Haarzakstraat en Posthoornstraat 70a.

          De oversteekplaatsen voor voetgangers wordt afgebakend door witte banden, evenwijdig met de as van de rijbaan zoals is voorzien bij artikel 76.3 van het KB van 01.12.1975.

           

          Artikel 3: In de Posthoornstraat, op de parkeerstrook voor huisnummers 66 en 68, wordt beperkte parkeertijd (blauwe zone) ingevoerd, waarbij er tussen 7.00 en 18.00 uur maximum 30 minuten lang mag worden geparkeerd.

          Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis gebracht van de weggebruikers door het plaatsen van:

          • een verkeersbord E9a, aangevuld met het pictogram type VIIb (afbeelding parkeerschijf) en met een onderbord type V met het opschrift 'van 7u tot 18u'; en een onderbord type VIIc met het opschrift '30min'; en een onderbord Gxa (zwarte pijl - begin reglementering)
          • een verkeersbord E9a, aangevuld met het pictogram type VIIb (afbeelding parkeerschijf) en met een onderbord type V met het opschrift 'van 7u tot 18u'; en een onderbord type VIIc met het opschrift '30min'; en een onderbord Gxb (zwarte pijl - einde reglementering).

           

          Artikel 4: In de Posthoornstraat, begrepen tussen de Rijksweg (N43) en de spooroverweg (Posthoornstraat-Kruishoutemstraat), wordt een parkeerverbod ingevoerd, uitgezonderd op de voorziene parkeerzones. Het parkeerverbod wordt ingevoerd:

          • in de rijrichting van de Rijksweg (N43) naar de spooroverweg
            • vanaf het kruispunt met De Schachelaar tot het kruispunt met de Meulebergstraat
            • vanaf huisnummer 70A tot de spooroverweg.
          • in de rijrichting van de spooroverweg naar de Rijksweg (N43)
            • vanaf huisnummer 41B tot huisnummer 33
            • vanaf het kruispunt De Schachelaar tot het kruispunt met de Rijksweg (N43).

           

          Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis gebracht van de weggebruikers door het plaatsen van:

          • de verkeersborden E1 met onderbord type GXa (opwaartse pijl – begin reglementering), onderbord type GXd (dubbele pijl – herhaling reglementering) en onderbord type GXb (neerwaartse pijl – einde reglementering).
           

          Artikel 5: In de Posthoornstraat, begrepen tussen de N43 en de Haarzakstraat, wordt op de parkeerstrook parkeren toegelaten uitsluitend voor motorfietsen, personenauto’s, auto’s voor dubbelgebruik en minibussen.

          De verkeersmaatregel wordt ter kennis gebracht van de weggebruikers door het plaatsen van het verkeersbord E9b (begin reglementering – met opwaartse pijl Gxa en einde reglementering – met neerwaartse pijl Gxb).

           

          Artikel 6: In de Posthoornstraat, t.h.v. de gemeentelijke loods, worden twee parkeergelegenheden voorbehouden voor elektrisch laden, waarvan één voor autodelen.

           

          Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van het verkeersbord E9a met op de ene parkeerplaats onderbord type VIIb (elektrisch laden) en op de andere parkeerplaats onderbord met vermelding autodelen, overeenkomstig artikel 70.2.1.3° van het Algemeen Reglement op de politie van het Wegverkeer.

           

          Artikel 7: Het reglement treedt in werking op 1 januari 2024.


          Artikel 8: Bij goedkeuring van huidig gecoördineerd aanvullend reglement wordt het gecoördineerd aanvullend verkeersreglement d.d. 29 juni 2021 opgeheven op 1 januari 2024.

           

          Artikel 9: Dit reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de Vlaamse minister van Mobiliteit - Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse Overheid.

           

          Artikel 10:  Na goedkeuring wordt het reglement bekendgemaakt overeenkomstig de artikelen 330, 285 §1 en 286 §1 van het decreet lokaal bestuur en wordt tevens een afschrift ervan gestuurd naar:

          • de Deputatie van Oost-Vlaanderen
          • de griffie van de Rechtbank van Eerste Aanleg te Gent
          • de griffie van de Politierechtbank te Gent
          • de lokale politie, directie operaties, afdeling verkeer
          • de technische diensten gemeente Zulte.
        • VASTSTELLEN AANGEPAST SUBSIDIEREGLEMENT VOOR DUURZAME MOBILITEIT MET INGANG VAN 1 JANUARI 2024 TOT EIND 2025

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bevoegheid
          • Artikel 41 23° van het decreet lokaal bestuur op grond waarvan de gemeenteraad bevoegd is voor het vaststellen van subsidiereglementen.
          Wetten en reglementen
          • Het besluit van de gemeenteraad van 22 november 2022 houdende vaststellen van subsidiereglement voor duurzame mobiliteit met ingang van 1 januari 2023 en voor de duur van 1 jaar.
          Feiten
          • Ter vervanging van een wagen kan een gezin per adres een subsidie duurzame mobiliteit aanvragen voor één of verschillende duurzame vervoersalternatieven met een maximum van 300 euro.
          • Voor de subsidie komt een natuurlijke persoon ingeschreven in Zulte in aanmerking, waarbij binnen het gezin een voertuig wordt geschrapt (uitgeschreven bij Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen).

          • De subsidie bleek een groot succes. Er werden in 2023 20 aanvragen ingediend, waarvan 19 in aanmerking kwamen voor een uitbetaling van 300 euro en dit voor een totaalbedrag van 5.700 euro.
          • Na evaluatie worden enkele zaken aangepast in het reglement:
            • Inschrijvingsbewijs wagen waarvan de nummerplaat wordt ingediend, is niet meer verplicht.
              • Bij schrapping nummerplaat is de wagen in de meeste gevallen al verkocht en het inschrijvingsbewijs bijgevolg niet meer beschikbaar.
            • Eénmalige inschrijvingskost bij een erkende deelorganisatie is niet meer verplicht.
              • De éénmalige inschrijvingskost bij een erkende deelorganisatie komt nog steeds in aanmerking maar is niet verplicht om ook een terugbetaling te krijgen voor losse ritten of een gebruikersabonnement.
          Adviezen
          • De adviesraad mobiliteit en verkeersveiligheid gaf gunstig advies d.d. 7 november 2022 m.b.t. het subsidiereglement voor duurzame mobiliteit.
          • Vanaf 1 januari 2023 kan deze subsidie aangevraagd worden tot maximaal 300 euro per adres en per twee jaar.
          Motivatie
          • De gemeente Zulte wenst verder in te zetten op het sensibiliseren en financieel belonen van inwoners die duurzame mobiliteitsalternatieven verkiezen boven gemotoriseerde voertuigen.
          • Het reglement wordt verlengd tot eind 2025.
          Financiële impact
          • De nodige kredieten voor de subsidies moeten voorzien worden in meerjarenplanaanpassing 2024 & 2025. De uitgaven worden geraamd op 6.000 euro per jaar.

          Bespreking
          • Schepen Michaël Vandemeulebroecke licht het agendapunt ter zitting toe.
          Publieke stemming
          Aanwezig: Olivier Peirs, Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, Sylvie Bohez
          Voorstanders: Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Olivier Peirs, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
          Beslissing

          Artikel 1: Met ingang van 1 januari 2024 kent het gemeentebestuur verder een toelage toe voor de aankoop van een duurzaam mobiliteitsalternatief mits inleveren van een Belgische nummerplaat.

          Artikel 2: In aanmerking komende aanvragen:

          • De aanvrager is een natuurlijk persoon ingeschreven in Zulte.
          • Bewijsstukken staan op naam van de aanvrager of op naam van het gezinslid gedomicilieerd op het adres van de aanvrager.
          • De eerste subsidieaanvraag, incl. eventuele facturen en bijhorende betalingsbewijzen voor de gemaakte kosten (kortingen niet inbegrepen), gebeurt maximaal 12 maanden na de schrappingsdatum.  
          • Eventuele facturen en bijhorende betalingsbewijzen voor de gemaakte kosten werden maximaal 12 maanden vóór de schrappingsdatum gemaakt.

          Artikel 3: In aanmerking komende alternatieven en voorwaarden:

          A. Met betrekking tot het geschrapte voertuig

          • De aanvrager toont aan dat binnen het gezin op hetzelfde adres een Belgische nummerplaat werd geschrapt of werd overgedragen op naam van een persoon gedomicilieerd op een ander adres.
          • Het voertuig behoort tot een M1- of N1 (I en II)-voertuig.
          • De nummerplaat moet voor de schrapping minstens zes maanden binnen hetzelfde gezin in gebruik geweest zijn.
          • De inlevering van een leasing- of bedrijfswagen geeft geen recht op de subsidie.
          • Men verliest het recht op de subsidie als er tot 2 jaar na de schrappingsdatum in hetzelfde gezin een andere nummerplaat wordt ingeschreven of als een bedrijfsvoertuig in de plaats in gebruik wordt genomen.
            Uitzondering: de aanvrager behoudt het recht op de subsidie als iemand zich bij het gezin vervoegt (en inschrijft) en reeds meer dan zes maanden voor de schrappingsdatum eigenaar was van een voertuig of al meer dan 6 maanden een bedrijfswagen bezat.
          • Hetzelfde gezin kan per adres maximum voor 1 geschrapt voertuig een subsidie ontvangen over een periode van 2 jaar.

          B. Met betrekking tot aankoop van de nieuwe (elektrische) (bak)fiets, speed pedelec of elektrische bromfiets

          • De aankoopdatum van de nieuwe (elektrische) twee- of driewieler moet aangegeven zijn op de factuur.
          • Bij de aankoop van een tweedehands (elektrische) twee- of driewieler moet de aankoopdatum aangegeven zijn op een ondertekende verkoopsovereenkomst.
          • De (elektrische) twee- of driewieler wordt gebruikt door de aankoper of door een persoon die officieel geregistreerd staat als inwonend gezinslid van de aankoper, gedomicilieerd op hetzelfde adres.
          • Op de factuur staat de aard van het product alsook een factuur- of leveringsadres in Zulte vermeld.
          • Bij de aankoop van een tweedehands (elektrische) twee- of driewieler moet de aard van het product alsook een leveringsadres in Zulte vermeld staan op een ondertekende verkoopsovereenkomst.
          • De (elektrische) twee- of driewieler mag na de beslissing tot toekenning van de subsidie gedurende 2 jaar niet worden doorverkocht of weggeschonken.
          • Indien van toepassing wordt de (elektrische) twee- of driewieler ingeschreven op naam van de aanvrager of een inwonend gezinslid.
          • Het gaat hierbij in alle gevallen om een fiets voor volwassenen.

          C. Met betrekking tot de huur van een (elektrische) (bak)fiets, speed pedelec of elektrische bromfiets

          • Het gaat over een gebruikersabonnement bij een fietsdeel- of fietsverhuurorganisatie, waarmee de aanvrager een (elektrische) (bak)fiets, speed pedelec of elektrische bromfiets voor een bepaalde periode huurt, excl. onderhoud, herstelling of vervanging. 
          • Het gaat hierbij in alle gevallen om een fiets voor volwassenen.

          D. Met betrekking tot de aankoop van een gebruikersabonnement en ritten bij een erkende deelorganisatie

          • Het gaat over de éénmalige aansluitingsbijdrage bij een erkende autodeelorganisatie en/of de aankoop van ritten of een gebruikersabonnement.

          E. Met betrekking tot terugbetaling van een abonnement bij De Lijn

          • Het betreft een abonnement of meerrittenkaart voor openbaar vervoer aangeboden door de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn.
          • Het abonnement wordt gebruikt door de aankoper of door een persoon die officieel geregistreerd staat als inwonend gezinslid van de aankoper, gedomicilieerd op hetzelfde adres en ouder dan 18 jaar.
          • De gebruiker dient de nodige bewijsstukken voor te leggen aan de gemeente Zulte waaruit de startdatum en einddatum van het abonnement alsook de effectief betaalde kostprijs aangetoond worden.

          F. Met betrekking tot terugbetaling van een abonnement bij de NMBS
          • Het betreft een abonnement of meerrittenkaart voor openbaar vervoer aangeboden door de NMBS.
          • Het abonnement wordt gebruikt door de aankoper of door een persoon die officieel geregistreerd staat als inwonend gezinslid van de aankoper, gedomicilieerd op hetzelfde adres en ouder dan 18 jaar.
          • De gebruiker dient de nodige bewijsstukken voor te leggen aan de gemeente Zulte waaruit de startdatum en einddatum van het abonnement alsook de effectief betaalde kostprijs aangetoond worden.

          Artikel 4: Bedrag van de subsidie:

          De subsidie van de gemeente Zulte bedraagt maximum 300 euro.

          De verschillende duurzame alternatieven kunnen hierbij gecumuleerd worden tot bovenstaand maximumbedrag.


          Artikel 5:  In aanmerking komende bewijsstukken:

          A. Met betrekking tot het geschrapte voertuig

          • Het bewijs van schrapping van de nummerplaat, afgeleverd door DIV (Dienst Inschrijving Voertuigen);
          • Verklaring op eer dat er binnen de 2 jaar na schrappingsdatum in hetzelfde gezin geen andere nummerplaat wordt ingeschreven of een bedrijfsvoertuig in gebruik wordt genomen en dat de fiets/abonnement niet wordt doorgegeven aan derden. Als deze voorwaarde niet gevolgd wordt en men intussen de premie heeft ontvangen moet die terugbetaald worden aan het lokaal bestuur.

          B. Met betrekking tot aankoop van de nieuwe (elektrische) (bak)fiets, speed pedelec of elektrische bromfiets

          • factuur of verkoopsovereenkomst
          • inschrijvingsbewijs indien relevant

          C. Met betrekking tot de huur van een (elektrische) (bak)fiets, speed pedelec of elektrische bromfiets 

          • factuur van gebruikersabonnement

          D. Met betrekking tot de aankoop van een gebruikersabonnement en/of ritten bij een erkende deelorganisatie

          •  factuur aansluiting, aankoop ritten of gebruikersabonnement

          E. Met betrekking tot terugbetaling van een abonnement bij De Lijn

          • bewijs kostprijs
          • bewijs begin- en einddatum abonnement
          • bewijs naam aanvrager of inwonend gezinslid

          F. Met betrekking tot terugbetaling van een abonnement bij de NMBS
          • bewijs kostprijs
          • bewijs begin- en einddatum abonnement
          • bewijs naam aanvrager of inwonend gezinslid

          Artikel 6: De aanvraag tot het bekomen van de subsidie wordt schriftelijk ingediend t.a.v. het college van burgemeester en schepen. De aanvraag geschiedt via een standaardformulier en is vergezeld van de vereiste bewijsstukken.

          Artikel 7: Het college van burgemeester en schepenen doet uitspraak betreffende de toekenning van de subsidie voor duurzame mobiliteit. 
          Tweemaal per jaar wordt overgegaan tot uitbetaling van de toelage na definitieve toekenning.

          Artikel 8: In de gevallen waar de aangegane verbintenissen niet meer worden nagekomen, kan de gemeente haar toelage terugvorderen, verhoogd met de wettelijke interesten te rekenen vanaf de datum waarop niet meer werd voldaan aan de gestelde voorwaarden.

          Artikel 9: Dit reglement treedt in werking vanaf 1 januari 2024 tot en met 31 december 2025.

          Artikel 10: Overeenkomstig artikel 286 §2 van het decreet lokaal bestuur maakt de burgemeester het besluit en de inhoud ervan bekend via de webtoepassing van de gemeente (gekwalificeerd als "reglement"). 
          Op dezelfde dag brengt de gemeente overeenkomstig artikel 330 van het decreet lokaal bestuur de toezichthoudende overheid op de hoogte.

          Artikel 11: Dit besluit wordt ter kennis gebracht van de heer Provinciegouverneur conform artikels 285 en 329 van het Decreet Lokaal Bestuur.

          Een afschrift van deze beslissing zal eveneens voor kennisgeving worden overgemaakt aan
          - het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Administratie Economie, Afdeling Natuurlijke Rijkdommen en Energie.
          - de lokale energie-intercommunale.
          - de financieel directeur.

      • Cultuur

        • VERLENGEN TOELAGEREGLEMENT VOOR HUUR HERBRUIKBARE BEKERS TOT EIND 2025

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bevoegheid
          • Artikel 40 § 3 van het decreet lokaal bestuur op grond waarvan de gemeenteraad bevoegd is voor het vaststellen van reglementen.
          Wetten en reglementen
          • VLAREMA-wetgeving cateringmateriaal rond drank- en voedselverpakkingen voor eventorganisatoren en lokale besturen.
          • De gemeenteraad keurde in de zitting 27 september 2022 het toelagereglement voor huur herbruikbare bekers goed voor de periode van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2023.
          Feiten
          • Sinds 1 januari 2022 is het serveren van drank in recipiënten voor éénmalig gebruik bij evenementen verboden, tenzij de eventorganisator een systeem voorziet dat garandeert dat minstens 95% van de éénmalige verpakkingen gescheiden wordt ingezameld voor recyclage. 
          • Sinds 15 juni 2023 is de 95% recyclage mogelijkheid enkel nog van toepassing voor petflessen en blikjes, en dus niet meer voor niet-herbruikbare bekers.
          • De wetgeving kan geraadpleegd worden via https://ovam.vlaanderen.be/wetgeving-drankverpakkingen-en-voedselverpakkingen. 
          Motivatie
          • Organisatoren hebben verschillende mogelijkheden om herbruikbare bekers te bekomen:
            • Eventuele ondersteuning/sponsoring via brouwer/drankhandel. 
            • Voor kleinere evenementen kunnen organisatoren gratis herbruikbare bekers ontlenen bij de gemeentelijke uitleendienst.
            • Voor grotere evenementen kunnen organisatoren
              • herbruikbare bekers huren bij verhuurfirma’s,
              • herbruikbare bekers huren bij de uitleendienst van IVM. Zij hebben ca. 20.000 bekers in voorraad. Voor het reinigen werken zij samen met Groep Intro, een maatwerkbedrijf uit Gentbrugge.
          • De gemeenteraad keurde in de zitting 27 september 2022 het toelagereglement voor huur herbruikbare bekers goed voor de periode van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2023.
          • Om de organisatoren blijvend te ondersteunen wordt voorgesteld de looptijd van het toelagereglement voor huur herbruikbare bekers aan te passen en te verlengen tot en met 31 december 2025. 
          Financiële impact
          • De nodige kredieten worden voorzien via 2023-2025/AC10304/0709-00/6493000/GEMEENTE/BH29/IP-GEEN.
          Bespreking
          • Schepen Michaël Vandemeulebroecke licht het agendapunt ter zitting toe.
          Publieke stemming
          Aanwezig: Olivier Peirs, Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, Sylvie Bohez
          Voorstanders: Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Olivier Peirs, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
          Beslissing

          Artikel 1: De gemeenteraad keurt het aangepaste toelagereglement m.b.t. huur van herbruikbare bekers als volgt goed:

           


          Artikel 1:

          Het toelagereglement m.b.t. huur herbruikbare bekers is verder van toepassing voor de periode van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2025

           

          Artikel 2: 

          De toelage kan aangevraagd worden door:

          • erkende Zultse verenigingen;
          • gemeentelijke adviesraden;
          • organisatoren van evenementen in samenwerking met het lokaal bestuur.

           

          Artikel 3: 

          Het bedrag van de toelage bedraagt maximaal 75% van de gefactureerde prijs voor huur en afwas van de herbruikbare bekers. Volgende kosten komen niet in aanmerking voor toelage en zijn ten laste van de organisator:

          • transport/leveringskost;
          • kost voor verlies/beschadiging herbruikbare bekers.

           

          Artikel 4:

          De toelage kan aangevraagd worden via www.zulte.be tot uiterlijk twee maanden nadat de organisator de factuur voor de huur van de herbruikbare bekers heeft ontvangen. Bij de aanvraag worden de nodige stukken ter verantwoording toegevoegd (volgens de bepalingen op de website). 

           

          Artikel 5:

          De toekenning en uitbetaling van de toelage gebeurt na afloop van elk kwartaal (indicatief: begin van de maanden april, juli, oktober en januari). 

           

          Artikel 6:

          Bij de vaststelling van het niet correct aangeven van de gevraagde verantwoordingsstukken of misbruiken omtrent de toelage, wordt de toelage niet toegekend of (gedeeltelijk of volledig) teruggevorderd.

           


           

          Artikel 2: De burgemeester maakt het besluit en de reglementen via de webtoepassing van de gemeente bekend overeenkomstig artikel 286 §1 1° van het decreet lokaal bestuur.

          In uitvoering van artikel 330 van het decreet lokaal bestuur brengt de gemeente op dezelfde dag als de bekendmaking van de besluiten op de webtoepassing van de gemeente, de toezichthoudende overheid op de hoogte van de bekendmaking ervan.

      • Personeel

        • AANPASSEN GEÏNTEGREERD ORGANOGRAM MET INGANG VAN 1 JANUARI 2024

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bevoegheid
          • Artikel 161 eerste lid van het decreet lokaal bestuur dat stelt dat de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn het gezamenlijk organogram van de diensten van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn vaststellen.
            Het organogram van het gemeente- en OCMW-personeel is gemeenschappelijk en een bevoegdheid van de beide raden. Beide raden moeten de wijzigingen goedkeuren, ook al betreffen de wijzigingen slechts één van beide rechtspersonen (advies VVSG d.d. 11 december 2023).
          Wetten en reglementen
          • Het Besluit van de Vlaamse regering van 8 maart 2023 tot vaststelling van de minimale voorwaarden van de rechtspositieregeling van het personeel van lokale en provinciale besturen.
          Feiten
          • Sinds 1 januari 2022 bestaat de laatste versie van het geïntegreerd organogram voor gemeente en OCMW.
          • Een actualisatie en optimalisatie van het organogram voor de gemeente dringt zich op omdat het bestuur meer mankracht wenst in te zetten in de dienst Technische Uitvoer, in het bijzonder voor het team Groen & Patrimonium.
            Er is sprake van een hoge werklast en veel openstaande opdrachten. Door tijdelijke niet-invulling van een aantal openstaande functies was er sprake van gebrekkig groenonderhoud (vooral tijdens de periode waarin de procedures voor het zoeken van nieuwe werkmannen lopende was).  Daarenboven is het college van oordeel dat permanent en op lange termijn meer mankracht noodzakelijk is/blijft.
          • In de budgetbespreking die plaatsvond op 19 oktober 2023 met de leden van het MAT en het college van burgemeester en schepenen heeft het bestuur dit voorstel geformuleerd.
          Adviezen
          • Het syndicaal onderhandelingscomité is samengekomen op 12 december 2023 en heeft zich akkoord verklaard met het voorstel (onder voorbehoud).
          Motivatie
          • Budgettair is voldoende ruimte om de nog niet ingevulde betrekkingen in te vullen.
          • Binnen het departement Ruimte:
            • Het aanwerven van één voltijdse vakman Groen (D1-D3) binnen de dienst Technische Uitvoer is nodig voor het onderhoud, aanplanten en aanleggen van de groene ruimtes op het gemeentelijk domein.  De uitbreiding van de huidige equipe van 9 vakmannen Groen zal de dienstverlening aanzienlijk verbeteren. 
              De impact van de (langdurige) afwezigheid wegens ziekte/verlof in het team Groen is op vandaag te groot.  Het is daarenboven niet evident/haalbaar om bij langdurige ziekteverloven tijdelijke vervanging te vinden.
            • Het aanwerven van één voltijdse teamcoach Patrimonium (D4-D5) binnen de dienst Technische Uitvoer is noodzakelijk omdat de dienst Patrimonium nu in de feiten wordt aangestuurd door het diensthoofd van de dienst Technische Uitvoer.  Het team Groen & Logistiek worden wel aangestuurd door een afzonderlijk teamcoach.
              De coördinatie van de dienst Patrimonium blijkt niet/moeilijk combineerbaar met de taken als diensthoofd van de dienst Technische Uitvoer.  Daarenboven werkt de teamcoach actief mee in het team en impliceert de aanwerving een toename in mankracht.
          Financiële impact
          • De financiële impact is opgenomen in het meerjarenplan 2024.
          Bespreking
          • Burgemeester Simon Lagrange licht het agendapunt ter zitting toe.
          Publieke stemming
          Aanwezig: Olivier Peirs, Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, Sylvie Bohez
          Voorstanders: Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Olivier Peirs, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
          Beslissing

          Artikel 1: Het geïntegreerd organogram voor het gemeente- en OCMW-personeel van Zulte wordt vastgesteld met ingang van 1 januari 2024 overeenkomstig het in bijlage toegevoegde geïntegreerd organogram gemeente-OCMW. 

           

          Artikel 2: Overeenkomstig artikel 285 §1 van het decreet lokaal bestuur maakt de burgemeester de lijst met besluiten bekend via de webtoepassing van de gemeente. 
          Op dezelfde dag brengt de gemeente overeenkomstig artikel 330 van het decreet lokaal bestuur de toezichthoudende overheid op de hoogte.

        • AANPASSEN ARBEIDSREGLEMENT BIJLAGE 1 EN BETROKKEN ARTIKELS ARBEIDSREGLEMENT AANGAANDE GLIJTIJD

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bevoegheid
          • Artikel 40 §2 en §3 van het decreet lokaal bestuur op grond waarvan de gemeenteraad het beleid van de gemeente bepaalt en daarvoor algemene regels vaststelt.  De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast.
          Wetten en reglementen
          • Het Besluit van de Vlaamse Regering van 20 april 2018 betreffende de bekendmaking en raadpleegbaarheid van besluiten en stukken van het lokaal bestuur, betreffende de wijze waarop de reglementen en verordeningen van het lokaal bestuur worden bijgehouden in het register en betreffende de raadpleegbaarheid van de besluiten van de politiezones en hulpverleningszones, zoals aangepast tot op heden.
          • Het gemeenteraadsbesluit van 17 december 2019 waarbij het arbeidsreglement voor het gemeentepersoneel werd vastgesteld met ingang van 1 januari 2020 en waarbij  glijdende uurroosters worden voorzien voor bepaalde personeelsleden.
          Feiten
          • De glijdende uurroosters werden ingeschreven in het arbeidsreglement zoals goedgekeurd bij gemeenteraadsbesluit van 17 december 2019.  
          • In het voorjaar van 2023 werd een welzijnsenquête afgenomen waarin door een significante groep van personeelsleden (o.a. ontevredenheid van 23,3 % in leeftijdscategorie 35-44 jaar, 31% in Sociaal Huis, 30,8 % in een departement,... )werd aangegeven dat het actuele glijtijduurrooster onvoldoende bijdroeg tot een goede werk-privé balans. 
            In het bijzonder werd meer flexibiliteit gevraagd door :
            • minder stamtijden
            • schrappen van principe van vaste vrije namiddag
            • flexibeler opbouwen & opnemen van glijtijd (in het bijzonder op weekbasis).
          • Bij herhaling werd daarenboven opgemerkt (o.a. door personeel dienst Technische Uitvoer) dat de verplichte periode van opname van overuren (binnen het einde van de daaropvolgende maand) te krap is, in het bijzonder in drukke periodes.  Er werd hier in de praktijk reeds op flexibele manier mee omgegaan.  De regels worden nu officieel aangepast zodat de overuren binnen een termijn van 3 maanden kunnen opgenomen worden.
          • Om hieraan tegemoet te komen, wordt het arbeidsreglement aangepast.  Enkele artikelen uit het arbeidsreglement en bijlage 1 worden aangepast.
          Adviezen
          • Het syndicaal onderhandelingscomité kwam samen op 12 december 2023 en verklaart zich akkoord met het voorstel van het arbeidsreglement (onder voorbehoud).
          Motivatie
          • Arbeidsreglement wat betreft de glijdende uurroosters:

            • Artikel 9 wijzigt als volgt (enkel tekst in vet wordt aangepast). 

              'Met ingang van 1 april 2015 geldt voor het administratief personeel, tewerkgesteld in het gemeentehuis, gelegen te Zulte, Centrumstraat 8
              een stelsel van glijdende uurroosters. Het reglement van glijdende uurroosters maakt integraal deel uit van het arbeidsreglement.
              Dit reglement is opgenomen in bijlage 1 van het arbeidsreglement.

              Voor onderstaande personeelscategorieën wordt met vaste uurroosters gewerkt:
              (nvdr: De wijziging betreft vnl. een wijziging in terminologie (aanpassen naar terminologie van organogram))

          • de poetshulpen en de teamcoach poetshulp;

          • de zaalverantwoordelijke;

          • bibliotheekpersoneel;

          • personeel Technische uitvoer met uitzondering van het diensthoofd en de planningscoördinator;

          • personeel Recyclagepark;

          • personeel Sporthal, zijnde de teamcoach zaalwachters en de zaalwachters.


          De uurroosters van deze personeelsleden maken integraal deel uit van het arbeidsreglement.


          Het tijdsregistratiesysteem dient gebruikt te worden door:

          • het personeel met glijdende uurroosters;

          • poetshulpen tewerkgesteld op het gemeentehuis;

          • bibliotheekpersoneel.'

          Ter verduidelijking: Dit betreft een update van de personeelscategorieën die vaste uurroosters hebben en/ of het tijdsregistratiesysteem moeten gebruiken.

          • Artikel 13 wijzigt als volgt (enkel tekst in vet wordt aangepast):

            '§1 Onder overuren worden verstaan de uitzonderlijke prestaties die op verzoek van de algemeen directeur of het diensthoofd geleverd worden bovenop de uren die op grond van de gewone arbeidstijdregeling op weekbasis door het personeelslid gepresteerd worden.Het personeelslid dat overuren presteert, krijgt compenserende inhaalrust gelijk aan de duur van de overuren.
            De compenserende inhaalrust wordt verplicht opgenomen vóór het einde van de derde maand volgend op de maand waarin de prestaties geleverd werden.

            §2. Kan er binnen die derde maand geen compensatieverlof opgenomen worden omwille van omstandigheden buiten de wil en na gunstig advies van het diensthoofd, dan worden de niet opgenomen uren uitbetaald aan uursalaris.
            Boven op het uursalaris wordt voor alle personeelsleden behalve voor het niveau A overloon betaald in de vorm van een toeslag. Het overloon bedraagt een toeslag van 25% per uur overuren.Als berekeningsbasis voor het overloon geldt het bruto-uursalaris, eventueel verhoogd met de haard- of standplaatstoelage, de toelage voor het waarnemen van een hogere functie of de gegarandeerde salarisverhoging na bevordering.'

          Ter verduidelijking: Op deze manier wordt een antwoord geboden op de vraag van de personeelsleden om een langere periode te voorzien voor het opnemen van overuren.

           

          • In bijlage de aangepaste bijlage 1 van het arbeidsreglement
            Volgende nieuwe basisregels worden toegepast:

            • Elke dag stamtijd van 9u-12u (i.p.v. van 9u-12u en van 13u30 tot 16u en op maandag tot 18u)

              • Voorwaarde: werken met servicetijd. Het is noodzakelijk om de dienst zowel telefonisch als aan de balie tijdens de normale uren te verzekeren, zelfs buiten de stamtijden.  Het diensthoofd staat in voor de efficiënte bezetting van de dienst met aandacht voor de burger.

            • Het maximum aan opgebouwde glijtijd per week wordt 12u (i.p.v. 4u). 

              • Deze uren worden mee overgenomen naar de daaropvolgende week, alles erboven niet. 

              • Er is geen minimum per week (i.p.v. actuele 4u in min).

            • Het maximum aan opgebouwde glijtijd per maand wordt 12u (i.p.v. 10u)

              • Deze uren worden mee overgenomen naar de daaropvolgende maand, alles erboven niet. 

              • Het principe blijft behouden dat de wekelijkse arbeidsduur van een voltijds personeelslid 38u bedraagt.
                Wanneer na afloop van een maand de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur niet bereikt wordt, wordt het aantal prestaties in min in eerste instantie aangezuiverd met overuren, en in tweede instantie met verlof.

            • Middagpauze van 30 minuten op te nemen tussen 12u en 14u (i.p.v. tussen 12u en 13u30).

            • Het principe van de verplichte vaste, vrije namiddag wordt afgeschaft.
          Bespreking
          • Burgemeester Simon Lagrange licht het agendapunt ter zitting toe.
          Publieke stemming
          Aanwezig: Olivier Peirs, Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, Sylvie Bohez
          Voorstanders: Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Olivier Peirs, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
          Beslissing

          Artikel 1: Het aangepast arbeidsreglement voor het gemeentepersoneel (incl. bijlage 1 Reglement glijdende uurroosters met tijdsregistratie) wordt vastgesteld en als bijlage bij het besluit geviseerd.

          Het reglement in werking op 1 januari 2024.

           

          Artikel 2: Het arbeidsreglement zoals goedgekeurd in zitting van 17 december 2019 wordt met ingang van 1 januari 2024 opgeheven.

           

          Artikel 3: Een afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan de Inspectie van de sociale wetten.

           

          Artikel 4: Overeenkomstig artikel 286 §1 van het decreet lokaal bestuur wordt het besluit en de inhoud ervan bekend gemaakt op de webtoepassing van de gemeente.  Op dezelfde dag als de bekendmaking op de webtoepassing van de gemeente brengt de gemeenteoverheid de toezichthoudende overheid op de hoogte van de bekendmaking ervan.

      • Kerkfabrieken

        • GOEDKEUREN GEWIJZIGD MEERJARENPLAN 2020-2025/4 VAN DE KERKFABRIEK SINT PIETER TE OLSENE

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bevoegheid
          • Het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
          Wetten en reglementen
          • Decreet van 07 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, gewijzigd door het decreet van 06 juli 2012.
          • Besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 inzake het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erediensten, gewijzigd door het besluit van 14 december 2012.
          • Ministerieel besluit van 27 november 2006 waarbij de modellen van de boekhouding van de besturen van de eredienst worden voorgesteld, gewijzigd door het Ministerieel besluit van 12 februari 2013.
          • Omzendbrief van het Vlaams Ministerie van bestuurszaken Agentschap binnenlands bestuur van 01 maart 2013 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst.
          • Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
          • De gemeenteraadsbeslissing van 17 december 2019 waarbij het oorspronkelijk meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek St. Pieter Olsene werd goedgekeurd.
          • De gemeenteraadsbeslissing van 15 december 2020 waarbij een eerste wijziging aan het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek St. Pieter Olsene werd goedgekeurd.
          • De gemeenteraadsbeslissing van 21 december 2021 waarbij een tweede wijziging aan het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek St. Pieter Olsene werd goedgekeurd.
          • De gemeenteraadsbeslissing van 19 december 2022 waarbij een derde wijziging aan het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek St. Pieter Olsene werd goedgekeurd.
          Feiten
          • Na de installatie van het Centraal kerkbestuur in 2014 dienen de meerjarenplannen, budgetten en de -wijzigingen van de onderliggende kerkfabrieken van de drie deelgemeenten door het centraal kerkbestuur gecoördineerd binnengebracht te worden bij het gemeentebestuur.
          • Deze wijziging van het meerjarenplan werd door de kerkraad goedgekeurd in zitting van 11 september 2023 en ingediend in het centraal kerkbestuur op 8 oktober 2023.
          • Het centraal kerkbestuur bezorgde de stukken van de kerkfabriek aan het gemeentebestuur op 21 november 2023.
          • In het exploitatiebudget van 2023 werden geen aanpassingen aangebracht.
          • Voor de investeringen worden een aantal investeringen aangepast, waardoor over het ganse Meerjarenplan, de investeringstoelage stijgt van 93.500 € naar 100.000 €:
            • installeren meubilair in beide sacristieën : budget van 15.500 € van 2022 naar 2023, want slechts dan uitgevoerd (budget oorspronkelijk geraamd op 18.700 €, dus -3.200 €).
            • dossiers camerabewaking en onderhoud binnenschrijnwerk en lambrisering, oorspronkelijk gebudgetteerd in 2023, schuiven op naar 2024 en verhogen tot 10.700 € (oorspronkelijk 7.500 €, dus +3.200 €)
            • bijkomend dringend dossier in 2024: herstel kapconstructie en vernieuwen daksponten transepten: 6.500 €
          Adviezen
          • De coördinatie van de gewijzigde meerjarenplannen 2020-2025 gebeurde door het centraal kerkbestuur
          • De kerkraad van Olsene heeft een gewijzigd meerjarenplan opgemaakt conform aan de afspraken tussen CKB en gemeentebestuur. Afwijkingen werden goed gemotiveerd.
          • Het advies van het bisdom van 1 december 2023, bereikte ons op 4 december en was gunstig. Zie ook de bijlage 2.
          Financiële impact
          • Voor het gemeentebestuur heeft het gewijzigd meerjarenplan van de kerkfabriek van Olsene geen extra impact op de exploitatietoelagen.

          • Bij de investeringstoelagen zien we enkel een opschuiven in het jaar van uitbetaling voor enkele dossiers, maar ook een extra dossier van 6.500 € voor dringende onderhoudswerken aan dak.

          Bespreking
          • Schepen Michaël Vandemeulebroecke licht het agendapunt ter zitting toe.
          Publieke stemming
          Aanwezig: Olivier Peirs, Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, Sylvie Bohez
          Voorstanders: Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Olivier Peirs, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
          Beslissing

          Artikel 1 : Het voorgelegd gewijzigd meerjarenplan 2020-2025/4 van de kerkfabriek Sint Pieter te Olsene wordt goedgekeurd en als bijlage bij dit besluit geviseerd.


          Artikel 2 : Een afschrift van dit besluit van de gemeenteraad wordt overgemaakt aan de kerkfabriek Sint Pieter te Olsene, aan het centraal kerkbestuur en het representatief orgaan het bisdom van Gent en aan de gouverneur van Oost-Vlaanderen, via Religiosoft.

        • GOEDKEUREN VAN HET GEWIJZIGD MEERJARENPLAN 2020-2025/3 VAN DE KERKFABRIEK SINT PETRUS TE ZULTE

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bevoegheid
          • Het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
          Wetten en reglementen
          • Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, gewijzigd door het decreet van 06 juli 2012.
          • Besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 inzake het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erediensten, gewijzigd door het besluit van 14 december 2012.
          • Ministerieel besluit van 27 november 2006 waarbij de modellen van de boekhouding van de besturen van de eredienst worden voorgesteld, gewijzigd door het Ministerieel besluit van 12 februari 2013.
          • Omzendbrief van het Vlaams Ministerie van bestuurszaken Agentschap binnenlands bestuur van 01 maart 2013 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst.
          • Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
          • De gemeenteraadsbeslissing van 17 december 2019 waarbij het oorspronkelijk meerjarenplan 2020-2025 werd goedgekeurd.
          • De gemeenteraadsbeslissing van 21 december 2021 waarbij wijziging nr. 1 van het meerjarenplan 2020-2025 werd goedgekeurd.
          • De gemeenteraadsbeslissing van 19 december 2022 waarbij wijziging nr. 2 van het meerjarenplan 2020-2025 niet werd goedgekeurd.
          Feiten
          • Na de installatie van het Centraal kerkbestuur in 2014, dienen de meerjarenplannen, budgetten en de -wijzigingen van de onderliggende kerkfabrieken van de drie deelgemeenten door het centraal kerkbestuur gecoördineerd binnengebracht worden bij het gemeentebestuur.
          • Huidige wijziging aan het meerjarenplan werd door de kerkraad goedgekeurd in zitting van 30 oktober 2023 en ingediend in het centraal kerkbestuur op 19 november 2023.
          • Het centraal kerkbestuur bezorgde de stukken van deze kerkfabriek aan het gemeentebestuur op 27 november 2023.

          • Nadat het gewijzigde meerjarenplan van december 2022 niet werd goedgekeurd door de gemeenteraad, vonden er verschillende overlegmomenten plaats met de kerkfabriek Zulte en de nieuwe penningmeester. De rekeningcijfers van 2022 waren het startpunt en van hieruit werd verder gewerkt met de nieuwe inzichten en informatie die de kerkraad ons verschafte.
          • Exploitatie:
            Er werd vooral gestreefd naar realistischer budgetcijfers die resulteerden in lagere exploitatie-toelagen van de gemeente. Hierbij werd in de gemeentelijke budgetten aanvankelijk rekening gehouden met een raming van 46.000 € aan gemeentelijke exploitatie-toelage voor 2023.
            De nu voorgestelde meerjarenplanaanpassing spreekt nu van een werkingstoelage van 51.656,48 euro, dit is nog 5.656,48 euro hoger dan oorspronkelijk voorgesteld in de gemeentelijke boekhouding.
            Maar deze meerkost werd verantwoord als volgt:
            • enerzijds meer ontvangsten ingeschreven: 
              • rekening houdende met hogere huuropbrengsten
              • aanpassen ontvangsten aan reeds ontvangen bedragen, gezien we reeds verder in het jaar zijn en we de boekingen gunstiger zagen evolueren, dan voorzien
              • inschrijven van een bedrag aan creditnota's, omdat de energieleverancier steeds werkt met maandelijkse voorschotfacturen en achteraf een maandelijkse afrekening, die vaak uitmondt in creditnota's
            • anderzijds meer uitgaven ingeschreven:
              • globaal waren de nutsvoorzieningen gas en elektriciteit goedkoper dan voorzien, maar er waren nog achterstallen te betalen van 2021 en 2022 ten bedrage van meer dan 9.000 €
              • herstel van westelijke gevel n.a.v. waterschade (raming 5.324 €)
          • Investeringen:
            • een investeringstoelage werd gevraagd om een koude-sas te installeren in de kapel O.L.V. Ten Doorn, om energiezuiniger te kunnen werken - dit kon beperkt blijven tot het bedrag van 4.000 € (goedkoper dan de aanvankelijke raming van 6.000 €) - investeringstoelage is hiervoor reeds uitbetaald.
            • het inschrijven van de verkoop van een woning + land diende zowel ingeschreven in ontvangsten, als in uitgaven, zodat het saldo bij 'privaat patrimonium' op 0 komt te staan.
            • andere investeringen zijn nog lopende : de restauratie van het schilderij "H.Domenicus" werd afgerond in 2023 en de toelage werd ook reeds uitbetaald maar er staat nog budget voor het restaureren van andere schilderijen op het programma van 2023 en 2024.
            • Ook werd een nieuwe investering aangekondigd voor een groot onderhoud aan de klokken in 2024 (motor/ontroesten/schilderen) - budget van 10.150 € wordt gevraagd voor 2024.
          Adviezen
          • Het advies van het bisdom van 4 december 2023, bereikte ons op 6 december en was gunstig. Zie ook de tweede bijlage.
          • Aangezien de aanpassing van het meerjarenplan van december 2022 dermate afweek van het oorspronkelijke meerjarenplan, niet conform was aan het overleg dat plaatsvond in de loop van oktober 2022 en laattijdig werd ingediend, werd die meerjarenplanaanpassing niet goedgekeurd. De huidige gunstiger meerjarenplanaanpassing is het resultaat van verschillende overleg- en mailmomenten in april, mei, juni, augustus, september en oktober 2023.
          • In de loop van 2023 werd de kerkraad van Zulte voorlopig betoelaagd volgens wat was ingeschreven in het meerjarenplan van de gemeente, zoals werd opgenomen in de beslissing van de gemeenteraad van december 2022 (nl. een werkingstoelage van 46.000 € voor 2023 en een investeringstoelage voor restauratie van schilderijen en een koude-sas in de Kapel).
          • Gelet op de veelvuldige positieve onderhandelingen en de mondelinge motiveringen die er waren, lijkt ons de huidige aanpassing van het meerjarenplan correct.
          Financiële impact
          • Voor het gemeentebestuur heeft de aanpassing van het meerjarenplan van de kerkfabriek van Zulte zowel impact op de investeringscijfers, als op de exploitatiecijfers.
          • De exploitatie-toelage 2023 verhoogt tot 51.656,48 €, vooral door achterstallen energiefacturen van voorgaande jaren + een dringende herstellling van een insijpelingsprobleem in de kerk. In het gemeentelijke budget stond slechts 46.000 € ingeschreven, maar het saldo van 5.656,48€ kan uitbetaald worden na goedkeuring van dit aangepaste meerjarenplan.
            De exploitatie-toelage 2024 kon herleid worden tot 26.174,67 € (zo'n 2.000 € lager dan oorspronkelijk was voorzien)
          • De extra gemeentelijke investeringstoelagen die worden gevraagd bij dit aangepaste meerjarenplan dienen voor 2 nieuwe investeringen:
            • in 2023: een koude-sas voor de kapel, reeds positief geadviseerd bij de MJP-aanpassing van december 2022 omdat dit voor energie-besparingen zou leiden: uiteindelijk slechts 4.000 €
            • in 2024: een herstelling van het klokkensysteem (ontroesten/nieuwe motor): 10.150 €.
          Bespreking
          • Schepen Michaël Vandemeulebroecke licht het agendapunt ter zitting toe.
          Publieke stemming
          Aanwezig: Olivier Peirs, Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, Sylvie Bohez
          Voorstanders: Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Olivier Peirs, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
          Beslissing

          Artikel 1: Het voorgelegd gewijzigd meerjarenplan 2020-2025/3 van de kerkfabriek Sint Petrus van Zulte wordt goedgekeurd en als bijlage bij dit besluit geviseerd.

           

          Artikel 2: Een afschrift van dit besluit van de gemeenteraad wordt overgemaakt aan de kerkfabriek Sint Petrus te Zulte, aan het centraal kerkbestuur en het representatief orgaan het bisdom van Gent en aan de gouverneur van Oost-Vlaanderen, via Religiosoft.

        • GOEDKEUREN AANPASSING MEERJARENPLAN 2020-2025 VAN DE KERKFABRIEK SINT MICHIEL, GHISLENUS EN CORNELIUS TE MACHELEN

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bevoegheid
          • Het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
          Wetten en reglementen
          • Decreet van 07 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, gewijzigd door het decreet van 06 juli 2012.
          • Besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 inzake het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erediensten, gewijzigd door het besluit van 14 december 2012.
          • Ministerieel besluit van 27 november 2006 waarbij de modellen van de boekhouding van de besturen van de eredienst worden voorgesteld, gewijzigd door het Ministerieel besluit van 12 februari 2013.
          • Omzendbrief van het Vlaams Ministerie van bestuurszaken Agentschap binnenlands bestuur van 01 maart 2013 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst.
          • Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
          • De gemeenteraadsbeslissing van 17 december 2019, waarbij het oorspronkelijke meerjarenplan 2020-2025 werd goedgekeurd.
          Feiten
          • Na de installatie van het Centraal kerkbestuur in 2014, dienen de meerjarenplannen, budgetten en de -wijzigingen van de onderliggende kerkfabrieken van de drie deelgemeenten door het centraal kerkbestuur gecoördineerd binnengebracht worden bij het gemeentebestuur.
          • Huidige aanpassing van het meerjarenplan werd door de kerkraad goedgekeurd in zitting van 22 november 2023 en ingediend in het centraal kerkbestuur op 26 november 2023.
          • Het centraal kerkbestuur bezorgde de stukken van de kerkfabriek aan het gemeentebestuur op 4 december 2023.

          • Het meerjarenplan werd enkel aangepast in het investeringsluik omdat er investeringen vroeger werden uitgevoerd dan oorspronkelijk gepland, waardoor de investeringstoelage van 2024 al zou moeten worden aangesproken in 2023. Een vervroegen van een budget van 40.000 € werd vooropgesteld.
          • Er wordt een financiering gevraagd van de gemeente en ook een gewestelijke toelage zal worden aangevraagd voor die werken, die voortvloeien uit het beheersplan. Het bedrag van de gewestelijke toelage zal worden voorgefinancieerd door de kerkfabriek aangezien men deze nog niet verwacht om te kunnen ontvangen in 2023.
          • Het investeringsbudget werd aangepast in alle jaren van het meerjarenplan na overleg met de dienst financiën: 
            • voor de jaren 2020 tot 2022 werd rekening gehouden met de rekeningcijfers, om de doorgeschoven investeringsbedragen te kunnen berekenen van 2023.
            • voor 2023 werden de budgetten beperkt tot wat aan facturen is ontvangen tot eind november - aangezien er werkzaamheden werden vervroegd, terwijl de kerk toch een paar maanden dicht moest, en de meeste "vuile werken" in één keer werden afgehandeld. Het bedrag van de investeringstoelage werd verhoogd met 40.000 €.
            • Voor 2024 werd de investeringstoelage verminderd met 40.000 €. Het resterende bedrag van de investeringstoelage voor de kerk (9.050 €) zal moeten dienen voor nog komende investeringen in de kerk, die werden opgenomen in het beheersplan, o.a. een investeringstoelage van 2.000 € voor werkzaamheden in de Kapel (geluidinstallatie) en nogmaals 2.000 € voor nieuwe ICT-uitrusting (laptop).
          Adviezen
          •  Het advies van het bisdom van 5 december 2023, bereikte ons op 6 december en was gunstig. Zie ook de tweede bijlage.
          • De kerkraad van Machelen heeft een meerjarenplan opgemaakt conform aan de afspraken tussen CKB en gemeentebestuur.
          Financiële impact
          • Het totaal van de gemeentelijke investeringstoelagen die worden gevraagd voor alle jaren van het voorgesteld meerjarenplan blijft ongewijzigd. Men vraagt nu enkel om een voorziene som van 40.000 € niet in 2024 te betalen, maar reeds in 2023, omdat een aantal investeringen vervroegd werden uitgevoerd.
          Bespreking
          • Schepen Michaël Vandemeulebroecke licht het agendapunt ter zitting toe.
          Publieke stemming
          Aanwezig: Olivier Peirs, Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, Sylvie Bohez
          Voorstanders: Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Olivier Peirs, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
          Beslissing

          Artikel 1 : Het voorgelegd meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek Sint Michiel, Ghislenus en Cornelius te Machelen wordt goedgekeurd en als bijlage bij dit besluit geviseerd.


          Artikel 2 : Een afschrift van dit besluit van de gemeenteraad wordt overgemaakt aan de kerkfabriek Sint Michiel, Ghislenus en Cornelius te Machelen, aan het centraal kerkbestuur en het representatief orgaan het bisdom van Gent en aan de gouverneur van Oost-Vlaanderen, via Religiosoft.

      • Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden

        • INSTAPPEN IN PROJECT CAPACITY BUILDING 2024 - 2029 EN AFSLUITEN VAN PARTNERSCHAPSOVEREENKOMST MET INGANG VAN 1 JANUARI 2024

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bevoegheid
          • Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
          Wetten en reglementen
          • De wet van 26 mei 2002 betreffende recht op maatschappelijke integratie.
          • Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
          • Decreet van 17 februari 2012 betreffende de ondersteuning van het ondernemerschap op het vlak van de sociale economie en de stimulering van het maatschappelijk verantwoord ondernemen.
          • Besluit van de Vlaamse Regering tot bepaling van de regierol van gemeenten op het vlak van de lokale sociale economie, vermeld in artikel 15 van het decreet van 17 februari 2012 betreffende de ondersteuning van het ondernemerschap op het vlak van de sociale economie en de stimulering van het maatschappelijk verantwoord ondernemen.
          • Besluit van de Vlaamse Regering van 25 september 2017 betreffende wijk-werken.
          • Decreet over regiovorming en tot wijziging van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, het Regiodecreet genoemd.
          • De statuten van de projectvereniging Wijkwerkorganisatie Leie en Schelde.
          Feiten
          • ESF Capacity Building is de opvolger van de huidige ESF-projecten 'I Can' en 'LinkT Schelde Leie', waarop het lokaal bestuur Zulte heeft ingetekend op 13 augustus 2020 voor I Can en op 23 maart 2021 voor LinkT.  Beide projecten lopen ten einde op 31 december 2023.
          • ESF Capacity Building omvat een nieuw lokaal partnerschap, met een duurtijd van 1 januari 2024 tot 31 december 2029.
          • Het college van burgemeester en schepenen engageerde zich, in zitting van 9 februari 2023, om:
            • in het kader van de ESF-oproep 'Lokale Partnerschappen 2023', één werkingsgebied te vormen met de lokale besturen De Pinte, Deinze, Destelbergen, Gavere, Melle, en Nazareth. Sint-Martens-Latem en Merelbeke.
            • de doelgroep van het Lokale Partnerschap verder te bepalen samen met deze lokale besturen, het ondersteuningsteam en de partners van het Capacity Building programma.
            • te bepalen welke andere actoren mee worden opgenomen in het lokale partnerschap.
            • de intentieverklaring te ondertekenen in kader van de projectoproep inzake 'lokale partnerschappen 2023'.
          • De volgende stappen werden reeds gezet om het project verder vorm te geven:
            • Het toekomstig werkgebied voor elk lokaal partnerschap werd bepaald
            • De doelgroep werd bepaald
            • De lokale noden werden bepaald
            • Aan de hand van juryrondes werd bepaald welke andere lokale actoren mee worden opgenomen in het partnerschap, vertrekkend vanuit de lokale context en de noden van de doelgroep
            • Er werden, in samenspraak met de partners, bouwstenen ingevuld om de nodige resultaten te behalen om het projectdossier tot stand te brengen
          • Het projectvoorstel omvat het volgende:
            • Het nieuwe partnerschap wil de meest kwetsbare burgers bereiken, inclusief zij die nog niet gekend zijn bij welzijnspartners, VDAB en lokale besturen of zij die door hen of de andere reguliere kanalen niet of moeilijk kunnen worden bereikt.
            • Er zal ingezet worden op de integrale begeleiding van kwetsbare burgers, waarbij wordt ingezet op activering:
              • Verkennen van de hulpvraag, vraagverheldering en rechtenverkenning van de cliënt
              • Versterken van het informele netwerk van de cliënt
              • Ruime ondersteuning van de cliënt (huishouden, administratie, samen info opzoeken op internet, etc.)
              • Exploreren met de cliënt hoe een positieve gewenste toekomst er kan uitzien
              • Opstellen van concrete doelen en deze periodiek evalueren
              • Evalueren van de hulpverlening en terugkoppelen naar de aanmelder
              • Cliënt toeleiden naar andere diensten i.k.v. hulpverlening en/of activering
              • Bezoeken van cruciale diensten samen met de cliënt (armoede organisaties, OCMW, VDAB ...) en de cliënt laten kennismaken met ondersteunende diensten (budgetbegeleiding, verslavingsbegeleiding …)
              • Cliënt toeleiden naar laagdrempelige werkervaring (leren op de werkvloer, atelier, mobiele testwerkvloeren …)
              • Cliënt toeleiden naar een zinvolle dagbesteding (bijvoorbeeld vrijwilligerswerk)
              • Arbeidstrajectbegeleiding (ook voor anderstaligen)
              • Verbeteren van de mobiliteit (bijvoorbeeld fietsopleiding, deelfietsen, drempelverlagende hulp bij het nemen van het openbaar vervoer)
            • Om deze taken te kunnen uitvoeren, wordt voorgesteld om 2,5 VTE integrale trajectbegeleiders en 1 VTE arbeidstrajectbegeleider in te zetten over de regio en het geheel te laten coördineren door een coördinator (0,6 VTE gedurende de eerste twee jaren van het project en 0,4 VTE gedurende de 4 daaropvolgende jaren).
            • Gelet op de omvang van het dossier, wordt voorgesteld om het penhouderschap te laten opnemen door de projectvereniging Werken Leie en Schelde.
            • Er wordt voorgesteld om een eindverantwoordelijke aan te werven voor de financiële opvolging van het project en deze kostprijs te dragen vanuit de cofinanciering. Stad Deinze deed het voorstel om hiervoor iemand in te schakelen.
            • Met de vooropgestelde personeelsinzet worden jaarlijks 75 trajecten beoogd, rekeninghoudend met de intensiteit van de trajecten. Er wordt voorgesteld om deze als volgt te verdelen over de lokale besturen, op basis van hun bijdrage in de cofinanciering:
              • De Pinte: 5 trajecten
              • Destelbergen: 9 trajecten
              • Deinze: 23 trajecten
              • Gavere: 5 trajecten
              • Melle: 6 trajecten
              • Merelbeke: 10 trajecten
              • Nazareth: 6 trajecten
              • Sint-Martens-Latem: 2 trajecten
              • Zulte: 9 trajecten
            • De totale kostprijs van dit project wordt geraamd op 2.461.600,20 euro. Dit werkingsbudget wordt jaarlijks samengesteld met de volgende verdeling:
              • ESF (40 %): 164.106,68 euro
              • VCF (30 %): 123.080,01 euro
              • Cofinanciering VDAB (15 %): 61.540,01 euro
              • Cofinanciering lokale besturen (15 %): 61.640,01 euro
              Voor het lokaal bestuur Zulte betekent dit een jaarlijkse cofinanciering van 6.613,43 euro.
            • De cofinanciering van de lokale besturen wordt aangewend om de loonkost van 2 halftijdse arbeidstrajectbegeleiders vanuit Werken Leie en Schelde en de financieel verantwoordelijke te dragen. Het overige budget wordt besteed aan de loonkosten van 5 halftijdse integrale trajectbegeleiders, de loonkost van een projectcoördinator en een forfaitbedrag voor werkingskosten.
            • Het volledige dossier van dit projectvoorstel wordt als bijlage toegevoegd aan dit agendapunt.
          Adviezen
          • De dienst Financieel & Sociale Hulp adviseert om in te stappen in het projectvoorstel Capacity Building.
          Motivatie
          • De projecten I Can en LinkT zorgen ervoor dat mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, door het volgen van intensieve begeleidingstrajecten, toegeleid worden naar (vrijwilligers-)werk. Het wegvallen van deze projecten zou betekenen dat deze cliënten moeilijker geactiveerd geraken. De dienst FSH kan deze intensieve trajecten momenteel niet op zich nemen.
          • Het project Capacity Building kan zorgen voor een gelijkaardige, intensieve opvolging van deze cliënten.
          • In het kader van activering van cliënten en de te behalen doelstellingen binnen het Lokaal Activeringspact zijn samenwerkingsverbanden met oog op het activeren van cliënten met een grote afstand tot de arbeidsmarkt belangrijk.
          Financiële impact
          • Er wordt een jaarlijkse cofinanciering gevraagd van 6.613,43 euro.
          • De cofinanciering van de lokale besturen voorziet in de loonkost van 2 halftijdse arbeidstrajectbegeleiders vanuit Werken Leie en Schelde en de financieel verantwoordelijke vanuit Stad Deinze. Deze wordt als volgt geraamd:
          • Functie Brutoloon Tewerkstellingsbreuk Jaarlijkse kostprijs Jaarlijkse loonkost na verrekening va loonpremies
            Arbeidstrajectbegeleider 3.458,16 19/38 35.688,21 28.761,52
            Arbeidstrajectbegeleider 3541,49 19/38 36.548,18 21.751,90
            Financieel verantwoordelijke 4.958,09 3/38 8.074,23 7.654,01
            Totaal jaarlijkse kostprijs     80.310,62 58.167,43
          • De kostenverrekening zal jaarlijks gebeuren op basis van de reële loonkost.
          • De kostprijs is voorzien in de meerjarenplanaanpassing.
          Bespreking
          • Schepen Tony Boeckaert licht het agendapunt ter zitting toe.
          Publieke stemming
          Aanwezig: Olivier Peirs, Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, Sylvie Bohez
          Voorstanders: Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Olivier Peirs, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
          Beslissing

          Artikel 1: De gemeenteraad gaat akkoord om in te stappen in het project Capacity Building in het kader van de oproep "Lokale partnerschappen voor de duurzame participatie op de arbeidsmarkt van personen met een complexe multiproblematiek."


          Artikel 2:  In uitvoering hiervan wordt een partnerschapsovereenkomst afgesloten, die als bijlage bij dit besluit geviseerd wordt.  De overeenkomst treedt in werking op 1 januari 2024 en zal gelden voor de duur van het project zijnde tot 31 december 2029.


          Artikel 3: De gemeenteraad belast de projectvereniging Wijkwerkorganisatie Leie en Schelde met het penhouderschap van dit dossier.

        • VERLENGEN PROJECTVERENIGING WIJKWERKORGANISATIE LEIE EN SCHELDE VOOR DE PERIODE 2024-2029 EN GOEDKEUREN AANGEPASTE STATUTEN

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bevoegheid
          • Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
          Wetten en reglementen
          • Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017
          • De oprichtingsakte van de projectvereniging Wijkwerkorganisatie Leie en Schelde van 1 januari 2018
          • De eerdere statuten van de projectvereniging Wijkwerkorganisatie Leie en Schelde
          • Het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen van 23 maart 2019

           

           

          Feiten
          • De projectvereniging Wijkwerkorganisatie Leie en Schelde (Werken Leie en Schelde) werd door 10 lokale besturen (intussen zijn dit 9 lokale besturen gezien de fusie Deinze – Nevele) opgericht op 1 januari 2018, met als opdracht de lokale samenwerking tussen besturen onderling en andere betrokken partners, die als doelstelling hebben het stimuleren van het tewerkstellings- en activeringsbeleid, te bevorderen. De projectvereniging wil onder meer streven naar de uitvoering van projecten die de tewerkstellingsgraad van kwetsbare groepen in het werkingsgebied verhogen alsook naar een gedragen beleidsvisie.
          • Dit kan onder meer door:
            • het organiseren van het wijk-werken
            • andere tewerkstellingsinitiatieven voor doelgroepen.
          • De huidige werkingstermijn van projectvereniging Wijkwerkorganisatie Leie en Schelde verloopt op 31 december 2023. De 9 aangesloten lokale besturen dienen bijgevolg voor 31 december 2023 te beslissen om vanaf 2024 verder als samenwerkingsverband te blijven inzetten op wijk-werken, sociale economie en werk, en andere initiatieven die het tewerkstellings- en activeringsbeleid verbeteren.
          • Naast deze verlenging dienen, gelet de inwerkingtreding van het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen, tevens voor 31 december 2023 enkele noodzakelijke wijzigingen aan de statuten genomen te worden.
          • De voorliggende statuten bevatten volgende wijzigingen:
            • Voorwerp werd toegevoegd aan de eerste titel van de overeenkomst
            • Huishoudelijk reglement wordt vervangen door de terminologie intern reglement
          • Daarnaast werden op basis van het Decreet Lokaal Bestuur en op vraag van de Raad van Bestuur van 9 november 2023 van de projectvereniging Wijkwerkorganisatie Leie en Schelde nog volgende wijzigingen aangebracht:
            • Artikel 2: Toevoeging van de passage 406 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur op de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid (hierna ‘DLB’)
            • Artikel 8: Toevoeging "Alleen natuurlijke personen kunnen lid zijn van de raad van bestuur."
            • Artikel 14: Toevoeging "De raad van bestuur kan het dagelijks personeelsbeheer, de bevoegdheid voor het aanstellen en het ontslaan van het personeel, alsook de sanctie- en tuchtbevoegdheid ten aanzien van het personeel toevertrouwen aan het personeelslid dat aan het hoofd staat van het personeel van de projectvereniging overeenkomstig artikel 404 DLB."
            • Artikel 15: Aanpassing van de inkomstenbronnen als volgt:
              De projectvereniging wordt gefinancierd door:
              • Opbrengsten uit de activiteit wijk-werken
              • Een startinbreng van 0,5 euro per inwoner, dat terugbetaald werd door de vereniging aan de lokale besturen
              • Projectsubsidies uit de regierol sociale economie en werk
              • Projectsubsidies uit andere (tijdelijke) subsidiebronnen vanuit Vlaanderen, de Provincie Oost-Vlaanderen of andere bronnen
            • Artikel 15 Toevoeging "Bij de statuten wordt een register gevoegd waarop iedere deelnemer is vermeld met aanduiding van de aandelen en eventueel winstbewijzen die aan hem zijn toegekend overeenkomstige artikel 410 DBL."
            • Artikel 19 kreeg volgende aanpassing: "De raad van bestuur legt de jaarrekeningen, samen met het activiteitenverslag en het verslag van de accountant jaarlijks, voor eind juni, ter goedkeuring voor aan de gemeenteraden door middel van een raadsbeslissing."
            • Artikel 22: Verwijzing naar het Decreet Lokaal Bestuur, in tegenstelling tot het decreet van van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid van toepassing zijn.
          Adviezen
          • De dienst Financieel & Sociale Hulp adviseert de verlenging van de projectvereniging Wijkwerkorganisatie Leie en Schelde.
          Motivatie
          • De projectvereniging Wijkwerkorganisatie Leie en Schelde is op een gebied van trajectbegeleiding, sociale economie, wijkwerken een belangrijke schakel en promotor. Voor de dienst FSH is de wekelijkse aanwezigheid en ondersteuning van de trajectbegeleiders een absolute meerwaarde in de gericht zoektocht naar een job op maat. 
          • Daarnaast is er ook de wekelijkse zitdag van wijkwerken in het Sociaal Huis die dan verder kan gewaarborgd worden.
          • Dankzij de projectvereniging is de samenwerking met de VDAB ook versterkt.
          • De coördinator van de projectvereniging is ook de trekker en promotor in andere projecten zoals Capacity Building.
          Financiële impact
          • De projectvereniging wordt gefinancierd door:
            • Opbrengsten uit de activiteit wijk-werken
            • Projectsubsidies uit de regierol sociale economie en werk
            • Projectsubsidies uit andere (tijdelijke) subsidiebronnen vanuit Vlaanderen, de Provincie Oost-Vlaanderen of andere bronnen
            Voor bepaalde projecten kan een afwijkende financieringsregel worden afgesproken met de betrokken of geïnteresseerde deelnemende besturen.
          • In 2022 was er vanuit het Lokaal Bestuur Zulte een financiering van 7.360 euro.
          • Voor 2023 moeten nog enkele facturen volgen.
          • Toekomstige bedragen zijn afhankelijk van het engagement van het bestuur in projecten die uitgerold worden door de projectvereniging. Dit werd voorzien in de budgetten.
          Bespreking
          • Schepen Tony Boeckaert licht het agendapunt ter zitting toe.
          Publieke stemming
          Aanwezig: Olivier Peirs, Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, Sylvie Bohez
          Voorstanders: Simon Lagrange, Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Olivier Peirs, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
          Beslissing

          Artikel 1: De gemeenteraad verklaart zich akkoord tot een verlenging van de projectvereniging Wijkwerkorganisatie Leie en Schelde voor de termijn van 6 jaar (van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2029).

          Artikel 2:
          De gemeenteraad keurt de als volgt aangepaste statuten goed:

          Er worden enkele aanpassingen gedaan om de statuten in overeenstemming te brengen met het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen:

          • Voorwerp werd toegevoegd aan de eerste titel van de overeenkomst
          • Huishoudelijk reglement wordt vervangen door de terminologie intern reglement

          Daarnaast werden op basis van het Decreet Lokaal Bestuur en op vraag van de Raad van Bestuur van 9 november 2023 van de projectvereniging Wijkwerkorganisatie Leie en Schelde nog volgende wijzigingen aangebracht:

          • Artikel 2: Toevoeging van de passage 406 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur op de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid (hierna ‘DLB’)
          • Artikel 8: Toevoeging "Alleen natuurlijke personen kunnen lid zijn van de raad van bestuur."
          • Artikel 14: Toevoeging "De raad van bestuur kan het dagelijks personeelsbeheer, de bevoegdheid voor het aanstellen en het ontslaan van het personeel, alsook de sanctie- en tuchtbevoegdheid ten aanzien van het personeel toevertrouwen aan het personeelslid dat aan het hoofd staat van het personeel van de projectvereniging overeenkomstig artikel 404 DLB."
          • Artikel15: Aanpassing van de inkomstenbronnen als volgt:
            De projectvereniging wordt gefinancierd door:
            • Opbrengsten uit de activiteit wijk-werken
            • Een startinbreng van 0,5 euro per inwoner, dat terugbetaald werd door de vereniging aan de lokale besturen
            • Projectsubsidies uit de regierol sociale economie en werk
            • Projectsubsidies uit andere (tijdelijke) subsidiebronnen vanuit Vlaanderen, de Provincie Oost-Vlaanderen of andere bronnen
          • Artikel 15 Toevoeging "Bij de statuten wordt een register gevoegd waarop iedere deelnemer is vermeld met aanduiding van de aandelen en eventueel winstbewijzen die aan hem zijn toegekend overeenkomstige artikel 410 DBL."
          • Artikel 19 kreeg volgende aanpassing: "De raad van bestuur legt de jaarrekeningen, samen met het activiteitenverslag en het verslag van de accountant jaarlijks, voor eind juni, ter goedkeuring voor aan de gemeenteraden door middel van een raadsbeslissing."
          • Artikel 22: Verwijzing naar het Decreet Lokaal Bestuur, in tegenstelling tot het decreet van van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid van toepassing zijn.

           

          Artikel 3: Het afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan projectvereniging Wijkwerkorganisatie Leie en Schelde.

    • Extra

      • Allerlei

        • BIJKOMEND AGENDAPUNT AANGEBRACHT DOOR RAADSLID TANIA VERPRAET I.V.M. DE VERLICHTING AAN BEPAALDE ZEBRAPADEN

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Wetten en reglementen
          • Artikel 21 van het decreet lokaal bestuur op grond waarvan de gemeenteraadsleden uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda van de gemeenteraad kunnen toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen aan de voorzitter van de gemeenteraad bezorgt.
          • Artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, goedgekeurd in de gemeenteraad van 22 januari 2019.
          Feiten
          • Toelichting:

            Vorige gemeenteraad heeft raadslid Catherine De Smet aangebracht dat de lichten aan sommige zebrapaden soms niet branden.

            In Anzegem hebben ze reflectoren op zonne-energie aangebracht op de rijbaan langs beide kanten van het zebrapad.

            Zelfs op klaarlichte dag zie je ze duidelijk en ben je als autobestuurder veel alerter doordat ze ook een pinkend effect geven
           
          • Voorstel tot besluit:

            Daar er soms problemen zijn met de verlichting aan de zebrapaden is dit misschien een optie om te overwegen in de toekomst.

            Beter 2 maal verlicht dan niet!

            Het is niet goedkoop, maar alles voor de veiligheid.

          Beslissing
          • Schepen Michaël Vandemeulebroecke stelt dat het voorstel de veiligheid enkel kan ten goede komen.  Op korte termijn worden de locaties bepaald die hiervoor het meest aangewezen zijn (prioriteit aan drukke locaties). 
        • BIJKOMEND AGENDAPUNT AANGEBRACHT DOOR RAADSLID LIEVEN LIPPENS I.V.M. FIETSWEGEL ONDERNEMERSBOS

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Wetten en reglementen
          • Artikel 21 van het decreet lokaal bestuur op grond waarvan de gemeenteraadsleden uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda van de gemeenteraad kunnen toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen aan de voorzitter van de gemeenteraad bezorgt.
          • Artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, goedgekeurd in de gemeenteraad van 22 januari 2019.
          Feiten
          • Toelichting: Een goed jaar geleden mochten we een nieuwe fietswegel ontdekken in het nieuw ontwikkelde deel van het ondernemersbos. Nu, een jaar later vraagt deze wegel reeds een grondige upgrade.
           
          • Voorstel tot besluit:

            Graag de nodige aanpassingen aan deze fietswegel laten uitvoeren opdat een winterharde doorgang verzekerd wordt.

          Beslissing
          • Schepen Sophie Delaere merkt op dat het een fietswegel in een bos is.  Het is niet aangewezen om dit te verharden/ semi te verharden.  Schors noch zand bieden een oplossing.
          • Raadslid Lieven Lippens stelt dat het misschien reeds volstaat om dit op te hogen tot boven de waterlijn. 
            Schepen Sophie Delaere ziet niet onmiddellijk -technisch gezien- een oplossing.
          • Raadslid Steven Van Troys suggereert de aanplant van wilgen gezien ze veel water opnemen.
        • BIJKOMEND AGENDAPUNT AANGEBRACHT DOOR RAADSLID WARD BAETEN I.V.M. POLITIEREGLEMENT VERBOD VUURWERK

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Wetten en reglementen
          • Artikel 21 van het decreet lokaal bestuur op grond waarvan de gemeenteraadsleden uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda van de gemeenteraad kunnen toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen aan de voorzitter van de gemeenteraad bezorgt.
          • Artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, goedgekeurd in de gemeenteraad van 22 januari 2019.
          Feiten
          • Toelichting:

            De gemeente vestigde recent zelf de aandacht op het algemene verbod om binnen de politiezone vuurwerk af te vuren. Terecht want elke eindejaar periode opnieuw zijn er mensen die dit verbod negeren. Zoals in het Facebookbericht aangehaald wordt als punt 4: het veroorzaakt dierenleed. Niet dat de andere punten minder terecht zijn. Eigenaars van huisdieren zullen vast en zeker beamen dat oudejaarsavond een stuk leuker zal zijn zonder knallen.

            Ik vind het helaas wel wat dubbel dat het bestuur voor dit verbod wel uitzonderingen voorziet. Deze uitzonderingen behoudt het voor aan zichzelf. Een beetje een vreemde boodschap om tegen de inwoners te zeggen dat iets niet mag, maar het ondertussen wel zelf jaarlijks in te richten. Vanuit N-VA deden we al eerder voorstellen om hier iets aan te doen en werd er destijds eenmalig een lichtshow georganiseerd als alternatief voor het kermisvuurwerk. Hier werd helaas geen vervolg aan gebreid.

           
          • Voorstel tot besluit:

            Het gemeentebestuur versterkt haar eigen campagne om door op zijn minst in te zetten op diervriendelijk vuurwerk (zonder knallen) of gaat verder met de zoektocht naar een alternatief waarbij het verbod op vuurwerk ook gerespecteerd wordt door het gemeentebestuur zelf.

          Beslissing
          • Burgemeester Simon Lagrange stelt hierover een andere mening te hebben.  Er zijn 3 traditionele kermisvuurwerken en deze bieden een meerwaarde voor de kermissen en inwoners. Bij een georganiseerd vuurwerk gaat bijzondere aandacht naar de veiligheid.  De hinder voor dieren is beperkt gezien het vuurwerk op vaste tijdstippen & locaties plaatsvindt.  Er werd 2 keer een alternatief aangeboden (lasershow & diervriendelijk vuurwerk zonder geluid).  Dit werd/wordt niet als een volwaardig alternatief ervaren.
        • BIJKOMEND AGENDAPUNT AANGEBRACHT DOOR RAADSLID WARD BAETEN I.V.M. POOL VOOR VRIJWILLIGERSWERK

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Wetten en reglementen
          • Artikel 21 van het decreet lokaal bestuur op grond waarvan de gemeenteraadsleden uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda van de gemeenteraad kunnen toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen aan de voorzitter van de gemeenteraad bezorgt.
          • Artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, goedgekeurd in de gemeenteraad van 22 januari 2019.
          Feiten
          • Toelichting:

            Al geruime tijd zoeken we naar een oplossing om een pool aan vrijwilligers op te zetten in onze gemeente.

            Heel was organisaties kampen met een tekort aan vrijwilligers.

            Ook bij rampen is een pool aan vrijwilligers geen overbodige luxe.

             

            De Vlaamse overheid creëerde hiervoor een prachtige tool www.kanikhelpen.be

            Deze werd op 1 december gelanceerd. Op deze website kan iedereen die zich geroepen voelt registreren als vrijwilliger.

            Bij tekorten voor één of andere activiteit of hulpverlening kan de gemeente een vacature plaatsen waarbij de geregistreerde vrijwilligers een uitnodiging ontvangen.

           
          • Voorstel tot besluit:

            Mocht dit nog niet gebeurd zijn meldt de gemeente zich aan op dit portaal. Bij voorkeur om zowel vrijwilligers aan te trekken bij crisissituaties als bij het uitbouwen van een vrijwilligerskorps. Daarnaast maakt de gemeente de nodige communicatie om onze inwoners te wijzen op het bestaan van deze website.

          Beslissing
          • Burgemeester Simon Lagrange stelt dat bekeken wordt om ons hierop aan te melden & hiervoor de nodige communicatie te doen.
        • BIJKOMEND AGENDAPUNT AANGEBRACHT DOOR RAADSLID CATHERINE DE SMET I.V.M. DE SLECHTE STAAT VAN DE POELKENSWEGEL

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Wetten en reglementen
          • Artikel 21 van het decreet lokaal bestuur op grond waarvan de gemeenteraadsleden uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda van de gemeenteraad kunnen toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen aan de voorzitter van de gemeenteraad bezorgt.
          • Artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, goedgekeurd in de gemeenteraad van 22 januari 2019.
          Feiten
          • Toelichting:

            De Poelkenswegel (vooral de richting vanuit de Molenstraat inrijdend maar ook in het eerste deel inrijdend vanuit de Grote Steenweg) ligt er slecht bij met heel wat putten in het wegdek (zie foto’s in bijlage) en verspreid over de volledige straat, wat veilig rijden /fietsen/ wandelen moeilijk maakt.

           
          • Voorstel tot besluit:

            Het volledige wegdek aanpakken en geen oplapwerk aanwenden daar deze opgevulde putten telkens terug uitgereden worden.

          Beslissing
          • Schepen Sophie Delaere antwoordt dat deze straat in de volgende legislatuur wordt aangepakt in het kader van geplande rioleringswerken (incl. nieuwe rijweg).  De putten zullen op korte termijn aangepakt worden.
        • BIJKOMEND AGENDAPUNT AANGEBRACHT DOOR RAADSLID CATHERINE DE SMET I.V.M. SLECHTE STAAT VAN DE PARKING AAN DE EMMAÜS SECUNDAIRE SCHOOL IN MACHELEN, NAAST DE KAPEL

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Wetten en reglementen
          • Artikel 21 van het decreet lokaal bestuur op grond waarvan de gemeenteraadsleden uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda van de gemeenteraad kunnen toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen aan de voorzitter van de gemeenteraad bezorgt.
          • Artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, goedgekeurd in de gemeenteraad van 22 januari 2019.
          Feiten
          • Toelichting:

            De parking van de Emmaüs secundaire school aan de Kapel ligt er slecht bij, vooral de laatste maanden, door de veelvuldige regen. Het onderhoud van de parking, gezien mede-eigendom van o.a. de Emmaüsschool, de Bouwmaatschappij en de Kunstnatie, laat de wensen over. Deze parking wordt tijdens het weekend veel gebruikt bij bezoeken aan o.a. het Raveelmuseum, Huis de Leeuw, mensen die in Machelen komen wandelen, enz.

           
          • Voorstel tot besluit:

            Als gemeente in overleg te gaan met de 3 partijen via een verzoekschrift om de parking zo spoedig mogelijk te herstellen zodat deze terug veilig en schadevrij kan gebruikt worden gezien de semipublieke functie.

          Beslissing
          • Schepen Sophie Delaere antwoordt dat het onderhoud van de parking voor de gemeente is (let wel: niet eigendom van gemeente).  Er wordt gekeken of er structureel ondergronds bijkomende ingrepen nodig zijn.  De parking wordt te hard aangereden.  Er zullen 3 partners aangeschreven worden.  De putten zullen op korte termijn aangepakt worden.
        • MONDELINGE VRAAG DOOR RAADSLID MONIQUE DE SMET M.B.T. GERECHTELIJKE PROCEDURES

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bespreking
          • Raadslid Monique De Smet vraagt een overzicht van alle hangende gerechtelijke procedures.
        • MONDELINGE VRAAG DOOR RAADSLID MONIQUE DE SMET M.B.T. GECORO

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bespreking
          • Raadslid Monique De Smet vraagt hoe vaak de GECORO dit jaar is samengekomen.
          • Schepen Tony Boeckaert antwoordt dat de GECORO 2 keer bijeengekomen is.  De data worden bezorgd. 
        • MONDELINGE VRAAG DOOR RAADSLID MONIQUE DE SMET M.B.T. GAVERBEEKSE MEERSEN

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bespreking
          • Raadslid Monique De Smet vraagt waarom de subsidie niet werd toegekend.
          • Schepen Fauve Tack stelt dat bijkomende toelichting werd opgevraagd maar nog niet ontvangen.
        • MONDELINGE VRAAG DOOR RAADSLID CATHERINE DE SMET M.B.T. SLUIPVERKEER WARANDESTRAAT

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bespreking
          • Raadslid Catherine De Smet herhaalt opnieuw dat de problemen zich blijven voordoen. De bebording voor de tonnagebeperking is nog niet aangebracht.
          • Schepen Michaël Vandemeulebroecke stelt dat het reglement zonale tonnagebeperking in de gemeenteraad van februari of maart 2024 ter goedkeuring kan voorgelegd worden.  Er dient ook nog overleg gepleegd te worden met aanpalende gemeenten.  Dan pas kan de bebording worden aangebracht en kan tot sanctionering worden overgegaan.
          • Raadslid Lieven Lippens herhaalt dat het probleem breder moet aangepakt worden.  De zonale tonnagebeperking zal geen oplossing bieden.  De N43 dient bij voorrang aangepakt te worden.   De focus ligt te veel op het vrachtwagenverkeer.
        • MONDELINGE VRAAG DOOR RAADSLID CATHERINE DE SMET M.B.T. DREEF TER HOOGTE VAN KASTEEL OLSENE

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bespreking
          • Raadslid Catherine De Smet stelt dat de slagboom in de Dreve, ter hoogte van het kasteel verdwenen is.  Er zijn hier ondertussen veel bandensporen.  Kan de slagboom opnieuw aangebracht worden?
        • MONDELINGE VRAAG DOOR RAADSLID CATHERINE DE SMET M.B.T. TEMPERATUUR FIERTELHOF

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bespreking
          • Raadslid Catherine De Smet stelt dat de temperatuur in het Fiertelhof afgelopen zaterdag onvoldoende was (Kerstfeest).  De reservatie wordt nagekeken. 
        • MONDELINGE VRAAG DOOR RAADSLID CATHERINE DE SMET M.B.T. OPVOLGING AGENDAPUNTEN

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bespreking
          • Raadslid Catherine De Smet vraagt een schriftelijk antwoord op de agendapunten/vragen.
        • MONDELINGE VRAAG DOOR RAADSLID WARD BAETEN M.B.T. JAEGERSTRAAT

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bespreking
          • Raadslid Ward Baeten vraagt of dit ondertussen een officiële straat is.  Hier zou dan voorrang van rechts van toepassing zijn (indien geen andersluidende bebording).  Vaak is het hier heel druk en is de zichtbaarheid beperkt.  Hij stelt voor om hier éénrichtingsverkeer te organiseren.
          • Schepen Michaël Vandemeulebroecke stelt dat deze vraag zal geagendeerd worden voor de adviesraad mobiliteit en verkeersveiligheid.
        • MONDELINGE VRAAG DOOR RAADSLID WARD BAETEN M.B.T. DE PISTE

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bespreking
          • Raadslid Ward Baeten vraagt naar de stand van zaken i.v.m. het laatste buurtoverleg met de Piste m.b.t. de mobiliteit in de wijk.
          • Burgemeester Simon Lagrange stelt dat de bevraging in januari 2024 georganiseerd wordt.  De vragenlijst wordt bezorgd aan raadslid Ward Baeten.
        • MONDELINGE VRAAG DOOR RAADSLID WARD BAETEN M.B.T. BOUWVERGUNNINGEN

          Aanwezig: Olivier Peirs, voorzitter
          Simon Lagrange, burgemeester
          Sophie Delaere, Michaël Vandemeulebroecke, Tony Boeckaert, Fauve Tack, Francky De Coster, schepenen
          Ward Baeten, Kathleen Blauwblomme, Catherine De Smet, Monique De Smet, Marc Devlieger, Hendrik De Waele, Katrien De Waele, Sofia Ezzine, Henk Heyerick, Lieven Lippens, Talitha Lossy, Marc Nachtergaele, Delphine Vandenbossche, Philippe Van Steenberghe, Steven Van Troys, Pieter Verhalle, Tania Verpraet, Stefanie Vroman, gemeenteraadsleden
          Sylvie Bohez, algemeen directeur
          Bespreking
          • Raadslid Ward Baeten vraagt of de naleving van de voorwaarden van een bouwvergunning opgevolgd en gecontroleerd worden (bv. groenscherm).
          • Schepen Tony Boeckaert stelt dat inbreuken gemeld kunnen worden aan de dienst Ruimtelijke Ordening.  Bij nieuwe aanvragen wordt afgetoetst of de voorwaarden van de voorgaande vergunning gerealiseerd zijn.  Raadslid Lieven Lippens vult aan dat voor de aanleg van een groenscherm een waarborg wordt gevraagd.

Namens GEMEENTERAAD,

Sylvie Bohez
algemeen directeur

Olivier Peirs
voorzitter